InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 2646½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: donderdag 29 december 2005, 22:2729-12-05 22:27 Nr:39687
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: chipverplichting in Vlaanderen Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
Een paar weken geleden had ik in een boekje van Gaia een artikeltje gelezen over het chippen van paarden in België, wat binnenkort ook verplicht wordt. Eén en al euforie want volgens Gaia dé oplossing.

Nu is Gaia een vrij bekend aanspreekpunt voor de Vlaamse regering en zijn ze ook belangrijk i.v.m de publieke opinie. Alleen al omdat ze erg veel op televisie komen.

Dus ik denk in al mijn naïviteit: "Laat ik ze eens een mailtje sturen en hen erop wijzen dat er alternatieven zijn." Ik heb dus een mailtje gestuurd met een woordje uitleg en netjes verwezen naar de Nederlandse anti-chip websites.

Dit kreeg ik terug:

Beste Ans,

Bedankt voor uw e-mail van 13 december.

Alvorens een artikel te plaatsen in ons ledenblad, checken wij altijd of de gegevens die we over dat onderwerp hebben wel kloppen. Zo hebben wij ivm het chippen van paarden eerst overleg gepleegd met een dierenarts gespecialiseerd in paarden, dr. Sivine. Hij verzekerde ons dat chippen de beste manier van identificatie van paarden is, evenals dit bij honden en katten het geval is.

Een chip kan zich uitzonderlijk verplaatsen, maar meestal vindt men de chip gemakkelijk en snel terug. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk dat de wonde ontsteekt.

DNA-analyse is veel minder efficiënt. Als een paard bvb gestolen werd en men moet eerst een DNA onderzoek doen, verstrijkt er veel te veel kostbare tijd.

Brandmerken is uiterst dieronvriendelijk en barbaars. Net zoals bij honden is chippen van paarden de meest efficiënte en betrouwbare manier van identificatie.

Ik hoop u hiermee voldoende informatie te hebben gegeven.

Met vriendelijke groeten,

Ann De Greef,
directeur

Nou, Het woord brandmerken heb ik niet vermeld, waar ze dat halen zou ik dus niet weten. En voor de rest kan ik uit die mail afleiden dat ze de mening van 1 dierenarts volgen en geen moeite willen doen om zich verder te informeren. En dat ze zich blijkbaar niet eens afvragen waarom er in Nederland wel een alternatief bestaat.
Voor zover de wetenschappelijke betrouwbaarheid van Gaia.

Moesten ze erop ingegaan zijn, zou het leuk geweest zijn omwille van hun effect op de publieke opinie. Want nu hoor je alleen maar positieve geluiden.
Ik weet dat er in België groepen aan het lobbyen zijn voor een alternatief (In samenwerking met de Nederlandse anti-chip groep denk ik, en als ik het goed heb, denk ik dat ze retinascan als alternatief willen. Maar hier begeef ik mij op zeer glad ijs)
En als die geen effect hebben op de Vlaamse regering en chippen toch verplicht wordt zonder uitzonderingen, kan ik nog altijd naar Nederland verhuizen. gezellig.

groetjes
Ans
Volg datum > Datum: donderdag 29 december 2005, 22:3229-12-05 22:32 Nr:39688
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:39486
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bitloos mennen Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Jans schreef :

> Hallo Pien,
>
> Kan u dit eens even verduidelijken. Wat moet uw ruiter dan
> eigenlijk doen om Fanny achter u te houden? Ik vraag dit
> eigenlijk omdat ik een beetje hetzelfde probleem heb.

> ....Knip.... trekken aan het touwhalster heeft
> dan zeker geen zin, maar ik weet niet hoe ik het voor die
> andere ruiter opgelost krijg.Tips misschien?

Hoi Jan,

Tuurlijk moet je gewoon op de rem kunnen, je paard altijd maar in het wilde weg laten lopen kan nou eenmaal niet en je moet wel controle kunnen blijven houden waar/wanneer dat nodig is.
Daar valt niet aan te ontkomen en met een tank van een paard (zoals Fanny dat net zo goed kan zijn) moet je af en toe van goede huize komen.

Wat wil helpen :

* Je verbinden met het paard, niet op haar maar met haar rijden, contact maken, rijden vanuit je centrum, waarbij zit, ademhaling 'feel' etc. belangrijk zijn. Da's een eerste vereiste.

* Soms moet er toch iets gebeuren, want een paard luistert echt niet altijd, je hebt nog altijd te maken met een vluchtdier met een eigen mening dat onverwachts kan reageren, ook al elimineer je zoveel mogelijk door een paard verkeersmak te maken, overal aan te wennen, gevoelvol te rijden etc.

Soms ontstaat er een situatie waarbij je feel jou en je paard niet voldoende helpt; je kunt zelf een gestresste dag hebben, te weinig geduld met je paard, maar je paard kan ook eens overal sch**t aan hebben en zijn eigen zin willen doen.
Dat kan allemaal.
Ieder kan eens zijn dag niet hebben.
Tips om zo rustig en beschaafd mogelijk te blijven hoef ik hier niet te geven, het spreekt voor zich dat je die rust op je paard probeert over te brengen.
Fanny is buiten een super looppaard dat je niet in de weg moet zitten, maar in de bak is ze vaak hommeles.
Dan vindt ze van zichzelf dat ze veel te hard wil/moet en heeft ze geen rust. Bovendien kan ze zich vreselijk laten opnaaien door de andere paarden. Niks mis met haar, gewoon een temperamentvolle karaktertrek.

Voor mij een reden om haar zo min mogelijk in de bak in te zetten, en zoveel als het maar kan op de buitenritten.
Om haar toch op de rem te krijgen houden we haar niet steeds kort aan de teugel, want ze gaat gewoon tegen trekken, maar iedere keer weer geven we haar de kans om zelf haar moment te bepalen door haar pas terug te nemen als ze echt te snel gaat.

Dat geeft haar de kans om zelf een keuze te maken.
Er is dus pas 'druk' op de teugel zodra ze te snel gaat.
Niet op voorhand ingrijpen door haar kort te houden, maar haar "de fout" te laten maken en haar daarin te corrigeren en haar zo te laten zien dat er geen druk (dus lange teugel) is als ze in een braaf en evenwichtig tempo loopt. En maar hopen dat de klik plaatsvindt en ze denkt dat ze maar beter niet te snel kan lopen.

Dit kun je in je eentje of op een rustig moment met één ander paard oefenen.
Tijdens een wilde rit heeft dat allemaal geen zin, dan is er geen communicatie met zo'n paard dat alleen maar voorop en hard wil.
Dat moet je van te voren proberen.

* En natuurlijk dat stuk vertrouwen.
Fanny heeft het deze week tijdens een heerlijke sneeuwrit op een lopen gezet en is in een vette galop weggespurt, Winner achter haar aan, want die doet vrolijk mee hoor....
Tja, dan ga ik maar op de rem met BD want ik heb zoveel vertrouwen in mijn paarden dat ik weet dat ze wel weer op de rem gaan.
Meestal is dat enkele tientallen meters.

Ik leer mijn rijders wel allemaal hoe ze moeten reageren in zo'n situatie.
Nooit aan 2 teugels tegelijk blijven trekken, want een paard gaat dan in zijn kracht en trekt gewoon terug, maar proberen het paard om te trekken (ORS is ook een mooi voorbeeld, hoewel Fanny het gevoel daarvoor echt mist), of, in ons geval, sturen naar de weg.
Op het harde stoppen ze meestal zo.

Fanny en Izzy rennen ook nooit zolang door.
Als er geen andere paarden met hun meerennen is de lol er zo vanaf en dan stoppen ze heus.
Maar ik ga er op BD nooit achteraan, want dan is het hek van de dam, dan wordt het een wedstrijd.

Zo genoeg tips over hoe ik het doe?

Groet, Pien
www.spirithorses.be
Western Natural Horsemanship -
Natuurlijk Bekappen
Volg datum > Datum: donderdag 29 december 2005, 22:3929-12-05 22:39 Nr:39689
Volg auteur > Van: jacqueline postmes Opwaarderen Re:39645
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bevroren water Structuur

jacqueline postmes
maastricht
Nederland

Jarig op 15-6

462 berichten
sinds 10-5-2004
Patchouli schreef op donderdag 29 december 2005, 16:53:

> Hoe houden jullie het water goed om te drinken?
> Iemand zei stro erin maar dan drinkt mijn arabier van stand het
> water niet.
> Ik geef ze nu 2x per dag water en dat drinken ze gelijk maar
> alles wat ik laat staan bevriesd natuurlijk en ze hebben dus
> geen vers water tot hun beschikking. Zou er wat zout aan toe
> gevoegd kunnen worden?
>
> Gr Caroline

een blok hout in het water doet wonderen, ze hebben zo in de gaten dat ze het blok naar beneden kunnen duwen en zo drinken. em alshet heel hard vriest 2x per ag met warm water in de weer of wat tegenwoordig te koop is een verwarmingselement erin.

Jacqueline
Volg datum > Datum: donderdag 29 december 2005, 22:4429-12-05 22:44 Nr:39690
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:39683
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Binnen laten of druit? Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
Spirithorses schreef op donderdag 29 december 2005, 21:53:

> Ans Jondral schreef :
>>
>> Die quarters zijn die dan ook in de winter op de wei gegaan?

> Groet, Pien
> www.spirithorses.be
> Western Natural Horsemanship -
> Natuurlijk Bekappen

Ach, zal wel aan het ras liggen. Zoals vanmorgen toen ik mijn paard bibberend van de kou terugvond en de new forest en shet absoluut nergens last van hadden, alhoewel ze allemaal een nacht geen eten hadden gekregen. En het is nu toch ook al de derde winter dat ze buiten loopt. Een quarter of volbloed zal het wel sowieso sneller koud hebben dan een pony zeker. Want zelfs als mijn paard haar wintervacht op z'n best is kan ze niet tippen aan de New forest. Maar normaal gezien heeft ze geen koud. (als ze eten krijgt natuurlijk)

Maar je hebt gelijk, moest ik haar voor het eerst in de winter buitengezet hebben dan had ik haar ook een deken opgelegd.
Neemt niet weg dat ik het raar blijf vinden dat jouw arabier zelfs het jaar daarop nog een deken nodig had, alhoewel ze op stal ook geen deken droeg.

groetjes
Ans
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18909 onderwerpen
275520 berichten
Pagina 2646½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact