InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
76 berichten
Pagina 5½ van 6
Je leest nu onderwerp "verontrustend"
Volg datum > Datum: woensdag 12 mei 2010, 1:3612-5-10 01:36 Nr:202532
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:202498
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verontrustend Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Ilona Kooistra schreef op dinsdag 11 mei 2010, 23:23:

> Hennie van Oosten schreef op dinsdag 11 mei 2010, 23:16:
>
>>

> aanbieden naast het gras maar ze echt gedeeltelijk van het gras afhalen of
> zorgen voor zo weinig gras dat ze echt nog veel hooi eten...
> --
> Ilona

Ik denk:
die bacterie, Clostridium, die komt altijd of bijna altijd voor in mest. Bij mensen, paarden en vele andere dieren. Je wordt ziek, als je die bacterie binnenkrijgt via je mond. Hoe meer van die bacteriën je binnenkrijgt en/of hoe lager je weerstand, hoe groter de kans dat je heel érg ziek wordt en eventueel overlijdt.

Daarom is hygiene zo belangrijk in het kader van ziektebestrijding. Bij mensen, in de veehouderij, etc.. Door hygiene, zoals bij mensen door handen wassen na toiletbezoek, schoon drinkwater etc etc., hou je de afvalstroom (poep) zo ver mogelijk gescheiden van je invoerstroom (voedsel en water).
Bij dieren is hetzelfde van belang, om precies dezelfde redenen. Op zich niets nieuws natuurlijk, maar ik ben me daar nooit zó bewust van geweest als nu.

Clostridium overleeft in een vochtige omgeving, waar weinig zuurstof is. PH tusssen de 4 en de 6 globaal (?). Misschien is de PH tolerantie nog wel groter dan dat. De temperatuur tolerantie is volgens de literatuur heel groot, globaal tussen 0 en 45 graden.

Bij nat en koud weer zoals we nu hebben in NL, overleeft de bacterie lang in de mest. Bij vorst bevriest de drol en gaat de bacterie dood. Bij meer warmte en zon is de drol binnen no time behoorlijk veel droger én komt er daardoor zuurstof in de mest, de drol valt uiteen. Ook dan gaat de bacterie dood (zuurstof en relatieve droogte = einde bacterie).

Bij kort gras zullen paarden eerder geneigd zijn op of vlakbij mestplekken te grazen. Ze hebben honger en/of zijn "gras-geil". Van nature graast een paard niet op of vlakbij een mestplek! Maar wél als er elders geen gras meer te grazen is en op die mestplekken nog wel. Is hetzelfde principe als met giftige planten zoals JKK, van nature zal een normaal gezond paard JKK echt niet eten, in verse vorm, maar als er niets anders over is dan dat, dan zal hij het mogelijk wél eten.

Heb je weidegrond met een lage PH (zure grond), dan denk ik dat één vd gevaren is dat je paarden gewend zijn om gras te eten zoals dat smaakt als het op zure grond groeit. Vaste mestplekken, én plekken waar veel bladafval of ander organisch afval terecht komt, verzuren. Ook op niet zure weidegrond.

Paarden verafschuwen de smaak van "zuur" gras. Die afschuw hebben ze van nature, omdat door dat ingebakken systeem de paarden instinctief niet zullen grazen op verzuurde plekken zoals mestplekken. In de natuur is dat een levensreddend instinct!

Maar heb je zure weidegrond, dan zijn je paarden gewend geraakt aan dat "zure" gras, dat ze instinctief niet zo lekker zullen vinden. Daardoor zullen ze minder geneigd zijn wég te blijven van gras dat op of vlakbij mestplekken groeit.

En bovendien, zure grond is voor zover ik weet slecht waterdoorlatend. Denk maar aan klei en veen; wat een gore blub dat wordt na regen. Dus een zure weide - en mestplekken mogelijk nog eens éxtra - blijven na regen lang vochtig en blubberig. Blubberig is zuurstofarm (de grond is dichtgeslibd). Ideaal dus, voor Clostridium :-( .

Voer je hooi, zorg dan dat de paarden dat niet van de grond af eten. Zeker niet op plekken die vochtig/blubberig zijn. Een stuk stront in de hoeven is al genoeg om die blubber te besmetten met Clostridium! Via de hoeven, jouw schoenen etc. worden kleine beetjes mest en dus Clostridium ook verspreid over je gras; dus ook op andere plekken dan de vaste mestplekken. (Piet, lees je mee ?!)

Ik las vandaag ergens op internet dat een varken maar nul komma nogwat microgram van die bacterie hoeft binnen te krijgen, om doodziek te worden. De giftige afvalstoffen die Clostridium produceert wordt beschouwd als één van de giftigste stoffen op aarde en is om die reden ondermeer bestudeerd voor gebruik in biologische wapens...

In een ander bericht heb ik al geschreven dat één van onze varkens, Toos, 95% zeker een Clostridium infectie heeft. Als ze een paard was, dan heette dat haar ziekte dus Atypische Myopathie. Bij een varken spreekt de DA "gewoon" van Clostridium.
De ziekteverwekker is in beide gevallen een Clostridium-bacterie en de verschijnselen zijn dezelfde.

Het voelt zó zuur (over PH gesproken...), dat ik een paar dagen voordat Toos zo ziek werd (dat was zondag) opeens heel ongerust werd over AM. Toen heb ik meteen m'n paardjes zo goed als ik kon/kan veilig gesteld, en nu heeft verd*mme m'n net drachtige, prachtige en lieve varken het ohno !

Karen
Volg datum > Datum: woensdag 12 mei 2010, 2:2112-5-10 02:21 Nr:202543
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen Re:202532
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verontrustend Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Zit wat in wat je schrijft Karen....Idd.: vieze plakkerige en blubberige veen-leem-keileem gronden... Dat zou weer betekenen dat het op zandgronden minder voor zou moeten komen omdat water sneller wegzakt.... en het oppervlakte droger is.
Bacterie heeft dan minder overlevingskansen...

Zit ik van de week een artikel te lezen, soms moet je bepaalde dingen ook NIET lezen. =-)

Over tandenborstels. Hoeveel bacterieën daar wel niet opzitten.
Waarom? De meeste mensen bewaren hun tandenborstels nl. in de badkamer en daar is veelal ook een toilet. Zit ik te lezen dat toiletbacteriëen (netjes omschreven he??) makkelijk 2 meter kunnen verhuizen..... Hoeveel tandenborstels staan er rond de 2 meter van een toilet?
Chips..... dacht ik netjes te zijn door zo rond de 2 maanden een nieuwe borstel te kopen?
Kan 'm beter dagelijks in de dettol gooien!!

Wil
Hoefijzers..... het einde!!!
Volg datum > Datum: woensdag 12 mei 2010, 2:4712-5-10 02:47 Nr:202550
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:202543
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verontrustend Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Wil schreef op woensdag 12 mei 2010, 2:21:

> Over tandenborstels. Hoeveel bacterieën daar wel niet opzitten.

Getverdérrie Wil! Ik ga nu juist op weg naar de badkamer, tandenpoetsen.... ziek

Karen
Volg datum > Datum: woensdag 12 mei 2010, 12:0012-5-10 12:00 Nr:202605
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:202550
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verontrustend Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

Vraagje, wanneer mag je je paarden wel terug op de weide laten met een veilig gevoel? Is dat vooral nu en in het najaar dat dat gevaar er is van AM?
Volg datum > Datum: woensdag 12 mei 2010, 19:5512-5-10 19:55 Nr:202682
Volg auteur > Van: Coralie Opwaarderen Re:202497
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: verontrustend Structuur

Coralie
Gulpen
Nederland

Jarig op 21-7

1973 berichten
sinds 11-8-2004
Hennie van Oosten schreef op dinsdag 11 mei 2010, 23:16:

> Mijn weide is niet bemest.
> Al jaren niet.

Ik lees net op de mailinglist van de NVVR dat de oorzaak gezocht wordt bij bladeren van de esdoorn:
'Esdoornschimmel mogelijke oorzaak van Atypische Myopathie'
Zou dat kunnen?
Je leest nu onderwerp "verontrustend"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
76 berichten
Pagina 5½ van 6
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact