Frans Veldman schreef op zaterdag, 13 augustus 2005, 12:35:
> Important schreef op vrijdag, 12 augustus 2005, 18:28:
>
>> Volgens vrijwel alle veeartsen en literatuur ontstaat
>> Kreupelheid bij het paard in het grootste deel van de gevallen
>> door overbelasting van spieren, pezen en gewrichten.
>
> >
> >
> Leg nou maar eerst eens uit hoe een pees, waarvan er maar één is
> in een hoef, scheef belast kan worden. Als DAT is uitgelegd
> wordt dat rechtrichten een interessant verhaal, maar niet
> eerder.
Je pint je vast op wat er
in die éne hoef gebeurt, maar daar gaat het niet om (zie verder)
>
>> De redenering van Frans dat een paard met 1 hoefijzer kreupel is
>> vind ik nogal raar!
>
> Dan ben je denk ik een van de weinigen op dit forum die dat raar
> vindt. Je vindt rechtrichten belangrijk maar als er aan één been
> een hoefijzer hangt dan doet die onbalans er niet toe?
Als je in de bak rijdt ga je dat missende ijzer niet voelen, als je op het harde rijdt zal het paard lopen zoals je zelf loopt als je de hak van 1 schoen mist. Is dit 'kreupelheid'?
>
>> Het kan toch haast geen toeval meer zijn dat de tientallen linksgebogen paarden die ik heb gezien zonder uitzondering rechtsvoor kreupel waren en de rechtsgebogen paarden linksvoor kreupel?
>
>
HKO ontstaat praktisch altijd bij beide voorbenen
> tegelijkertijd, en in gelijke mate.
> Bij
HKO zijn
beide voorbenen kreupel. De paarden die jij
> gezien had hadden dus waarschijnlijk geen
HKO.
> Alleen al het feit dat bij echte
HKO beide benen kreupel worden
> maakt het uiterst onaannemelijk dat
HKO iets met scheefheid te
> maken zou hebben.
Beide benen worden 'aangetast', maar een paard kan
HKO fase 2 hebben aan 1 been en fase 3 of 4 aan het andere. De kreupelheid wordt zichtbaar aan het been waar hij het meeste pijn heeft.
HKO ontstaat op beide voorbenen tegelijk, ja,bij een paard dat altijd op de voorhand loopt, omdat dat paard ook het meeste gewicht op de voorbenen draagt, maar niet aan beide benen gelijk; toch niet bij de paarden die ik gezien heb (zie ook verder)
>
>> Verder vind ik het interessant om te horen wat volgens Frans het verschil is tussen echte
HKO en de
HKO van mijn paard?
>
> Wellicht dat een van de anderen nog wil reageren, en als dat ook
> niet meer zo is dan verzoek ik je vriendelijk om je overtuiging
> elders te gaan overdragen. Er is vast wel een forum waar meer
> gelijkgezinden te vinden zijn.
Ik ben gisteren naar een 'open middag' geweest van Marijke De Jong, en zij gaf de volgende uitleg: stel een paard weegt 500kg. Dan draagt hij van nature 200kg van zijn lichaamsgewicht op de beide achterbenen en 300kg op de beide voorbenen. Als een paard 'scheef' is, gaat het over 'horizontale' scheefheid (scheef in zijn lijf, dus links- of rechtsgebogen), maar ook 'verticale' scheefheid (scheefheid tov de grond; dwz het paard maakt een hoek tov de loodlijn op de grond). Als een paard rechtsgebogen is zal het niet 150kg op het linkervoorbeen en 150kg op het rechtervoorbeen dragen, maar 200kg op het linkervoorbeen en 100 kg op het rechtervoorbeen. Het paard belast zijn éne voorbeen dus meer dan het andere.
Als je nu op een paard gaat rijden, wil je dat het paard jou comfortabel kan dragen. Hiervoor moet het zijn achterbenen onder de massa kunnen plaatsen, net onder de plaats dus waar jij zit, op deze plaats kan hij jou en het zadel 'tillen'. (als jij zelf een bak afwisselend met je beide handen moet optillen ga je je hand in het midden van die bak plaatsen en je benen gebruiken om de last op te tillen en je rug te sparen, niet?). Een paard dat scheef is kan dit niet! Het zal 1 achterbeen onder de massa plaatsen en het andere 'uit het center', naast het midden.
De reden is de volgende: een paard dat scheef is spant de rugspieren op en laat zijn buikspieren 'los'. Probeer eens het volgende (dit hebben dan ook alle toehoorders geprobeerd!): ga rechtop staan en buig je romp naar rechts. Span nu je rugspieren op (dus maak een holle rug). Probeer nu afwisselend je beide benen naar voren te bewegen en kijk hoever je komt. Daarna ga netjes rechtop staan en trek je je buikspieren aan door je navel naar je wervels te trekken. Beweeg nu je beide benen afwisselen naar voren en kijk weer hoever je komt.
Een paard dat rechtgericht is ontspant de rug en spant de buikspieren aan. Hierdoor kan het de beide achterbenen even ver onder de massa brengen en jou en het zadel comfortabel dragen. Daarenboven kan hij stilaan meer 'eigen' gewicht overbrengen naar de achterbenen (verzamelen). Hierbij zal hij ook een gelijk gewicht dragen op beide voorbenen. De overbelasting zit 'em dus in de ongelijke gewichtsverdeling van het gewicht van paard+ruiter+zadel over de vier benen van het paard.
Ik heb vroeger al eens geprobeerd een duidelijke uitleg hiervoor te geven, Frans, maar die is blijkbaar ook niet overgekomen, en daardoor heb ik het maar opgegeven. Niet omdat ik de materie niet interessat vond of vind, maar omdat ik niet meer wist hoe ik het duidelijk uit moest leggen. De uitleg van Marijke vond ik best wel goed, dus die wil ik jullie niet onthouden.
Er is nog iets anders wat ik wil vermelden. Bij een kreupelheidonderzoek op de linkervolte op harde ondergrond bijvoorbeeld van een rechtsgebogen paard, zie je dikwijls dat het paard naar buiten kijkt (volgt zijn natuurlijke buiging naar rechts). Daarbij valt het paard op de binnen(linker)schouder. Dan zie je ook dat het paard op de buitenkant loopt van de binnenhoeven; en tegelijkertijd komt meer van het 'eigen' gewicht van het paard op dat ene been (en dus die ene hoef) terecht. Dat moet IN de hoef toch gevolgen hebben volgens mij. Als ik logisch probeer te denken (en ik ben niet blond) en ik herinner mij weer de fysicalessen van vroeger, met name waar het gaat over evenwichtssituaties en de wet Lxl=Mxm (macht x machtarm = last x lastarm) dan kan het niet dat deze andere belasting M>L geen effect heeft in de hoef, want dan verandert het 'evenwichtspunt'.
Groetjes
Perdida
(oef, gelukt, dit bericht heb ik twee maal moeten typen, was tussendoor opeens de hele tekst kwijt: plots blanco blad voor mijn neus!)