Christel Provaas schreef op donderdag 5 januari 2012, 12:29:
> Wat is het gevaar of risico van een seleniumtekort? en wat merk je ervan?
Vit E en Selenium gaan nauw samen maar daar heeft Frans al voldoende over geschreven hier elders op de site. Als je op Internet zoekt kom je dezelfde soort informatie tegen.
Bij Rubio heb ik dit onderzoek standaard laten doen toen ik hem in juli kocht en hij zat dus al te laag toen hij hier aankwam. Hier hebben we ook nog eens de pech dat we amper Selenium in de bodem hebben en we regelmatig met een Seleniumtekort bij de paarden hebben. Zelden E, overigens. Wel aan de lage kant maar dat is nog binnen de marge.
Tja, hoe uit het zich: op zich merk je er helemaal niks van. Je ziet het ook echt niet altijd in bewegen/herstellen bij inspanning. Ik ben zelf ook verbaasd dat een paard als Amber dit heeft, die is zo gezond, glanzend en stevig
De werkpaarden werken gewoon en zien er oergezond uit, goed in conditie en glanzende vacht ook, maar omdat ik weet dat het hier op de loer ligt doen we regelmatig steekproeven (bloed), ook om bloedwormbesmettingen in de gaten te houden (da's allemaal OK overigens). Puck en Stef zijn wel een hele tijd lusteloos geweest toen zij een tekort hadden. Ik merk nu dat het per paard verschilt in wat hij/zij laat zien. Amber zit lager dan Rubio en toch oogt zij fitter.
Bij Rubio had ik het wel vrij snel al in de gaten. Hij is een heel soepel paard (iets té soepel soms) maar heeft naar mijn mening te weinig spierkracht in de achterhand.
Hoewel hij wel de kracht heeft om vanuit stailstand heel rustig een klein stukje omhoog te gaan steigeren en een handgalop te maken terwijl de rest in een klein drafje is, dat dan weer wel, hij is heel soepel en draagt goed op zijn achterhand. Er is al uitgebreid naar Rubio gekeken en ook Cindy heeft hem behandeld en advies gegeven, was allemaal niks dramatisch aan de hand verder.
Maar hij heeft bijvoorbeeld te weinig kracht om een berg helemaal op te galopperen (het laatste deel doet hij in stap of sukkeldrafje) en dan weet je gewoon niet of het gemakzucht of spierconditie is, met name op de afstanden dus! Hij heeft geen abnormaal hoge hartslag en zweet ook niet overmatig. Hoewel hij tegelijkertijd ook wel van de gemakkelijke is hoor, en hij heeft ook echt wel last van zijn hoeven omdat hij vierkant beslagen is geweest. Dus het is een samenspel van....Hij loopt overigens op hoefschoenen op de buitenritten. Verder is het ook bekend dat een Criollo niet méér zal doen dan nodig is, die weten hun krachten wel te sparen.
Ter vergelijk:
De normale Seleniumwaardes liggen tussen de 107 en de 157.
Rubio had bij aankomst hier 50 en zit nu, na 4 maanden dagelijks
krachtvoer en Chevivit op 84. Daarom wil de
DA Selenium injecteren en ik zie dat ook wel zitten.
Amber heeft 72 en Ophir heeft 95. Dus allemaal te laag. Hun E is wel nog nét binnende marge dus we kunnen zonder gevaar Chevivit E/Selenium bij supplementeren. Daarnaast gaan we nu beginnen met Equilife voor al onze paarden.
Wat ik overigens een paar weken geleden leerde toen er cursisten uit New Zealand op de bekapcursus waren is dat er in Australië en New Zeeland
geen Selenium in de bodem zit en de mensen daar zelf levenslang moeten bij supplementeren, de dieren ook. Daar is dat volkomen normaal!