Piet schreef op donderdag, 9 juni 2005, 11:01:
>> Ik ben er zelfs van overtuigd dat bevangenheid niet een oorzaak
>> is van 1 enkel iets als bijvoorbeeld een keer een hap gras
>> teveel.

> gehad "
> Of: "zolang de witte lijn breed is, heeft een paard een grote
> kans op
hoefbevangenheid, er is dan weinig voor nodig
> het hoefbeen te doen kantelen"
Ik wil niet direct concluderen dat een bevangen paard per definitie ook slechte hoeven heeft. Wat Ilona ook al zei, ik geloof zonder meer dat een wild paard ook bevangen kan raken, maar ook dan is het in mijn ogen niet veroorzaakt door 1 factor. Als het paard een stofwisselingsstoornis heeft, of een leverafwijking en dan verkeerd voedsel gaat eten (gifstoffen) in het bloed dan kan hij ook bevangen raken. Echter een gezonde hoef kan meer aan omdat de bloedafvoer beter is dan bij een "slechte" hoef.
Kijk ik even naar mijn pony die in 2002 continu bevangen leek, toen heb ik echt alleen op de voeding gelet destijds, maar geen extreme aandacht aan de hoeven besteed (hoewel ze wel zonder ijzers liep toen, was de draagrand destijds veel te lang achteraf gezien).
Nu let ik wel op alles, dus hoeven en voeding, maar ik merk dat ik haar gerust eens wat langer op het gras kan laten staan; het komt niet meer zo nauw als dus in 2002. En dat terwijl de witte lijn nog altijd niet helemaal 100% optimaal is overigens heb ik het idee.
Groeten,
Ingrid
PS; ik kan de komende week niet meer reageren hier vanwege gebrek aan een pc waarvandaan ik kan posten
