InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
77 berichten
Pagina 3½ van 6
Je leest nu onderwerp "Winter dilemma. "
Volg datum > Datum: zaterdag 26 juli 2014, 13:2226-7-14 13:22 Nr:267629
Volg auteur > Van: rini Opwaarderen Re:267609
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

rini
Kapelle
Nederland

Jarig op 12-2

316 berichten
sinds 7-8-2005
Tineke Nolet-Verdel schreef op donderdag 24 juli 2014, 23:28:

>
> En ik kreeg vandaag een huid van een vervelde slang van onze pup kado!

Ook leuk wakker worden als je kat 'n dooie muis naast je kussen gelegd heeft brrrrr =-)
Volg datum > Datum: zaterdag 26 juli 2014, 14:1626-7-14 14:16 Nr:267630
Volg auteur > Van: Talitha Opwaarderen Re:267628
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

Talitha
Friesland
Nederland

Jarig op 1-12

1251 berichten
sinds 3-7-2012
e m kraak schreef op zaterdag 26 juli 2014, 12:28:

> Talitha schreef op zaterdag 26 juli 2014, 12:20:
>
>> Is een blok van puur zout (NaCl) goed voor paarden? Voor mensen is dit
>> heel slecht, omdat wij voor de verwerking van zout er mineralen aan binden
>> en als het zout zelf geen mineralen bevat, ontrekt het je lichaam van de
>> aanwezige mineralen (die je juist niet kwijt wilt!). Daarom is een
>> mineraalrijk zout als himalaya of keltisch zeezout juist beter voor je,
>> omdat de mineralen daar al inzitten.
>> Geld dat voor paarden niet hetzelfde?
>
> En deze plapperpraat meen je serieus?

Ja, dat meen ik serieus, keukenzout ontrekt je lichaam aan mineralen. Dat is toch al algemeen bekend hoe slecht keukenzout is voor je?
Naschrift (zaterdag 26 juli 2014, 14:20):
vraag maar aan iemand die opgeleid is in de orthomoleculaire voeding, die kan het je precies uitleggen.
Volg datum > Datum: zaterdag 26 juli 2014, 15:0126-7-14 15:01 Nr:267631
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267630
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Talitha schreef op zaterdag 26 juli 2014, 14:16:

> e m kraak schreef op zaterdag 26 juli 2014, 12:28:
>
>> Talitha schreef op zaterdag 26 juli 2014, 12:20:

>> En deze plapperpraat meen je serieus?
>
> Ja, dat meen ik serieus, keukenzout ontrekt je lichaam aan mineralen. Dat
> is toch al algemeen bekend hoe slecht keukenzout is voor je?

OK dan, ik twijfelde echt. Nu dan ook een serieuzig antwoord ;-)
Maar eerst een vraag: Waarom denk je dat allerlei dieren, maar mensen nou net niet, blij zijn met een liksteen die voor het overgrote deel (als het goed is) uit NaCl oftewel keukenzout bestaat? (Voor mensen is NaCl trouwens ook best belangrijk. Niet alleen dieren lopen daar in het wild meer dan een blokje voor om, maar ook voor mensen was/is NaCl een duur goed waar het niet overvloedig zoals voor ons bereikbaar is).
Ter info voor jou:
- Dat NaCl IS een mineraal!
- NaCl = NaCl... gewoon een stabiele chemische verbinding.
- Je bent blijkbaar in de war, of gelooft de nonsensverkooppraatjes over himalaya-zout. Juist dat himalaya-zout is verrassend zuiver NaCl (lees de kleine lettertjes!).
- Dat "Keltisch" zeezout... volgens mij deugt de benaming al niet, die kelten zijn al een tijdje als bevolkingsgroep verdwenen, en moet je gewoon zeezout zeggen. Daar zijn allerlei verschillende kwaliteiten in. De goede fleur de sel is extreem duur, of je dat over hebt voor NaCl.... ik niet, als ik fleur de sel nodig heb voor mijn private haute cuisine maak ik het zelf wel, in een petrischaaltje o.i.d.; verzadigde NaCl-oplossing laten indampen en je krijgt prachtige "fleur de sel". Het meeste wat aangeboden wordt als "keltisch" is inferieure troep (sel gris).
Mij lijkt, in de huidige tijd, dat je voorzichtig moet zijn met zeezout vanwege vervuiling.
- Last but not least: NaCl is dus NIET ongezond voor ons. De verwarring ontstaat vanwege het toevallige grote aanbod waardoor we makkelijk TEVEEL NaCl tot ons nemen en zoals alle tevelen is dat niet slim.

Wanneer het om vrijwel alle andere minerale behoeften gaat, hebben we het in tegenstelling tot NaCl(/KCl), over (bijzonder) kleine hoeveelheden. Dat geldt ook voor Mg. Het wat aparte verhaal over Mg (tekort) komt vooral door decennia van foutief kunstmestgebruik (i.p.v. Magnesamon het goedkopere KAS gebruiken) in combinatie met natuurlijke uitspoeling. Ik vond en vind nog steeds dat dieren Mg moeten opnemen via het ruwvoer.

Lees ook de PNpagina die Frans erover gemaakt heeft nog eens. Frans en ik zijn het niet helemaal eens, maar over de meeste zaken toch wel. Ik vind het gebrek aan elementair chemische kennis echt schokkend.
Volg datum > Datum: zaterdag 26 juli 2014, 16:2826-7-14 16:28 Nr:267632
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:267629
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005
rini schreef op zaterdag 26 juli 2014, 13:22:

> Tineke Nolet-Verdel schreef op donderdag 24 juli 2014, 23:28:
>
>>
>> En ik kreeg vandaag een huid van een vervelde slang van onze pup kado!
>
> Ook leuk wakker worden als je kat 'n dooie muis naast je kussen gelegd
> heeft brrrrr =-)

LOL
Volg datum > Datum: zondag 27 juli 2014, 8:1127-7-14 08:11 Nr:267633
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen Re:267629
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

Martina
Hocheifel
Duitsland

Jarig op 16-11

2894 berichten
sinds 30-7-2007
rini schreef op zaterdag 26 juli 2014, 13:22:

> Tineke Nolet-Verdel schreef op donderdag 24 juli 2014, 23:28:
>
>>
>> En ik kreeg vandaag een huid van een vervelde slang van onze pup kado!
>
> Ook leuk wakker worden als je kat 'n dooie muis naast je kussen gelegd
> heeft brrrrr =-)
Heel romantisch :-M
Volg datum > Datum: zondag 27 juli 2014, 10:4127-7-14 10:41 Nr:267634
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:267631
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
e m kraak schreef op zaterdag 26 juli 2014, 15:01:

> OK dan, ik twijfelde echt. Nu dan ook een serieuzig antwoord ;-)
> Maar eerst een vraag: Waarom denk je dat allerlei dieren, maar mensen nou
> net niet, blij zijn met een liksteen die voor het overgrote deel (als het
> goed is) uit NaCl oftewel keukenzout bestaat? (Voor mensen is NaCl
> trouwens ook best belangrijk. Niet alleen dieren lopen daar in het wild
> meer dan een blokje voor om, maar ook voor mensen was/is NaCl een duur
> goed waar het niet overvloedig zoals voor ons bereikbaar is).
> Ter info voor jou:
> - Dat NaCl IS een mineraal!

en dan te bedenken dat er meer dan 4000 mineralen bekend zijn en er misschien nog meer zullen worden ontdekt. Ondoenlijk om precies te weten welke mineralen je voldoende hebt en welke niet. Zout is essentieel voor veel dieren omdat het zenuwstelsel werkt met zout. Te weinig zout geeft al snel problemen. (daarom was zout lang betaalmiddel en waren er vroeger bv zoutkaravanen in de woestijn waar mensen nog sneller zout tekort te krijgen dan mensen in koele streken)

> - NaCl = NaCl... gewoon een stabiele chemische verbinding.
> - Je bent blijkbaar in de war, of gelooft de nonsensverkooppraatjes over
> himalaya-zout. Juist dat himalaya-zout is verrassend zuiver NaCl (lees de
> kleine lettertjes!).
> - Dat "Keltisch" zeezout... volgens mij deugt de benaming al niet, die
> kelten zijn al een tijdje als bevolkingsgroep verdwenen, en moet je gewoon
> zeezout zeggen. Daar zijn allerlei verschillende kwaliteiten in. De goede
> fleur de sel is extreem duur, of je dat over hebt voor NaCl

fleur de sel is toch anders dan gewoon keukenzout. Het is een dunne zoutfilm die op het water drijft en waar algen in groeien die het de kleur geur en smaak geven. Het wordt gewonnen door het van het water af te scheppen. Ik gebruik het altijd voor friten en gebakken aardappelen, en het is echt lekker. Het geeft een andere smaak dan gewoon keukenzout of grof zout. (misschien zijn mijn smaakpapillen en die van mijn man gevoeliger omdat wij al 20 jaar niet meer roken)

.... ik niet,
Volg datum > Datum: zondag 27 juli 2014, 12:2027-7-14 12:20 Nr:267635
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267634
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
joop schreef op zondag 27 juli 2014, 10:41:

> snel problemen. (daarom was zout lang betaalmiddel en waren er vroeger bv
> zoutkaravanen in de woestijn waar mensen nog sneller zout tekort te
> krijgen dan mensen in koele streken)

Ik zal wel weer ouderwets zijn maar als ik mag kiezen tussen in zoutaandelen betaald worden of in bitcoin, dan wordt dat voor mij toch echt zout. Dát is dus typisch iets waar Frans en ik het lijnrecht oneens zijn :-D
Volg datum > Datum: zondag 27 juli 2014, 13:2227-7-14 13:22 Nr:267636
Volg auteur > Van: Talitha Opwaarderen Re:267635
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

Talitha
Friesland
Nederland

Jarig op 1-12

1251 berichten
sinds 3-7-2012

Ja Egon, NaCl is een mineraal. Eentje! En wij hebben een combinatie van verschillende mineralen nodig om die NaCl op te kunnen nemen. Eet je pure NaCl, dan gebruikt je lichaam mineralen uit je lichaam om dat op te nemen. Zo krijg je tekorten.
Mineraalrijk zout (meerdere mineralen dus), kan direct opgenomen worden.
Van keukenzout krijg je hoge bloeddruk, van keltisch zeezout of himalayazout niet.
Ken je niet iemand in je omgeving die opgeleid is in de orthomoleculaire voeding? Dan kun je dat even navragen.
Als je leert wat voeding met onze lichaamscellen doet, kom je tot heel andere inzichten, dan wanneer je alleen de grote lijnen bekijkt.
Volg datum > Datum: zondag 27 juli 2014, 14:3627-7-14 14:36 Nr:267637
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267634
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
joop schreef op zondag 27 juli 2014, 10:41:

> fleur de sel is toch anders dan gewoon keukenzout. Het is een dunne
> zoutfilm die op het water drijft en waar algen in groeien die het de kleur

NaCl blijft NaCl.
Uiteraard kun je van alles gebruiken om zoutvlokken in je petrischaaltje op te doen neerslaan... kruiden, gemalen zeewier, whatever, stof zelfs.
Mijn punt is dat het NaCl gewoon NaCl blijft.
Naschrift (zondag 27 juli 2014, 14:53):
Je zou ook eens kunnen proberen gemalen gedroogd zeewier apart over je frieten te strooien. Scheelt een boel euroos
Volg datum > Datum: zondag 27 juli 2014, 14:3727-7-14 14:37 Nr:267638
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267636
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Talitha schreef op zondag 27 juli 2014, 13:22:

>
> Ja Egon, NaCl is een mineraal. Eentje! En wij hebben een combinatie van
> verschillende mineralen nodig om die NaCl op te kunnen nemen. Eet je pure
> NaCl, dan gebruikt je lichaam mineralen uit je lichaam om dat op te nemen.
> Zo krijg je tekorten.

Is dat echt zo? Ik eet mijn hele leven al gewoon keukenzout en heb daar zover ik weet geen last van....
NaCl heeft een bijzondere positie onder alle mineralen die we binnen krijgen. De gewenste hoeveelheid is ook heel anders, omdat de functie (zoals Joop al aangegeven heeft) een andere is.
Daarmee beweer ik niet dat andere elementen (elementen als anorganisch chemische stoffen bedoeld) geen rol spelen, maar ik heb nog nooit gehoord over dieren (incl. mensen) die enorm veel moeite doen voor iets anders dan NaCl.

> Mineraalrijk zout (meerdere mineralen dus), kan direct opgenomen worden.
> Van keukenzout krijg je hoge bloeddruk, van keltisch zeezout of
> himalayazout niet.

Heb je ook echt, dubbelblind bewijs van die bewering?
Want volgens mij... blijft NaCl gewoon NaCl. Ik bedoel dat als je het met iets zou mengen waar het mee reageert het geen NaCl meer is. Einde oefening.
Zeezout kan allerlei verontreinigingen hebben, dat was heel vroeger zo erg niet maar vandaag de dag heb ik daar bedenkingen bij vanwege de ook in zee meetbare vervuilingen die wél degelijk bewijsbaar nogal slecht voor gezondheid uitpakken.
Himalayazout is mijnzout, fossiel dus en niets anders dan het mijnzout dat hier in NL door Akzonobel gewonnen wordt: NaCl.

> Ken je niet iemand in je omgeving die opgeleid is in de orthomoleculaire
> voeding? Dan kun je dat even navragen.

Nee, ik weet niet eens wat orthomoleculaire voeding is.

> Als je leert wat voeding met onze lichaamscellen doet, kom je tot heel
> andere inzichten, dan wanneer je alleen de grote lijnen bekijkt.

Ik heb daar wel eens wat over moeten leren, van mijn biologiejuf. Maar aangezien we weten dat Joop biologiejuf was, zal zij het allemaal vast veel beter onthouden hebben en dus ook nu beter kunnen gaan uitleggen dan ik Grinn!
Volg datum > Datum: zondag 27 juli 2014, 15:2427-7-14 15:24 Nr:267639
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:267637
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
e m kraak schreef op zondag 27 juli 2014, 14:36:

> joop schreef op zondag 27 juli 2014, 10:41:
>
>> fleur de sel is toch anders dan gewoon keukenzout. Het is een dunne
>> zoutfilm die op het water drijft en waar algen in groeien die het de kleur
>
> NaCl blijft NaCl.
> Uiteraard kun je van alles gebruiken om zoutvlokken in je petrischaaltje
> op te doen neerslaan... kruiden, gemalen zeewier, whatever, stof zelfs.
> Mijn punt is dat het NaCl gewoon NaCl blijft.

logisch, maar in fleur de sel zit dus nog meer dan alleen maar NaCl dat gewoon NaCl blijft
Volg datum > Datum: zondag 27 juli 2014, 15:2927-7-14 15:29 Nr:267640
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:267638
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
e m kraak schreef op zondag 27 juli 2014, 14:37:

>> Mineraalrijk zout (meerdere mineralen dus), kan direct opgenomen worden.
>> Van keukenzout krijg je hoge bloeddruk, van keltisch zeezout of
>> himalayazout niet.

>> Ken je niet iemand in je omgeving die opgeleid is in de orthomoleculaire
>> voeding? Dan kun je dat even navragen.
>
> Nee, ik weet niet eens wat orthomoleculaire voeding is.

ik ook niet

>> Als je leert wat voeding met onze lichaamscellen doet, kom je tot heel
>> andere inzichten, dan wanneer je alleen de grote lijnen bekijkt.
>
> Ik heb daar wel eens wat over moeten leren, van mijn biologiejuf. Maar
> aangezien we weten dat Joop biologiejuf was, zal zij het allemaal vast
> veel beter onthouden hebben en dus ook nu beter kunnen gaan uitleggen dan
> ik Grinn!

het lijkt me dat onze cellen meer iets met voedig doen dan dat voeding iets met de cellen doet. Als de cellen zich nergens mee bemoeien zal het voedsel ongebruikt in de WC vallen.
Volg datum > Datum: zondag 27 juli 2014, 15:3727-7-14 15:37 Nr:267641
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267640
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
joop schreef op zondag 27 juli 2014, 15:29:

> het lijkt me dat onze cellen meer iets met voedig doen dan dat voeding
> iets met de cellen doet. Als de cellen zich nergens mee bemoeien zal het
> voedsel ongebruikt in de WC vallen.

YES!

En met alle respect voor de wél geslaagde moleculaire bezigheden van Linus Pauling, snap ik niets van een zo begaafde wetenschapper die een idee van "toepassen van tevelen" gaat aanhangen. Want zo zit zover ik begrepen heb de "orthomoleculaire geneeskunde" in elkaar http://nl.wikipedia.org/wiki/Orthomoleculaire_geneeskunde.
En orthomoleculaire voeding, wat moet ik daar dan onder verstaan, een voeding die bestaat uit tevelen? Nou, daar zijn we in NL, het land van tevelen, expert in maar de effecten zijn toch echt niet beoogd.

Maar we hadden het over NaCl, en NaCl is en blijft NaCl. Lekker puh!
Je leest nu onderwerp "Winter dilemma. "
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
77 berichten
Pagina 3½ van 6
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact