InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18881 onderwerpen
275492 berichten
Pagina 1715½ van 18367
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: maandag 9 mei 2005, 19:519-5-05 19:51 Nr:25718
Volg auteur > Van: Marlies Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Ter vergelijking? ennuh...vluchtgedrag? Structuur
Marlies
Arnhem
Nederland

Jarig op 10-3

112 berichten
sinds 18-4-2005
Hallo allemaal,

Sinds enige tijd ben ik mij ook aan het verdiepen in methodes om paarden op een zo vrij mogelijke manier te houden en te berijden...manages heb ik al lang geleden afgezworen.

Paardnatuurlijk.nl is mijn favoriete site, zeker om de belevenissen van Frans en Ilona (nog proficiat met jullie mooie veulen, ik heb Harisha behoorlijk gestalkt de laatste dagen middels de cam :-) ) maar vooral ook om de discussies op het forum.
Zeker wat het bitloos rijden betreft...zelf zou ik graag de laatste stap ook maken...voledig zonder hulpmiddelen rijden. Daarom ga ik binnenkort de eigenaar van deze site : http://www.nh.cybercomm.nl/info.htm bezoeken en wilde jullie op het bestaan ervan wijzen, mochten jullie het zelf nog niet ontdekt hebben natuurlijk ;-)

Ben ook benieuwd wat jullie denken van de sumiere kanttekeningen die deze man maakt bij de Parelli methode en andere onderwerpen, maar moet wel opmerken dat ik zijn onderbouwing op het net mager vind.

Tevens begrijp ik de opmerkingen over natuurlijk vluchtgedrag bij paarden niet.
Mijn ervaring is dat een paard zoalng mogelijk stil blijft staan bij (naderend) "gevaar" (zelfs na schrikreactie) om het onderwerp van zijn onrust in de gaten te kunnen houden...als hij wegrent, keert hij het namelijk te rug toe en kan het niet meer peilen.
Pas als het paard daadwerkelijk opgejaagd gaat worden door het voorwerp van zijn onrust (en helaas is dat maar al te vaak de homo sapiens op zijn rug) zal hij de benen nemen.
Graag lees ik dus de concrete ervaringen die het vluchtgedrag aantonen.

Tot slot wil ik Frans nog steunen in zijn opinie betreffende het nut van de ORS bij bitloos rijden....ik begrijp dat het wijzen op het nut hiervan het nodig hebben van een "machtsmiddel" c.q. "controlemiddel" versterkt, maar mijns insziens is de ORS meer bedoelt om tegemoet te komen aan de controledrang van de mens en is het in dat opzicht nuttig om zich veilig te voelen, maar heeft het niet zozeer te maken met daadwerkelijke controle op het paard, een op hol slaand paard is vaak ook met een bit niet te houden en dan kan je jezelf maar beter laten vallen (paarden kijken nou eenmaal niet naar links en rechts voor ze weg oversteken, weet ik uit ervaring helaas). Het uitgangspunt is toch ook dat de mens de behoefte aan controlemiddelen initieert, niet het paard?

Veel vrolijke paardengroeten!
Marlies
Volg datum > Datum: maandag 9 mei 2005, 20:349-5-05 20:34 Nr:25719
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:25715
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe pagina Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Nick Altena schreef op maandag, 9 mei 2005, 18:57:
> Wat bedoel je nou eigenlijk met " de hulpen stelen"?
Ontwijkend gedrag. Inge legt dat goed uit onder 'de vijfde manier van leren' want dat is het inderdaad. Hoewel meeromvattend is het ook te begrijpen als 'óntwijken-van-druk'.

Je zou dat kunnen interpreteren als superlicht reageren, als focus-rijden, doch dat is een valkuil. Inderdaad is druk verkeer daarbij zonder meer vergelijkbaar met rijden in bergachtig terrein. Het is níet de bedoeling dat het paard vooruitlopend op signalen de vermeende voorbereiding op hulpen gaat interpreteren.

En ja, mijn merrie kan zich bijvoorbeeld inderdaad omkeren als ik te duidelijk omkijk. Met name in galop is het duidelijk dat je daarmee op moet passen. Je slaat daarmee, onbewust, de spijker op de kop. Ze moet wachten tot ik aandacht vraag en een hulp geef, niet anticiperen, niet de hulpen stelen.
Te snel afslaan, 'een haak slaan', is een ander goed en potentieel riskant voorbeeld. Ze moet wachten tot ik de achterhand eronder vraag en bovendien tot ik de richtinghulpen geef.

Beiden zijn ook goede voorbeelden van waarom hulpen eenduidig en helder moeten zijn.
Dit geldt uiteraard ook voor teugelhulpen; waarom de optoming de teugelhulpen eenduidig en helder moet kunnen doorgeven.
Zo is het wellicht ook helder dat onder sommige omstandigheden juist een in gewicht zwaarder hoofdstel dat zachter/breder is uitgevoerd en stevig om het hoofd zit lichtere teugelhulpen mogelijk maakt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bitloos mennen. Het ontwijken is daarbij overduidelijk uit den boze en het aantal mogelijke hulpen beperkt.

> En hier nog zo een, wat bedoel je hier met "aanleuning in alle
> richtingen"?
'aanleuning' = grenzen aangeven
Dat grenzen aangeven doe je NIET door druk, eerder door nageven. In meest extreme zin, ik aarzel het voorbeeld te geven vanwege mogelijke misinterpretatie, is dit de onderarm-blok; jíj doet niets, er is dus geen druk en geen wijken, wel bijna letterlijk een muur.

'alle richtingen' = drie dimensie + tijd; dus links-rechts, voor-achter, hoog-laag en de intensiteit; dus de hoek/mate waarin en snelheid ervan.

Zowel het grenzen stellen als het richting geven geldt in principe voor alle soorten hulpen. Vandaar dat aan aanleuning in alle richtingen ook met bijvoorbeeld stem, blik en navel invulling gegeven kan worden.
Volg datum > Datum: maandag 9 mei 2005, 21:129-5-05 21:12 Nr:25720
Volg auteur > Van: Esther Opwaarderen Re:25718
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ter vergelijking? ennuh...vluchtgedrag? Structuur
Esther
Friesland
Nederland


5661 berichten
sinds 2-11-2003
Marlies schreef op maandag, 9 mei 2005, 19:51:

> Hallo allemaal,
>
> Sinds enige tijd ben ik mij ook aan het verdiepen in methodes om

> niet het paard?
>
> Veel vrolijke paardengroeten!
> Marlies

Welkom Marlies! Join the club :-D
Ik vraag me ook altijd af waarom een paard vlucht, en of paarden echt vluchtgedrag hebben als ze zijn gedomesticeerd. Want wat is domesticatie, ik denk zelf dan aan boerderij met varkens paarden koeien kippen honden katten muizen enz. Waarom vlucht dat hel zooitje niet?
Mijn idee is dat paard als de dood is voor varken, katten en honden spreken ook andere taal, kippen en katachtigen lijkt me ook niet echt een combi. Enz.

Groeten Esther
Volg datum > Datum: maandag 9 mei 2005, 21:379-5-05 21:37 Nr:25721
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:25720
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ter vergelijking? ennuh...vluchtgedrag? Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Esther schreef op maandag, 9 mei 2005, 21:12:
Volg datum > Datum: maandag 9 mei 2005, 21:389-5-05 21:38 Nr:25722
Volg auteur > Van: Esther Opwaarderen Re:25720
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ter vergelijking? ennuh...vluchtgedrag? Structuur
Esther
Friesland
Nederland


5661 berichten
sinds 2-11-2003
Esther schreef op maandag, 9 mei 2005, 21:12:

> Marlies schreef op maandag, 9 mei 2005, 19:51:
>
>> Hallo allemaal,

> honden spreken ook andere taal, kippen en katachtigen lijkt me
> ook niet echt een combi. Enz.
>
> Groeten Esther

Even ter aanvulling op mezelf. Ik bedoel niet te zeggen dat mumsels niet eng zijn, die zijn levensgevaarlijk, rode bloemen kunnen enger zijn dan de gele. Dat hebben we echt meegemaakt hier, een bloembak aan de weg die eng en gevaarlijk was had eerst rode bloemen, dat was echt levensgevaarlijk voor het veulen, toen ze er aan was gewend, hadden de kabouters er in een keer een andere kleur ingezet, en dat is schrikken!! Ik probeer mijn punt duidelijk te maken dat we als mensen als een andere diersoort niet kunnen begrijpen hoe een ander zoogdier voelt ziet en denkt, dat is onze perceptie over een dier die afhankelijk is van onze inzichten, en wie weet lachen ze zich kapot om die rare 2 beners. Ze zeggen vast he heb je die rare gezien, die probeert paard te zijn, maar lijkt toch echt op 2 bener.

Groeten esther
Volg datum > Datum: maandag 9 mei 2005, 21:399-5-05 21:39 Nr:25723
Volg auteur > Van: Marlies Opwaarderen Re:25720
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ter vergelijking? ennuh...vluchtgedrag? Structuur
Marlies
Arnhem
Nederland

Jarig op 10-3

112 berichten
sinds 18-4-2005
Esther schreef op maandag, 9 mei 2005, 21:12:
Hoi Esther,

Dank voor je welkom!! Vind dit ook echt een topsite...zeer professioneel opgezet ook.

Misschien was mijn verhaal niet helemaal duidelijk: ik constateer namelijk niet dat de eerste reactie van een paard vluchten is, maar juist in de gaten houden waar hij bang van is, tot het hem opjaagd (zo vangen wolven overigens ook hun prooi...het insluiten tot het begint te lopen, want dan kan het zijn belager niet meer in de gaten houden).

Wat varkens betreft: volgens mij vinden paarden die gewoon ontzettend stinken :-)
bij een vriend van me in Zuid Frankrijk die trails organiseert begonnen de paarden ook allemaal te snuiven als er wilde zwijnen in de buurt waren, maar ze werden er niet echt onrustig van.

En wat is domesticatie....ik denk het dusdanig voorzien in de eerste levensbehoeftes zodat het dier het zelf niet meer zou kunnen, of nooit aanleert.
Duidelijk mag zijn dat het paard in Nederland een te hoog huisdier gehalte gekregen heeft bij velen....net een hond die te dik wordt en kleertjes aanmoet!

Groeten!
Marlies
Volg datum > Datum: maandag 9 mei 2005, 21:439-5-05 21:43 Nr:25724
Volg auteur > Van: Esther Opwaarderen Re:25723
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ter vergelijking? ennuh...vluchtgedrag? Structuur
Esther
Friesland
Nederland


5661 berichten
sinds 2-11-2003
Marlies schreef op maandag, 9 mei 2005, 21:39:

> Esther schreef op maandag, 9 mei 2005, 21:12:
> Hoi Esther,
>

>
> Groeten!
> Marlies
>

He Marlies, geintje, maar ik woon ook op Voetpad. Heb de link bekeken, kom hier maar eens kijken naar de domesticatie :-) Ik woon links van de link die je doorgaf. Ik denk een 1000 meter verderop.

Groeten esther
Volg datum > Datum: maandag 9 mei 2005, 21:469-5-05 21:46 Nr:25725
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:25720
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ter vergelijking? ennuh...vluchtgedrag? Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Esther schreef op maandag, 9 mei 2005, 21:12:

> Marlies schreef op maandag, 9 mei 2005, 19:51:
>
>> Hallo allemaal,

> honden spreken ook andere taal, kippen en katachtigen lijkt me
> ook niet echt een combi. Enz.
>
> Groeten Esther

Esther, ik begrijp je niet., honden en katten zijn geen vluchtdieren.
Varkens , koeien , kippen en muizen gaan er wel degelijk vandoor hoor.
Maar gedomesticeerd betekent meestal geen natuurlijke dierensamenlevingen
Maar een flinke varkensbeer zal zijn zeugen beschermen, een haan ziijn hennen en een stier zijn koeien. Een hengst zijn merries.
Wil toch niet zeggen dat het geen vluchtdieren zijn?
Uiteindelijk went het hele zooitje aan elkaar en is er geen noodzaak meer om te vluchten, omdat ze weten dat andere beesten hen geen kwaad doen., maar ik geloof niet dat hun natuur verandert is.
Piet
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18881 onderwerpen
275492 berichten
Pagina 1715½ van 18367
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact