InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Gezondheid
Discussies over algemene gezondheid, behandelingen, etc.
Onderwerp starten1162 onderwerpen
18959 berichten
Pagina 515½ van 1264
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: dinsdag 4 januari 2011, 11:184-1-11 11:18 Nr:221851
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:221837
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Ramey vergelijkt ergens in een artikel het loslaten van de hoefwand bij paarden met ir met het loslaten van de nagels van zijn grootvader die diabetes heeft. Is misschien dus geen slecht idee ook eens die kant op te kijken.

Jaime Jackson beveelt in ¨Founder, Prevention and Cure the Natural Way" aan om een paar handjes haver over het hooi te strooien. Hij zal daar ook zo zijn redenen voor hebben.

@Joop: De paarden bij jou lopen continue op het gras en dat is ander gras (met meer kruiden?) dan wat wij hier hebben. Bovendien staan er ook veel bomen om en op het land. Veel boomvruchten en blad hebben een ontstekingsremmende werking. Eten jouw paarden wel enkel gras, kruiden en hooi? Wat voor kruiden groeien er bij jou op het land, wat voor grassen? Wat eten de paarden van de bomen? Mijn fjorden zijn gek op het blad van de populieren wat in de herfst ons land op waait. Populier is net als wilg ontstekingsremmend. Berk is ontstekingsremmend. Paardenkastanje verbetert de werking van het lymfestelsel door de erin aanwezige aescine. Waarom heet het paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)? Zijn de meningen over verdeeld, sommigen beweren dat het komt door het hoefijzervormige litteken dat ontstaat als de bladeren afvallen, anderen omdat in Turkije en Perzië kastanjes aan drachtige merries werden/worden gevoerd. En waarom is dat dan? Gaat dat om de aescine of om het zetmeel, wat zit er in kastanje wat goed is voor drachtige merries? Zwangere vrouwen ontwikkelen vaak spataderen, iets waar Paardenkastanje tegen kan helpen. Zou dat bij drachtige paarden ook zo zijn? (En nu geen kastanje gaan geven aan zwangere vrouwen, want dat is bepaald niet veilig!!)
De paarden bij jou eten dus uiteindelijk wat het seizoen hen biedt en dat lijkt mij heel erg prima! Maar dat is niet te vergelijken met een paard wat hier hooi gevoerd krijgt wat in de vroege zomer is geoogst van een ingezaaid land. Daar is niets natuurlijks aan.

Beweging is heel nodig! Maar hier wordt gesproken over shetlanders die niet meer willen/kunnen bewegen, ondanks goede zorgen. Waar komt dat door? Wat is de oorzaak daarvan? Je kunt moeilijk van mensen verwachten dat ze juist op het koudste moment van het etmaal, de vroege morgen, met hun shetlander gaan wandelen om de voetjes warm te houden en deze dieren doen dat echt niet uit zich zelf! Als het dan helpt om de benen van buiten af warm te houden, waarom zou je dat dan niet proberen? Misschien kunnen zo veel meer shetlanders geholpen worden. En waarom zijn het juist de shetlanders die problemen krijgen? Kunnen die wel voldoende bewegen in hoge sneeuw, worden de benen niet veel kouder dan bij een groter paard?

Vaak waren deze pony´s al ir voor ze bij de huidige eigenaar terecht kwamen. Het dieet aanpassen neemt de ir niet weg, maar zorgt alleen voor minder symptomen. Waarom gaat het op datzelfde dieet in de winter dan toch fout? Wat is er dan anders?

M.a.w.: Ik blijf barstensvol vragen zitten. En die mogen m.i. best gesteld worden. Als we stoppen met nadenken, komen we nooit tot oplossingen.

Mijn fjorden doen het prima ´s winters op alleen hooi en een kopje lijnzaad. Maar dat hoeft voor andere paarden helemaal niet op te gaan.

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: dinsdag 4 januari 2011, 11:444-1-11 11:44 Nr:221854
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:221851
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Goeie vragen, absoluut.
Ik geloof niet dat je een been van een paard , ook niet van een Shet warm kunt houden door er van buitenaf iets isolerends op te leggen.
Mijn Minatje, die net zo breed als lang is en waar je toen al die sneeuw gevallen was aan een soort tankval als spoor door de diepe sneeuw kon zien waar ze geweest was, heeft nooit last. Zou het en dan doe ik er nog een vraag bij, het juist niet zo zijn dat staan in de sneeuw, terwijl je vrij kunt bewegen juist ook een isolerend effect heeft en dat daarom de pootjes juist warm blijven?

Piet

Clicker training is a wonderful tool for teaching
people to focus on the positive and have an
attitude of gratitude for every effort your horse
makes.
Volg datum > Datum: dinsdag 4 januari 2011, 12:004-1-11 12:00 Nr:221855
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:221854
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

Mischien heel raar gedacht maar zou wat bij mensen wintertenen en winterhanden veroorzaakt. Dus de bloedvaten die door een verstoring verkeerd gaan werken bij koude
waardoor zwellingen/blaarvorming, zeer gevoelig worden etc. niet ook het geval zijn bij paarden die gevoelig worden voor koude/sneeuw.

Wij hebben vorig jaar een van onze ponies die nooit gevoelig is geweest van het een op het andere moment zwaar bevangen uit het weiland gehaald waar 20 cm sneeuw al enige weken lag. Er was met haar wel meer aan de hand zoals geen coordinatie meer in de achterhand en ik heb de bevangenheid meer als een bijverschijnsel beschouwd.
Wij zijn er nooit achtergekomen wat ze heeft gehad atypische myopathie, een vergiftiging wij weten het niet. Hierna heeft ze ook nooit meer last gehad was ook niet de typische obesitas of fructaan hb.
Volg datum > Datum: dinsdag 4 januari 2011, 12:344-1-11 12:34 Nr:221856
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:221855
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
muriel schreef op dinsdag 4 januari 2011, 12:00:

>
> Mischien heel raar gedacht maar zou wat bij mensen wintertenen en
> winterhanden veroorzaakt. Dus de bloedvaten die door een verstoring
> verkeerd gaan werken bij koude
> waardoor zwellingen/blaarvorming, zeer gevoelig worden etc. niet ook het
> geval zijn bij paarden die gevoelig worden voor koude/sneeuw.

Daar ben ik ook al mee bezig geweest:

Citaat:
Onder wintertenen die ook wel perniones of erythema pernio (Engels: chilblain) worden genoemd, wordt verstaan: in koude jaargetijden optredende, pleksgewijze roodheid en zwelling, gepaard gaand met jeuk, branderig gevoel en pijn. Het verschijnsel komt vooral voor aan de strekzijde van tenen, vingers (winterhanden) en aan de oren, maar ook elders op het lichaam.
Kou is de belangrijkste factor bij het ontstaan van perniones. De theorie waarmee perniones worden verklaard is dat niet zozeer de temperatuur, maar vooral de vochtigheidsgraad van de koude lucht een rol speelt omdat er een betere koudegeleiding is in een vochtig milieu. Koude veroorzaakt normaliter contractie van de arteriolen en venulen in de huid en verwijding van het capillaire vaatnet; bij verwarming treedt het omgekeerde op. Dit regulatiemechanisme van hypo- en hyperperfusie functioneert in bepaalde omstandigheden niet adequaat, waarbij vooral de venulen te traag op temperatuurwisselingen reageren. Hierdoor kan op capillair niveau stasis en stuwing ontstaan. Op den duur kan dit leiden tot beschadiging van het vaatendotheel, vasculitis en chronische ontsteking van het subcutane weefsel en de huid. De pleksgewijze roodheid, zwelling, jeuk, branderig gevoel en pijn zijn hiervan de waarneembare gevolgen.
Einde citaat.

En dan denk ik meteen weer aan de Paardenkastanje. Die bevordert en versterkt de veneuze afvoer en het lymfestelsel. Maar mijn kennis reikt (nog) niet zo ver dat ik dat ook al durf aan te bevelen ...

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: dinsdag 4 januari 2011, 12:444-1-11 12:44 Nr:221857
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:221854
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Piet schreef op dinsdag 4 januari 2011, 11:44:

> Goeie vragen, absoluut.
> Ik geloof niet dat je een been van een paard , ook niet van een Shet warm
> kunt houden door er van buitenaf iets isolerends op te leggen.

Om heel eerlijk te zijn heb ik daar evenmin veel vertrouwen in. Maar niet geprobeerd is ook mis! En ik kan me heel goed voorstellen dat degenen die deze problemen met hun shetjes hebben alles willen proberen om de beestjes beter te laten functioneren.

> Mijn Minatje, die net zo breed als lang is en waar je toen al die sneeuw
> gevallen was aan een soort tankval als spoor door de diepe sneeuw kon
> zien waar ze geweest was, heeft nooit last. Zou het en dan doe ik er nog
> een vraag bij, het juist niet zo zijn dat staan in de sneeuw, terwijl je
> vrij kunt bewegen juist ook een isolerend effect heeft en dat daarom de
> pootjes juist warm blijven?
>

En mijn vragen: Waarom heeft Mina geen last? Wat is er anders in of om haar waardoor ze gezond blijft? Wat eet ze naast gras en hooi? Ik weet dat ze wel eens uitbreekt, wat eet ze dan? Blad, kruiden? Wat zou er gebeuren als we één van de probleem-shetten bij jou zouden neerzetten of wat zou er gebeuren als Mina op de plaats van die andere shetten komt te staan?
Het is m.i. zowel de omgevingsfactor (voeding, plaats) die een rol speelt als de interne factor (ir of wat anders).

Els.
***Medicus curat, natura sanat***
Volg datum > Datum: dinsdag 4 januari 2011, 14:074-1-11 14:07 Nr:221860
Volg auteur > Van: marjolijn Opwaarderen Re:221854
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur

marjolijn
Nederland


1465 berichten
sinds 28-7-2003
Piet schreef op dinsdag 4 januari 2011, 11:44:

> Goeie vragen, absoluut.
> Ik geloof niet dat je een been van een paard , ook niet van een Shet warm
> kunt houden door er van buitenaf iets isolerends op te leggen.
> Mijn Minatje, die net zo breed als lang is en waar je toen al die sneeuw
> gevallen was aan een soort tankval als spoor door de diepe sneeuw kon
> zien waar ze geweest was, heeft nooit last. Zou het en dan doe ik er nog
> een vraag bij, het juist niet zo zijn dat staan in de sneeuw, terwijl je
> vrij kunt bewegen juist ook een isolerend effect heeft en dat daarom de
> pootjes juist warm blijven?

Wellicht. Dan werkt dat zo bij alle shires en twee van de drie shetten hier die zonder problemen nog steeds overal rondhuppelen, maar niet voor die ene die in rap tempo van moeilijker lopen naar stilstand vervalde.

Als ik die ene niet had zou ik waarschijnlijk ook heel stoer beweren dat het allemaal vrij simpel een kwestie van bewegen en goed eten is, want dat doen ze allemaal en inderdaad, geen problemen. Op die ene na dan...
Volg datum > Datum: dinsdag 4 januari 2011, 16:014-1-11 16:01 Nr:221863
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:221854
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005
Piet schreef op dinsdag 4 januari 2011, 11:44:

> Goeie vragen, absoluut.
> Ik geloof niet dat je een been van een paard , ook niet van een Shet warm
> kunt houden door er van buitenaf iets isolerends op te leggen.
> Mijn Minatje, die net zo breed als lang is en waar je toen al die sneeuw
> gevallen was aan een soort tankval als spoor door de diepe sneeuw kon
> zien waar ze geweest was, heeft nooit last. Zou het en dan doe ik er nog
> een vraag bij, het juist niet zo zijn dat staan in de sneeuw, terwijl je
> vrij kunt bewegen juist ook een isolerend effect heeft en dat daarom de
> pootjes juist warm blijven?

Hallo, Piet,

Heeft juist een Shet niet een enorme vacht, ook op de benen? Mijn Shetlander merrie Kim heeft een dikke wintervacht op voor- en achterbenen. Kunnen de wat minder bedeelden qua vacht problemen krijgen? Kim heeft tot dusver nergens last van gehad.

Monique
Volg datum > Datum: dinsdag 4 januari 2011, 16:454-1-11 16:45 Nr:221867
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:221863
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Monique Meijer schreef op dinsdag 4 januari 2011, 16:01:

> Heeft juist een Shet niet een enorme vacht, ook op de benen? Mijn
> Shetlander merrie Kim heeft een dikke wintervacht op voor- en achterbenen.
> Kunnen de wat minder bedeelden qua vacht problemen krijgen? Kim heeft tot
> dusver nergens last van gehad.
>
> Monique

Het shetje van Natsja -die dus de problemen heeft- is flink behaard, ook op de benen als ik me de foto's goed herinner. Misschien zit 'm de crux in het niet dik zijn? Of het al bevangen zijn? Hoe dik is die ene shet van Monique?

• Wie de lat hoog legt, leert nooit limbodansen •
Volg datum > Datum: dinsdag 4 januari 2011, 16:524-1-11 16:52 Nr:221869
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:221867
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005
Christel Provaas schreef op dinsdag 4 januari 2011, 16:45:

Hoe dik is die ene shet van Monique?

Kim is niet dik, haar buik steekt niet uit als ik er achter of voor sta. Ik heb zelfs al van meerdere mensen gehoord dat ze wel wat dikker mag. Mensen kennen geen slanke Shetlanders. Kim beweegt van zichzelf ontzettend veel, rent vaak heen en weer, steigert, bokt.

Monique
Volg datum > Datum: dinsdag 4 januari 2011, 18:124-1-11 18:12 Nr:221873
Volg auteur > Van: marjolijn Opwaarderen Re:221867
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur

marjolijn
Nederland


1465 berichten
sinds 28-7-2003
Christel Provaas schreef op dinsdag 4 januari 2011, 16:45:
Misschien zit 'm de crux in
> het niet dik zijn? Of het al bevangen zijn? Hoe dik is die ene shet van

Hier is het de (enige) slanke shet die problemen heeft.
Volg datum > Datum: dinsdag 4 januari 2011, 18:524-1-11 18:52 Nr:221875
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:221873
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
marjolijn schreef op dinsdag 4 januari 2011, 18:12:

> Christel Provaas schreef op dinsdag 4 januari 2011, 16:45:
> Misschien zit 'm de crux in
>> het niet dik zijn? Of het al bevangen zijn? Hoe dik is die ene shet van
>
> Hier is het de (enige) slanke shet die problemen heeft.

Ik had vroeger ook een slanke shet.
Dat beestje liep zomer en winter 24/7 mee op de weide.
In de lente ging ze van de ene dag op de andere van een weide zonder gras naar een vette lente-weide, samen met de rest van de paarden.
En in de winter stond ze gewoon 24/7 mee voordroog te schransen. (En we voerden toen heel veel. Waren grote pakken die steeds zo snel mogelijk op moesten omdat ze anders slecht werden.)
Dat ponietje bleef smal en onder het regime dat wij haar hielden, had ze volgens haar shet-genen geheid bevangen moeten worden.
Dat had je echt niet met een andere shet moeten proberen.
Maar gek genoeg was ze daar absoluut niet gevoelig aan.
Zo'n strenge winter als de laatste 2 jaar hebben we met haar niet gehad.
Maar moest die pony ooit HB geworden zijn, zou mij dat heel erg verbazen.
Volg datum > Datum: dinsdag 4 januari 2011, 18:544-1-11 18:54 Nr:221876
Volg auteur > Van: Koen Theys Opwaarderen Re:221875
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur

Koen Theys
Homepage
Bonheiden
Belgie

Jarig op 28-12

1565 berichten
sinds 2-3-2008
Gelukkige verjaardag Ans!!

Koen
Volg datum > Datum: dinsdag 4 januari 2011, 19:034-1-11 19:03 Nr:221877
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:221876
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
Koen Theys schreef op dinsdag 4 januari 2011, 18:54:

> Gelukkige verjaardag Ans!!
>
> Koen

Ha, hier word ik ook al verraden :-M
Bedankt hoor ;-)
Volg datum > Datum: dinsdag 4 januari 2011, 19:164-1-11 19:16 Nr:221878
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen Re:221877
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoefbevangen, wisselend klachten Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Ook vanuit Portugal Ans! Nog heel veel gelukkige jaren!
Proficiat!

Wil.

Zeepaardje: embryo dat het verder verdomde.
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Gezondheid
Discussies over algemene gezondheid, behandelingen, etc.
Onderwerp starten1162 onderwerpen
18959 berichten
Pagina 515½ van 1264
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact