InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 456½ van 531
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Volg datum > Datum: zondag 27 juli 2014, 15:3727-7-14 15:37 Nr:267641
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267640
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
joop schreef op zondag 27 juli 2014, 15:29:

> het lijkt me dat onze cellen meer iets met voedig doen dan dat voeding
> iets met de cellen doet. Als de cellen zich nergens mee bemoeien zal het
> voedsel ongebruikt in de WC vallen.

YES!

En met alle respect voor de wél geslaagde moleculaire bezigheden van Linus Pauling, snap ik niets van een zo begaafde wetenschapper die een idee van "toepassen van tevelen" gaat aanhangen. Want zo zit zover ik begrepen heb de "orthomoleculaire geneeskunde" in elkaar http://nl.wikipedia.org/wiki/Orthomoleculaire_geneeskunde.
En orthomoleculaire voeding, wat moet ik daar dan onder verstaan, een voeding die bestaat uit tevelen? Nou, daar zijn we in NL, het land van tevelen, expert in maar de effecten zijn toch echt niet beoogd.

Maar we hadden het over NaCl, en NaCl is en blijft NaCl. Lekker puh!
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2014, 13:1228-7-14 13:12 Nr:267644
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267643
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Talitha schreef op maandag 28 juli 2014, 11:30:

[knip]
> weten dan moeder natuur. Dat zie je o.a. terug in onze voedingsleer. Wij
> zijn erachter gekomen dat ons lichaam zout nodig heeft, zonder zout geen
> leven, en dat klopt. Alleen word er vervolgens niet verder gekeken naar de
[knip]

Me dunkt dat ik altijd weer open sta voor van alles en nog wat. Ik had hier nog nooit van gehoord, hoewel ik met het werk van Pauling deels wel bekend ben omdat hij veel te maken had met het vaststellen van de molecuulstructuur van DNA (ook daarmee zat hij fout maar dit terzijde; hij had het wat molecuulstructuren betreft ook vaak bij het rechte eind, hetgeen het schrikbeeld van Watson en Crick was).

Naar dat "orthomoleculaire" idee is juist wel veel onderzoek gedaan, o.a. door een tweevoudig nobelprijswinnaar, die meneer Pauling (hij was voorstander!). Onderzoek dat helaas uiteindelijk uitgewezen heeft dat het niet deugt.
Ik denk, dat de orthomoleculaire idee simpelweg al niet deugt omdat het uitgaat van tevelen, dat is eigenlijk precies het tegengestelde van waarom klassieke homeopathie nmm niet deugt (hetgeen uitgaat van te weinig, zo weinig dat er geen werkzaam geachte molecuul meer aanwezig is en dat is gewoon te berekenen!
Te veel, te weinig, wat een irrationele gekkigheid eigenlijk, waarom nou niet proberen precies goed te mikken i.p.v. te veel of te weinig?

We hebben het in deze draad over keukenzout, NaCl. Dat goedje staat op zichzelf, het is een uitermate stabiele chemische verbinding. In de natuur werkt het nergens anders dan zo.
Dieren maken hele trektochten om eraan te komen. Het is onder mensen, die ook maar gewoon zoogdieren zijn, zelfs betaalmiddel geweest. Het is belangrijk, maar dat wij er hier heel veel aanbod van hebben vertekent onze blik en maakt het makkelijk er teveel van te gebruiken omdat mensen daar geen ingebouwde rem voor hebben. Daar is dat woord teveel weer!

Die liksteen die Frans bedacht heeft is daar op gebaseerd: hij rekent erop dat het NaCl gehalte voldoende motiveert op eraan te likken en zodoende ook nog wat andere toevoegingen bij de paarden mee naar binnen te smokkelen waarvan hij denkt en hoopt dat die de goede zijn. Dat onderscheidt zijn geldige idee van nogal wat andere likstenen die o.a. suiker toevoegen alsof de aantrekkingskracht van zout nog niet genoeg is.
Maar waarom doen die andere liksteenfabrikanten zulke nonsens dan? Dat is omdat mensen weliswaar geen maar andere dieren wel een rem op zoutopname hebben, en dat ligt misschien (ik denk van wel) wel weer aan het feit dat al die andere beesten geen benul van kokkerellen hebben. Wanneer je echter een berg suiker aan je liksteen toevoegt (dat is net zo goed kokkerellen!) wordt die rem bij paarden ook beduveld. Daarom zijn likstenen vaak nmm regelrecht slecht voor de gezondheid van je paard en bestaat de meest natuurlijke liksteen, dat waar al die beesten die grote trektochten voor over hebben, gewoon uit NaCl en niets anders dan NaCl.

De hoeveelheid NaCl als deel van iets anders is en blijft NaCl. Het maakt geen spat uit of je het mengt met aardappelen of zeewier of andere mineralen. Wat moet ik doen om je dat aan je verstand te peuteren?
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2014, 14:2328-7-14 14:23 Nr:267645
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267644
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
e m kraak schreef op maandag 28 juli 2014, 13:12:

En puur toeval, vandaag in NRC:
http://www.nrcq.nl/2014/07/28/hier-zit-nog-steeds-te-veel-zout-in-maar-in-andere-producten-steeds-minder

Het is dus zo heel moeilijk niet, Talitha, mijn zelfgemaakte hutspot die Els ook altijd zo lekker vindt is OK, de kant en klare hutspot bij de supermarkt waarschijnlijk niet. Mijn zelfgemaakte pasta wel, die kant en klaar derrie uit het supermarktschap weer niet. Geen probleem allemaal want ik ben toch al een te grote lastpost die het microwavevoer niet tot zich neemt wegens gebrek aan gewenste smaakkwaliteiten (lees even door hoe dat in lijnrechte tegenspraak is met de RIVM smaakpolitie).

Caroline van Rossum, voedingsdeskundige bij het RIVM, wijst erop dat gebruik van natrium bij de productie van bepaalde producten, zoals kaas en brood, onvermijdelijk is. “Bij bereiding van sommige producten komt zonder zout het proces niet op gang, of mis je de gewenste textuur, smaak, of conservering.”
Meiske v. Rossum zou er door NRC toch op gewezen kunnen worden dat ze wartaal uitslaat, zelfs wanneer je jezelf niet als voedingsdeskundige maar als journalist profileert; sinds wanneer is een voorgeschreven sturing van smaak, waar niet over te twisten valt, onvermijdelijk? Wordt hier bedoeld dat we een voorgeschreven smaak moeten volgen omdat anders de smaakpolitie je keuken kort en klein slaat?

Maar wat almaar blijft staan is die zo aparte rol van dat keukenzout als chemische verbinding.
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2014, 15:2828-7-14 15:28 Nr:267648
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267647
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Niek Kol schreef op maandag 28 juli 2014, 15:25:

> Egon, hoe bied jij de paarden het zout aan?

Gewoon los zout, de goedkoopste soort zonder jodium of andere toevoegsels, van de goedkoopste supermarkt, in een emmer. Daar mogen ze zo nu en dan hun neus in steken en/of een flinke hap danwel lik nemen. Geen sprake van dat zout 24/7 aanwezig moet zijn, dat is het in de natuur ook niet.
Naschrift (maandag 28 juli 2014, 15:31):
Het zout gaat vanwege het hygroscopisch zijn vanzelf in de emmer koeken.
Volg datum > Datum: maandag 28 juli 2014, 16:4228-7-14 16:42 Nr:267651
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:267649
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Winter dilemma. Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Talitha schreef op maandag 28 juli 2014, 16:04:

>
> Het zout wat dieren in de natuur oplikken is nooit pure NaCl, er zitten
> altijd meer mineralen in. Wij mensen zijn de enige die NaCl zo geïsoleerd
> binnen krijgen. Nou ja, en Egon zijn paarden dan.

Neeeeeeeee, in NaCl zitten geen en nooit andere mineralen. Die andere mineralen zitten er hoogstens naast. Maar het is NaCl en niets anders waar blijkbaar zoveel beloning vanuit gaat dat er enorm in geïnvesteerd wordt het te verkrijgen.

> Dat orthomoleculaire voeding gaat over tevelen is onzin. Wat de dokter als
> richtlijn aanhoud wat een mens nodig heeft aan vitaminen en mineralen, is
> een richtlijn die bedacht is eind jaren 50. Sinds die tijd is er veel
> veranderd, door meer stress, vervuiling, slechte voeding hebben wij veel
> meer vitaminen en mineralen nodig.

Misschien hebben mijn ponies en ik wel geen last van meer stress, vervuiling en slechte voeding, of nog niet genoeg last om er merkbaar last van te hebben....

> Hoe verklaar je anders dat mensen zich veel beter gaan voelen en er beter
> uit gaan zien wanneer ze supplementen gaan nemen? Ik heb daar zelf
> ervaring mee.

Je zou ook mijn dieet kunnen volgen, hetgeen nmm uitzonderlijk smakelijk is, i.p.v.
http://www.youtube.com/watch?v=ZcJjMnHoIBI
:-M
deze vind ik nog leuker
http://www.youtube.com/watch?v=t2mU6USTBRE
YES! LOL
en nergens last van hebben.
Is nog goedkoop ook want 95% van die supermarkt heb je geen belang meer bij en supplementen ook al niet nodig.

> Er zijn al veel mensen geholpen door orthomoleculaire therapeuten en dat
> is voor mij voldoende bewijs dat het werkt.

Jij hebt dat orthomoleculaire erbij gehaald maar eigenlijk ging dit gewoon over keukenzout.
Keukenzout = NaCl.
Dat himalayazout is krek eender, alleen duurder vanwege marketing voor onwetenden en idioten (en wrsch. wat reiskosten).
Zeezout is vervuild op uiteenlopende manieren maar blijft in essentie NaCl.
Iets anders kan ik er niet van maken!

Laten we het leuk houden met http://www.youtube.com/watch?v=N9qYF9DZPdw Blabla!
Jawel ik ben fan sinds My Bologna http://www.youtube.com/watch?v=C4_G7HHJ0GE
en nu staat alles op joetjoep!
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 456½ van 531
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact