InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Training/gedrag
Trainingsmethoden, rijmethoden, omgaan met paarden, etc.
Onderwerp starten814 onderwerpen
17386 berichten
Pagina 1141½ van 1160
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: dinsdag 5 mei 2015, 11:225-5-15 11:22 Nr:270626
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:270617
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: wijken? Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
johanna123 schreef op maandag 4 mei 2015, 20:39:

> beste,
> mijn pony is een konik, een eerdig koppig soortje waarbij van wijken geen
> sprake is en nageeflijkheid redelijk onmogelijk is vanwege haar brede en
> korte hals... hoe kan ik dan bitloos rijden?
> Groetjes...

alle paarden kunnen bitloos gereden, nooit een probleem. Nageeflijk rijden is eigenlijk een slechte zaak, het is erop gebaseerd dat een paard vanwege pijn door het bit zijn nek kromt om de pijn te verminderen. Paarden moeten ontspannen kunnen lopen dan krijgen ze veel minder snel last van hun rug. Training voor bespiering is mooi maar nageeflijk rijden heeft je paard niks aan.
Volg datum > Datum: dinsdag 5 mei 2015, 18:135-5-15 18:13 Nr:270635
Volg auteur > Van: ILAT Opwaarderen Re:257712
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoofd vaak laag. Ontspannen? Structuur
ILAT
Nederland

Jarig op 23-1

28 berichten
sinds 2-4-2013

Hooi
Dit was een poos geleden maar wilde perse nog even reageren om iedereen die haar/zijn mening, advies, tips, ideeen hierin gegooid heeft nog even bedanken en sommigen te bevestigen. Er is veel gebeurd met ons sinds deze post. We zijn van stal verhuisd, nog meer buiten, nog meer gras en hooi. Direct de eerste Osteopathie behandeling en bleek inderdaad het een en ander niet in de haak. Osteo constateerde botwoekering op rechter heupgewricht, hoogstwaarschijnlijk zenuwbeschadiging in lendengebied en pijnlijke hals en schoft.
In de periode na deze behandeling was het een grote bak ellende, alles leek naar boven te komen, de maagzweer (die er nog altijd zat / zit natuurlijk) speelde weer op; kribbebijten nam toe ze was lusteloos en gestresst, passief bijna apatisch. Wilde niet graag bewegen en liep onregelmatig (RA) en dronken-achtig.

Nu 2 jaar en vele osteopaat en cranio sacraal behandelingen later;
Een bak hebben we sindsdien niet meer gezien, zo af en toe bezoeken we de polder en stappen we een ritje.
Fietsen daarentegen kunnen wij als de beste (ook dravend en soms zelfs galop maar alleen op haar initiatief).
Maar zie ik vooral een stoere tante, op haar gemak in een kleinere rustige kudde met 5 merries en 1 ruin met daadwerkelijk sociale interacties. Ze geeft haar ontspannen maar duidelijke mening en staat open voor contact en is nieuwsgierig naar alles om haar heen. Ik mag nu echt aan dr lijf zitten. Ze wordt nu zelfs ook hengstig wat hiervoor niet tot nauwelijks het geval was.
We hebben voor het eerst echt contact. Ze geeft nu aan mij aan wanneer "het haar dag niet is' dit houdt in dat ze strammer beweegt en wat passief is. (enigzins vergelijkbaar met de manier van lopen in het filmpje) Hoofd laag en kort in beweging.
Wat ik nog zie is dat omdraaien moeizaam gaat wbt de achterhand. Osteo zegt dat dit ook coordinatie is, er is ook enigzins trage verbinding naar de achterhand.
Ook de maagzweer blijft ondanks altijd beschikking over gras of hooi altijd op de loer liggen. En loop ik ook nog tegen de vliegjes in de lente/ zomer aan, ze schud hierbij enorm met haar hoofd maar met een pollennetje neem ik 50 procent hiervan weg..

Wat ik nog in de planning heb is kennismaken met horseagility en kijken of haar enthousiasme daar ook ligt. Verder wil ik vooral dat ze ' gewoon' paard is.

Ik heb zo ontzettend veel geleerd en ben iedereen die daaraan bijgedragen heeft erg dankbaar zo ook de mensen die in dit topic reageerden. Dus nogmaals; DANK. Ook namens Apple.

Wie nog meer tips meningen ervaringen etc heeft. Altijd welkom. Ik ben nog lang niet uitgeleerd.
Volg datum > Datum: dinsdag 5 mei 2015, 21:365-5-15 21:36 Nr:270636
Volg auteur > Van: Tineke Nolet-Verdel Opwaarderen Re:270635
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoofd vaak laag. Ontspannen? Structuur

Tineke Nolet-Verdel
Nederland

Jarig op 24-6

1606 berichten
sinds 15-2-2005


Leuk, deze terugkoppeling!

Heb je verder ook nog wat gedaan met ijzers eraf/natuurlijk bekappen?
Volg datum > Datum: woensdag 6 mei 2015, 17:246-5-15 17:24 Nr:270643
Volg auteur > Van: Lena Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Zebra's bekappen en clickeren??? Structuur

Lena
Limburg
België

Jarig op 27-3

949 berichten
sinds 18-4-2007

In het weekend zag ik op Een in het programma: de zoo - achter de schermen, een reportage van een zebra die bekapt moest worden.
Ik keek vol verbazing naar het bekappen zelf, vooral het deel " tot er een puntje bloed zichtbaar is". Hij leek me een blokvoetje te hebben en misschien zijn zebrahoeven anders, daar durf ik me niet over uitspreken.

http://www.een.be/programmas/de-zoo-achter-de-schermen/hoefsmid-van-de-zoo

Maar wat ik me vooral afvroeg is of zebra's niet te clickertrainen zijn?
Dit dier wordt dus verdoofd en dus liggend bekapt. Een narcose is toch altijd een risico.
Ik zag al reportages van olifanten in dierentuinen die hun voeten clickerend lieten doen, zelfs kippen en konijnen en roofdieren zijn te clickeren.
Waarom zou het met zebra's niet kunnen???
Volg datum > Datum: donderdag 7 mei 2015, 10:547-5-15 10:54 Nr:270647
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:270643
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zebra's bekappen en clickeren??? Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
Lena schreef op woensdag 6 mei 2015, 17:24:

>
> In het weekend zag ik op Een in het programma: de zoo - achter de
> schermen, een reportage van een zebra die bekapt moest worden.

> Ik zag al reportages van olifanten in dierentuinen die hun voeten
> clickerend lieten doen, zelfs kippen en konijnen en roofdieren zijn te
> clickeren.
> Waarom zou het met zebra's niet kunnen???

dit is geen hoeven bekappen, dit is echt slagerswerk. bah, gewoon dwars door de zool gekapt. Waarschijnlijk straks een flinke hoefzweer en dan nog een paar spuiten AB. Natuurlijk kan je zebra's ook met clicker van alles leren. Maar zelfs al doe je het met volledige anesthesie, dan nog gebruik je gewoon de tang en hoefmes. Het id mede door deze achterlijk manier van werken dat paarden enz zich niet met plezier laten bekappen en helaas zijn hoefsmeden gewoon blind voor dit fenomeen. Kijk eens hoe ingenomen die hufter is met zichzelf? Wat hij doet slaat nergens op maar hij vindt zichzelf geweldig.
Volg datum > Datum: donderdag 7 mei 2015, 16:107-5-15 16:10 Nr:270652
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Carrot or stick? Structuur
Volg datum > Datum: vrijdag 8 mei 2015, 1:228-5-15 01:22 Nr:270654
Volg auteur > Van: Yest48 Opwaarderen Re:270178
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verzet bij overgang naar draf Structuur
Yest48
Nederland


5 berichten
sinds 11-3-2015

Hallo allen,

Mag ik jullie allereerst allemaal bedanken voor jullie reacties? Hoewel ik er uiteindelijk niet specifiek iets mee gedaan heb, heeft het mij wel tot heel veel nadenken en kijken naar de pony gezet en dat was meer dan de moeite waard. Mijn bericht, het was een poos geleden. Ondertussen is er heel wat gebeurd, het lijken allemaal kleine stapjes maar samen is het een heel eind! Ik ben nogal enthousiast over onze Lis, dus hierbij het relaas.

Navraag (van de week) leerde dat de pony veel met elastieken is gereden en zo ongeveer in de krul is gedwongen. Er werd mij verteld dat ze daar een poosje leuk aan mee deed omdat het nou eenmaal zo'n trouwe ziel is, maar het op den lange duur op een lopen zette en de berijder eraf probeerde te bokken ivm pijn. De pony ging dan wel in de krul maar gebruikte geen achterhand en rug > rugpijn?

Voor mij vielen hiermee heel veel puzzelstukjes op de plek: de rare "trap" die ze maakte in het zandpad: haar achterhoeven zette ze op exact dezelfde plek als de voorhoeven waardoor een soort van trap op het pad ontstond in plaats van het mooie paadje wat ze nu maakt. De overgangen die zo moeilijk gingen, het verzet tegen elke hulp, de vreemde reactie op een overgang die leek op een trap naar een zweep (die wij nooit gebruikt hebben maar zij wel degelijk kent uit haar verleden). Nadat ik jullie om advies had gevraagd, en naar aanleiding van dat wat ik mondjesmaat van de vorige eigenaren had gehoord, ontstond bij mij het idee dat ze niet meer op eigen benen kon staan, en ik vermoedde dat ze teveel in de pas was getrokken cq gedwongen. Het leek mij geen wonder dat zij en ook haar lijf hierin tegen in opstand was gekomen.

Gelukkig had ik de ingeving zoveel mogelijk (bit, zweep etc) aan de kant te gooien en gewoon met fijn met de pony bezig te gaan. Vanuit wat ik ooit geleerd had, had ik net zo goed kunnen kiezen voor zweep, scherper bit, elastieken, martingaal en al wat je nog meer kan bedenken. Gelukkig voor mij en onze pony is er altijd iets in mij wat kiest voor "in vrijheid".

Grondwerk, vooral veel plezier maken en niets verwachten aan resultaat: blij zijn met elke meter en niet balen van wat niet gaat maar kijken wat wel gaat. Samenwerken met de pony en mijn dochters op een relaxte manier. Het heeft geholpen, ook de natuur ging haar gang: door 24/7 weidegang met schuilstal werd ze steeds minder stijf. Ze ging meer en meer op eigen benen staan, maakt geen trappetjes meer, zwalkt niet meer, kijkt vrolijk, blij en allert uit haar ogen. En we rijden samen met haar. De overgangen, nu ja de hulpen zijn nog niet altijd even licht omdat we elkaar nog echt veel beter moeten leren kennen en het ook nog karakter heeft en niet maarzo doet wat je vraagt :-P Soms is de uitgang van de wei, de buurman die langsloopt of de pluk gras nou eenmaal belangrijker voor haar en moet je even tot haar doordringen. En tja, voor een kind met korte beentjes is dat moeilijker dan voor een volwassene. Maar in vergelijking met een paar maanden terug reageert ze super op steeds lichtere hulpen. Het verzet is weg, eigenwijzigheid blijft, al gaat het nog niet zo soepel als ik graag zou zien, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt, het heeft tijd nodig. Blijkbaar moet ze echt nog verder tot rust komen en herstellen en dat laten we maar even begaan en gaan we vooral vrolijk verder op de voet waarop we nu gaan.

Het resultaat tot nu toe: We hebben nu een pony waar mijn dochter van 8 in de stal opklimt met enkel een halster op en vervolgens de wei in komt draven. Een pony die geen spier vertrekt wanneer mijn zoon (perongeluk) met de fiets tegen haar aan rijdt en als diezelfde zoon die al turnend vanaf de waterbak als een vliegende spiderman op haar rug springt. Een pony die in volle galop (die ze zelf tot een paar weken niet uit eigen beweging in de wei deed) naar je toe komt als je de wei in komt maar dan, oh wat grappig, op het moment dat ze bijna bij je is je gewoon negeert en langs je heen rent. Alsof ze haar eigen vergissing ontdekt want oh ja, mensen zijn misschien wel niet zo heel leuk als dat ik een paar meter terug dacht. Maar aan de andere kant niet met halster uit de wei hoeft worden gehaald omdat je haar gewoon roept en zij, op gepaste afstand, achter je aan loopt de stal in. Een pony waarmee ik zomaar ineens mee buiten reed zonder bit. Ik ontdekte het pas dat ik zonder bit buiten reed toen we al kilometers weg waren. Ik ben iemand die mij daar van te voren heel druk om kan maken, maar omdat het nu zo vanzelf ging liet ik het maar lekker zo. En ach, ik vond het eigenlijk wel heerlijk, dat wat ik eventueel met bit zou tegenkomen kwam ik ook heus wel zonder bit tegen. En er is altijd wel een hekje of struik om tegen aan te stoppen (hoewel dus niet nodig achteraf). Maar vooral een pony die steeds beter in haar vel zit, en steeds lekkerder loopt.

Wel is ze soms ontzettend onzeker, ik merk het aan haar wanneer ze iets niet begrijpt zeker wanneer er een kind op haar rug zit. Op de momenten dat ze het echt niet meer weet zoekt ze mijn steun en kruipt ze zowat op mijn schoot. Maar ik merk ook dat ik haar vanaf de grond heel veel steun kan bieden. We zijn nu zover dat mijn dochters met haar de bak kunnen rondrijden zonder dat ik ervoor loop, het werkt het beste wanneer ik met iets anders bezig ben en mijn aandacht niet op haar richt, dus ik wiedt onkruid of schep mest terwijl ik naar de meiden aanwijzingen roep omdat ik heel goed vanuit mijn ooghoeken kan kijken..... Een buitenrit vindt ze helemaal het einde, en we gunnen haar dit plezier dan ook heel graag want wij houden daar ook wel van.

Halelujah verhaal? Ja!! Want we hebben een leukerd hier in de wei staan, ik heb in de laatste maanden meer geleerd van paarden dan dat ik ooit heb gedaan en er zijn nog zo vreselijk veel stappen te maken. elke stap maken we met vreselijk veel plezier. T is een pony met humor, een eigen wil en karakter. Maar vooral een pony met een stem waar ik graag naar luister. Nog even en dan krijgt ze een maatje in de wei en zal het voor haar nog beter worden.

We hebben geen begin en we hebben geen einde. We zien wel waar het schip strandt, maar elke stap is mooi en de moeite waard om mee te maken. Mijn tip aan een ieder: hou het klein! Elke meter is maar liefst een hele grote lange meter en wordt vanzelf langer.

N.b. Frans, jouw verhaal over de gangen. Ik heb het gevoel dat dat ik hier nog iets mee moet, dat jij een punt hebt en dat ik dit niet moet vergeten (ik ga veelal af op mijn gevoel). Maar eerst wil ik de pony laten bekomen, doorgaan zoals we nu doen en zien waar we geraken. Mocht ik over een tijd nog altijd het idee hebben dat ik hierover meer informatie wil hebben hoop ik dat ik bij jou terecht kan.

Had ik al gezegd dat ik lang van stof ben??? (heb nog maar 1346 tekens over, en dat is niet veel Grinn! )
Volg datum > Datum: vrijdag 8 mei 2015, 1:488-5-15 01:48 Nr:270655
Volg auteur > Van: Marlies Sanders Opwaarderen Re:270654
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Verzet bij overgang naar draf Structuur

Marlies Sanders
Nieuwdorp
Nederland

Jarig op 6-8

2752 berichten
sinds 11-7-2009
haha, lang van stof, maar boeiend genoeg om helemaal te lezen!
Mooi verhaal, goed dat je naar het verleden hebt gekeken en de pony de tijd geeft daarvan te helen!
Fijn dat de pony vooral ook voor de kinderen voldoende vertrouwen heeft om hun grollen zo goed op te vatten!
En heerlijk dat je kilometers van huis pas ontdekt dat je met halster rijd, ook goed voor jouw vertrouwen!
Succes verder, luister naar wat je hart je ingeeft, want dat gaat blijkbaar heel goed!
Laat je later nog eens iets horen?

Groetjes Marlies
Volg datum > Datum: vrijdag 8 mei 2015, 2:118-5-15 02:11 Nr:270657
Volg auteur > Van: Marlies Sanders Opwaarderen Re:270652
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Carrot or stick? Structuur

Marlies Sanders
Nieuwdorp
Nederland

Jarig op 6-8

2752 berichten
sinds 11-7-2009
Natuurlijk proberen ze straf te ontlopen, dat doe ik ook...
Ik vraag me alleen af in hoeverre een paar cent als een beloning wordt gevoeld, als je weet dat je straks toch wel je lunchtrommeltje kan leegeten... en hoe groot was de kans die paar centen te verdienen...en hoe vaak kregen ze die kans om iets te verdienen, zodat ze echt een patat + ijsje bij elkaar konden sparen door hun best te doen..
Nu kan het zijn dat ik wat gemist heb in het verhaal hoor,blijf zo'n engels artikel lastig vinden om goed begrijpend te lezen... maar dit zijn mijn eerste gedachten...

Groetjes Marlies
Volg datum > Datum: vrijdag 8 mei 2015, 15:548-5-15 15:54 Nr:270660
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:270652
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Carrot or stick? Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Martina schreef op donderdag 7 mei 2015, 16:10:

> http://www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150506120525.htm

Eindelijk weer eens iets helemaal in mijn straatje ;-)
Maar wat wil je dat ik erover zeg? De nadruk die het artikel op de werkzaamheid van straf legt met de kop "Punishments may guide behavior more effectively than rewards" (maar verwijtbaar fout doen ze het niet met "may guide" - het is inderdaad een mogelijkheid, maar daar gaat de paper niet over en nieuw is het ook al niet! Verwijtbaar suggestief vind ik het wel) zie ik niet terug in het oorspronkelijke artikel Reward and punishment act as distinct factors in guiding behavior:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0010027715000475
Highlights (citaat en vertaald door mij in kapitalen):
• Are reinforcement and punishment comparable or distinct factors in guiding behavior?
ZIJN BELONING EN STRAF VERGELIJKBARE OF VERSCHILLENDE FACTOREN DIE GEDRAG REGELEN?
• We assessed the effects of the magnitude of reward and penalty in single trials.
WIJ BENADERDEN DE EFFECTEN VAN DE MAGNITUDE (UITSLAG, ALS MEER VERSUS MINDER) VAN BELONING EN STRAF IN ENKELVOUDIGE PROEVEN
• It was found that the magnitude of reward dictates the rate of choice repetition.
HET BLEEK DAT DE MAGNITUDE VAN BELONING DE MATE VAN KEUZEHERHALING REGELT
• In contrast, penalties cause universal avoidance regardless of the penalty magnitude.
ECHTER, STRAF VEROORZAAKT EEN UNIVERSEEL VERMIJDEN ONGEACHT DE MAGNITUDE VAN STRAF
• Thus, reinforcement and punishment act as fundamentally distinct behavioral factors.
DAAROM (CONCLUDEREND DUS), BELONING EN STRAF FUNGEREN ALS FUNDAMENTEEL VERSCHILLENDE FACTOREN.

Voor ik nu met een stapel p's en r's en formules kom, eerst even wat Jip en Janneke gezond verstand:
Wat beweerd wordt is dat beloning een sterk kwantitatief aspect heeft (hoe meer beloning hoe meer gewenst resultaat) terwijl straf kwalitatief bepaald wordt (klein beetje straf werkt even goed als een heleboel straf).
Volgens mij is het lulkoek, je reinste kul.

Want stel je voor, Kraak is potentaat van Krakonië waar de burgers sterk de neiging hebben om zich veel te snel met hun krakende vervoermiddeltjes te verplaatsen. Dat vinden ze erg leuk (grote magnitude voor motivatie) ongeacht de sterk verhoogde kans op kwetsuren (is al straf!) die het veroorzaakt. Maar führer Kraak weet er wat op: ze krijgen er lekker een bekeuring voor van 1 krakeling per overtreding, ook meteen prettig voor de staatskrakelingenkist! :-P
Helaas, de krakoniërs lachen erom en racen vrolijk verder... totdat de bekeuring verhoogt wordt naar 1000 krakelingen. Da's schrikken, dat kunnen de meeste niet eens betalen! Het effect is ernaar, op een enkel incident na is het afgelopen met het racen.
Tenminste... voor zover dat waargenomen wordt want wat ze stiekem toch blijven doen is het inherente probleem van strafmatige maatregelen (omdat je niets aan de magnitude van initiële motivatie doet).
Kortom, het lijkt mij duidelijk dat ook straf een kwantitatief aspect heeft.
Wie een praktisch paarden-voorbeeld wil: de fasen-tortuur van Parelli.

Met de magnituden van beloning is er een soortgelijk mechanisme aan de hand: een heel kleine beloning kan veel beter werken dan een heel grote (anders loop je steeds met een vrachtwagen voer te sleuren onder het klikkeren).

Deze beide voorbeelden gaan lijnrecht in tegen wat beweerd wordt en daar heb ik niet eens moeite voor hoeven doen om ze te bedenken.

Volgens mij zijn de uitwerkingen van zowel straf als beloning op gedrag onderhevig aan een flink aantal variabelen, deels kwantitatief, deels kwalitatief. Dat begint al bij het adagium "de ontvanger bepaalt!", zowat het eerste dat ik de PNers eertijds tussen de oren stampte. Iets is pas een straf of beloning als de proefpersoon het als zodanig ervaart.
Volg datum > Datum: vrijdag 8 mei 2015, 20:348-5-15 20:34 Nr:270661
Volg auteur > Van: Karin Opwaarderen Re:270660
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Carrot or stick? Structuur

Karin
Homepage
Nederland

Jarig op 20-9

1029 berichten
sinds 18-9-2004
e m kraak schreef op vrijdag 8 mei 2015, 15:54:
> Want stel je voor, Kraak is potentaat van Krakonië waar de burgers sterk
> de neiging hebben om zich veel te snel met hun krakende vervoermiddeltjes
> te verplaatsen.

Je hebt mij goed beloond om weer eens hier te komen kijken $1 Heerlijk stuk Egon en ik snap het ook, denk ik.
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Training/gedrag
Trainingsmethoden, rijmethoden, omgaan met paarden, etc.
Onderwerp starten814 onderwerpen
17386 berichten
Pagina 1141½ van 1160
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact