InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
23 berichten
Pagina 1½ van 2
Je leest nu onderwerp "training hond, verslagje"
Volg datum > Datum: woensdag 9 april 2014, 17:569-4-14 17:56 Nr:266350
Volg auteur > Van: Karin Opwaarderen Re:266340
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: training hond, verslagje Structuur

Karin
Homepage
Nederland

Jarig op 20-9

1029 berichten
sinds 18-9-2004
joop schreef op woensdag 9 april 2014, 11:27:

> YES!
>
> heel leuk! het precies vertellen wat je gaat doen is volgens mij juist
> heel belangrijk omdat je je daardoor concentreert en je plan helemaal goed
> kan uitvoeren. Het is bij trainen juist dat wat vaak ontbreekt of niet
> goed wordt uigevoerd: concentratie + een goed werkplan.

Concentratie is heel goed, maar daar ontbrak het niet aan. Ik wil wel met de billen bloot en laten zien hoe ik het eerst deed. Ik deed voorheen alleen clickertraining, dus handelen, clicken, belonen. Clou hierbij is dat de hond géén controle had. Hij moest de handeling ondergaan. Hij was dan ook niet vertrouwd, dus muilkorf om. Ik was heel geconcentreerd, maar dan vooral omdat ik erg rekening hield met het feit dat er een uitval kon komen. Meestal waren die uitvallen klein en erg gericht op "ik wil je alleen maar zeggen dat ik dit zo eng vindt", maar soms waren ze groter en ook gevaarlijker. Je ziet in dit filmpje duidelijk heel veel spanning en weerstand, hoe verschrikkelijk braaf hij ook staat te zijn. (dit filmpje is gemaakt ongeveer 1,5/2 weken nadat er onder verdoving een oorontsteking is vastgesteld en ik elke dag MOEST zalven, wat hij absoluut niet toe wilde laten)



Ik denk ook dat de twee filmpjes het verschil tussen puur clickeren en SATS goed laten zien. De techniek lijkt enorm op elkaar, maar het verschil zit hem in de controle die de hond heeft. Natuurlijk kon Oscar bij het clickeren ook gewoon weglopen, maar dan werden we weer enorm gehinderd door de will to please die dit soort honden hebben. Die is zo groot, dat ze eigenlijk over hun grenzen heen gaan voor je. Iets wat ik nu ook in de gaten moet houden, maar doordat nee zeggen nu zoveel makkelijker is, doet hij het ook actiever.

En ik wil hier niet mee zeggen dat clickeren slecht is hoor, absoluut niet. Ik gebruik het in mijn volledige omgang met Oscar en we hebben er fantastische resultaten mee behaald. Bij leuke dingen doen en bij normale opvoedkundige dingen, is dat stukje controle helemaal niet zo van belang. Als ik gewone kunstjes oefen vindt hij dat zoooooooo leuk, dan hoef ik hem geen controle-tool te geven. Dat is ook het mooie van clickeren, dat je het samen zo leuk vindt! SATS is alleen net een extra dimensie die ons bij dit knelpunt geholpen heeft.

PS ik vind het heel leuk dat het zo positief ontvangen wordt en dank voor alle complimenten!
Volg datum > Datum: woensdag 9 april 2014, 22:099-4-14 22:09 Nr:266353
Volg auteur > Van: Wieteke Opwaarderen Re:266350
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: training hond, verslagje Structuur

Wieteke
Nederland


394 berichten
sinds 10-8-2005
Bedankt voor het delen van de filmpjes, mooi om te zien!

Ik ben me nog niet zo lang aan het verdiepen in R+-training, dus sorry als ik het niet goed begrijp en dit een domme vraag is, maar wat het dier de controle geven betreft:

dat zou je via 'gewoon' clickeren toch ook (misschien in mindere mate, maar toch) kunnen inbouwen door het dier het eng ervaren voorwerp zelf te laten targetten? Dus door bijvoorbeeld een hond te leren dat hij, als hij een beloning wil verdienen, zelf met zijn oor naar het spuitje moet gaan?
Je leest nu onderwerp "training hond, verslagje"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
23 berichten
Pagina 1½ van 2
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact