joop schreef op woensdag 4 januari 2012, 9:59:
> iedereen weet toch dat er het hele jaar door
> veulens geboren worden, ook midden in de winter. Dit fenomeen komt ook
> voor bij katten, honden, enz.
Maar daar moet je wel de kanttekening bij maken dat het minder waarschijnlijk is.
Het 'kan' maar net zo goed niet.
Ik heb een merrie die zomer en winter duidelijk hengstig is, netjes elke 3 weken. Je kan er je kalender gelijk op zetten. En in aanwezigheid van een hengst of dekkende ruin is het inderdaad duidelijker.
En toch zou ik haar in de winter blijkbaar niet drachtig krijgen.
Ze is afgelopen voorjaar begin april naar de hengst gegaan, in de hoop op een vroeg veulen. En ze was de hele winter duidelijk hengstig geweest. En toch was haar baarmoeder in april niet goed genoeg om drachtig te worden. De
DA van de hengstenhouder zei vooraf al dat het die cyclus waarschijnlijk niets zou worden omdat het te vroeg in het seizoen was voor haar (afgaande op de staat van haar baarmoeder).
En ondanks dat ze meermaals natuurlijk gedekt werd oa. op exact de goede moment door een mooie jongen die daar in de buurt rond hing, kreeg die
DA toch gelijk.
De cyclus daarna zag het er volgens die
DA allemaal veel beter uit, en was ze inderdaad ook drachtig.
Was het in mei niet verbeterd, had ze waarschijnlijk hormonaal wel een probleem gehad.
Maar aangezien dit nu wel een stuk beter was, was het volgens die
DA toch echt omwille van het seizoen.
Door de wel/niet aanwezigheid van mannelijk volk kan het ook niet zijn, want mevrouw had altijd al een behoorlijk actief sexleven.
En daarnaast moet je ook een onderscheid maken tussen hengstigheid en het feit dat ze ook echt ovuleren.
Charly is bijvoorbeeld haar hele dracht door 'hengstig' en veel extremer dan wanneer ze niet drachtig is. Die gaat zich ook aanbieden aan haar vriendje en piest de boel onder, terwijl er gewoon een veulen in haar buik zit. Die hengstigheid gaat dus alleszins niet gepaard met een ovulatie.
Dat is niet goed voor de gemoedsrust trouwens om je drachtige merrie hengstig te zien.
Maar de vorige keer, bij Jamaica, was dit ook. Dus nu weten we het al een beetje.
Die is trouwens in niet drachtige toestand behoorlijk moeilijk om aan uit te geraken. Dan zie je haar nooit echt hengstig. En bij het dekken, is dat altijd een beetje 'blind'.
DA kan nooit aan haar aan uit met te scannen en die pony laat zich ook altijd dekken door die hengst ongeacht haar cyclus. (Volgens de
DA een nymfomane pony met een crush op knappe Lusitano-mannen.) Bij Jamaica is ze 10 ! dagen gedekt en ze liet het nog altijd toe. En nu 2 keer ditzelfde verhaal dat ze er niet aan uit kunnen, maar net zo goed 2 keer bij de eerste poging drachtig.