InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
51 berichten
Pagina 2½ van 4
Je leest nu onderwerp "Test boomloos"
Volg datum > Datum: vrijdag 13 april 2012, 20:5613-4-12 20:56 Nr:246220
Volg auteur > Van: Natasja Meersman Opwaarderen Re:246089
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Test boomloos Structuur
Natasja Meersman
Nederland

Jarig op 25-6

361 berichten
sinds 9-11-2010

Wanneer krijg je hem?
Ik vind hem echt fijn, veel steun en vooral het feit dat Ála er veel ontspannener mee rijd is top. Blijft netjes ligge, geen plekken. Het is wel wat warm, dus of dat van de zomer bevalt is een tweede maar goed, dan wordt het korte broek denk :-)
Volg datum > Datum: zaterdag 14 april 2012, 1:1914-4-12 01:19 Nr:246227
Volg auteur > Van: frederick Opwaarderen Re:245880
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Test boomloos Structuur

frederick
Belgi

Jarig op 4-12

94 berichten
sinds 10-3-2012
Sandra van Bommel schreef op dinsdag 3 april 2012, 8:05:

>
> Naar dat schuifprobleem ben ik dan wel benieuwd. Ik zit met hetzelfde
> probleem. Verschillende zadels op Hälga gehad, maar niets werkt

> drukverdeling zorgt dan de gemiddelde bbp en waarin je goed opgesloten
> zit. Ben nog sceptisch omtrent het blijven liggen, wat een normale bbp in
> ieder geval niet doet. Maar volgens een aantal gebruikers ligt hij erg
> goed.

Mag ik je vragen hoe je nagegaan bent of die verschillende boomzadels wel degelijk passen?
Als je een paard opmeet met een equiscan, dan kan je zien dat meestal de ene schouder boller is dan de andere (door bvb altijd ene voetje voor te zetten bij het grazen). Als je dan die scan op de onderkant van het zadel legt, dan zie je dat aan de ene kant ruimte zit tussen de scan en het zadel. Dwz dat je paard ongelijke schouders heeft en dat is al een eerste mogelijkheid van schuiven/scheef liggen van je zadel (zowel voor-als achteraan komt het dan schuin te liggen). Het zadel zakt vooraan wat opzij aan de holle kant, waardoor het achteraan ook niet meer recht ligt. Soms is dat te voelen, maar veelal merkt men dit niet.
Men kan dan lapmiddelen gebruiken door bvb een zadel dat kussens heeft aan de ene kant op te vullen of in geval van een zadel met panelen, te werken met shims, maar de enige oplossing is dan toch eerst die schouders trainen vanuit grondwerk en nog even wachten met berijden.
Nog een reden is dat het zadel teveel rock heeft (omdat paard bvb z'n rug te recht is voor het zadel), als je dan de scan weer op de onderkant van het zadel legt, dan kan je die heen en weer gaan schommelen, logisch als de onderkant van te bol is voor cd rechtere rug (vooral in galop zal je dat voelen, het zadel gaat klapperen) wat ook de stabiliteit niet bepaald bevordert. Omgekeerd gaat ook gaan schuiven, als het zadel de holling niet volgt van de rug, maar te vlak is waardoor het zadel gaat bridgen.
Ook van groot belang is de plaats van aansingelen, als de singelstand op het zadel te ver naar achteren ligt, zal deze het zadel naar voren proberen te schuiven waardoor het te los komt te liggen (persoonlijk ervaring mee bij een rond paard, gevaarlijke toestand bij gekke sprongen).
Je kan dan gaan denken dat boomloos de enige optie is, maar ik vraag me werkelijk af of de rug al opgemeten geweest is om te zien of de scan van de rug overal aansluit met de onderkant van het zadel. Zonder zo'n objectief meetmiddel kan je inderdaad zadels blijven passen.
De Trekker is helemaal niet zo stijf als bvb de startrekk. Ik vermoed dat dit geen probleem zal zijn bij een gewelfde rug. De startrekk kan je niet zo makkelijk buigen/plooien als de trekker en is dus iets stijver. De trekker ligt naar mijn idee vast op de rug, draait/schuift ook niet zo snel, omdat je er ook geen zo'n dikke pad moet onder leggen met hard vulsel in, de kussens zijn uit zichzelf al redelijk dik, maar toch zacht. Ik vond de trekker vaster liggen dan de startrekk, maar aan de andere kant zet de trekker je niet in de ideale positie, vooral bij een iets fijner, jong paard dat nog balans zoekt onder de ruiter, vind ik de trekker helemaal niet geschikt, ronduit slecht zelfs. Als jij een zitfout maakt, scheef zit of te gespannen een oefening uitvoert, dan zal dit naar mijn idee veel makkelijker door het paard te voelen zijn. De startrekk is een twijfelgeval, want die is toch wel heel erg stevig/stugger voor een boomloos zadel. die zet je al in een vele betere houding, bij de trekker zit je echter redelijk breed, voor vrouwen met gevulde dijen kan dat problemen voor de zithouding opleveren..
Mijn idee is een scan laten maken, zien of die symmetrisch is, zoniet het paard (al dan niet professioneel) via gronderwerk trainen en wachten met rijden en dan pas een zadel zoeken met boom die volledig de welvingen van de rug volgt ;-)
Naschrift (zaterdag 14 april 2012, 1:33):
NB: zacht gevulde zadelkussens liggen stabieler op een ronde rug dan stijvere/harder gevulde kussens.
Volg datum > Datum: zaterdag 14 april 2012, 1:2914-4-12 01:29 Nr:246228
Volg auteur > Van: frederick Opwaarderen Re:246227
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Test boomloos Structuur

frederick
Belgi

Jarig op 4-12

94 berichten
sinds 10-3-2012

Vooraleer je een bareback pad gebruikt, doe je paard een lol en laat een osteo komen om eerst te checken of de spieren die naast de wervels liggen volledig ontspannen zijn.
Ik schrok me rot toen ik een osteo m'n paard liet checken vooraleer ik zou gaan zoeken naar een zadel, bleek dat paard pijn had in z'n rug. Zelf had ik er niets van gemerkt omdat ik enkel grondwerk deed en af en toe eens 5 minuten op de blote rug reed om van ene weide naar andere weide te gaan, maar de spieren rond die wervel zaten erg gespannen. Je zag ook een klein putje, de wervel die niet op z'n plaats zat.
In zo'n geval kan een pad die de druk al helemaal niet verdeelt, voor zeer pijnlijke toestanden zorgen en vreemd genoeg, paard geeft dit niet altijd even duidelijk aan....
Volg datum > Datum: zaterdag 14 april 2012, 16:1014-4-12 16:10 Nr:246241
Volg auteur > Van: Natasja Meersman Opwaarderen Re:246228
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Test boomloos Structuur
Natasja Meersman
Nederland

Jarig op 25-6

361 berichten
sinds 9-11-2010

Ik moest van de week zelf naar de osteo en toen bedacht ik me dat ik Ála ook nog wil laten controleren. Zal eens kijken wie hier in de buurt zit.

Wat betreft de scan en zadel passen, in principe heb je wel gelijk maar ik vraag me af of het rechte paard wel bestaat (uitzonderingen daar gelaten). Zowel mensen als dieren zijn scheef en hebben een voorkeurshouding, ik denk niet dat je dat er met trainen uit krijgt, je zult het wel deels kunnen compenseren maar voorkeur blijft voorkeur.
Volg datum > Datum: zaterdag 14 april 2012, 17:0614-4-12 17:06 Nr:246243
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:246241
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Test boomloos Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003

Het begint of eindigt met gelijke hoeven. Een hogere en een lagere hiel, gecombineerd met een langere en kortere teen, betekent altijd een scheef paard. Hóeveel grondwerk, hoeveel rechtrichtwerk je er ook mee doet.

Piet

Waar zit de logica in een dier laten doen wat je
wil door middel van een voortdurend afleren
Volg datum > Datum: zaterdag 14 april 2012, 17:3714-4-12 17:37 Nr:246245
Volg auteur > Van: Natasja Meersman Opwaarderen Re:246243
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Test boomloos Structuur
Natasja Meersman
Nederland

Jarig op 25-6

361 berichten
sinds 9-11-2010

Ik moet Koen ook weer eens langs laten komen voor Cody kan hij Ála ook even bekijken maar krijg hem op één of andere manier niet te pakken??
Volg datum > Datum: zaterdag 14 april 2012, 22:1014-4-12 22:10 Nr:246253
Volg auteur > Van: frederick Opwaarderen Re:246243
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Test boomloos Structuur

frederick
Belgi

Jarig op 4-12

94 berichten
sinds 10-3-2012
Piet schreef op zaterdag 14 april 2012, 17:06:

>
> Het begint of eindigt met gelijke hoeven. Een hogere en een lagere
> hiel, gecombineerd met een langere en kortere teen, betekent altijd een
> scheef paard. Hóeveel grondwerk, hoeveel rechtrichtwerk je er ook mee
> doet.
>
> Piet
>
> Waar zit de logica in een dier laten doen wat je
> wil door middel van een voortdurend afleren

Piet, dus vooraleer een zadel op de rug te leggen, eerst langzaam aan de hoeven corrigeren en van daaruit gaan rechtrichten?
Volg datum > Datum: zondag 15 april 2012, 9:1515-4-12 09:15 Nr:246262
Volg auteur > Van: frederick Opwaarderen Re:246241
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Test boomloos Structuur

frederick
Belgi

Jarig op 4-12

94 berichten
sinds 10-3-2012
Natasja Meersman schreef op zaterdag 14 april 2012, 16:10:

>
> Ik moest van de week zelf naar de osteo en toen bedacht ik me dat ik Ála
> ook nog wil laten controleren. Zal eens kijken wie hier in de buurt zit.
>
> Wat betreft de scan en zadel passen, in principe heb je wel gelijk maar ik
> vraag me af of het rechte paard wel bestaat (uitzonderingen daar gelaten).
> Zowel mensen als dieren zijn scheef en hebben een voorkeurshouding, ik
> denk niet dat je dat er met trainen uit krijgt, je zult het wel deels
> kunnen compenseren maar voorkeur blijft voorkeur.

Ik zag paarden die getraind en rechtgericht waren, zo'n paarden dragen zichzelf en gaan ook in balans door een bocht. Ik heb de schouders nog niet bekeken van z'n paard (moet ik zeker eens doen), maar vermoed dat de verschillen miniem zullen zijn tussen holle en bolle kant (toch in feite ook 1 van de bedoelingen van al dat werk...)
Ik vroeg me ook af of je dan toch beter een (goed) boomloos zadel op een jong paard legt met ongelijke schouders, zoals de Trekker of de Startrekk, vooral als het om een stevig rond paard gaat met weinig schoft lijkt boomloos me nog net te kunnen. Wel moet je dan letten op je eigen zit, want zo'n zadel gaat echt veel sneller schuiven. Ook moet je altijd een stoeltje bij de hand hebben, ofwel de techniek van de cowboys beheersen om in 1 wip in het zadel te springen (het zadel zakt scheef bij opstappen als je paard echt rond is).
Ik wil graag eerst vanop de grond trainen naar versoepeling, versterking en balans van het lichaam, maar vraag me aan de andere kant serieus af of het echt zo'n kwaad zou kunnen om met dat paard eens ter afwisseling een uurtje ontspannen te gaan stappen, rechtdoor. Daarvoor denk ik om boomloos te nemen ondanks dat ik er aanvankelijk heel negatief tegenover stond (startrekk met een goed pad onder) nu ik de gevolgen gezien heb met de scan (wat betreft een boomzadel op ongelijke schouders). Enige waar ik nog over twijfel is een licht, kort westernzadels, met panelen ipv kussens en werken met een pad en shims. Toch, zo iets moet goed passen omdat je met een boom met bars zit en maatwerk is me dan ook weer iets te duur voor een jong paard dat nog zo zal veranderen van bespiering (mij probeerden ze wijs te maken dat het ok is om een maatzadel te maken voor een paard dat ouder is dan 7 jaar omdat die niet meer verandert van botstructuur, maar het is de bespiering die nog zal veranderen eens je gaat trainen waardoor het zadel na enige tijd niet meer zal passen)
Volg datum > Datum: zondag 15 april 2012, 9:2915-4-12 09:29 Nr:246263
Volg auteur > Van: Natasja Meersman Opwaarderen Re:246262
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Test boomloos Structuur
Natasja Meersman
Nederland

Jarig op 25-6

361 berichten
sinds 9-11-2010

Ik vond de informatie van de christ Iberica die ik heb gerust stellend genoeg om boomloos te gaan rijden, als had ik ook mijn twijfels, maar als ik zie hoe ontspannen ze er mee rijd. En hoe goed het blijft liggen in tegenstelling tot de andere die ik probeerden ben ik wel om hoor. Ik moet er wel bij zeggen dat ik geen intensieve rijder ben dus dat scheelt wel. Ze raden ook aan als je lang rijd de paarden rug af en toe rust te gunnen, lijkt me logische.
Voor het opstappen is Buitenzinnig iets aan het ontwikkelen, ben ik wel benieuwd naar eerlijk gezegd, maar tot nu toe gaat dat ook prima (ze is maar 1.31m) :-D
Een slecht passend zadel met boom kan ook heel veel klachten en onbalans in ontwikkeling geven dus ja....... Zeker voor een paard in ontwikkeling is een goed boomloos zadel niet verkeerd lijkt mij.
Volg datum > Datum: zondag 15 april 2012, 10:0615-4-12 10:06 Nr:246266
Volg auteur > Van: frederick Opwaarderen Re:246263
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Test boomloos Structuur

frederick
Belgi

Jarig op 4-12

94 berichten
sinds 10-3-2012
Natasja Meersman schreef op zondag 15 april 2012, 9:29:

>
> Ik vond de informatie van de christ Iberica die ik heb gerust stellend
> genoeg om boomloos te gaan rijden, als had ik ook mijn twijfels, maar als

> maar 1.31m) :-D
> Een slecht passend zadel met boom kan ook heel veel klachten en onbalans
> in ontwikkeling geven dus ja....... Zeker voor een paard in ontwikkeling
> is een goed boomloos zadel niet verkeerd lijkt mij.

Een pad is niet bedoeld om lang mee te rijden. Mijn paard is ook het meest ontspannen als ik zonder zadel rij of enkel met een pad. Een gigantisch verschil zelfs...
MAAR, druk wordt niet verdeeld en je kan niet echt gaan rijden met een pad. Problemen komen maar na lange termijn uit, er is genoeg over te lezen van paarden die dan toch plots rugproblemen krijgen.
Een pad wordt bedoeld om in begin wat zitoefeningen te doen, zo'n kwartiertje maximum, om beter te voelen en een onafhankelijke zit te kweken. Ik ken een lespaard dat af en toe door leerlingen gereden wordt met een Voest pad, man die heeft last van zijn rug gekregen sedert hij dat moest ondergaan. Ik had echt medelijden met dat paard...met zadel had hij voordien niets van last.
Afstappen is altijd goed om de doorbloeding weer wat meer op gang te brengen, ook met zadel moet je dat zeker doen.
Volg datum > Datum: zondag 15 april 2012, 10:3615-4-12 10:36 Nr:246268
Volg auteur > Van: Natasja Meersman Opwaarderen Re:246266
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Test boomloos Structuur
Natasja Meersman
Nederland

Jarig op 25-6

361 berichten
sinds 9-11-2010

Daar zijn de meningen dan over verdeeld, zoals over zo veel dingen.
Een knellend zadel lijkt me vele malen erger.

Aan de hand van o.a, deze site heb ik besloten wel een boomloos te gebruiken voor Ála
http://www.fellsattel.com/Beispiele.html
Volg datum > Datum: zondag 15 april 2012, 10:5715-4-12 10:57 Nr:246269
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:246268
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Test boomloos Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Natasja Meersman schreef op zondag 15 april 2012, 10:36:

> Daar zijn de meningen dan over verdeeld, zoals over zo veel dingen.
> Een knellend zadel lijkt me vele malen erger.
>
> Aan de hand van o.a, deze site heb ik besloten wel een boomloos te
> gebruiken voor Ála
> http://www.fellsattel.com/Beispiele.html

Leuke interessante site Natasja. De kruising tussen een bareback pad en een zadel. Jammer dat er geen prijzen genoemd worden. En gemiddeld genomen vind ik dat men op dit zadel iets voorover zit.
Heb je er zo een besteld, of heeft deze je alleen maar gesterkt in je keuze voor boomloos?
Volg datum > Datum: zondag 15 april 2012, 11:4815-4-12 11:48 Nr:246271
Volg auteur > Van: Natasja Meersman Opwaarderen Re:246269
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Test boomloos Structuur
Natasja Meersman
Nederland

Jarig op 25-6

361 berichten
sinds 9-11-2010

http://www.torsion.nl/BuitenZinnig/CHRIST.html

Ik heb hem hier gekocht, staan ook de prijzen bij, Christ is nog maar pas vrij gegeven aan hun voor verkoop, eerst aan een ander bedrijf het alleen recht dus je vind er nog niet zo veel over.
Ik heb wel in duitsland gezocht en daar lees je toch positieve berichten over het systeem.
Ik heb de Iberica gekocht, zit heerlijk genoeg steun voor me en ik hoop genoeg demping voor Ála. En het schuift echt niet dus dat vind ik echt super, veel schoudervrijheid.

Ik heb de Trek en de Libra (soort barefoot) geprobeerd maar die schoven beiden wel.
Al vond ik zelf de Libra ook fijn zitten, de Trek helemaal niet overigens.
Je leest nu onderwerp "Test boomloos"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
51 berichten
Pagina 2½ van 4
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact