stumperd schreef op zaterdag 5 september 2009, 12:05:
>>
> Wanneer je een paard op zo'n ijzer in het land zet zit de
> ruimte tussen ijzer en zool in een mum van tijd vol met
> bagger,grond etc.
> En dan denk jij dat de zool dat niet voelt?
> Wat doet de straal dan bij jouw situatie?.
>
> De hoefwand slijt in de weide juist vaak NIET en gaat wijduit
> staan waarna die gaat scheuren toch?
Zeer waarschijnlijk komt daar inderdaad bagger tussen, dat is wel flexibeler dan een ijzer zo op de teen nagelen. De reden van het ijzer is om het grootste gedeelte van de zool vrij te houden van de grond (en omdat ik vaak zoveel teen wegneem dat het paard niet meer comfortabel lopen kan). Straal draagt licht mee, ik snij n.l. nooit straal weg.
Dat laatste klopt, echter haal je bij
hb veel hak weg, zonder ijzer merk ik dat die hak dan steeds verder onder de hoef schuift en niet meer mee groeit. Dan zie je vaak extreem ondergeschoven hielen, iets wat erg lastig te corrigeren is. Uiteindelijk is het dan erg moeilijk om weer de goede hoefstand te verkrijgen. Hierdoor zie je vaak dat de teen maar door en door blijft groeien, iets wat helemaal niet nodig is.
>
> Toch lopen de
hb paarden bij natuurlijk bekapte manier ook vaak
> zo huppelend door de weide.
> Wij halen dan juist de teen van de grond en dat verlicht de
> pijn al zo dat ze gewoon kunnen lopen.
> Heb dat dus al bij 3 van mijn pony's zelf meegemaakt.
Dat is mooi! Ik zeg toch ook dat ik niet altijd een ijzer onder sla. Heel vaak los ik het ook op door alleen te bekappen. Soms echter kies ik voor een ijzer, vaak bij dieren waar de hak dus al helemaal onder de voet is gegroeid.
>
> Ik geloof toch dat het eens goed zou zijn als je met een
> natuurlijke bekapper op stap zou gaan en dan presies volgt hoe
> ze het op hun manier oplossen,je zal verstelt staan!
> Hebben jullie dat eigenlijk al eens gedaan?.
Ik denk dat wanneer ik het oplos d.m.v. alleen bekappen onze werkwijze niet tot nauwelijks zal verschillen. Misschien zou een bekapper eens met mij op pad moeten gaan om te zien hoe ik het een enkele keer met een ijzer oplos?

Nee, ik ben nog nooit met een bekapper op pad geweest, zou ik best eens willen. Helaas zit de enige bekapper aar ik een beetje vertrouwen in heb een eind weg. Heb wel een keer een
hb-pony opgeknapt die al 6 x door een goed aangeschreven proffesioneel bekapper bekapt was. Dier was in die 6 x zo bekapt dat er geen hak meer over was, teen kon niks anders meer dan naar voren groeien, ondanks dat de
hb al over was. Ik heb het dier bekapt zo goed ik kon, volgens eigenaar had het dier er in geen half jaar zo goed bijgestaan. Zelf was ik nog lang niet tevreden en had in dit geval graag een ijzer ondergelegd om de daarop volgende keer beter te kunnen corrigeren. Helaas wilde de eigenaresse daar niet aan. Geen idee hoe het nu met het dier gaat.
>
> Het maakt op de natuurlijke manier niet uit hoe erg de situatie
> is,tenzij er misschien al ontschoening is.

> Daarvoor moest ik haar vijlen zonder voeten opnemen omdat ze
> niet op 3 benen kon staan.
> OOk van deze pony staan foto's hier in fotoalbum van
> beginsituatie tot nu.
Super dat het met jouw pony nu goed gaat!
Het verschil tussen natuurlijk bekappen en traditioneel bekappen of beslaan moet nooit een wedstrijd worden. Ik ga er (misschien naïef) nog steeds vanuit dat iedereen zijn of haar best doet voor zijn paard. Paardeneigenaren, professionele bekappers en ook hoefsmeden. Zie aan alle drie de kanten prutsers en goede vakmensen.