Marleen den Arend schreef op zondag 24 februari 2008, 10:43:
> Ik heb geen contact meer met ze gehad, want ik heb mijn
> vertrouwen in ALLEEN een wormtest verloren. Ik ontworm nu
> standaard in het voorjaar en najaar met een compleet
> wormbestrijdingsmiddel (dus ook tegen lintworm) en laat in de
> zomer eenmalig een mestonderzoek doen of het allemaal onder
> controle is.
Het woud adviseert dit eenmaal in de 2 jaar te doen.
Dat zal wel op mijn volgende mestonderzoek komen te staan,
zie hier hun info op hun site:
www.wormbestrijding.nl/paard_worm04.html Lintwormen
Lintworm in de darm (foto INTA argentinia)De volwassen paarden lintworm verblijft gewoonlijk rond de overgang van dunne darm naar blinde darm (zie foto), waar het een ontsteking veroorzaakt met als mogelijk gevolg gedeeltelijke afsluiting van de darm, wat zich uit in koliek.
In Nederland is slechts een soort van belang ;Anaplocephala perfoliata. Dit is een korte, geel/groene lintworm met een driehoekig lichaam. De volwassen worm varieërt in lengte van drie tot acht centimeter. De kop van de lintworm is uitgerust met vier haken waarmee de parasiet zich stevig aan het darmslijmvlies van zijn gastheer kan bevestigen.
Levenscyclus
De lintworm is verschillend van veel andere parasieten omdat het een indirecte levenscyclus heeft. Dit betekent dat een tussengastheer is vereist om zich te kunnen ontwikkelen. De tussengastheer van de lintworm is een vrij levend grasmijtje, dat vanuit de mest de lintwormeitjes op eet. Dit mijtje komt in zeer grote aantallen voor de op Nederlandse weides en wordt vaak zelfs in hooi en stro gevonden. De met lintwormlarfjes besmette mijtjes worden tijdens het grazen door het paard opgenomen. De larfjes ontwikkelen zich dan binnen het paard tot volwassen lintwormen. De eerste lintwormeitjes verschijnen in de mest na 6-10 weken. Oude vervilte weides zijn een risico factor omdat hier veel mosmijtjes leven.
Voorkomen van lintwormen
Er zijn weinig recente gegevens bekend hoe wijd verspreid de lintworm voorkomt in Nederland. Een nederlandse studie uit 1996 laat zien dat 23% van de paarden lintwormen bij zich droeg. Ofschoon ernstige lintworminfecties een risico factor voor koliek en darmafsluiting kunnen zijn, is VPL ‘Het Woud’ terughoudend in het 'blind' behandelen van lintwormen. Ernstige infecties worden bij Nederlandse paarden weinig gevonden.
Helaas is de diagnose van een lintworm infectie niet eenvoudig. Mestonderzoek is vaak niet gevoelig voor een betrouwbare diagnose. Bloedonderzoek wordt beschreven maar de praktische toepasbaarheid is beperkt, en wordt door ons daarom niet aangeboden.
Behandelen van lintwormen
Ten aanzien van de bestrijding kunt u 2 wegen volgen:
1 - Alleen tot behandeling over te gaan indien u lintwormei pakketjes (segmentjes) op de mest ziet. Dit wordt vooral gezien in de nazomer en herfst.
2 - Een blinde behandeling tenminste elke 2 jaar met een middel dat werkt tegen lintwormen. Wij adviseren deze behandeling te combineren met een behandeling tegen bijvoorbeeld horzellarven in december.