InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Gezondheid
Discussies over algemene gezondheid, behandelingen, etc.
Onderwerp starten1029 onderwerpen
18824 berichten
Pagina 1231½ van 1255
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: maandag 12 december 2016, 20:0912-12-16 20:09 Nr:274090
Volg auteur > Van: horsegirlshiplaila Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: alternatief ontwormen tegen bloedwormen Structuur
horsegirlshiplaila
Hoorn
Nederland


3 berichten
sinds 12-11-2016

Hallo,

Ik heb mijn haflinger laten testen op wormen. 2dagen geleden kreeg ik de uitslag.Alle waarden waren goed (<50) behalve bloedwormen.... waarde is 2000. Nu weet ik niet hoe en waarvan en wanneer ze het heeft gekregen.Ze staat nu op een zandpaddock en betonnen platen.Op het erf staat wel overal veel gras, ik laat haar vaak los grazen op verschillende plekken.Kan het zijn dat ze het van een ander paard heeft gekregen tijdens de weideperiode? (oktober november het laatst op het land geweest.) Ze at ook een enkele keer een paardenvijg ,niet zeker of het van een ander paard is.
Ik heb me behoorlijk ingelezen over wormenpreventie en 'bestrijding' en wil het graag met 'natuurlijke middelen' proberen. Ook preventief maar bij besmetting ook. Het instituut waarbij ik de mesttest heb gedaan adviseerd om moxidectine te gebruiken maar ik ben niet bepaald voor chemisch ontwormen. Nu is mijn vraag aan jullie; Omdat de alternatieve geneeskunde voor paarden nog in opkomst is kan ik niet veel info vinden over ontwormen/preventie met kruiden.Wat is de mogelijke oorzaak? Waarmee ontwormen jullie bij bloedwormen? Met welke kruiden? En wat gebruiken jullie preventief?Alvast bedankt.

ps. ik heb dit bericht ook perongeluk in warboel geplaatst, maar deze kan niet verwijderd worden door het beleid van PN. En ik weet ook niet hoe je het moet verplaatsen, ben vrij nieuw hier. Grinn!
Volg datum > Datum: woensdag 14 december 2016, 12:1614-12-16 12:16 Nr:274091
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen Re:274089
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijke middelen tegen bloedwormen Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
Ik doe zo consciëntieus mogelijk het wormonderzoek en als er dan wormen (bloedwormen) zíjn dat ontworm ik met chemische middelen. Die zijn op het moment dat je ze echt nodig hebt (naar ik denk) het beste hulpmiddel op dat moment.
Je zou kunnen informeren bij een holistisch dierenarts (Wim de Leeuw bio-mentor is er één)
Je kunt op veel andere gebieden natuurlijk bezig zijn maar m.i. heeft je paard nú chemisch ontwormingsmiddel nodig.

Myriam
Volg datum > Datum: donderdag 15 december 2016, 20:3315-12-16 20:33 Nr:274092
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:274091
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijke middelen tegen bloedwormen Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004
Helaas ontkom je bij zware besmettingen niet aan ontwormen. Wij ontwormen als een paard meer dan 600 a 800 eitjes per gram heeft. We doen het mestonderzoek zelf.

Een keer per jaar na de eerste nachtvorst ontwormen we de hele kudde met equest pramox (niet geschikt voor jonge dieren), om de levenscyclus van de wormen te doorbreken. De rest van het jaar ontwormen we op basis van mestonderzoek. Omdat we het zelf kunnen, kunnen we ook checken of het inderdaad z'n werk gedaan heeft. Twee oudjes met PPID zijn gevoelig voor wormbesmettingen en zitten vaak heel hoog, terwijl de rest van de kudde dan prima binnen de marges zit. Afgelopen jaar zijn alleen de twee oudjes tijdens het seizoen van mestonderzoek ontwormd.

Van maart tot oktober kun je redelijk betrouwbaar mestonderzoek doen, in de winter wordt de ei-uitscheiding minder en is mestonderzoek niet zo betrouwbaar. Maar als je paard nu 2000 epg heeft, terwijl de ei uitscheiding al minder is doordat het winter is, heeft ie dus echt een fikse besmetting.

Moxidectine doodt als enige ook de bloedwormlarven die ingekapseld zijn (tevens een risico dus overleg altijd met je veearts!)

Je kunt eigenlijk alleen proberen de herbesmetting zo laag mogelijk te houden; op tijd omweiden, mest weghalen uit het land etc. Met esparcettekun je de groei van het aantal eitjes enigszins in bedwang houden, maar zodra je stopt met het voeren ervan, is het effect weg. En als middel om de besmetting aan te pakken werkt het ook niet. Je kunt helaas dan toch niet anders dan eenmalig toch goed stevig chemisch ontwormen. De schade die de wormen nu aanrichten is vele malen groter dan die van een eenmalige chemische ontworming. Een fikse wormbesmetting kan leiden tot perforatie en permanent litteken weefsel in de darmen waardoor de voedselopnamen verslechterd wordt permanent!
Naschrift (donderdag 15 december 2016, 20:34):
zelf mestonderzoek doen kun je leren via www.wormtest.nl
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Gezondheid
Discussies over algemene gezondheid, behandelingen, etc.
Onderwerp starten1029 onderwerpen
18824 berichten
Pagina 1231½ van 1255
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact