InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
10 berichten
Pagina 1 van 1
Je leest nu onderwerp "beginnende hoefbevangenheid?"
Volg datum > Datum: maandag 8 juli 2013, 14:348-7-13 14:34 Nr:258797
Volg auteur > Van: Wendy74 Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: beginnende hoefbevangenheid? Structuur

Wendy74
luxemburg
Belgie

Jarig op 19-12

58 berichten
sinds 23-2-2012
Hoi

onze grote shetlandponymerrie van 12 jaar oud , 103 cm schoft, (met een licht overgewicht) loopt al enkele dagen nogal kort.

Voor de rest is ze wel vitaal , het is natuurlijk warm, vandaar minder actief ?

Ze wordt steeds natuurlijk bekapt, en loopt normaal altijd in de wei, nooit problemen gehad op die 7 jaar dat we haar hebben. In de zomer staat ze uiteraard altijd een beetje ronder, maar nooit echt veel last van gehad. Ze heeft geen eczeem en ze is normaal altijd héél vrolijk, de laatste dagen vind ik haar er wat minder vitaal uitzien, maar haar vacht en ogen glanzen mooi.

Ik vind dat de zolen platter zijn vooraan, maar ze heeft al een tijdje niet meer gewandeld buiten, daardoor lijken de zolen ook wat zachter dan gewoonlijk.
Wat raar is , dat ze vooral achteraan korter en stijver loopt. Daar zijn de zolen niet platter dan anders. Ze vindt het niet leuk als ik de achterhoeven optil (normaal geen probleem met het geven van de achterhoeven)

In de voorhoeven zijn enkele kleine ringen zichtbaar, dat is normaal niet zo bij haar. (Jammer genoeg heb ik nog geen foto's)

Ik heb haar voor de zekerheid apart op een klein afgespannen stukje van de wei gezet (+/- 15mx15m), met schaduw en water, op kort gras, maar waar nog wel een beetje te eten aan is.
Dat geeft haar natuurlijk wel wat stress, omdat de 2 andere pony's in de wei lopen (die zijn niet te dik en die mogen 'vrij' grazen op een afgezet stuk van ongeveer 3000m²)

Met een graasmasker op de wei zetten kan ook natuurlijk, maar ik heb gemerkt, dat ze dan helemaal niets eet, omdat ze geen moeite doet met het masker op om te grazen, tenminste haar pogingen zijn onhandig en zonder succes, en ik vermoed dat ze dan ook niet gaat drinken...en met het masker op, doet ze vervelend tegen de anderen (probeert tegen de flanken van de andere pony's het masker af te schuren en ze doet kribbig)

Mijn vraagje :
indien dit beginnnende hoefbevangenheid zou kunnen zijn, is het dan voldoende om haar gewoon op het klein stukje te houden, en indien nodig enkel wat hooi bij te voeren?
Of haal ik toch een dierenarts bij ?
Kan die eigenlijk wel iets doen, indien het om een beginnende bevangenheid zou gaan ?

Alvast bedankt voor enkele tips,

groet
Wendy
Volg datum > Datum: maandag 8 juli 2013, 15:398-7-13 15:39 Nr:258801
Volg auteur > Van: Marlies Sanders Opwaarderen Re:258797
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: beginnende hoefbevangenheid? Structuur

Marlies Sanders
Nieuwdorp
Nederland

Jarig op 6-8

2752 berichten
sinds 11-7-2009
Heb je op de site al gelezen over hoefbevangenheid?, klik op de link en je hebt veel info...Kort gras is gestrest gras, wat vaak dus juist meer fructaan bevat....
Groetjes Marlies
Volg datum > Datum: maandag 8 juli 2013, 16:108-7-13 16:10 Nr:258803
Volg auteur > Van: Talitha Opwaarderen Re:258801
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: beginnende hoefbevangenheid? Structuur

Talitha
Friesland
Nederland

Jarig op 1-12

1251 berichten
sinds 3-7-2012

We hebben ook heel erg veel droogte gehad, daardoor is het gras dit jaar zowiezo wat meer gestressed en gestressed gras maakt meer fructaan aan.
Het kan best zijn dat het eerder nooit een probleem was, we hebben dan ook niet eerder zo'n vreemd voorjaar gehad met kou, maar wel heel erg lang droogte. En als het dan regent, dan plenst het ook extreem en dat kan de bodem niet goed opnemen, waardoor het wegspoelt, in plaats van de grond in sijpelt.
Op mijn weitje viert het klaver hoogtij, door de droogte groeit het gras heel slecht, maar klaver groeit ook bij droogte, dus daar staat het vol mee.
Mijn pony's groeiden van maar 2 uurtjes in de wei, dus heb ik ze toch maar graasmaskers om gedaan, want vooral mijn mini paardje voelde zich zo beroerd na de wei, dat ze het gewoon benauwd had en eruit zag of haar buik ging ontploffen.
Gelukkig accepteren ze de maskers, ze gedragen zich rustig ermee, daar ben ik erg blij mee, want ik vind het ondingen, maar het lost wel het probleem op.
Als jouw pony dat masker niet accepteerd, moet je iets anders bedenken. Soms duurt het ook even voordat de pony begrijpt hoe hij ermee moet eten. Aan het begin heb ik het masker maar kort omgedaan en ben erbij gebleven.
Misschien is het een goed idee om toch wat vaker te gaan wandelen, om het hoefmechanisme te stimuleren.
Ik zou je pony niet op kort gras zetten op een klein stukje, dan krijgt hij nog minder beweging en nog meer suiker (fructaan) binnen.
Succes!
Groetjes Talitha
Volg datum > Datum: maandag 8 juli 2013, 18:418-7-13 18:41 Nr:258818
Volg auteur > Van: Wendy74 Opwaarderen Re:258803
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: beginnende hoefbevangenheid? Structuur

Wendy74
luxemburg
Belgie

Jarig op 19-12

58 berichten
sinds 23-2-2012
hoi
bedankt voor de reacties,
pony beweegt best nog wel in het kleinere stukje, het is niet dat ze volledig stilstaat. Ze 'paradeert' soms langs de draad,om goed te kijken wat de anderen doen (ooh)

Inderdaad moeten we meer wandelen, het gaat er ook om de kids mee te motiveren ;-) maar die hebben het de laatste weken erg druk gehad met school enzo...
De witte lijn is (nog?)niet verbreed (bedankt voor de tip op deze site, goede duiding)
Ze ontlast haar voorhoeven niet , dus geen typische stand.

Los van het feit dat ze misschien hoefbevangenheid aan het 'broeden' is, moet ze sowieso een beetje afvallen. Ik kan nu niet 6x per dag even het graasmasker afdoen, om haar even te laten eten vanaf overmorgen wel, want dan heb ik wat vakantie :-) dan kan het masker om, en kan ik een paar keer per dag langslopen...en 's nachts dan even terug op een klein stukje zetten...

Om haar heel de dag met het masker te laten lopen, zonder dat het haar lukt om te eten, lijkt me misschien ook niet ideaal, teveel dieet in 1 keer, schok...!

Dus ik ga ze voorlopig in het stukje laten staan. Wat gewicht verliezen, lijkt me nu het belangrijkste?

Ik heb gemerkt dat haar manenkam ook vaster is, lijkt dikker, aiaiai...

Het gras op de wei groeit goed, t gaat hard nu...
Inderdaad was het een raar voorjaar, dat zal zeker en vast een grote rol gespeeld hebben...

Haar quarantaine is voornamelijk in de schaduw, het gras is er nogal iel, maar niet zo heel kort afgegraasd. Het is een redelijke vochtige plek, nooit kurkdroog daar, in tegenstelling met de rest van de wei. (Er groeit bij ons geen klaver trouwens, wel enkele stukjes boterbloemen en zuring, eten ze niet van)

groetjes
Wendy
Volg datum > Datum: dinsdag 9 juli 2013, 13:519-7-13 13:51 Nr:258839
Volg auteur > Van: Jestica Opwaarderen Re:258818
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: beginnende hoefbevangenheid? Structuur
Jestica
Nederland


94 berichten
sinds 19-12-2010

Naar dat HB. Onze pony is hier ook ontzettend gevoelig voor, dus met deze hoge temperaturen geen gras,hooguit een netje lang gras voor de dag en verder gewoon wat hooi in een net met kleine mazen, kan ze lekker peuzelen. Ze heeft gelukkig een heel lang zanderig pad op de zomerweide, 150mtr lang. Aan het begin het net, aan het eind het water, dus loopt ze heen en weer.
Volg datum > Datum: dinsdag 9 juli 2013, 14:509-7-13 14:50 Nr:258841
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:258818
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: beginnende hoefbevangenheid? Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Magnesium bijgeven, al dan niet preventief? Het schijnt voor hb paarden wel eens wat uit te maken.
Volg datum > Datum: dinsdag 9 juli 2013, 17:219-7-13 17:21 Nr:258846
Volg auteur > Van: Talitha Opwaarderen Re:258841
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: beginnende hoefbevangenheid? Structuur

Talitha
Friesland
Nederland

Jarig op 1-12

1251 berichten
sinds 3-7-2012
Ik zou haar toch niet op het korte gras zetten. Heb je niet een paddock of ergens anders waar ze wel buiten kan staan maar niet op gras?
Als je haar van het gras haalt en alleen hooi geeft, wat je ook nog kunt vermengen met stro om het allemaal nog wat armer te maken, zal ze eerder afvallen, dan wanneer ze op het korte gras staat. Ze krijgt daar misschien niet veel aan volume binnen, maar de sprietjes die ze binnen krijgt zijn pure suiker!
Dat is zoiets als iemand met obesitas op een dieet zetten van 1500 caloriën op een dag, maar alleen uit de suikerpot, dus steeds een paar korreltjes. Lijkt me niet heel gezond om zo af te moeten vallen.
Beter is om voldoende ruwvoer te geven, hooi eventueel gemengd met stro en daarnaast meer beweging.
Bij een harde manenkam zou ik me toch wel zorgen gaan maken.
En als de kinderen niet mee willen lopen met de pony, dan zul je toch zelf moeten. Je kunt niet de verantwoordelijkheid bij de kinderen laten in zo'n geval. Het beestje heeft gewoon beweging nodig, flink lopen, dan valt ze vanzelf af.
Volg datum > Datum: donderdag 11 juli 2013, 23:3211-7-13 23:32 Nr:258939
Volg auteur > Van: Wendy74 Opwaarderen Re:258846
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: beginnende hoefbevangenheid? Structuur

Wendy74
luxemburg
Belgie

Jarig op 19-12

58 berichten
sinds 23-2-2012

Hoi,
de pony is al wat opgeknapt, ze krijgt een paar keer per dag wat hooi & er staat water.
Ze staat nu op een redelijk zanderig stukje, amper nog gras te eten, daar valt eigenlijk niets meer te knabbelen.
Ik denk dat het gevaar wat geweken is. Het zal inderdaad een beginnende hb geweest zijn, want op die enkele dagen tijd, voelt ze zich ineens beter.
Nu ze terug beter in haar vel zit, gaan we inderdaad haar laten bewegen, en als de kinderen geen tijd hebben, dan moet ik haar even op de dubbele lijnen naar buiten nemen, vindt de pony heel leuk;-)

Magnesium bijgeven? K wist niet dat dit zou helpen ter voorkoming van hb?

Wendy
Volg datum > Datum: donderdag 11 juli 2013, 23:4111-7-13 23:41 Nr:258940
Volg auteur > Van: Marlies Sanders Opwaarderen Re:258939
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: beginnende hoefbevangenheid? Structuur

Marlies Sanders
Nieuwdorp
Nederland

Jarig op 6-8

2752 berichten
sinds 11-7-2009
Staat toch echt in het stuk dat je kan lezen op de site...
Bij mijn jongste heeft het denk ik dan toch ook al een paar x erger voorkomen!
Maar gelukkig dat het al een stuk beter gaat, lekker aan de slag dan maar...
Succes!
Groetjes Marlies
Volg datum > Datum: vrijdag 12 juli 2013, 9:2212-7-13 09:22 Nr:258950
Volg auteur > Van: Wendy74 Opwaarderen Re:258940
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: beginnende hoefbevangenheid? Structuur

Wendy74
luxemburg
Belgie

Jarig op 19-12

58 berichten
sinds 23-2-2012

dank je wel !
Je leest nu onderwerp "beginnende hoefbevangenheid?"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
10 berichten
Pagina 1 van 1
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact