InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Gezondheid
Discussies over algemene gezondheid, behandelingen, etc.
Onderwerp starten1062 onderwerpen
18857 berichten
Pagina 1006½ van 1258
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: maandag 8 juli 2013, 14:348-7-13 14:34 Nr:258797
Volg auteur > Van: Wendy74 Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: beginnende hoefbevangenheid? Structuur

Wendy74
luxemburg
Belgie

Jarig op 19-12

58 berichten
sinds 23-2-2012
Hoi

onze grote shetlandponymerrie van 12 jaar oud , 103 cm schoft, (met een licht overgewicht) loopt al enkele dagen nogal kort.

Voor de rest is ze wel vitaal , het is natuurlijk warm, vandaar minder actief ?

Ze wordt steeds natuurlijk bekapt, en loopt normaal altijd in de wei, nooit problemen gehad op die 7 jaar dat we haar hebben. In de zomer staat ze uiteraard altijd een beetje ronder, maar nooit echt veel last van gehad. Ze heeft geen eczeem en ze is normaal altijd héél vrolijk, de laatste dagen vind ik haar er wat minder vitaal uitzien, maar haar vacht en ogen glanzen mooi.

Ik vind dat de zolen platter zijn vooraan, maar ze heeft al een tijdje niet meer gewandeld buiten, daardoor lijken de zolen ook wat zachter dan gewoonlijk.
Wat raar is , dat ze vooral achteraan korter en stijver loopt. Daar zijn de zolen niet platter dan anders. Ze vindt het niet leuk als ik de achterhoeven optil (normaal geen probleem met het geven van de achterhoeven)

In de voorhoeven zijn enkele kleine ringen zichtbaar, dat is normaal niet zo bij haar. (Jammer genoeg heb ik nog geen foto's)

Ik heb haar voor de zekerheid apart op een klein afgespannen stukje van de wei gezet (+/- 15mx15m), met schaduw en water, op kort gras, maar waar nog wel een beetje te eten aan is.
Dat geeft haar natuurlijk wel wat stress, omdat de 2 andere pony's in de wei lopen (die zijn niet te dik en die mogen 'vrij' grazen op een afgezet stuk van ongeveer 3000m²)

Met een graasmasker op de wei zetten kan ook natuurlijk, maar ik heb gemerkt, dat ze dan helemaal niets eet, omdat ze geen moeite doet met het masker op om te grazen, tenminste haar pogingen zijn onhandig en zonder succes, en ik vermoed dat ze dan ook niet gaat drinken...en met het masker op, doet ze vervelend tegen de anderen (probeert tegen de flanken van de andere pony's het masker af te schuren en ze doet kribbig)

Mijn vraagje :
indien dit beginnnende hoefbevangenheid zou kunnen zijn, is het dan voldoende om haar gewoon op het klein stukje te houden, en indien nodig enkel wat hooi bij te voeren?
Of haal ik toch een dierenarts bij ?
Kan die eigenlijk wel iets doen, indien het om een beginnende bevangenheid zou gaan ?

Alvast bedankt voor enkele tips,

groet
Wendy
Volg datum > Datum: maandag 8 juli 2013, 15:398-7-13 15:39 Nr:258801
Volg auteur > Van: Marlies Sanders Opwaarderen Re:258797
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: beginnende hoefbevangenheid? Structuur

Marlies Sanders
Nieuwdorp
Nederland

Jarig op 6-8

2752 berichten
sinds 11-7-2009
Heb je op de site al gelezen over hoefbevangenheid?, klik op de link en je hebt veel info...Kort gras is gestrest gras, wat vaak dus juist meer fructaan bevat....
Groetjes Marlies
Volg datum > Datum: maandag 8 juli 2013, 16:108-7-13 16:10 Nr:258803
Volg auteur > Van: Talitha Opwaarderen Re:258801
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: beginnende hoefbevangenheid? Structuur

Talitha
Friesland
Nederland

Jarig op 1-12

1251 berichten
sinds 3-7-2012

We hebben ook heel erg veel droogte gehad, daardoor is het gras dit jaar zowiezo wat meer gestressed en gestressed gras maakt meer fructaan aan.
Het kan best zijn dat het eerder nooit een probleem was, we hebben dan ook niet eerder zo'n vreemd voorjaar gehad met kou, maar wel heel erg lang droogte. En als het dan regent, dan plenst het ook extreem en dat kan de bodem niet goed opnemen, waardoor het wegspoelt, in plaats van de grond in sijpelt.
Op mijn weitje viert het klaver hoogtij, door de droogte groeit het gras heel slecht, maar klaver groeit ook bij droogte, dus daar staat het vol mee.
Mijn pony's groeiden van maar 2 uurtjes in de wei, dus heb ik ze toch maar graasmaskers om gedaan, want vooral mijn mini paardje voelde zich zo beroerd na de wei, dat ze het gewoon benauwd had en eruit zag of haar buik ging ontploffen.
Gelukkig accepteren ze de maskers, ze gedragen zich rustig ermee, daar ben ik erg blij mee, want ik vind het ondingen, maar het lost wel het probleem op.
Als jouw pony dat masker niet accepteerd, moet je iets anders bedenken. Soms duurt het ook even voordat de pony begrijpt hoe hij ermee moet eten. Aan het begin heb ik het masker maar kort omgedaan en ben erbij gebleven.
Misschien is het een goed idee om toch wat vaker te gaan wandelen, om het hoefmechanisme te stimuleren.
Ik zou je pony niet op kort gras zetten op een klein stukje, dan krijgt hij nog minder beweging en nog meer suiker (fructaan) binnen.
Succes!
Groetjes Talitha
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Gezondheid
Discussies over algemene gezondheid, behandelingen, etc.
Onderwerp starten1062 onderwerpen
18857 berichten
Pagina 1006½ van 1258
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact