Angela29 schreef op vrijdag 28 oktober 2011, 9:35:
> Stel dat ik (of Merel

) bloed zou laten prikken en er komt een
> ernstig tekort uit... En het is echt zo wisselend op zo'n korte termijn
> als Frans aangeeft...
Dat is het; ik heb het niet zelf verzonnen.
> en ik ga enthousiast vitamine E aanvullen om het
> "tekort" tegen te gaan, zijn daar risico's aan verbonden als het paard
> daar teveel van binnenkrijgt?
Nee, een overschot aan vitamine E lijkt geen kwaad te kunnen. Dat kan natuurlijk wel anders zijn voor de onvermijdelijke hulpstoffen, dus let goed op wat voor supplement je geeft. En niet elke soort vitamine E is even goed opneembaar.
> Op internet vind ik vooral informatie wat aangeeft dat vitamine E
> overschot geen kwaad kan maar Selenium wel...
Selenium inderdaad wel, en die grens is snel bereikt.
Mijn idee over dit alles is dat je je gewoon even moet verdiepen in de vitamine E behoefte van een paard (die neemt dramatisch toe bij spierschade, wanneer je olieen voert (het bekende "lepeltje olie over het voer"), dekken, etc.) Aan de hand van de leefomstandigheden en de symptomen krijg je dan een goede indruk of vitamine E nodig kan zijn of niet, dat is betrouwbaarder dan zo'n bloedtest (die notabene duurder is dan die hele vitamine-E kuur).
Vitamine E is niet schadelijk.... dus wat wil je met een bloedtest bereiken? Je betaalt dan veel geld om te kijken of je die geringere uitgave voor vitamine E kan besparen?
Ik zou beginnen met een vitamine-E/Selenium combi in verband met de opneembaarheid.
Kijk wel uit met Selenium. Als je horizontale scheuren in de hoefwand krijgt direct stoppen met de Selenium. Eventueel daarna doorgaan met een Vitamine-E supplement zonder Selenium (als het dan nog nodig is om Vit-E te geven).
> Zelf twijfel ik ook over nu bloedonderzoek of in het voorjaar omdat ik ook
> wel eens de waarden wil weten van Cos.... Ik volg dit even

.
Als je dan toch wilt testen kun je echt beter het voedsel analyseren. Er wordt veel te veel belang gehecht aan bloedwaarden van de vitaminen en mineralen terwijl die vaak maar een onbetrouwbare momentopname weergeven die van dag tot dag kan verschillen. Een analyse van het voedsel zegt meer.
> Als ik enkel selenium/vitamine E wil weten i.p.v.
> het uitgebreide perofiel dan kost het € 80,-.
Het Vitamine-E/Selenium-supplement op deze website kost 59.95, goedkoper dan die bloedtest. (En ik zeg dit niet graag omdat ik perse iets wil verkopen, ik zou hetzelfde zeggen als we dit supplement niet verkochten), Ik geef dit advies omdat in geval van vitamine E testen onbetrouwbaar zijn, vitamine E niet schadelijk is als je het onnodig geeft, en die onbetrouwbare bloedtest meer kost dan dat supplement wat je ermee zou kunnen besparen).
Vitamine-E tekorten zijn doorgaans van tijdelijke aard (de reden waarom er een tekort is ontstaan, zoals weefselschade, lost zich doorgaans vanzelf op) en bovendien wordt vitamine E opgeslagen. Vaak is een enkel kortdurend kuurtje afdoende voor een lange periode.
Frans