InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
42 berichten
Pagina 3½ van 3
Je leest nu onderwerp "waarom wel met een hond en niet met een paard?"
Volg datum > Datum: donderdag 9 mei 2013, 22:239-5-13 22:23 Nr:256555
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:256550
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: waarom wel met een hond en niet met een paard? Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

soraya, die laatste heb je ook in een ombouwversie voor pony's,. zag ik. Ze zijn helaas erg duur.

Monique... die is echt heel erg leuk.
Volg datum > Datum: vrijdag 10 mei 2013, 7:4610-5-13 07:46 Nr:256567
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen Re:256555
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: waarom wel met een hond en niet met een paard? Structuur

Martina
Hocheifel
Duitsland

Jarig op 16-11

2894 berichten
sinds 30-7-2007
Er zijn 2 dingen die me eigenlijk telkens opvallen bij de hondenkarretjes. Ten eerste ziet het materiaal dat voor honden bedacht is er allemaal zo veel breekbaarder uit dan wat ik bij paarden gewend ben. Dat Saddle Chariot bijvoorbeeld gebruikt wel het stevige materiaal zoals ik het ken. Als ik zo'n dun stangetje om m'n paarden heen doe (zouden die er überhaupt tussen passen) verbuigen die dat al door ff 1 stapje opzij te doen met de achterhand, laat staan als ze door de bochten :-M
Een 2e verschil dat me nu opvalt bij al die hondenkarretjes is de manier waarop de hond eraan trekt. De hond trekt de kar namelijk aan de 2 stangen die naar voren steken, als ik het goed zie. Ik kan niet alle filmpjes zien, Joetjoep verbiedt me dat. Een gangbare paardenkoets zoals ik dat gewend ben wordt niet aan de 2 stangen (lamoen) getrokken, maar via de strengen (lange dikke stukken leer meestal) die dan via de zweng (soort metalen stang) aan de koets vast zitten. Die zweng zit behoorlijk "los" aan de koets, kan vaak alle kanten op draaien. Een paard zit dus vrij los voor z'n koets en trekt met z'n borst. Neemt alleen naar links en rechts het lamoen (bij enkelspan dus) mee waardoor de koets draait. Ik heb het dus weer weer over grotere dieren, grotere koetsen, ook offroad werk en dus grotere krachten die op alles komen te staan. Bij minikoetsjes en paarden op alleen asfalt is er natuurlijk meer mogelijk zonder dat het mis gaat of vervelend wordt.
Als je geen zweng aan je "koets" hebt heeft dat natuurlijk gevolgen voor het tuigje dat je gaat gebruiken en hoe je dat vastmaakt. Gangbaar paardentuig is er dacht ik niet op bedacht om aan een lamoen vast te maken en daarmee te trekken maar misschien voor het mennen met kleine paarden wel, geen idee.
Ik weet niet of je dingen die voor iets kleiners, minder sterks en in de romp buigbaarder dier bedacht zijn zonder ergens tegenaan te lopen op grotere schaal kan gebruiken (beetje net als bij hoefschoenen, die kun je ook niet eindeloos groter maken zonder dat het niet meer goed werkt en je aanpassingen moet doen). Wel interessant denk ik, dit proces :-)
Naschrift (vrijdag 10 mei 2013, 7:47):
... door de bochten GAAN... sorry
Je leest nu onderwerp "waarom wel met een hond en niet met een paard?"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
42 berichten
Pagina 3½ van 3
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact