InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Gezondheid
Discussies over algemene gezondheid, behandelingen, etc.
Onderwerp starten1029 onderwerpen
18824 berichten
Pagina 3½ van 1255
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: maandag 8 november 2004, 20:598-11-04 20:59 Nr:15973
Volg auteur > Van: Isabel van der Made Opwaarderen Re:15970
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: atypische myopathie Structuur

Isabel van der Made
Hertfordshire
UK


3722 berichten
sinds 2-3-2004
Peter Donck schreef op maandag, 8 november 2004, 20:52:

> sorry for being rude !
> maar niemand weet momenteel wat de oorzaak is
> men vermoed een schimmel

>
> stel nu dat het gaat om een momentele scheikundige reaktie in
> het gras,
> ga je dan alle gras in je wei doodspuiten ?

Peter,
je was niet rude,
maar willen we niet allemaal een antwoord.
Isabel
Volg datum > Datum: maandag 8 november 2004, 21:558-11-04 21:55 Nr:15990
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:15973
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: atypische myopathie Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
Isabel van der Made schreef op maandag, 8 november 2004, 20:59:

> Peter Donck schreef op maandag, 8 november 2004, 20:52:
>
>> sorry for being rude !

> Peter,
> je was niet rude,
> maar willen we niet allemaal een antwoord.
> Isabel

heel zeker, maar is er reden tot paniek ?
Volg datum > Datum: maandag 8 november 2004, 21:588-11-04 21:58 Nr:15994
Volg auteur > Van: Isabel van der Made Opwaarderen Re:15990
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: atypische myopathie Structuur

Isabel van der Made
Hertfordshire
UK


3722 berichten
sinds 2-3-2004
Peter Donck schreef op maandag, 8 november 2004, 21:55:

>> heel zeker, maar is er reden tot paniek ?

vast niet, maar worst case scenarios spelen door mn hoofd.
Isabel
Volg datum > Datum: vrijdag 26 november 2004, 11:2926-11-04 11:29 Nr:17785
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Atypische Myopathie Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Een dag of wat geleden gaf ik een link door over de ziekte A.M. - wellicht heeft niet iedereen die gelezen vanwege de medische terminologie of het feit dat deze in het engels was. Hieronder een artikel uit de Paardenkrant van eergisteren:

*MYSTERIEUZE ZIEKTE BLIJFT UITBREIDEN*
Dertig gevallen bekend van atypische myopathie in België

Het aantal gevallen van atypische myopathie bij paarden, blijft uitbreiden.Bij Dominique Votion, die het onderzoek coördineert, zijn ong 30 gevallen bekend in België en evenveel in Frankrijk. Ook in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland zijn ondertussen gevallen gemeld. En er kwam een melding uit Nederland. Votion gaat de komende weken en maanden contact leggen met universitaire onderzoekscentra in diverse Europese landen.

De eerste gevallen van a.m. manifesteerden zich in 2000. Vanuit de universiteit van Luik werd een onderzoek opgezet, ook al omdat d eerste gevallen zich in Wallonië voordeden. Paarden die worden aangetast door de ziekte komen meestal binnen 24 uur te sterven. Symptomen zijn een aftakeling van verschillende spiergroepen, waronder die van het ademhalingsstelsel en het hart. De ziekte manifesteert zich bij paarden en paardachtigen die buiten grazen en komt vooral tijdens de lente en de herfst voor. Opvallend is dat vooral jonge dieren gevoelig zijn voor de ziekte.
De onderzoekster vertelt: Het is een misverstand te denken dat de ziekte te maken heeft met ondervoeding of slechte verzorging. Integendeel, er zijn gevallen van goed doorvoede paarden die ook buiten hooi kregen bijgevoederd. Over de precieze oorzaken tasten we nog in het duister, maar zeker is dat het om een combinatie van factoren gaat: bodemgesteldheid, kwaliteit van de voeding en klimatologische omstandigheden. In België manifesteerde de ziekte zich bij paarden die graasden op weides waar de bodem een hoog gehalte aan selenium heeft. In Zwitserland situeerden alle gevallen zich in het Jura-gebergte. In België blijken vooral vrouwelijke dieren tot een leeftijd van anderhalf jaar gevoelig te zijn, en in Frankrijk zijn de dieren dan weer wat ouder.
Kortom, er zijn meer vragen dan antwoorden. We vermoedendat het om een vergiftiging gaat dor bv het eten van bepaalde planten. Klimatologische omstandigheden en de kwaliteit van de voeding zijn de andere bepalende factoren. Na een natte zomer waren er bv telkens meer gevallen tijdens de herfst.
*Niet besmettelijk*
Votion verwacht niet dat er op korte termijn een remedie komt om de ziekte te bestrijden. Vaccinatie is geen optie. Het gaat trouwens om een niet-besmettelijke ziekte. Ik verwacht dat in de loop van de komende jaren nog meer gevallen zullen woden gemeld, vooral omdat de dierenartsen alerter worden voor het fenomeen. De ziekte wordt trouwens nog niet altijd onderkend. Vaak gaat men ervan uit dat het paard doodging aan koliek of een hartstilstand. De symptomen zijn tot op zekere hoogte vergelijkbaar. Daarom is het zo belangrijk dat zo veel mogelijk gevallen worden gemeld. Want alleen zo kunnen we een breder beeld krijgen op het fenomeen.
Bloedonderzoek kan volgens Votion een bijdrage leveren in de bestrijdig van de ziekte. Uit bloedanalyses kan bv een aftakeling vanhet spierstelsel worden vastgesteld. Probleem is dat men zoiets eerst kan vaststellen als het er al is en de ziekte evolueert zo snel dat behandeling of redding quasi onmogelijk is. Maar het kan waardevol zijn om andere dieren uit eenzelfde kudde tijdig naar een andere weide of onderkomen te brengen.
Opstallen
Fokkers die de ziekte uit hun stapel willen bannen, moeten de paarden tijdens de risicoperiodes opstallen. Die risicoperiodes lopen van half maart tot half mei en van half oktober tot half november. Likt dat niet, dan is het bijvoeren van hooi en krachtvoer aan te bevelen. De voeding moet evenwichtig, compleet een uitgebalanceerd zijn, aldus Votion. Vaak lijken paarden goed doorvoed te zijn maar missen ze essentiële mineralen en vitamines.
Wie zijn paarden lang op de weide houdt, doet dat best op een goede weide die regelmatig wordt vernieuwd. Op dat vlak is onderzoek bezig om na te gaan welke bemesting aan te raden is. Preventie is op dit moment het enige efficiënte middel om de ziekte aan te pakken. We hopen zo snel mogelijk de risicofactoren te kunnen bepalen en maatregelen te opperen ter preventie.
*Redding onmogelijk*
Nadeel voor de onderzoekers is dat onderzoek in laboratoriumomstandigheden voorlopig niet aan de orde is. Je zou inderdaad paarden kunnen onderbrengen waar eerder dieren getroffen werden en die dan zorgvuldig gaan monitoren. Maar dat is geen optie, want eenmaal aangetast zijn de dieren niet meer te redden. En we kunnen ook geen proeven den op muizen of andere dieren.
Redding voor het aangetaste dier is nagenoeg onmogelijk, maar dieren uit eenzelfde kudde kunnen vaak nog wel gered worden. In alle gevallen is een autopsie noodzakelijk.
Opvallend is trouwens dat andere weidedieren zoals koeien, geiten of schapen, niet worden aangetast door de ziekte. Vermoedelijk omdat het herkauwers zijn. Anderzijds komt de ziekte ook niet voor bij herten.

*Symptomen van Atypische Myopathie*: bemoeilijkte ademhaling, trillingen van de spieren, moeilijkheden bij het stappen. Vaak gaan paarden liggen. De temperatuur aan het rectum blijkt onder de 37 graden te liggen.
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Gezondheid
Discussies over algemene gezondheid, behandelingen, etc.
Onderwerp starten1029 onderwerpen
18824 berichten
Pagina 3½ van 1255
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact