Piet schreef op maandag 5 juni 2006, 8:42:
> Nathalie, toen ze in april wel goed liepen, hoe lang was
> het toen geleden dat ze bekapt waren? Is het mogelijk
> dat de hoefwand toen iets langer dan anders was? Ik weet
> dat er paarden zijn die met iets meer hoefwand beter
> lopen. Maar dat is natuurlijk geen antwoord op de mogelijke
> lichte bevangenheid.
Toen ze wel goed liep was het zeven weken geleden dat ze gestrasserd werd, zelf had ik net nog bekapt. Als ik in mijn logboek nu terugkijk had ik toen de laatste keren vooral steunsels en kwartierboogjes bijgewerkt, en was het een maand geleden dat ik nog echt hielen en mustangrol geraspt had. Interessant om dat nu terug te lezen eigenlijk.
> Natuurlijk komt laminitis ook wel voor bij alle 4 de
> voeten, maar over het algemeen zijn het toch de voorbenen
> die bevangen worden. Maar het is goed mogelijk.
De voorbenen hebben het ook veel erger dan de achterbenen, ik ben een paar weken nog naar buiten kunnen gaan met enkel hoefschoenen vooraan.
> Een gezond paard moet na drie weken toch wel zorgeloos
> in de wei kunnen lopen zeker? Mijn paarden liepen na een
> week met dagelijks een uur uitbouwen en een dag overslaan
> omdat het fructaangehalte toen omhoog schoot, compleet in
> de wei. Zonder problemen. Dus ik denk zeker niet dat het
> onvoorzichtigheid van je was, als je daar 3 weken over
> gedaan hebt.
>
> Persoonlijk zou ik eens een poosje proberen om de hoefwand
> een heel klein beetje langer te laten, een mm ofzo en
> kijken of dat verbetering geeft.
Bedankt voor de tip, dat ga ik inderdaad proberen. Weet je, nu ik op cursus bij Fred een hoop kadaverhoeven heb kunnen doen viel het me enorm op dat die ongelooflijk verwaarloosde voeten waar centimeters hoefwand en steunsels vanaf konden eigenlijk onder al die troep een mooie holle zool hadden. Kvond het bijna oneerlijk dat die voeten in wezen goed waren en dat mijn paard waar ik zoveel moeite voor doe helemaal niet goed is. Misschien moet ik ook echt gaan denken in 'less is more' en de boel gewoon laten groeien. Toen Lolita pas door de reguliere hoefsmid ontijzerd en traditioneel bekapt was liep ze trouwens ook goed (geen idee hoe haar zool eruit zag, toen kende ik er nog niks van). Haar hoeven zagen er niet uit, ze brokkelden lelijk, maar het gevoelig lopen is eigenlijk maar met het Strasseren begonnen.
> Overigens: Misschien interessant voor de mensen die
> schoenen overwegen: welk merk schoenen is zo snel kapot?
> Hoe kwam het?
> Gewoon slijtage? Hoeveel heb je er mee gedaan?
Het zijn de Smit schoenen, ik ga gemiddeld een keer per week buiten wandelen, redelijk rustig. Op een dik jaar tijd heb ik de achterschoen links drie keer kapot gehad. Twee keer echt gescheurd-kapot, één maal daarvan inderdaad door een onvoorzichtige sprong, één keer zomaar in een rustige draf, en één keer ging de sluiting kapot terwijl we rustig draafden/galoppeerden op zandbodem. Ik heb er dus nu weer een nieuwe besteld, en heb in principe een reserveschoen voor iedere voet, alleen die linksachterreserve had ik dus al gebruikt, en ik hoopte een beetje er geen meer nodig te zullen hebben... Ik ben anders wel tevreden van de schoenen hoor, maar heb ook nooit een ander merk geprobeerd dus echt vergelijken kan ik niet.
Nogmaals bedankt voor de hulp,
Nathalie