InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 4208½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: woensdag 18 oktober 2006, 16:3718-10-06 16:37 Nr:63119
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:63114
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: interessant vraagje? Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Piet schreef op woensdag 18 oktober 2006, 16:02:

> Christel Provaas schreef op woensdag 18 oktober 2006, 14:13:
>
>> Piet schreef op woensdag 18 oktober 2006, 10:26:

> meer resultaat kan hebben als hij ervoor zorgt dat het
> voetgedeelte geen negatieve invloed op zijn werk kan
> hebben?
> Of ben ik nou gek?

Mijn uitleg is gebaseerd op wat ik weet, heb geleerd, gezien en meegemaakt en dan een en ander bij elkaar opgeteld en met elkaar gecombineerd, dus niet wetenschappelijk noch veterinair onderbouwd.

Nee je bent niet gek, je voornemen is realistisch. Feit is dat AdB's werk zich meestal afspeelt over de tijdspanne van één of enkele lessen. Daarna loopt het paard goed, de ruiter weet hoe hij het moet doen, dus klaar. Veelal ziet hij de mens-paardcombinatie voor het eerst op het moment dat de les begint. Praktisch gezien zou ontijzeren dan onhandig kwa tijd zijn, maar theoretisch gezien zou hij het in zijn lessen kunnen meegeven, ben ik met je eens. Zeker als hij mede doordrongen is van het belang ervan. Ik heb wel gehoord dat hij de ergste gevallen, die enige tijd bij hem thuis getraind moeten worden, meestal eerst ontdoet van ijzers.

Voorbeeld. Toen ik in augustus bij ons in het dorp een AdB-clinic organiseerde, deed er iemand mee met een Hoefkatrolonsteking]">hko-paard, die al jaren op ijzers met zooltjes stond en wisselend kreupel was. Ik had de eigenares al eens aangeraden om de ijzers eraf te halen. Zij liet dat enkele dagen doen voordat AdB kwam. Meteen was het paard hemelschreiend stokkreupel en kon eigenlijk amper lopen. Wij vermoedden dat door het terugkeren van het gevoel in de voet, de pijn ook duidelijker voelbaar werd. Ik leende haar mijn hoefschoenen maar dat gaf weinig verbetering. Ze besloot het paard uit de clinic terug te trekken, hij was TE kreupel, stom getimed, jammer. AdB hoorde het verhaal, bekeek het paard en constateerde dat het dier een erg scheefstaand bekken had maar volgens hem niets aan zijn hoeven mankeerde. Hij liet haar toch rijden, nam daarbij het paard aan de longe en het vervolg laat zich raden: binnen een half uur liep het paard rad en ruim ook. Op die extra gevoelige hoeven.
Volg datum > Datum: woensdag 18 oktober 2006, 17:3618-10-06 17:36 Nr:63120
Volg auteur > Van: Simon Lingbeek Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: interessant vraagje? Structuur
Simon Lingbeek
Homepage
Geervliet
Nederland


362 berichten
sinds 12-1-2005
Piet schreef op woensdag 18 oktober 2006, 10:26:

> Wat gegevens:
> Paard, ik meen 19 jaar oud, is bij drie klinieken
> geweest, uiteindelijk in Rozendaal, een cyste (gat)in het

> om goed te lopen?
> Is dit een juiste of onjuiste stelling?
>
> Piet

Hoi Piet,

Inderdaad een hele interessante vraag.
Ik denk dat juist bij Hoefkatrolonsteking]">HKO NB veel verbetering kan geven. Ik denk ook dat AdB kreupele paarden die al dan niet de diagnose Hoefkatrolonsteking]">HKO hebben opgeplakt gekregen kan helpen beter te lopen. Ik heb dat met eigen ogen gezien en was behoorlijk verbaasd.
Ik zie de 2 zaken dan ook naast elkaar. We kunnen nog zo mooi gaan bekappen, maar als het paard niet recht is, zal hij nooit optimaal lopen (wat dat dan ook wezen mag). Evenzogoed denk ik dat de resultaten van AdB zonder optimaal bekapte hoeven ook beperkt zullen zijn. In een discussie die ik had met AdB, stond hij overigens positief tov NB.
Overigens betwijfel ik of AdB echt claimt dat hij Hoefkatrolonsteking]">HKO oplost in een kwartier.
Hij stelt wel dat de diagnose Hoefkatrolonsteking]">HKO vaak ten onrechte wordt gesteld. Ik sprak onlangs een DA die stelde dat naar zijn mening Hoefkatrolonsteking]">HKO niets meer of minder was als pijn in het betreffende gebied. Aantasting van de betreffende onderdelen van het hoefkatrolgebied zegt vaak erg weinig over de mate waarin het paard er last van heeft. AdB stelde ook dat de buigproef in vele gevallen ondeugdelijkwordt uitgevoerd, waardoor de conclusies op basis ervan per definitie onbetrouwbaar zijn.

Ik denk dan ook dat je naar het grotere plaatje moet kijken. Zowel de methode AdB als NB kunnen verlichting geven, maar de resultaten van beide methoden zullen sterk afhankelijk zijn van de uitgangssituatie. Kort door de bocht: hoe krommer het paard, des te meer kansen voor verbetering van de methode AdB is te verwachten en hoe slechter bekapt, hoe groter de kans op verbetering na NB.
Als ik gebeld wordt door een klant met een Hoefkatrolonsteking]">HKO paard, hoop ik altijd maar dat ze veeeeeel te hoog op de hielen staan met een veel te lange toon, want dat geeft voor mij de meeste kans op verbetering via NB.

Simon
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 4208½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact