Els Kleverlaan schreef op dinsdag 9 januari 2007, 11:21:
> Bij mij doet dat in elk geval geen pijn, hoor, trek zelf ook
> wel eens het vergelijk tussen een dier en mijn zoon met
> PDD-NOS. (Wat wel pijn doet is als mensen het nodig vinden
> stem verheffen was al teveel. En nu dus deze domme (of juist heel slimme) goedjoekel.
> En zo denk ik dat voor alle paarden, honden, autisten en andere mensen :) geldt: Kijk naar het individu. Plak er geen etiketje op. Kijk wat de mogelijkheden zijn en heb vrede met wat ze niet kunnen.
>
> Groetjes, Els.
Kun je ook autistisch-gelijkend gedrag vertonen door trauma's? Zoals mensen die in een concentratiekamp hebben gezeten, of in hun jeugd psychisch of fysiek misbruikt zijn?
Het gedrag van Mazir en van jouw hond, Els, komt nogal overeen met dat van Cadiz. Van Cadiz weet ik dat hij in het verleden in zijn thuisland 'misbruikt' is en veelvuldig aan enorme angst is blootgesteld. Ik denk dus dat zijn afwijkende gedrag daarmee te maken heeft en niet met een aangeboren stoornis zoals autisme.
Hij is geen angstig paard, maar hij is asociaal naar andere paarden en naar mensen. Hij begrijpt de paardentaal niet en communiceert houterig, overdreven, nijdig. Laatst gilde hij voor het eerst als een echt paard naar een fries, ik was dolblij. Ik zie aan Buck dat hij niets van deze schimmel begrijpt.
Naar mensen is hij neerbuigend, de ogen gaan half dicht en het is alsof hij zijn schouders geïrriteerd ophaalt. Hij komt wél altijd naar je toe, (iets te dichtbij), laat er zelfs zijn eten voor staan, maar weet dan niet hoe het verder moet. Dus gaat hij extreem gapen of bekkentrekken. Aanraken ergert hem, poetsen maakt hem kwaad, hij kan zijn bijtreflex dan haast niet onderdrukken.
Als je iets vraagt, is zijn primaire reactie altijd "nee", hoe miniem ook. Een buitenstaander ziet het inmiddels niet meer, maar ik voel dat het er is. Een beloning kan hem niets schelen, hij werd vroeger zelfs boos van mijn welgemeende "braaf", alsof het hem uit zijn wereldje haalde. Een goedkeurend klopje doet hem niets, dus geef ik een piepklein kneepje in de manenkam, omdat ik wil blijven vertellen dat ik het waardeer als hij iets voor mij doet.
Heel soms haakt hij zijn hoofd wat onhandig over mijn schouder, en dan zing ik een liedje. Dat lijkt hij prettig te vinden, want hij blijft zo staan -zonder bekkengetrek.
Hij lijkt het gevecht, de confrontatie, het conflict nodig te hebben om te functioneren, is dat herkenbaar? Hij vindt ruzie helemaal niet erg, de door hem zelf opgeroepen strijd lijkt hem zelfs dichter naar me toe te drijven.
Zaak is om heel subtiel te zijn, maar beslist niet truttig. Aan de ene kant kan ik hem achteruit sturen op een pinkbeweging, aan de andere kant mag hij graag uitputtend onsubtiel scheuren door de branding. Ik vertrouw hem voor 100%, durf de wereld met hem aan, want hij is niet link. Hij is gewoon een beetje geknakt en overschreeuwt zichzelf met zijn eigen woestheid. Dat mag.
Wat een zoektocht, dit paard...