InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1662 berichten
Pagina 51½ van 111
Je leest nu alle berichten van "Nathalie Lagasse"
Volg datum > Datum: woensdag 12 december 2007, 22:3012-12-07 22:30 Nr:105697
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Clickeren en honger Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Rare ervaring gehad gisteren, ik weet niet wat ik er van moet denken.

Door de overschakeling van hooi op voordroog (voor de hoest van Cesarke) schat ik de hoeveelheden nog wat moeilijk in. Gisteravond dus bleek toen ik thuiskwam dat de paarden al een paar uur waarschijnlijk niets meer te eten hadden. Zag ik omdat ook de laatste sprietjes opgepeuzeld waren en enkel totaal oneetbare brol bleef liggen.

Nu wou ik snel eerst nog wat Lolita in beweging zetten voor ik ging voeren, had dus Lolita aan de lasso, en graanmengeling in mijn tasje voor de 'goedzooo's bij mooi voorwaartse draf en zo. Lolita was abnormaal gemotiveerd, vooruit, rechtgericht, mooie hals erop, hoofd laag, alles wat ik wou. Zelfs eens twee pasjes passage. Dat was al opmerkelijk, maar Cesar sloeg alles. Die wacht normaal gezien mooi zijn beurt af (want bang van Lolita's tanden) of is vaak niet eens geinteresseerd om iets te doen. Niet nu. Terwijl Lolita rond mij cirkelde kwam hij tot bij mij gelopen, met de bal tussen zijn tanden, om voor mijn neus te steigeren. Ik vond hem natuurlijk zodanig snoezig dat ik hem (mag niet ik weet het) toch beloond heb voor deze spontane actie, toen ik dan met hem verder ging maakten we ineens super vorderingen, hij steigert nu al een jaar of zo op commando, maar kwam nooit verder dan tien centimeter van de grond. Ik weet dat aan mijn slechte trainersvaardigheden, dat ik mijn paarden maar blijf belonen voor de simpelste dingen en geen vooruitgang eis. Maar gisteren zijn we dus in één sessie naar een halve meter omhoogkomen geevolueerd! Ook de spaanse pas die al jaren een flauwe bedoening is (zie mijn filmpjes) werd ineens enorm expressief.

En dat allemaal omdat ze honger hadden... Wat moet ik daar nu van denken. Mijn vriendinnen die niet clickeren zeggen altijd 'je paard doet het dan enkel voor het voer en niet voor jou' en dat lijkt te kloppen. Nu, nog altijd liever dat dan dat ze het doen omdat ik ze niet zou slaan, maar toch. Ik weet dat er paarden zijn die gewoon graag dingen doen voor hun mens. Zijn dat misschien uitzonderingen? Verwacht ik teveel?

Hmmmm onzekerheid troef hier weeral.
Nathalie
Volg datum > Datum: woensdag 12 december 2007, 23:1612-12-07 23:16 Nr:105709
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: verslag tweede lezing in Sint Niklaas: Machteld van Dierendonck Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Het was zeer goed en al wie er niet was heeft ongelijk!
Machteld rules! ;-)

Ja, echt waar, kritische Nathalie was heel tevreden ;-)
De vorige keren dat ik MvD hoorde was dat op NH Arnhem, en in die omgeving, voor dat publiek, vond ik haar niet ver genoeg gaan, en vond ik het jammer dat ze bv. nog nooit van J. Jackson's Paddock Paradise gehoord had. Maar nu ik haar collega etholoog Prof Odberg in actie heb gezien (zie vorig verslag, huilen met de pet op) snap ik meer waar ze vandaan komt, en apprecieer ik haar dus veel meer. Komt daarbij dat het deze keer een traditioneel publiek was, paardenhouders en studenten diergeneeskunde (die laatste meer dan de vorige keer schat ik) dus de boodschap van MvD was voor hen al revolutionair genoeg. Ik snap ook dat voor dit publiek het puur presenteren van de PN waarden als enige juiste, zonder ruimte voor tussen- en overgangsvormen geen zin heeft, dan krijg je niemand mee, en zijn er ook geen paarden geholpen.

OK, de inhoud dan. Heel veel van wat hier op het de site ook al staat, dus die inhoud vertel ik niet opnieuw.
Uitleg over wat de natuurlijke behoeften van een paard zijn, en ook duidelijk gemaakt dat ook het huidige sportpaard diezelfde behoeften nog steeds heeft. Zeer belangrijk, en werd een aantal keer benadrukt. Mooie visuele voorstelling van hoe lang de evolutie van het paard al bezig is (65 miljoen jaar), tov. die van de mens (3 miljoen jaar) tov. hoelang het paard al gedomesticeerd is (6000 jaar). Dan zie je heel duidelijk wat een onbelangrijk stukje tijd dat maar is, dat je op zo een oogblink zelfs met selectief fokken het oergedrag van een paard niet kan veranderen.

Veel aandacht voor 'stalondeugden', of correcter benaamd: stereotypieen. Een etholoog krijgt kennelijk vooral te maken met probleempaarden die vanuit de kliniek worden doorverwezen, dus paarden met onaangepast (aan de mens) gedrag. Stereotypieen, gedragsstoornissen, trainingsproblemen.

Leiderschap is niet hetzelfde als dominantie. Dominantie is puur één op één, en zelfs context afhankelijk, wie wijkt voor wie. Leiderschap is veel meer.

Een paar nuttige ideeen (nuttig om aan mensen de PN ideen duidelijker te maken, voor Frans dus, maar ook voor de Charlot en haar ouders):

Doordat de evolutie van het paard al zo lang bezig is ligt gedrag dus heel sterk verankert in de genen. Ook fokken verandert hier nog niet veel aan, voor wie dit zou denken. Het is net zo gek om te denken dat je een sportpaard kan fokken dat weinig behoefte heeft aan sociaal contact als dat je een sportpaard zou kunnen fokken die vlees eet. YES!

Sociaal gedrag bij het paard (ook bij de mens) is primair intern gemotiveerd. Meer uitleg, wat dit wil zeggen: Een dier (hier nu paard) heeft verschillende noden (nodig om het individu en de soort te doen overleven). Zuurstof, eten, water, voortplanting, sociaal gedrag ( = samen sterk in groep). Sommige van deze noden zijn korte termijn: bv. water en voedsel. Als een paard water of voedsel nodig heeft krijgt het dorst of honger, als het gaat eten of drinken is het verzadigingsgevoel (de beloning voor het eetgedrag) uitgelokt door het voedsel zelf (suikerspiegel in het bloed en zo). Bij lange termijn noden geldt dit niet. Op lange termijn is er voor het voortbestaan van de soort een veulen nodig. Een paard gaat echter niet paren omdat hij weet dat de soort in stand moet gehouden worden. Ook sociaal gedrag heeft maar voordelen op lange termijn, als je met een kudde goede vrienden rondtrekt en je komt een wolf tegen kan je je als groep beter verdedigen, maar als je als paard alleen een wolf tegen komt is het veel te laat om dan nog een kudde te gaan bijeenzoeken. Sex en sociaal gedrag zijn dus zeer belangrijk maar worden niet meteen beloond. De natuur lost dit op door een opioiden- (endorfines, familie van harddrugs als morfine en heroine, ter info) beloningssysteem in de hersenen. Maw. het uitvoeren van sociaal gedrag (of sex) geeft op zich een lekker gevoel, en zo wordt het beloond, en dus vaker uitgevoerd. Je kan dus stellen dat sociaal gedrag een natuurlijke verslaving is (ook bij mensen trouwens). Het is een noodzaak om je als paard lekker te voelen, en als een paard aan deze verslaving niet kan voldoen (eenzaam in een stalletje, geen mogelijkheid tot aanraken voorbij de hals van een ander paard) moeten we niet verwonderd zijn dat een paard hier erg slecht tegen kan en allerlei 'onaangepast' gedrag gaat vertonen (uitbreken, weven, luchtzuigen, lastig zijn, noem maar op).

OK 't word laat, morgen verder...
Nathalie
Volg datum > Datum: donderdag 13 december 2007, 11:4013-12-07 11:40 Nr:105734
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen Re:105730
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Clinic bitloos verzameld van Eddy Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Jolanda Linders schreef op donderdag 13 december 2007, 11:21:

> En mag ik nog eens iets voorleggen?
>
> Aan de reacties te zien komen de meeste deelnemers van ver én

>
> Eventueel zou de buitenrit dan voor de dag erna gepland kunnen
> worden? Op die manier lijkt het me voor iedere deelnemer
> prettiger....

Dat vind ik ook wl een goed voorstel. Ik ben toch vporal geinteresseerd in het verzamelen (groot mysterie voor mij), buitenwandelen kunnen we thuis ook wel. Niet dat het eens niet leuk is in andere omgeving, maar eerlijk gezegd, ik heb sinds de geboorte van mijn veulen bijna niet gereden (vandaag tweede keer, kwartiertje passagieren), dus ook nog niet met veulen als handpaard buiten gereden. Dat oefenen zal hopelijk wel lukken, maar om dat dan meteen ook al in een vreemde groep te gaan doen...

Een hele dag les (en dus kunnen kijken naar de les van anderen terwijl paardje niets doet) zie ik ook wel zitten. Ik kan dan nog altijd op m'n eentje een klein wandeltje gaan doen.

Misschien is het ook wel zo dat wie zijn paard op de trailer krijgt en er dus met paard is ook niet echt problemen heeft met buitenwandelen?

Groetjes,
Nathalie
Je leest nu alle berichten van "Nathalie Lagasse"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1662 berichten
Pagina 51½ van 111
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact