Jean Mclean schreef op zondag 26 februari 2017, 8:18:
>
> Ik heb altijd begrepen dat hoe meer
krachtvoer je geeft zoals bix, des te
> meer je paard afvalt.
Nou, of dat waar is weet ik eigenlijk niet.
Gekkigheid, je schrijft "zoals bix" en met die inkadering denk ik dat je gelijk hebt. "Hoe meer van dat type foerage je voert hoe ongezonder dat voor je paard is" lijkt mij een verdedigbare stelling.
Maar ik heb nooit opgezocht of de vraag "waar gaat je pony dood aan als je alleen maar brokkies voert?", dus keurig verdeeld over het etmaal, wel eens grondig onderzocht is. Laat staan hoe die brokkies als totaalvoer samengesteld zouden moeten zijn.
Want misschien kan het alleen maar niet omdat de samenstelling van al die voertjes zo beroerd is!
> Dus zou het niet doen.
Ik ook niet, maar om andere reden.
> Echt onbeperkt hooi, goed droog, het liefst onbemest hooi. Plus een
> liksteen.
Helemaal mee eens!
Maar daar gaat het mij nu even niet om....
> Als ze geen ernstige wormbesmetting heeft, of zand in haar darmen of een
> maagzweer, dan trekt ze vanzelf bij lijkt mij.
En dat kan nog wel even duren als er van alles in gestopt is en de verteringsecologie grondig ontregeld. Maar zijn dan de brokkies op zich de schuld of is het de ontregeling veroorzaakt door steeds iets anders binnen te krijgen waar de soorteigen verteringsecologie geen antwoord op klaar heeft?
Je zou kunnen beredeneren dat juist die voortdurende ontregeling an sich ook een constante is, maar dan een constante waar de verteringsecologie in pony's zich niet bij kan aanpassen.
> En trek je niet teveel aan van meningen dat je paard te dun is, mensen
> staan gauw klaar met een mening.
Mensen kenmerken zich als geen ander door drijfzandmeningen en liegen. Deze diersoort zou Homo mendacium moeten heten. Maar dat is weer een totaal andere discussie.
Alle trouwe PN-forummers kennen mijn standpunt over ponyhouden en -voeren. Over hoe simpel dat op de "natuurlijke" manier is.
Echter, gewoon weer even buiten de stalbox denkend stel ik een vraag die ik nog nooit gesteld heb.
Als ik
http://www.voervergelijk.nl/informatie/88/basistips-paarden-voeren lees, dan lijkt dat stuk goddomme wel politiek en intern tegenstrijdig! Er wordt even vrolijk in aangeraden "ruw-" en "kracht" voeders te combineren, als aparte eenheden, helemaal "tradi" dus, als dat er staat: "Een paard is gebaat bij een rantsoen met zo min mogelijk wisselingen". Zo weinig wisseling dat, correct nmm (!), wordt aangeraden een nieuwe batch ruwvoer geleidelijk over een week te introduceren. En zo vertelt dat verhaal voor ieder wat wils en dat is precies wat de mediatraining aan een politicus leert, heel goed berekend naar het weer wel grondig onderzochte feit dat mensen alleen onthouden wat in hun straatje te pas komt.
Maar als ik brokjesfabrikant was, dan zou ik geïnteresseerd zijn in het maken van een totaalbrok voor paarden, zodat mijn klanten van alle gezeur en werk af zijn en alleen nog maar massa's van mijn brokjesmerk hoeven te voeren. Paarden vreten nog veel meer dan honden dus leve de omzet!
Nu staat er op datzelfde voervergelijk ook dat
krachtvoer op een lege maag de zuurgraad aanzienlijk verlaagt, dus wellicht is de samenstelling van de bestaande brokjes stomweg totaal verkeerd. En daarmee wrsch. de benadering want het lijkt mij dat het voeren van dat spul even zuurgraadverlagend blijft werken maar dat het alleen maar minder opvalt omdat een niet lege maag al basisch gebufferd is. Als mijn gedachte onlogisch is dat de zuurgraadverlagende werking de vertering van het ruwvoer negatief beïnvloedt, niet in de laatste plaats door het ontbreken van de galblaas bij paardachtigen (dat wordt wel weer onderkend op voervergelijk...) moet Arabesk, onze forum-scheikundige (ik neem je daarin heus wel serieus) mij dat maar uitleggen.
Doch mij nu even inlevend in de rol van brokfabrikant zou ik ter meerdere eer en glorie van mijn omzet toch proberen een totaalbrok te maken waarin het percentage ruwvoerfoerage wel opgenomen is, misschien ook een grotere brok, of een andere dan standaard pellet vorm. Gebruiksaanwijzing: alleen nog maar mijn brokken voeren en niets dan mijn brokken... zo constant als maar zijn kan. Zou niemand daar nog aan gedacht hebben of kan het stomweg niet?