ben schreef op donderdag, 25 augustus 2005, 14:28:
> We hebben een bloedonderzoek laten doen en hebben dan
> vastgesteld dat er 3 van de 5 waarden te hoog lagen, dewelke
> weet ik niet meer, ben geen D.A. indien je wilt zoek ik het even
> op.
>
***************************
Ik had zelf begrepen dat als je de omvang van de schade wilt weten, dat je dan niet genoeg hebt aan een bloedonderzoek. Maar dat weet ik niet helemaal zeker. Als er bepaalde leverenzymen in het bloed zitten, dan duidt dat op beschadiging van de levercellen (waardoor de enzymen in het bloed kunnen komen). Het lichaam herstelt die schade doorgaans door de cellen te laten verbindweefselen, maar dan functioneren ze dus niet goed meer.
Mariadistel lijkt mij in dit geval altijd een heel goed idee. Was al genoemd. Dit is een kruid dat specifiek op de lever werkt, het helpt de anti-oxidanten beter regenereren (hergebruik) die specifiek belangrijk zijn voor de leverfunctie. Het beschermt de levercellen tegen beschadiging door vrije radicalen die ontstaan door de celbeschadiging. Vitamine E en selenium zijn ook stoffen die specifiek beschermend werken voor de lever, ook weer omdat ze een rol spelen bij regeneratie van anti-oxidanten en ook zelf als anti-oxdidant werken. Ik zou als je zeker weet dat er beschadiging is, daar ook niet te zuinig mee zijn en een periode echt suppleren. Ook extra vitamine C kan in dit geval geen kwaad, omdat ook dat helpt om beschadigende stoffen weg te vangen. Kun je ook anders doen ipv een potje, b.v. door rozebottel bij te voeren. Extra wortelen (beta-caroteen) in dit geval ook heel goed.
Je moet je voorstellen dat DOOR de celbeschadiging allerlei stoffen vrijkomen die weer andere cellen beschadigen, waardoor het lichaam nog meer cellen gaat verbindweefselen. Dat proces wil je zo goed mogelijk stoppen, zodat de rest van de cellen gezond blijft en normaal kan blijven functioneren.
De lever heeft een behoorlijke overcapaciteit, maar je moet m.i. zorgen dat het beschadigende proces zo snel mogelijk gestopt wordt.