InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18874 onderwerpen
275485 berichten
Pagina 1726½ van 18366
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: woensdag 11 mei 2005, 12:4811-5-05 12:48 Nr:25882
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:25864
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ter vergelijking? ennuh...vluchtgedrag? Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Piet , Esther en Frans hebben het over paardentaal en leiderschap en nu doe ik ook nog een duit in het zakje.

> Piet:
> knips....Het paard leert onze taal, waarbij we het hem zo makkelijk
> mogelijk proberen te maken door met ons lichaam
> ondersteunende gebaren te maken.

Voorbeeld : Ik kom bij een zogenaamd probleempaard dat vervelend en dominant is, je constant omver loopt, op je tenen gaat staan, staat te draaien ed.
Eigenaar kan hem niet meer aan en weet niet goed wat te doen...
Ik denk dat iedereen wel van die voorbeelden kent.

10 minuten ! 10 hele minuten, en hij loopt mak als een lammetje mee, blijft staan, loopt me niet voorbij, staat te smakken, likken, en heeft een totaal andere veel rustigere blik in de ogen.

Dat heeft er niks mee te maken met hoe goed ik wel of niet ben, maar alles met wederzijds begrip tussen dat paard en mij.

Ik hoef er niet veel voor te doen en ik zie de opluchting in zijn ogen dattie e i n d e l i j k eens begrepen wordt, dat er eens niet zonder waarschuwing op hem gesnauwd of hem een mep gegeven wordt.
Dat er eens niet voorbij wordt gegaan aan zijn natuurlijke drang, zijn vluchtgedrag, nee, ik gebruik dit in zijn taal juist allemaal om 'bij hem binnen te komen'.
Soms doe ik helemaal niks, maar sta ik daar, en het is mijn houding en mijn zelfverzekerdheid die hem iets laten zien.

En ja, ik ben dan de leider. Niet de leidende merrie of een hengst, nee, ik ben een mens maar ik heb op dat moment wel een natuurlijk overwicht. Op dat moment.
Wat ie daarna in de kudde doet moetie zelf weten, daar maak ik geen deel van uit, tenzij ik mij er moedwillig tijdens een momentopname in begeef met mijn emmertjes voer. Ook dan wens ik niet vertrapt of omver gelopen te worden, gewoon een kwestie van wederzijds respect.
Doe ik niet bij hem, doet hij niet bij mij.
Op een gegeven moment is een dreigend kijken van mijn kant al voldoende om hem te doen wijken, nou, dan spreek ik toch zijn taal? Hij legt toch ook zijn oren plat en kijkt dreigend als een ander effe moet moven ?! Ik kan nog steeds mijn oren niet plat leggen, maar ik kan wel zeer dreigend kijken. Ik kan ook heel vriendelijk kijken en met mijn lichaam het paard uitnodigen om naar me toe te komen hoor :-D

Het is mijn ervaring die me geleerd heeft dat een paard graag leiderschap heeft, dat geeft hem zekerheid, vertrouwen, het gevoel dat het goed is zo. Leiderschap geeft rust, ik zie het in de groep.
Zodra alle rollen duidelijk zijn is er een eenheid.
Zolang dat niet zo is, wordt het leiderschap betwist.

En in 9 van de 10 gevallen is het de eigenaar die het paard zelf 'verpest' heeft door het veel te veel toe te staan, het paard veel te veel ruimte, snoepjes, weet ik veel wat te geven, in een poging om hem om te kopen, zonder enige vorm van natuurlijk overwicht waarna ze zitten met een, om maar in mensentaal te spreken ; verwend paard, en mij bellen om de klus alsnog te klaren.
Het is dan ook zelden het paard dat iets moet leren, nee, het is de eigenaar die zal moeten leren de signalen van zijn paard te interpreteren en daarop in te haken door zijn paard duidelijkheid te verschaffen.

10 minuten zijn te kort om zoveel ineens te leren. Ik houd het er maar op dat de taal van nature is dat paard verankerd ligt en ik het er alleen maar 'uit' weet te halen.
Ik heb absoluut niet de illusie dat het paard mijn taal moet leren spreken, nee, ik verbind me juist met de zijne, waardoor er een opening ontstaat tot wederzijdse communicatie.

Met mijn lijf doe ik precies hetzelfde zoals het in de kudde zou gaan.
Ik blok, draai me om, nodig uit, maak me groot, maak me klein, stel me krachtig op, raak hem aan op plekken waarvan ik weet dattie dat fijn vindt, loop voor hem, achter hem, zwaai met een arm, met het touw, (staart), kijk hem wel of niet in zijn ogen, en nog een heleboel meer, dit alles naar gelang wat nodig is..... Dit is zijn taal!

Hij kan nooit mijn taal leren....Hij kan niet spreken in woorden, liegen, ergens omheen draaien waar wij mensen zo goed in zijn, nee schudden, ja knikken, en weten wat ie ermee moet bedoelen, ja, wel een technische aangeleerde handeling, maar het blijft dan aangeleerd gedrag. Hij is er niet mee verbonden.

Hoe anders weet bijna elk paard dat tie moet lopen als je hem vanachter 'drijft' ? Dat leert ie niet, dat had ie allang voordat ik ook maar wist dat een paard 4 benen heeft.

Hij heeft wel de vrije keuze om ergens al dan niet op te reageren, en ik denk dat het dat punt is wat voor veel mensen verwarring oplevert, of de mens is niet duidelijk in zijn communicatie naar het paard toe.

Groet, Pien


Volg datum > Datum: woensdag 11 mei 2005, 12:4911-5-05 12:49 Nr:25883
Volg auteur > Van: charelle Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Vraagje. Structuur
charelle
Eemnes
Nederland


4 berichten
sinds 8-10-2004
Gaan jullie het veulentje zelf inrijden enzo, dat lijkt me egt super!
als jullie het gaan doen wens ik jullie alvast suc6 :-P
bye bye! veel plezier nog met het veulentje!
Volg datum > Datum: woensdag 11 mei 2005, 12:5011-5-05 12:50 Nr:25884
Volg auteur > Van: Karin Opwaarderen Re:25874
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: libra : een handvol bedenkingen Structuur

Karin
Homepage
Nederland

Jarig op 20-9

1029 berichten
sinds 18-9-2004

> Waarom komt het er niet van hem te knopen? Ben ik wel
> nieuwsgierig naar ;-) Nee, wil heus niet iedereen aan de
> libra...gewoon nieuwsgierig dus.

Nou simpelweg omdat Fengur weer naar zijn baasje teruggaat binnenkort. Dus ik ga in de korte tijd die ik nog met hem heb geen nieuwe dingen meer doen, vind ik weinig zinvol.

Groetjes Karin
Volg datum > Datum: woensdag 11 mei 2005, 13:2711-5-05 13:27 Nr:25885
Volg auteur > Van: Horsewisper Opwaarderen Re:25839
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: paard in wei hoe beschermen tegen diefstal Structuur
Horsewisper
Nederland


114 berichten
sinds 10-5-2005
Frans Veldman schreef op woensdag, 11 mei 2005, 0:02:

> Horsewisper schreef op dinsdag, 10 mei 2005, 23:39:
>
>> ik wil mijn paarden NIET op stal en echt lekker in de wei laten

> Kortom: maar een juiste inschatting van de risico's.
>
> Groeten,
> Frans

haha je zo alles bedoelde ik ook weer niet! :) want ik moet ze zelf wel in de trailer krijgen en uit de wei en een halster om kunnen doen maar oke :) wel bedankt denk ik! en shippen is dan een idee???
Volg datum > Datum: woensdag 11 mei 2005, 13:3711-5-05 13:37 Nr:25886
Volg auteur > Van: Horsewisper Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: heb een paar dringende vragen! serieus beantwoorden graag Structuur
Horsewisper
Nederland


114 berichten
sinds 10-5-2005
- Hoe groot MOET 1 weide voor 1 tot 4 paarden ZEKER zijn!!! en bedoel ik dus als het NIET onder berdeelt word (als het bv 1ha NIET onderverdeelt in 2 is weet ik als ik dat wel wil doen de wei 2ha moet zijn!!!)

- wanneer is weide genoeg of kun je beter zowiezo een beetje bijvoeren zoja wat en hoeveel!

- hoeveel als het een veulen tot 3 jarig paard is en hoeveel als ik het ga berijden? of misschien nog beter hoe kan ik zelf bereken hoeveel meer of minder ik moet geven afhankelijk van hoevaak ik hem berijd en hoelang!
DAN de BELANGRIJKSTE VRAAG!!!!

- aangezien ik een weide of meerdere moet huren vraag ik me af hoe hoog de omheining moet zijn en waarvan gemaakt en hoelaag de laagste paal of touw moet zijn en hoever de baal erboven van de onderste paal af moet zijn! zo dat geen veulen of paard kan uitbreken of de kans idd geval HEEL klein is.
en aangezien ik graag een fries wil een diefstalgevoelig paard dus! en ik niet de wei achterom heb maar 1 tot 5 minuten van mij vandaan wat moet ik dan doen!!! ik wil het paard dan graag buiten laten staan MAAR: ben HEEL bang dat hij gestolen word (in een stal is dat minder maar dat wil ik eigenlijk niet) hoe kun je het dan voorkomen????

ps: heb nog geen paarden maar wil dr over een paar jaar 1 of 2 zeker kopen! als het even kan meer! ook wil ik dan wel ze kopen als ze veulen zijn en dus liefst 1 omdat ze dan samen kunnen spelen in de wei en niet alleen zijn!
HOPELIJK KUNNEN JULLIE MIJ HELPEN (en heb geen capitalen om duizende euro's uit te geven aan hekwerk) (word trouwes denk ik een fries en een hanoveraan of fries en kwpner idd geval geen arabier en om voor de lol eentje erbij te kopen is me beetje te duur maja wie weet)

liefst mailen!!! Xanne93@msn.com

HEEL ERG BEDANKT!!!!
Volg datum > Datum: woensdag 11 mei 2005, 13:4411-5-05 13:44 Nr:25887
Volg auteur > Van: Idunn Opwaarderen Re:25884
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: libra : een handvol bedenkingen Structuur

Idunn
Homepage
Bourtange
Nederland

Jarig op 11-9

456 berichten
sinds 30-9-2004
Karin schreef op woensdag, 11 mei 2005, 12:50:

>
>> Waarom komt het er niet van hem te knopen? Ben ik wel
>> nieuwsgierig naar ;-) Nee, wil heus niet iedereen aan de
>> libra...gewoon nieuwsgierig dus.
>
> Nou simpelweg omdat Fengur weer naar zijn baasje teruggaat
> binnenkort. Dus ik ga in de korte tijd die ik nog met hem heb
> geen nieuwe dingen meer doen, vind ik weinig zinvol.
>
> Groetjes Karin

Och wat verdrietig, of niet? Ga je een andere pony van iemand rijden nu weer?
Toch wil ik nog even reageren op dat 'iets nieuws leren'. Ik zie dat zo vaak voorbij komen, heb er gisteren eigenlijk ook al een berichtje over geschreven. Er valt niks te leren nmm. Zo logisch als het is dat een paard vooruit gaat als je hem vanachter opdrijft zoals Pien net schreef zo logisch is het om te reageren op een halster/libra etc. Veel logischer als reageren op een staafie in je mond. Geen aanval/opmerking direct tegen jou hoor, maar ik snap niet zo goed dat mensen het id hebben een paard te moeten 'leren' op een halster te reageren.
Ik wens je nog een fijne tijd met Fengur toe.....

Saskia
Volg datum > Datum: woensdag 11 mei 2005, 13:4511-5-05 13:45 Nr:25888
Volg auteur > Van: Idunn Opwaarderen Re:25884
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: libra : een handvol bedenkingen Structuur

Idunn
Homepage
Bourtange
Nederland

Jarig op 11-9

456 berichten
sinds 30-9-2004
Karin schreef op woensdag, 11 mei 2005, 12:50:

>
>> Waarom komt het er niet van hem te knopen? Ben ik wel
>> nieuwsgierig naar ;-) Nee, wil heus niet iedereen aan de
>> libra...gewoon nieuwsgierig dus.
>
> Nou simpelweg omdat Fengur weer naar zijn baasje teruggaat
> binnenkort. Dus ik ga in de korte tijd die ik nog met hem heb
> geen nieuwe dingen meer doen, vind ik weinig zinvol.
>
> Groetjes Karin

Sorry herstel, je schreef geen nieuwe dingen meer DOEN...legde je de verkeerde woorden in de mond.

Saskia
Volg datum > Datum: woensdag 11 mei 2005, 13:5111-5-05 13:51 Nr:25889
Volg auteur > Van: Peet Opwaarderen Re:25881
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Trainen is forceren Structuur

Peet
Nederland


1823 berichten
sinds 24-6-2004
effe wat knippen hoor ;-)

>
>> Ik vind het goed voor
>> mijn paard dat ze al haar spieren gebruikt en ontwikkelt, dat ze
>> sterk en lenig blijft. Dat is dus niet in de krul rijden, maar
>> mijn paard de gelegenheid geven zich volledig te ontspannen en
>
> "Gelegenheid geven om zich te ontspannen"? Dat is nou net wat
> wij hierboven hebben beschreven maar wat je ons inziens het best
> bereikt door inderdaad gelegenheid te geven en geen bepaalde
> houdingen te eisen.

Helemaal mee eens, zie mijn vorige bericht (24203).

>
> Ook ik heb een seizoen lang lessen genomen van een tamelijk
> bekend iemand teneinde mijn paard te gymnasticeren. Hij werd

> genoeg beweging krijgt, dat dan eigenlijk dat gymnasticeren niet
> nodig is. (slecht is het natuurlijk ook niet, en als
> gymnasticeren een doel op zich wordt omdat je het leuk vind om
> te doen is daar ook niets mis mee).

Ontspanning is voor mij het allerbelangrijkste. En het laatste stukje ontspanning waar ik naar op zoek was, heb ik nu gevonden in het bitloos hoofdstel!
Zo, twee vliegen (onderwerpen) in één klap. ;-)

>
> Vooralsnog gaat het met de ruggen van mijn paarden prima.

Hartstikke fijn!

groet, Petra
www.jovarna.tk
Volg datum > Datum: woensdag 11 mei 2005, 14:0511-5-05 14:05 Nr:25890
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:25853
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: libra : een handvol bedenkingen Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
e m kraak schreef op woensdag, 11 mei 2005, 7:52:

> Pas veel later ( Nr:24120 ) schrijft Peter dat:
>> Mijn stelling blijft deze : bij een gewoon bit werkt de kracht
>> als 1 in de hand tot 1 op het paardenhoofd ; bij de libra werkt
>> de kracht als 1 in de hand tot 3 op het hoofd (én als
>> knijpkracht).
>
> ?????????????????
> Potdorie, bij een "gewoon bit" weegt de gemiddelde teugel zonder
> nog iets te doen al meer dan de krachten die als bedoeld op
> Libra worden uitgeoefend!
> En dan "omfloers" ik de werking ook nog? Waar zit je dan
> kilometers over te zeuren als ik het allang "door heb"?

Mijn "stelling" is eignelijk geen stelling maar een proefondervindelijk vast te stellen realiteit verwoord in de aardappelzak-uitleg.
Je geeft zelf aan dat je aan de libra om het even welke teugels kan en mag bevestigen (weliswaar met konsekwenties voor de handjes), dus is teugeluitvoering in deze mechanika géén punt. Aan een gewoon bit kan je krak dezelfde 3mm teugeltjes vastknopen. Punt uit
Je omfloerst niet de werking Egon, je omfoerst DE UITLEG over de werking, en daarmee de krachtenwerking op de libra, ALS en slechts ALS er kracht wordt uitgeoefend door de hand of het paardenhoofd.. Dit terwijl je de werking effektief door hebt omdat je hem zelf op je website hebt staan, MAAR verpakt in heel wat oogverblindend uitlegmateriaal. Zo oogverblindend dat nog niemand de moeite had gedaan om dit even te checken en duidelijk te stellen. Het feit dat Pien en enkele anderen al hebben toegegeven dat ze er het hoofd niet voor hebben om dit uit te benen bewijst wel dat je het moeilijk genoeg hebt gemaakt want ik onderschat hen in ieder geval NIET op intellektueel vlak !

> Ik heb op de website al de tijd al de nmm belangrijkste punten
> van werking correct aangestipt, ook bij nalezen van de diverse
> natuurkundige kritiek. Dat ik een aspect echt niet ken of
> begrijp kan uiteraard altijd, maar letterlijk staat er op de
> website: "Oftewel, door aan de teugel (P) te trekken (F)
> verplaats je de ring (L) de halve afstand vergeleken met de
> afstand die je hand zich door het trekken verplaatst, waarbij de
> kracht die nodig is om de ring te verplaatsen halveert. Dit
> laatste lijkt vooreerst even tegenstrijdig aan het beoogde doel
> van diervriendelijkheid, maar het effect van reductie van
> verplaatsing is in dit stadium even van veel meer belang voor
> verfijning van nauwkeurigheid van handelen.".

... en precies hier is Nick samen met alle anderen het bos ingegaan !!
omdat ze niet doorhadden wat er stond.

> Beken, Peter, op je blote *knieën* op een
> spijkermatje ! LOL
bij deze krijg jij het matje weer zelf voorgeschoven, enjoy !

> Peter, "IN DIT STADIUM" staat er op de website zoals daarnet
> geciteerd. Het geeft een verkeerd beeld de fixatie op het
> verloop van uitgeoefende kracht zo uit de context van het
> ontwerp als geheel te trekken. Kracht blijft kracht, maar het
> effect van kracht als contactdruk wordt wel degelijk beïnvloed
> door spreiding over oppervlak en het is de verhouding van de
> ervaring aan contactdruk tussen ruiter en paard waar het om
> gaat. Laat ik ook maar eens proberen dat met weer een
> voorbeeldje te verduidelijken (er staat nmm al een loei van een
> touwtrek-voorbeeld op de website maar toch...):
> Men neme een kubusvormig keitje, zo'n soort vermaledijd Bels
> kinderhoofdje bijvoorbeeld.

harde hoofjes inderdaad, en over dit stuk van contctdruk, heb ik nooit getwijfeld

> Nu het halsterontwerp weer. Buiten dat het touw over de neus om
> deze reden is verdubbeld zou je om een juist totaalbeeld te
> krijgen het contactoppervlak van het gehele halster (2 meter touw gebruikt om het hoofd in de libra die ik net opgemeten heb - staat in geen verhouding tot 20 cm handen) minus de krachtuitdovingseffecten moeten delen door het contactoppervlak in de ruiterhand om een juiste verhouding te bekomen. 10:1 minus uitdoving... right?

Van krachtenuitdoving is hier géén sprake gezien alle mogelijks aanwezige krachten werken op paardenhoofd en bij uitbreiding op de wervelkolom. Het door jou genoemde uitdoven (wat alleen maar geldt voor krachtoverdracht op inerte voorwerpen, bij de aardappelzaktheorie de muur, maar bij de libra is de inerte muur de meevoelende pol van het paard !) is niets anders dan krachtenspreiding. Deze krachtenspreiding hebben we nu al elementair voorgesteld maar is in praktijk inderdaad ingewikkelder alleen al door beweging van hoofd, hand, paard, ruiter en alle daaruitvoortvloeiende werkingshoeken, MAAR de krachtverhouding door het katrolsysteem BLIJFT 1/3. zie onder :

> De uitvoering van deze operatie gaat mijn praktische rekenkennis zelfs maar bij benadering te boven, knip Daarbij komt ook nog dat wanneer de hoek van teugelvoering verandert de parallellogrammen van krachten meeveranderen. Wordt verdomd ingewikkeld. Maar toch kan overkill ook leuk zijn; als je een verantwoord 3D matrixmodel daarvan voor me maken kan voor op de website.... YES!

ik rij liever paard, dus dankje, aan jou de eer !

> Maar ik durf te stellen dat in het totaal ontwerp het paard niet 3x in het nadeel is zoals je beweert aan de hand van een uit het geheel getrokken détail.

Wat jij een uit het geheel getrokken detail noemt, vind ik precies de essentie van de libra. Vergelijk het met trens tot stang, daar heb je een gelijkaardige werking maar in torsiemodel, dus knijpen !
Je hebt gelijk als je de libra op een modelpaard met modelruiter in een modelomgeving zet. Zet je een groenling op een jong paard met de libra om, dan is het eerste wat de groenling doet als het jong paard 1 stap vooruit zet, aan de teugel rukken en door de essentiele werking kiepert het beest waarschijnlijk gewoon ondersteboven. (een licht vorm van overdrijven is me niet vreemd, waarvoor excuses)

> Dan nog 1 vraag voor Peter die schrijft in Nr:24067 :
>>>> Wat telt is het kontaktoppervlakte waarover de kracht verdeeld
>>>> wordt en dat is NOOIT de volledige omtrek van de teugel noch

>> omsluit !
> Dit vond ik wel een inhoudelijke... kun je me vertellen wat er niet geldig is aan het gebruiken van de gehalveerde cilinder in dit model wat een beide zijden als contactmodel dienst doet, en hoe dit wellicht te verbeteren? Het gaat er m.i. niet om in hoeverre je er modelmatig "naast" zit, zolang je er dan maar aan beide kanten op dezelfde manier naast zit.
>
> Groeten, Egon

meet een hoop ruiterhandpalmen na (binnenkort vrij verkrijgbaar in uw slachthuis, wegens niet meer nodig om paard te rijden) bereken het gemiddelde en je zal zowat exakt op 10 cm uitkomen.
De teugel in de hand of op de neus stel je voor als halve cilinder waarvoor je de oppervlakte formule in superformaat met blinkende oogjes vermeld. Je vergeet echter dat de krachtenwerking zowel in de hand (vingers) of op de paardenneus slechts op de platte zijde inwerkt. Maw niet meer dan de de doorsnede van de cilinder met formule 2R. Dit is 1,57 x minder dan wat jij vooropstelt, qua drukverdeling minstens 1 lichtjaar verschil.... wink!

tot besluit : op krachtenwerking beoordeeld, deel ik de libra in bij de "bitloze hulpteugels"

en nog deze : ik probeer altijd met mn kont te rijden, kijk mama zonder handen, zonder benen ....

re-groeten Peter
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18874 onderwerpen
275485 berichten
Pagina 1726½ van 18366
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact