InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 3463½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zondag 18 juni 2006, 20:3518-6-06 20:35 Nr:51945
Volg auteur > Van: Nathalie Lagasse Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: verslag natural horsemanship-dag op academy Bartels Structuur

Nathalie Lagasse
Homepage
Oost-Vlaanderen
Belgie

Jarig op 28-3

1662 berichten
sinds 24-1-2005
Hoi,

Gisteren werd op Academy Bartels een zogenaamde 'Hoefslag Masterclass' georganiseerd rond Natural Horsemanship. Het is mooi dat de familie Bartels zich hierin gaat interesseren, zij zijn in Nederland een voorbeeld voor heel veel mensen in de traditionele paardenwereld. Erg veel publiek was er niet, tussen de 100 en 200 man denk ik. Niet verwonderlijk, de kaarten kostten immers 60 euro. Ik denk ook dat de meeste aanwezigen reeds zelf met Natural Horsemanship in één of andere vorm bezig waren. Zelf wist ik er ook maar van door een mailing van Parelli Nederland. De belangrijkste impact van deze dag op de traditionele paardenwereld zal niet zozeer via het aanwezige publiek komen. Veel belangrijker is het feit dat zo'n dag uberhaupt georganiseerd wordt, en ook dat mensen zoals de familie Bartels en Albert Voorn (toonaangevende Nederlandse jumpingruiter en -instructeur die in het publiek zat) een hele dag geluisterd en gekeken hebben.
Er werden drie demo's gegeven, telkens gevolgd door discussie tussen de persoon die de demo gegeven had en een panel bestaande uit Eric Van Breda, gekende Nederlandse paardenfysioloog (ik ken hem bv. van lezingen op Horse Event, advies in de Bit, hij ging ook mee met de Olympische paarden naar Athene als ik mij niet vergis), Tineke Bartels, Fenna Westerduin (dierenarts en docent HAS Den Bosch) en een student van de NHB Deurne. Joep Bartels zorgde voor een inleiding en modereerde zo'n beetje. Na de paneldiscussie was er telkens ook tijd voor vragen uit het publiek.
De eerste demo werd gegeven door Annemarie van den Toorn als vertegenwoordiger van Monty Roberts, zij was vergezeld van twee engelstalige instructeurs van Monty's systeem. Ze werkten in een rounpen van grote metalen hekken. Met een grote warmbloed demonstreerden ze hoe ze gewenning aan plastic aanpakten, met een gevlekte ruin (die Annemarie steeds 'zij' bleef noemen) werd een trailerlaadprobleem getoond. Na de middag was Eddy Modde, de Nederlandse Parelli-instructeur aan de beurt, hij heeft verteld over het systeem, korte filmpjes laten zien van Pat Parelli zelf, en deed grondwerk (on line en liberty in de grote piste) en rijden (heel kort, hij ging toen al over tijd) met zijn eigen paard Opere (nu ja, het paard van zijn vriendin). Laatste was Emiel Voest, hij had een dressuurhengst mee die ook door hem getraind werd (tenminste zo begreep ik het, er was niet zoveel van te merken). Hij toonde grondwerk zowel los als aan het halster in een met draad afgezet vierkant, dan nam hij het paard ook aan de lange lijnen op het bit, dan reed hij ook (hier was eigenlijk wel niks natural meer aan). Over de verdere inhoud van de demo's en vooral over wat ik er zelf van vond vertel ik nu even niets meer, ik ben zelf immers Parelli student en het kan niet anders dan dat ik dus bevooroordeeld ben. Van de andere methodes weet ik wel wat af maar zeker niet zoveel als van Parelli. Het zou kunnen dat ik dingen die ik in de demo's van Annemarie en Emiel minder goed vond gewoon niet goed begrepen heb. Als je in mijn persoonlijke mening toch geinteresseerd bent, laat maar weten!
Er ontbrak volgens mij duidelijk iemand van de clickerkant (er ontbrak nog wel meer natuurlijk, daar niet van), eigenlijk had Inge daar moeten staan. Gelukkig hebben we haar kunnen overtuigen toch haar boek aan Joep Bartels te overhandigen (daar moet ze zelf maar meer over vertellen!). Toen in de namiddag ergens het woord clickertraining viel merkte Joep dan ook meteen op 'er zit hier in de zaal een dame die daar een boek heeft over geschreven' en gaf haar het woord. Jammer genoeg begon Inge dan meteen zelf over wat ze gezegd had juist te willen vermijden, namelijk 'het is clickertraining, en geen voertraining', terwijl eigenlijk niemand van het panel daar iets over gezegd had. Daarop kwamen de reacties natuurlijk, zowel Annemarie als Emiel die vertelden dat ze al paarden gezien hadden die door clickeren agressief waren geworden. En dat ze het zelf dus niet gebruiken (maar zeg nooit nooit zei Annemarie veiligheidshalve). Eddy heeft niks tegen het clickeren gezegd, wat ik wel bewonderenswaardig vind gezien het paard waarmee hij op de demo was voordien inderdaad agressief door (fout) clickeren geweest is. De niet-natural leden van het panel hadden denk ik nog steeds geen idee wat clickeren nu eigenlijk was. Tineke Bartels vertelde toen namelijk dat zij allang met haar tong klakt, om haar paard van piaffe naar passage te doen gaan of zo. Het kan ook zijn dat ze het gewoon nog had over wel of geen stem gebruiken, waar ze het voordien ook nog over gehad hadden. (Wel grappig: Emiel Voest die zei 'ik gebruik mijn stem niet', maar met zijn paard aan de lange lijnen liep hij almaar door met zijn tong te klakken, zoiets kan je met een microfoon namelijk goed horen.) Een tijdje later heeft Kim (mijn Parellivriendin en ook leerlinge van Inge) met een opmerking vanuit de zaal toch nog het clickerverhaal te proberen in een positief daglicht stellen. Ze vertelde dat voor haar paard belonen met voer (en een beloningssignaal) juist heel goed werkt, en ze stelde dat het niet iedereen gegeven is om tijdens het rijden op het juiste moment het lichaam en de hulpen te ontspannen als beloning, en dat een bridge dan handig is om toch op dat juiste moment je paard te laten weten dat hij het wel degelijk goed deed. Nu, ik denk dat als ze nog zo'n dag organiseren ze nu tenminste van het bestaan van clickertraining afweten en Inge er waarschijnlijk ook wel officieel bij zal zijn een volgende keer.
Het allerbelangrijkste van de hele dag vond ik dat Eric Van Breda tot twee keer toe opmerkte dat wat hem betreft iedere ruiter die wil springen of dressuren of wat dan ook eerst maar eens natural horsemanship moest gaan doen!!!!!! Hij zei 'net zoals nu iedereen die wil jumpingwedstrijd starten eerst winstpunten in de B-dressuur moet hebben, zou zou iedereen die wedstrijd wil starten eerst winstpunten bij jullie (natural horsemanship) moeten halen'. Nu kunnen we maar hopen dat er iemand naar hem gaat luisteren, ik heb hem op een lezing op Horse Event ook al horen vertellen dat bandages eigenlijk de pezen oververhitten en dus niet zo gezond zijn, maar zie de bandages ook nog niet meteen verdwijnen. Maar alle begin is moeilijk, en volgens mij is dit weer een mini stapje dichter naar meer paardenwelzijn in Nederland (Vlaanderen volgt dan wel na een jaar of tien).

Hopelijk hebben jullie wat aan dit verslag, wie weet zaten er wel een hoop mensen van het forum en hebben we mekaar gemist.
Met vriendelijke groeten,

Nathalie
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 3463½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact