InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1606 berichten
Pagina 92½ van 108
Je leest nu alle berichten van "Tineke Nolet-Verdel"
Volg datum > Datum: zondag 17 augustus 2014, 22:4217-8-14 22:42 Nr:267839
Volg auteur > Van: Tineke Nolet-Verdel Opwaarderen Re:267829
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Pn op Fb Structuur

Tineke Nolet-Verdel
Nederland

Jarig op 24-6

1606 berichten
sinds 15-2-2005
Els Kleverlaan schreef op zondag 17 augustus 2014, 14:15:

Ha Els,

Niet vervelend bedoeld hoor, maar van mij mag de FB sores op FB blijven en hoeft het niet op PN hier te komen.
Ik had een account van FB (maar heb het inmiddels gedeactiveerd), dus ik heb ook geen idee verder van die hele discussie waar je het over hebt.
Naschrift (zondag 17 augustus 2014, 23:15):
Trouwens, mijn opmerking is ook voor Piet bedoeld.
Volg datum > Datum: dinsdag 19 augustus 2014, 12:4219-8-14 12:42 Nr:267873
Volg auteur > Van: Tineke Nolet-Verdel Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Vragen over mijt. Structuur

Tineke Nolet-Verdel
Nederland

Jarig op 24-6

1606 berichten
sinds 15-2-2005

Zowel mijn connemara (10 jarige eczemer) als mijn oude fjord (28 jaar) hebben af en toe wondjes. Meestal hoef ik niets te doen, soms behandel ik met zink-zwavelpasta of honingzalf en dan is het ook opgelost.

Er zijn veel kleine gemene steekvliegen (prikken ook mensen) en ander vliegende beestjes. Ik zie bij de connemara regelmatig bultjes van de steken, zelfs soms eentje zo groot als een ei. Die bultjes trekken ook altijd weer weg. Beide paarden hebben ook kale plekken (huid zichtbaar) op hun hoofd/oren. Dat hadden ze vorige jaren ook, ik wijt het aan jeuk van vliegen/muggen. Ik zie ze af en toe met hun hoofd schuren tegen o.a de hooibak.

Nu had de connemara ineens een wond aan zijn voorbeen ter hoogte van de koot (aan de voorkant). Later op zijn andere voorbeen, op dezelfde plek. Uiteraard alles gecontroleerd waar hij zich aan kon stoten, zelfs de hooibak een aantal dagen weggehaald. Dat hielp niet.

Wonden heb ik behandeld natuurlijk (ook nog met groene leem), soms een paar dagen geen bloed/wondvocht, dan weer wel. Vervolgens kwamen er op beide voorbenen (bij de voorknie) ook dezelfde soort wonden. Ik kreeg dat ook niet echt dicht. Toen er ook zoiets op zijn hak (later allebei de hakken) kwam, heb ik de dierenarts laten komen.

Zij noemde direct het woord mijt. Ze vond het een heel herkenbaar beeld bij de paarden.
Bij beide paarden 3 schraapsels afgenomen en ze heeft 1 mijt gezien onder haar microscoop. Ze liet me een foto zien op haar computer toen ik vroeg welke mijt. Ze wist niet precies de naam, maar wees in haar naslagboek de namen sarcoptes en psoroptes aan. Ik ben nog aan het wachten op de foto, die zou ze me sturen, dan kan ik zelf zoeken om welke mijt het gaat.

Beide paarden hebben een ivermectine injectie gehad en na 12 dagen een herhalingsinjectie.

De wonden aan de hakken zijn dicht, bij de voorknie zie ik ook geen bloed/wondvocht meer, maar vanmorgen weer wel bij de koten. Wel minder heftig van voorheen.

De kale plekken op hun hoofden zijn er nog steeds, iets wat mij niet vreemd voorkomt, maar waarop wel de diagnose mede is gesteld op uiterlijke kenmerken van mijt.

Ik heb zelf totaal geen ervaring met mijt, weet alleen iets van een tinker met mijt in NL, die stond de hele dag knetterhard op de grond te stampen.(bij het nalezen op internet zou dat om de mijt chorioptes gaan, die veel in NL schijnt voor te komen)

Hoe ze aan mijt zijn gekomen is me een raadsel. Volgens de DA zitten mijten in het hooi, lopen er hazen/konijnen met mijt, hebben veel honden mijt. Als er gehooid wordt, is het gras (en het hooi wat er een paar dagen ligt te drogen) dus besmet met mijten en eitjes. Het schijnt een veel voorkomend probleem te zijn in Portugal.

Mijn paarden lopen overdag op een stuk land waar eerder 2 ezels hebben gelopen. Die ezels verdenk ik van mijt, gezien de schurftige plekken op hun lijf. De tussentijd (vertrek ezels-gebruik door mijn paarden) schat ik op 2 maanden.
Paarden in Portugal hebben niet zo veel mijt (volgens mijn DA dus), omdat die vaak met ivermectine worden ontwormd en mijn paarden alleen maar als het nodig is.

Nu mijn vragen:
-Is het vinden van 1 mijt voldoende in 6 schraapsels om de diagnose "mijt" te stellen?

-Is het normaal dat er dan wonden op mijn aangegeven plekken ontstaan?

- Klopt de bewering dat paarden die regelmatig invermectine ontwormspuiten krijgen minder last hebben van mijt?

- Hoe lang kunnen mijt-eitjes goed blijven en hoe lang kunnen mijten overleven in hooi? (in verband met voorkomen van een nieuwe besmetting)

- In NL schijn je borstels ed te moeten ontsmetten, daar is mij verder niets over gezegd. Maar als het inderdaad mijt is, wil ik dat natuurlijk wel doen. Waarmee kan ik borstels ontsmetten? (ik vraag dat ook nog na bij mijn DA).

- Ziet iemand nog andere opties dan mijt voor het ontstaan van wonden op de plekken die ik aangaf?

-Juliette, Wil (en misschien andere PN mensen in Portugal), komt jullie dit verhaal je bekend voor?
Naschrift (dinsdag 19 augustus 2014, 12:49):
nog even voor de duidelijkheid: er lopen hierin Pt. zwerfhonden
Je leest nu alle berichten van "Tineke Nolet-Verdel"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1606 berichten
Pagina 92½ van 108
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact