InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Hoeven
Alles over hoeven, natuurlijk bekappen, etc.
Onderwerp starten3079 onderwerpen
43663 berichten
Pagina 571½ van 2911
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: zondag 7 mei 2006, 9:597-5-06 09:59 Nr:49084
Volg auteur > Van: Bianca Hardy Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: hiel en stuk zool afgebrokkeld Structuur
Bianca Hardy
Posterholt
Nederland

Jarig op 4-9

8 berichten
sinds 10-12-2004
Sinds juli 2005 ben ik, na de cursus bij Pien in Riemst, gestart met het natuurlijk bekappen van de hoeven van mijn paard. De hoeven waren niet slecht en alleen de hielen konden nog wat korter.

Dit jaar gaat het echter met links achter niet goed. Na een strenge vorstperiode een hoefzweer opgelopen, toen deze over was een ontsteking op de kroonrand bij de hoefbal. Nadat dit weer genezen was (beiden met begeleiding DA) is het een paar weken goed gegaan totdat ik zag dat de complete hiel (aan binnenkant voet, en vanaf de straal tot aan de kwartier) afgebrokkeld is tot aan de kroonrand en er ook een flinke lap zool weg is. Ik schrok me rot, het is net of iemand vanuit de straal richting hiel met een plat mes steeds dieper in de hoef heeft gesneden en er zo een punt heeft afgehaald. Er is zeker een kwart van de zool aan de binnenkant van de hoef weg.

De hoefsmid, weliswaar traditioneel, is gekomen en kon er verder niets aan doen. Het paard heeft er gelukkig weinig of geen last van alhoewel ik af en toe een lichte gevoeligheid bespeur. Als hij pijn heeft laat hij het duidelijk blijken en dat is tot nu toe niet het geval.

Nu heb ik de volgende vragen:
Hoe kan het eigenlijk gebeuren dat een complete hiel, notabene het herdste gedeelte van de hoef, zomaar afbrokkelt?
Heeft mijn paard er veel last van dat hij de hiel mist aangezien het toch het landingsgestel is? Is het raadzaam om er mee te rijden? Ik denk dan met name aan de gewrichten en pezen.
Hoe lang zal het duren totdat de hiel weer aangegroeid is. Hij staat 24 uur per dag buiten. Ik weet dat het minimaal een half jaar duurt voordat een correctie vanuit de kroonrand bij de hoefrand aankomt, maar hoe zit het met de hielen? De afstand tussen kroonrand en hoefrand is aanmerkelijk kleiner dan aan de voorkant van de hoef.
De plek waar een lap zool weg is, is zacht en indrukbaar. Hoe groeit de zool eigenlijk bij en hoe kan ik nu het beste hoefonderhoud plegen aangezien mijn leidraad, de zool, niet compleet is?
Ik ben benieuwd naar jullie reacties.
Volg datum > Datum: zondag 7 mei 2006, 14:397-5-06 14:39 Nr:49085
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:49083
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Dikke wintervacht valt moeilijk uit bij oudere pony Structuur

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
CooLLady schreef op zondag 7 mei 2006, 0:01:

> CooLLady schreef op woensdag 3 mei 2006, 23:49:
>
>> Hallo,

>
> NIemand heeft blijkbaar tips dan maar afscheren dan die
> hap:-)RijIJzerVrij
> De Relatie is Belangrijker dan de Prestatie

Hoi Milena,

Dus toch even een reactie, hoewel dit me meer een onderwerp lijkt voor paardnatuurlijk, daar staat ook een vraag van iemand met een ouder paard, dat slecht verhaard. Het ene paard verhaart sneller dan het andere. Oudere paarden raken hun haar vaak slechter kwijt en behouden soms een heel deel van de zomer een deel van het lange haar. Merk het aan mijn merrie van 21 ook. Onder aan de broek en in de halsstreek verhaart ze minder goed dan vroeger. Ik denk dat een paard dat een deel van het jaar in een slechte conditie is/was, ook wel eens minder goed kan verharen.
Nu nog middeltjes geven lijkt mij niet veel nut hebben. Het schijnt wel eens te helpen om de hele winter, of het laatste deel van de winter lijnzaad of een ander lijnzaadproduct te verstrekken om het verharen te bevorderen. Maar mijn merrie krijgt het hele jaar rond twee maal per dag slobber, waar lijnzaad in zit, en die verhaart dus ook minder goed dan haar jongere collega, die geen slobber krijgt. Of lijnzaad kwaad kan bij hoefbevangenheid weet ik niet.
Gaan scheren lijkt mij geen optie, zou ik nooit doen. Daar raakt het paard alleen maar meer van ontregeld, verhaart íe straks helemaal niet meer.

Groetjes, Els.
Volg datum > Datum: maandag 8 mei 2006, 8:448-5-06 08:44 Nr:49097
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:49078
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hufbeschlagsgesetz Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005
Isabel van der Made schreef op zaterdag 6 mei 2006, 20:31:

> Monique Meijer schreef op maandag 27 maart 2006, 13:45:
>
>> Hallo,

> Denk jij dat Strasser de oorzaak is voor het in leven roepen
> van deze wet?
>
> Isabel

Hallo, Isabel,
Het gaat om iedereen die aan hoeven prutst zonder de nodige opleiding (hoefsmid opleiding), ter bescherming van het paard. Een nobel streven dacht ik eerst, want er wordt wat afgeprutst. Een boertje even verderop schijnt nooit een hoefsmid te hebben, hij kan dat zelf met de flex een keer per jaar. Ik heb het zelf helaas (of gelukkig) nooit gezien. Voor zoiets kan ik het me heel goed voorstellen dat een wet deze prutsers een fikse boete oplegt.
Ik persoonlijk denk niet dat het puur om Strasser gaat. Strasser is wel diegene met de grote naam in Duitsland als het gaat om een alternatieve manier van bekappen, dus eigenlijk logisch dat Strasser in dit verband veel genoemd wordt. Voor hoefsmeden is het natuurlijk bitter niet meer alle touwtjes in handen te hebben en dan ook nog dat er mensen zijn die wel resultaten boeken bij paarden die hoefsmeden al afgeschreven hebben.....
Als ik zie hoe afwijzend mijn laatste gediplomeerde smid zich gedraagt (die aardige dorpssmid notabene!); hij zit er gewoon op te wachten dat mijn paard mank wordt. Hij rijdt soms zelfs langs en gluurt stiekum uit de auto, spreek ik hem aan, kijkt hij me minachtend aan en zegt dat ik mijn paard mishandel. Hoe kan ik (amateurtje en ook nog een vrouw) bekappen na een eendaagse cursus terwijl hij daar jaren voor heeft moeten leren. Indy haar hoeven zijn veel te kort, de hielen veel te laag, dat kan niet goed gaan. Hij is bovendien bang dat ik zijn klanten overneem omdat ik wel resultaat geboekt heb bij een paard wat al jaren geleden opgegeven is. Zijn zoon moet hekken smeden omdat hij niet voldoende klanten heeft, en dat is mijn schuld (?). Kom ik hem onderweg tegen, draait hij zijn hoofd demonstratief de andere kant op. Wat een zielige vertoning...... Willen hoefsmeden geen klanten verliezen zullen ze wel op de een of andere manier met hun tijd mee moeten gaan, of zoals in Duitsland het geluk hebben dat regering met een idiote paardonvriendelijke wet hun brood winning wil beschermen. Maar de wet schijnt niet voor Nederlandse bekappers te gelden; een aardig uitbreiding van de klantenkring voor Nederlandse bekappers?
Groeten,
Monique
Volg datum > Datum: maandag 8 mei 2006, 10:518-5-06 10:51 Nr:49099
Volg auteur > Van: Clara van der Horst Opwaarderen Re:49084
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hiel en stuk zool afgebrokkeld Structuur
Clara van der Horst
Nederland

Jarig op 12-5

168 berichten
sinds 7-6-2005
Hallo Bianca,

Het is niet zo gek, waarschijnlijk is de reden van het afbrokkelen de hoefzweer: op die plek is de zool weg en daardoor kon de hiel afbreken. Ik heb eens hetzelfde meegemaakt, het is gewoon overgegaan.

Groeten,
Clara
Volg datum > Datum: maandag 8 mei 2006, 11:318-5-06 11:31 Nr:49101
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Over hoéf- of paardonderhoud?! Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
'The frustrating part is that the feet seem to reflect the horses over all health. What shows up in the feet is not necessarily a foot issue.

If your horse is struggling with too much grass, too many chemicals, age or other metabolic issues, then you will constantly see problems with the feet . Trust me, no matter how well you trim, you will not see long lasting improvement.

These are not really foot issues. This is management and health issues that show up in the feet. If you do not address the overall problem, you will be battling with the same feet for months or years.

This is very important to understand. If you do not address what is causing the problem, you will not be able to fix the feet. The way you trim is not the problem.'

Bron: Ironfreehoof.com

Een andere manier om schijnnauwkeurigheid onder woorden te brengen ;-)

HC
http://users.telenet.be/huertecilla


Volg datum > Datum: maandag 8 mei 2006, 14:328-5-06 14:32 Nr:49106
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Volle achterhoeven worden hol! Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005
Hallo,
Gisteren haalde ik Indy van het weiland om een buitenrit te maken, HOOR ik ineens keihard haar achterhoeven. Blijkt dat haar volle achterhoeven gedeeltelijk hol getrokken zijn. Zaterdag heb ik een stuk met haar gewandeld, toen hoorde ik haar ook wel, maar niet zo hard!
Ik vind het nog steeds wonderlijk hoe Indy haar hoeven zich aan de jaargetijden aanpassen; in de winter schijnen haar achterhoeven vol te moeten worden (bescherming?). Mijn collega op haar Haflinger zat behoorlijk verwonderd te kijken wat voor herrie we nu op straat maken..... :)
Ik kan helaas geen fatsoenlijke foto van haar achterhoeven maken, de diepte krijg ik er maar niet in. Ik ben erg benieuwd hoe hol ze worden deze zomer (en of ze in de winter weer vol worden).
Groeten,
Monique
Volg datum > Datum: maandag 8 mei 2006, 14:428-5-06 14:42 Nr:49107
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:49101
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Over hoéf- of paardonderhoud?! Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Huertecilla schreef op maandag 8 mei 2006, 11:31:

> 'The frustrating part is that the feet seem to reflect the
> horses over all health. What shows up in the feet is not
> necessarily a foot issue.

In mijn ogen een onjuiste manier, totaal naast het punt wat je wilt maken.
Op deze site wordt niet anders dan een holistische benadering gepromoot.
Het heeft echter niks te maken met het feit dat je de hoeven maar moet laten groeien omdat ze zelf wel af zullen slijten of de juiste vorm zullen krijgen in onze "moerassen" of ons streven om een hoef, naar zo comfortabel mogelijk voor het paard, te begeleiden.
piet
nah' tuurlijk Natuurlijk
Volg datum > Datum: maandag 8 mei 2006, 14:568-5-06 14:56 Nr:49108
Volg auteur > Van: jose Opwaarderen Re:49106
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Volle achterhoeven worden hol! Structuur
jose
Nederland


1432 berichten
sinds 22-7-2005
Monique Meijer schreef op maandag 8 mei 2006, 14:32:

> Hallo,
> Gisteren haalde ik Indy van het weiland om een buitenrit te
> maken, HOOR ik ineens keihard haar achterhoeven. Blijkt dat

> hoe hol ze worden deze zomer (en of ze in de winter weer vol
> worden).
> Groeten,
> Monique

Zie jij ook een verband met veel meer op een verharding staan in de winter en in de zomer meer op het zachte van de wei?
Volg datum > Datum: maandag 8 mei 2006, 15:358-5-06 15:35 Nr:49111
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:49108
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Volle achterhoeven worden hol! Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005
jose schreef op maandag 8 mei 2006, 14:56:

> Monique Meijer schreef op maandag 8 mei 2006, 14:32:
>
>> Hallo,

>> Monique
>
> Zie jij ook een verband met veel meer op een verharding staan
> in de winter en in de zomer meer op het zachte van de wei?

Hallo, Jose
Indy staat in de winter voornamelijk in een zandpaddock/rijbak, en als het weiland niet te nat is 2-3 uur per dag ook op het weiland. Onze zandpaddock/rijbak is niet de hele winter hard bevroren, slechts enkele weken achterelkaar. In de stal hebben we rubbermatten liggen, dus dat is ook niet hard voor de hoeven. In de zomer ga ik veel meer na het werk 's avonds met Indy wandelen, bij ons is namelijk erg weinig straatverlichting en echt pikdonker, dan ga je in de winter ook niet zo snel uitgebreid 's avonds wandelen. Het komt er dus op neer dat Indy in de zomer meer op harde ondergrond loopt en dat de achterhoeven dan weer hol trekken.
Groeten,
Monique
Volg datum > Datum: maandag 8 mei 2006, 16:068-5-06 16:06 Nr:49112
Volg auteur > Van: Bianca Hardy Opwaarderen Re:49099
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hiel en stuk zool afgebrokkeld Structuur
Bianca Hardy
Posterholt
Nederland

Jarig op 4-9

8 berichten
sinds 10-12-2004
Clara van der Horst schreef op maandag 8 mei 2006, 10:51:

> Hallo Bianca,
>
> Het is niet zo gek, waarschijnlijk is de reden van het
> afbrokkelen de hoefzweer: op die plek is de zool weg en
> daardoor kon de hiel afbreken. Ik heb eens hetzelfde
> meegemaakt, het is gewoon overgegaan.
>
> Groeten,
> Clara

Hoi Clara,
De hoefzweer zat vooraan in de hoef. Bij de hiel had hij wel de ontsteking net boven de hoefrand.
Had jouw paard last van de afwezigheid van de hiel of heb je gewoon alles kunnen doen? Was bij jouw paard ook een grote lap zool erafgegaan?

Ik ben blij om te horen dat het een ander paard ook overkomen is. Ik dacht al het is weer mijn kneusje ( een afgekeurd paard (pezen voorbenen) dat nog net niet naar de slacht ging) die dit overkomt.

Groetjes, Bianca
Volg datum > Datum: maandag 8 mei 2006, 16:538-5-06 16:53 Nr:49113
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:49111
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Volle achterhoeven worden hol! Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Monique Meijer schreef op maandag 8 mei 2006, 15:35:

> jose schreef op maandag 8 mei 2006, 14:56:

>> Zie jij ook een verband met veel meer op een verharding staan
>> in de winter en in de zomer meer op het zachte van de wei?

> uitgebreid 's avonds wandelen. Het komt er dus op neer dat Indy
> in de zomer meer op harde ondergrond loopt en dat de
> achterhoeven dan weer hol trekken.

Monique zou je dan kunnen zeggen dat zomers de zolen meer geprikkeld worden, door de graspollen bijv. en dat swinters de druk daarop minder is?

Michiel
Volg datum > Datum: maandag 8 mei 2006, 17:098-5-06 17:09 Nr:49114
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:49113
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Volle achterhoeven worden hol! Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005
Michiel schreef op maandag 8 mei 2006, 16:53:

> Monique Meijer schreef op maandag 8 mei 2006, 15:35:
>
>> jose schreef op maandag 8 mei 2006, 14:56:

> geprikkeld worden, door de graspollen bijv. en dat swinters de
> druk daarop minder is?
>
> Michiel

Hallo, Michiel,
Ik vind het een lastig onderwerp.
Mijn paard loopt bijna de hele winter (niet als het te nat is, anders hou ik geen weiland meer over) enkele uren per dag op het weiland. Ik heb een apart stukje dat ik gereserveerd heb voor de winter en dat ze tot op de wortels af mag grazen en wat stuklopen. Dat stukje krijgt in het voorjaar dan wat langer rust om weer bij te komen. Ik vind het daarom erg moeilijk te zeggen dat het door het prikkelen van graspollen zou moeten komen, die prikkeling is er in het geval van Indy immers bijna altijd. Als ik in de winter 's avonds tegen 17:30 uur thuiskom gaat ze direct op het weiland, tegen 21:00 of 22:00 uur gaat ze weer in de bak met een flinke berg hooi.
Ik denk zelf eerder dat het komt doordat we in de zomer vaker en langer op de weg komen en de laatste tijd ook vaker over de grindpaadjes lopen in het bos.
Groeten,
Monique
Volg datum > Datum: maandag 8 mei 2006, 17:268-5-06 17:26 Nr:49116
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:49101
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Over hoéf- of paardonderhoud?! Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Huertecilla schreef op maandag 8 mei 2006, 11:31:

> 'The frustrating part is that the feet seem to reflect the
> horses over all health. What shows up in the feet is not
> necessarily a foot issue.

> Bron: Ironfreehoof.com
>
> Een andere manier om schijnnauwkeurigheid onder woorden te
> brengen ;-)

Nee hoor, de laatste zin is weer alleen maar JOUW conclusie, nmm een nergens op gebaseerde extrapolatie en inhoudelijke verkrachting van wat er op zich niet foutief op ironfreehoof.com wordt beweerd.

Zullen we het voor de verandering eens simpel wiskundig aanvatten?
We kunnen het "hoefonderhoud" prima als mogelijke deelverzameling van de verzameling "management" zien.
So far geen nieuws; het is daarom logisch dat hoefonderhoud sterk gecorreleerd is aan management doch die correlatie hoeft niet reciprook te zijn en is dat ook niet. Management is anders gecorreleerd aan hoefonderhoud dan hoefonderhoud aan management.

Conclusie is dus juist dat wanneer elders in het management een zwakkere schakel zit de conditie van de hoef daarvan een indicator kan zijn.
Laminitis lijkt me hiervan een prima duidelijk voorbeeld. En inderdaad, hoe bekwaam je het ook behandelt... als de oorzaak niet wordt gevonden en aangepakt zal je paard met laminitis blijven sukkelen.

Maar dat wil potdorie niet zeggen dat de verschillen in hoefonderhoud allemaal maar schijnnauwkeurigheid is! Als dat zo zou zijn, zou de gemiddelde "traditionele" bekapper even efficient laminitis kunnen behandelen als een "natuurlijke bekapping", ennuh... daar schort het, nog steeds bij voorbeeld dus, blijkbaar nogal aan ;-)

Als altijd tracht ik echter met je mee te denken. Als ik het juist aanvoel bedoel je eigenlijk te zeggen dat paarden "paardnatuurlijk" het prima zonder hoefonderhoud door mensen kunnen stellen en dat is juist. Wil je daarmee beweren dat we moeten ophouden paarden (en wellicht alle dieren) gedomesticeerd te houden? Ik denk het niet. Het is ook niet mogelijk want eenmaal gedomesticeerd blijft (genetisch) gedomesticeeerd.
We kunnen er ook iets anders van maken... stel nu eens dat we de hoef als indicator van succesvol holistisch management beschouwen? Dan is het streven naar "minder noodzakelijk hoefonderhoud = gevolg van beter management" logische gevolgtrekking, toch? Dat is alleen wel een totaal andere invalshoek dan de bewering dat bekapinzichten zich hopeloos verliezen in schijnnauwkeurigheid. Tekortschietend management is geen excuus voor tekortschietende hoefverzorging als deelverzameling van dat (tekortschietende) management omdat je anders toch maar aan schijnnauwkeurigheid doet.

Groeten, Egon
Here is my lens. You know my methods. - Sherlock Holmes.
Volg datum > Datum: maandag 8 mei 2006, 18:018-5-06 18:01 Nr:49119
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:49107
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Over hoéf- of paardonderhoud?! Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Piet schreef op maandag 8 mei 2006, 14:42:

> Huertecilla schreef op maandag 8 mei 2006, 11:31:
>
>> 'The frustrating part is that the feet seem to reflect the

> hoeven maar moet laten groeien omdat ze zelf wel af
> zullen slijten of de juiste vorm zullen krijgen in onze
> "moerassen" of ons streven om een hoef, naar zo comfortabel
> mogelijk voor het paard, te begeleiden.

Na de verhandeling :) van Egon, wil ik mijn bericht even verduidelijken: met "deze site" bedoel ik Paard - en Hoefnatuurlijk

piet
nah' tuurlijk Natuurlijk
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Hoeven
Alles over hoeven, natuurlijk bekappen, etc.
Onderwerp starten3079 onderwerpen
43663 berichten
Pagina 571½ van 2911
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact