InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
91 berichten
Pagina 4½ van 7
Je leest nu onderwerp "Verstoppingskoliek en magnesium?"
Volg datum > Datum: donderdag 14 februari 2008, 19:4614-2-08 19:46 Nr:115001
Volg auteur > Van: Corinne oet Belsj Opwaarderen Re:114614
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verstoppingskoliek en magnesium? Structuur
Corinne oet Belsj
Eben Emael
belgie

Jarig op 9-6

258 berichten
sinds 11-2-2008
Ieder paard heeft goede en slechte bacterien in de darmen en de goede moeten ten alle tijde de overhand hebben. Zoals wij Actimel kennen is er voor paarden ook een middel om meer goede bacterien in de darmen te krijgen. Ik zou dit eerst eens overwegen. Wanneer de slechte bacterien namelijk de overhand krijgen procuderen zijn gifstoffen en kun je ernstige koliek verwachten. Die toxische stoffen komen dan in de bloedbaan terecht.
Ik zeg niet dat dit gaat gebeuren maar wil het wel even aangeven.

Er bestaat spatische koliek= samentrekken van darmen door bijv. ijskoud water. Je hoort veel darmgeluiden.
Laten stappen.

Gaskoliek = overdreven gisting in de darmen door slecht hooi, teveel verse weide etc. Darmen maken een soort "pingggg" geluid.
Stappen helpt.

Darmontsteking= teveel slechte bacterien of door giftige plant, parasieten (ontwormen!!)

bietenpulp=, oorzaak nummer 1 voor verstoppingen wanneer niet goed gemaakt. Ik zou de bietenpulp zeker aanmaken met veel meer water. Ik doe zelf 5 liter water op 1 kg pulp.
Ook na het drinken van ijskoud water kunnen paarden inderdaad koliek krijgen maar dan heb ik het wel over grote hoeveelheden.
Kan je paard goed kauwen? Zijn de kiezen wel ok? Als hooi niet goed gekauwd wordt krijg je verstoppingen. Je kunt dat aan de mest zien.
Maar ik denk zeer zeker dat je een paarden Actimel moet hebben.

Buscopan geeft verlichting aan de krampen.
Wat is het gevaar achter het liggen bij koliek?
Dat is de kans dat je paard dan gaat rollen en de darmen gaan verdraaien. Dit kan namelijk heel goed gebeuren omdat de darmen van een paard schrikbarend slecht zin gemaakt. De gehele darmen hangen maar aan 1 vlies in de buikwand vast en de gehele boel zweeft in de buik.
Ongelooflijk dat dit zo is.

Veel succes ermee!
Volg datum > Datum: donderdag 14 februari 2008, 19:5814-2-08 19:58 Nr:115004
Volg auteur > Van: Caatje Opwaarderen Re:115001
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verstoppingskoliek en magnesium? Structuur

Caatje
Homepage
dordogne
Frankrijk


1277 berichten
sinds 25-11-2004
Corinne oet Belsj schreef op donderdag 14 februari 2008, 19:46:

> Ieder paard heeft goede en slechte bacterien in de darmen en de
> goede moeten ten alle tijde de overhand hebben. Zoals wij
> Actimel kennen is er voor paarden ook een middel om meer goede

> zweeft in de buik.
> Ongelooflijk dat dit zo is.
>
> Veel succes ermee!

Ik geloof dat het verhaal van darmen die gaan draaien bij koliek, allang achterhaald is. Is er al torsie, dan maakt het rollen ook niks meer uit. En wat dacht je van een paard (gezond) wat lekker in het stof ligt te rollen? Draaien de darmen daar ook van? En Froukje zit verstopt, je kunt nu, denk ik, niet over koliek praten.
Caatje
Volg datum > Datum: vrijdag 15 februari 2008, 9:0815-2-08 09:08 Nr:115035
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:115004
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verstoppingskoliek en magnesium? Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Froukje lijkt wat beter te gaan. De mest blijft i.i.g. niet meer hangen. Wel puilt de anus nog erg uit, maar dat lijkt geen vocht, is eerder hard (voor zover ik er van de dame aan mag komen). Maar nou zit ik me af te vragen "hoe zag het er voor die tijd uit?". Laat ik dat nou niet weten... Het ziet er anders uit dan bij een "normaal" paard, maar was dat niet al zo? Raar hoor, met poetsen en zo kijk ik toch geregeld onder haar staart, maar heb dat schijnbaar niet opgeslagen.

Ik heb gewoon een kruiwagen mest van het land gehaald, niet minder dan anders, dus dat gaat ook wel goed. Van Froukje vind ik wel heel veel kleine hoopjes, niet eens echt een lekkere grote berg. Haar mest is niet droog meer, maar wel erg los. Dat zou ik graag anders zien. Blijf erbij dat "vijgen" gemakkelijker naar buiten kunnen. Ze heeft dus niet iets nodig wat verder laxeert, maar meer iets wat het spul "bindt". Dat het glad wordt, maar niet natter.

Ik ga zometeen op zoek naar parafine-olie en ik ga vandaag de paardentandarts bellen. Dat laatste verwacht ik niet dat het nodig is, maar je kan toch beter het zekere voor het onzekere nemen.

Het lopen is niet verslechterd. Ze loopt wat kort op het beton, maar op het land ging ze in een (sukkel)drafje naar het gras. Ze loopt i.i.g. niet kreupel, zoals van de zomer.

Durf zo het weekend wel in.

Els.

@De bietenpulpbrok wordt trouwens heel goed geweekt, hoor. (Was geloof ik iemand die dat vroeg.) Ik heb een emmer een paar uur in de hal staan en iedere keer als ik langs loop kijk ik of er nog voldoende water in zit. Er mag wat mij betreft een laagje water bovenop blijven staan, dat wordt wel weer opgenomen in de zemelen en de slobber-mash. En ook dat wordt weer een hele tijd geweekt.
Opvallend; ze at vanmorgen liever de slobber dan de haver.

@Opereren was volgens de veearts nooit een optie. Littekenweefsel is nog minder flexibel en zou tot nog grotere problemen leiden. Ik heb het daar vorig jaar nog met hem over gehad.
Zelf denk ik dan ook nog aan: Uitscheuren, als er teveel druk op de wond komt; het is een "vuil" gebied, dus een hele sloot AB nodig; misschien een tijdlang nauwelijks/niet eten, waardoor de darmen stil komen te liggen. En Froukje is nu al bijna 23, dat had dan al jaren terug moeten gebeuren.
Ik heb het écht wel overwogen toen ze nog jong was (ik heb haar vanaf haar zesde), maar het is dus altijd afgeraden.

Bedankt iedereen voor het meedenken en ik meld wel hoe het verder gaat.

Els.
Je leest nu onderwerp "Verstoppingskoliek en magnesium?"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
91 berichten
Pagina 4½ van 7
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact