Spirithorses schreef op woensdag 31 oktober 2007, 11:24:
> Ow hellep, laat je bezorgdheid niet van mij afhangen maar vraag
> ook de mening van anderen

> Dit is hoe
ik naar mijn paarden kijk, anderen kijken wellicht
> weer anders.
Welke anderen??

Jij hebt een hele hoop paarden, waaronder een stuk of wat volbloed/quarter typetjes. Die je allemaal zonder deken houdt en ook nog eens regelmatig aan het werk zet. Als jij dan zegt dat deze allemaal niet zweten. Hecht ik daar toch meer belang aan dan de mening van iemand die half september zijn ene paard al warm ingepakt en wel geschoren op stal heeft staan en die daar eens per week uittrekt om een rondje te hobbelen. Lijkt me logisch toch?

Ik denk dat Pête op de stal waar ze in de winter staat, zowat de enige is, die zonder deken rondloopt en ook nog eens regelmatig aan het werk wordt gezet. Niet echt referentie materiaal aanwezig dus.
>
> Overgangen rijden is vrij zwaar voor een paard, zeker als het
> paard misschien toch (nog) niet zo sterk is en misschien in een
> mulle bak net misschien toch wel wat druk erop om het correct
> te doen (snap ik he - geen oordeel, alleen een constatering).
> Daar krijg je ze ook wel mee aan te zweten ja. Maar het is
> niet alleen de duur, de hoeveelheid, maar ook de frequentie van
> bewegen die een paard in conditie brengen.
>
> Zou er ook een verschil kunnen zijn tussen stal- en
> buitenpaarden, maw veel stil moeten staan en dan ineens
> piekmomenten in beweging?
Zou kunnen, maar bij Pête zie ik er geen verschil in. Nu loopt die nog 24/7 buiten op de zomerwei. (En rij ik ook op de wei)
Morgen breng ik haar weer naar de pensionstal. Zodat ik ook in de winter kan blijven rijden. Daar staat ze dan s'nachts en in de ochtend op stal. Tegen de middag wordt ze buiten gezet tot s'avonds.
En qua zweten merk ik dan geen verschil. Toen ze vorig jaar ook op pension stond zweette ze net zo hard als nu, terwijl ze dus nog full-time weidepaard is. Misschien dat dat bij echte stalpaarden die helemaal niet buitenkomen wel is?
Wat ik wel merk (en ook op hoop) is dat ze zodra ze s'nachts binnenstaat, de aanmaak van haar wintervacht beperkt wordt. Scheelt echt heel veel.
>
> Als T verder goed uit haar ogen kijkt is er toch geen reden om
> nu gelijk bezorgd te worden? Ik ben nou eenmaal een
> voorzichtige troel met mijn paarden, ik zou nog liever te
> weinig dan teveel vragen.
Heb je ook weer gelijk in. Ben zelf eigenlijk ook zo. Maar de laatste tijd toch wat harder geworden voor paard en wat compromissen aangegaan. Maar wil nou ook niet te ver gaan. Ik hoop dat ik toch nog genoeg gevoel heb voor m'n paarden om zulke dingen op te merken. En als ik dan zoiets lees, begin ik wel te twijfelen eerlijk gezegd.
Zal het toch maar in de gaten houden.
>
> Groet, Pien
Ans