Arabesk schreef op zaterdag 21 januari 2017, 15:07:
> Als je niets aan de snijtanden doet, sluiten de kiezen op den duur niet
> meer. Dankzij veeartsen die alleen de kiezen bijwerkten, kon mijn paard
> helemaal niet meer kauwen.
Je moet het maar zeggen, maar misschien snap ik nu pas jouw verhaal/probleem.
Je bedoelde dus eigenlijk niet dat de anatomie zo slecht functioneert dat je standaard snijtanden moet afslijpen, maar dat met integraal aan de molaren slijpen de hele zaak luchtgelegd is wat dan dus vervolgens afslijpen van snijtanden vraagt. En dat is zo, maar dan heb je het over een zaak die eerst al volkomen verprutst is dus... blij dat ik geen paard van jou ben als je al een handvol van die kunstemakers aan de bek hebt laten prutsen tot je er eens één vond die het weer een beetje repareerde. Al die flauwekul kost ze jaren van hun kauwbaar leven.
Ik blijf erbij dat de hardheid van elementen zo enorm veel harder is als die van foerage dat de slijtage vrijwel alleen inherent aan de wrijving over zichzelf is. Maar als er sukkels integraal aan het kauwvlak van molaren gaan slijpen en niet de incisiven meenemen kun je idd krijgen wat je beweert want dan zullen die eerst weer zover moeten slijten om op hetzelfde niveau te komen.
En dat gaat niet zo hard, het zou denk ik best zo kunnen zijn dat de langzame slijtage van snijtanden juist slijtage aan kiezen nog vermindert, helemaal volgens de natuurlijke bedoeling! De enige merkbaar rare slijtage aan snijtanden waar ik van weet is bij kribbebijters op metaal e.d.
Een paardengebit is nu eenmaal zo fundamenteel anders dan een mensengebit dat vergelijken niet zinnig en vergelijkende 'tandartsenij' tevens onmogelijk is. Om mij nu niet te verliezen in technische termen hebben mensen 'knobbeltjeskiezen' en paarden 'hokjeskiezen'. Die knobbeltjeskiezen zijn niet doorgroeiend en kunnen dus statisch min of meer gerepareerd worden, de hokjeskiezen zijn wel doorgroeien en dus niet statisch repareerbaar.
Dus waarom zou je aan het kauwvlak gaan slijpen?
Het enige dat je kunt doen is 'luchtleggen' (net als bij hoeven) en dat vraagt om een soort omgekeerde beschouwing:
Wanneer er golving c.q. onevenredige/misvormende slijtage optreedt komt dat niet door de foerage maar door een, wrsch. genetisch bepaalde, onevenredige hardheid van de elementen, m.a.w. de onderkaak-kies slijt de bovenkaak-kies sneller dan bedoeld af of omgekeerd.
Wanneer ik logisch denk zul je in een dergelijk geval dus juist alleen de beste, hardste kant wat extra moeten laten slijten c.q. slijpen naar een meer gewenste vorm toe, zodat de zachtste kant kan bijgroeien. Ja, dat sluit dan even niet aan (luchtleggen) maar daar is niets aan te doen. Als je zo handelt is er tevens de minste kans op levensduurverkorting en als je dat met overleg minimaal aanpakt blijven ook de snijtanden buiten beeld.
> Gebitsverzorgers die niet kijken, geen lamp hebben, heb je niets aan.
Dat is nu weer eens iets dat ik wel met je eens ben.
Mijn ervaring met paardengebitsverzorgers is 0.0 en dat hoop ik zo te houden, want als ik je goed begrijp zijn er ook nogal wat die alleen niet kijken maar ook nog eens niet denken.