InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
88 berichten
Pagina 3½ van 6
Je leest nu onderwerp "Zadels en groene paarden"
Volg datum > Datum: woensdag 29 februari 2012, 12:2129-2-12 12:21 Nr:244753
Volg auteur > Van: Kirsten Van Camp Opwaarderen Re:244723
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zadels en groene paarden Structuur
Kirsten Van Camp
Sint-Niklaas
België

Jarig op 24-9

17 berichten
sinds 1-9-2011
Peet schreef op dinsdag 28 februari 2012, 18:02:
>
> Als je goed kunt doorzitten, echt goed kunt meegaan in de bewegingen van
> het paard, dan zie ik dat niet als een belemmering.

Ja, dat doorzitten zal ik terug wat moeten leren denk ik. De vrouw waarbij ik ging rijden, rijdt endurance en zij had het liefst dat ik in galop rechtstond. Omdat dat beter voor de rug zou zijn... Dus nu ben ik het helemaal gewoon om recht te staan.

Maar met een BBP ga je ook beter voelen hoe je paard beweegt en als ik stelselmatig verder bouw, zie ik het weer helemaal zitten om te leren doorzitten ;-) En een galop zie ik mij dit jaar nog niet verwezenlijken, dus af en toe een drafje zal wel lukken dan.
Volg datum > Datum: woensdag 1 augustus 2012, 0:191-8-12 00:19 Nr:248847
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:244506
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zadels en groene paarden Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007
Ik heb zelf (een) groen(e) paard(en) waar ik enorm moeite voor gedaan heb om een passend zadel voor te vinden. Ik wil je best m'n ervaring delen ;-)

Mijn paard is nu 7 en ik heb allerhande zadels gepast en getest, maar hou pas echt iets als ik het 100% ok vind en paardje er goed onder loopt.

Hoe ik wist of het paste? Er bestaan veel manieren/scans om een zadel te testen, zoek maar eens op.
Ik heb enkele Spaanse zadels, boomloze en westernzadels geprobeerd en bij alle zadels was er wel iets volgens de test, maar de startrekk espaniola was veruit de beste. Ik was huiverig voor boomloos, maar het leek veruit de enige betaalbare optie.

Paard is dik en jong en zal wellicht nog veel veranderen, ook qua spieropbouw en de huidige scheefheid in de schouders, het moest ook zadels zijn die ik volgend jaar op de andere paarden kan gebruiken.
Je kan zoals bij de Trekker ook vanalles aanpassen (kussens, (vario)pommel...) en het systeem zorgt ervoor dat druk beter verdeelt wordt dan bij andere boomloze zadels doordat er onder het zweetblad een steviger gedeelte zit die doet denken aan de opbouw van een Spaans vaquera zadel (is dus een semi-boomloos zadel).
De trekker pro endurance zat niet alleen wijder in de zitting, hij voelde ook wiebeliger aan en vond er persoonlijk niet m'n plaats op. Ook is dit zadel erg flexibel, er zit geen stevigheid in zoals bij de Startrekk Espaniola wel het geval is en met de hand plooi je de trekker zo in twee. De kussens van de trekker zijn dik, je moet zeker een drukverdelend pad gebruiken, anders gaan die gaan drukken in de rug van het paard (vooral omdat het zadel zo slap is en de druk komt waar er meest belasting is). Aanvankelijk lag dit zadel heel erg goed, stevig, mooi aanpasbaar, mooi kort, zeer handig systeem om te verstellen, maar toen ik dit las had ik ineens geen vertrouwen meer en heb het zadel verkocht:
Ik citeer:

Helaas had ik hetzelfde als jou toen ik nog een Trekker zadel had, helaas kreeg de mijne naarmate ook atrofie op de zweetplekken bij de achterkant van de kussens, dus de kussens boorden zich in zijn rug.
Ook bij mij was het wss zo dat de kussens eigenlijk te kort waren waardoor er te weinig verdeelvlak was en snel punctuele druk, door de kortere kussens stond er aan de achterkant ook snel teveel druk.

Daarom leg ik nu ook altijd m'n corrector onder boomloos nadat ik dit gelezen heb, want zelfs onder boomloos doet de correcTOR goed z'n werk, die verdeelt echt over een veel breder oppervlak de druk (kun je ook mooi voelen als je je hand eronder steekt als iemand op het zadel zit). Een zadel mag niet voorbij de 18 LW komen, maar mag zeker ook niet te kort zijn, anders verdeelt het niet op de juiste plaats de druk.
De Espaniola heeft ook plattere kussens dan de Trekker, eerder panelen dan kussens en dat vind ik qua ligging ook fijner voor het paard dan de trekker, in combinatie met de corrector (de corrector onder de trekker ging niet omdat de kussens veel te dik zijn).

Ik heb nu om verder recht te gaan richten ook een Iberica fellsattel gekocht, maar zelf een rendiervel met inlages gemaakt om de corrector in te bergen (vind het grandeurpad niet aangenaam qua onderkant en de inlages zitten ook geen enkele vorm in zoals bij de corrector). De corrector biedt stevigheid aan het geheel en ook ik zit veel steviger en zelfs smaller dan zonder het rendierpad. Zonder de corrector-met-rendiervel voelt het velzadel beetje aan als een slappe vod en het velzadel zakte ook sneller scheef. De corrector heeft een middenscheiding waardoor ruggegraatvrijheid beter is dan zonder:

http://www.mijnalbum.nl/Album=SZFVLHSI
(De Iberica heeft weinig ruggegraatvrijheid) én je kan ook mooi zien of je zadel mooi recht ligt door die middenscheiding.
Door de stevigere corrector (vilt met harder materiaal binnenin) eronder kun je het geheel niet zomaar meer in 2 plooien en qua zit geeft dit veel meer stabiliteit. Het rendiervel heeft ook een stevigere huid dan het lamsvel en de lange haren vormen een ideaal schokdempend en isolerende laag (lucht tussen de haren).
Vooral m'n PRE smijt hoog op en zonder het rendierpad eronder voel je dat het pad niet genoeg dempt (ze is nog maar 5, nog niet zadelmak..., maar kruip af en toe eens paar tellen op haar rug tijdens wandeltocht aan de hand terwijl ze ander paard volgt)
Nu ligt het geheel prima en ik vind het zalig om zo m'n oudste paard recht te richten. Je voelt alle beweging mooi aan en je leert evenwicht te krijgen en in ritme mee te blijven zitten ook al maak je kortere wendingen. Ik zou dit echter nooit gebruiken om langer dan een kwartiertje/20 min te rijden wel ideaal om rechtrichtwerk te combineren met rijden en grondwerk zodat de rug niet constant belast wordt. Ik zie daar mensen tijdens buitenritten op rondhobbelen, maar het is tenslotte geen zadel maar een paar lagen vel over elkaar zonder veel stevigheid in.....dus niet geschikt om langer mee te rijden.
De Iberica:





De Startrekk espaniola (ik heb deze met de soft knielage) en het Iberica pad vormen voor mij de redding, na een lange zoektocht naar een passend, aanpasbaar/meevormend zadel voor een rug die nog veel zal veranderen, maar elke combinatie paard-ruiter is uniek, ieder heeft zo wel z'n eigen zoektocht af te leggen.
Succes!
Volg datum > Datum: woensdag 1 augustus 2012, 1:111-8-12 01:11 Nr:248849
Volg auteur > Van: Anja Seijn Opwaarderen Re:248847
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zadels en groene paarden Structuur

Anja Seijn
Nederland


3222 berichten
sinds 4-8-2008
Maria Delavega schreef op woensdag 1 augustus 2012, 0:19:

>
> De Startrekk espaniola (ik heb deze met de soft knielage) en het Iberica pad vormen voor mij de redding, na een lange zoektocht naar een passend, aanpasbaar/meevormend zadel voor een rug die nog veel zal veranderen, maar elke combinatie paard-ruiter is uniek, ieder heeft zo wel z'n eigen zoektocht af te leggen.
> Succes!

Wil iemand mij iets uitleggen ... want ik snap even iets niet meer.
Het paard gebruikt om ons goed te kunnen dragen, zijn buikspieren. Dat is ondermeer ook het doel van het rechtrichten. Eens? Kijkend naar het skelet en de bespiering van de paardenrug, hoe kan nu een rug dusdanig veranderen dat een zadel veel moet worden aangepast?
Volg datum > Datum: woensdag 1 augustus 2012, 9:171-8-12 09:17 Nr:248850
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:248849
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zadels en groene paarden Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007
Anja, dat meen je toch niet? Paard gebruikt niet alleen buikspieren tijdens het trainen, ook de rugspieren, het is 1 geheel, een sandwichstructuur, sla gewoon eens een boekje open over anatomie en denk er even over na.... Nog nooit gehoord dat het bij de schoft kan gaan knellen als een paard bespierder wordt door (rechtricht)training? Dat is nu hét probleem van een zadel kopen voor een jong paard...
Volg datum > Datum: woensdag 1 augustus 2012, 9:351-8-12 09:35 Nr:248851
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:248850
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zadels en groene paarden Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

Het enige wat draagt is de rug, want daar zit je op. Die wordt samen gehouden door ligamenten en spieren. De buikspieren dragen de organen...
De reden waarom buikspieren moeten aanspannen, is omdat de wervelkolom niet mag lordoseren, anders krijg je rugproblemen doordat de 'hangbrug' niet sterk genoeg gemaakt is en paard niet op goeie manier de ruiter draagt (bvb kissing spines;...). Niet alleen buik, maar ook achterhand spieren spelen hierbij een rol.
Als een paard beweegt, dan is het geheel dat beweegt, niet alleen de buikspieren en wat beweegt, wordt getraind en neemt in volume toe.
Waarom zou je anders je zadel om de zoveel tijd moeten laten checken denk je? Waarom zie je zadels op bepaald moment knellen bij de schoft?
Zo zie ik het toch....
Volg datum > Datum: woensdag 1 augustus 2012, 10:321-8-12 10:32 Nr:248855
Volg auteur > Van: Peet Opwaarderen Re:248847
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zadels en groene paarden Structuur

Peet
Nederland


1823 berichten
sinds 24-6-2004
Maria Delavega schreef op woensdag 1 augustus 2012, 0:19:

Zo te lezen heb je het over de eerste en oude versie van de Trekker (Pro Endurance) die niet meer wordt gemaakt of verkocht.

De Trekker zadels zijn namelijk allesbehalve slap of wiebelig en de kussens zijn 4 cm dik (en dat is absoluut niet dik!). Mochten ze voor een bepaald paard toch te dik zijn, dan zijn de kussens verkrijgbaar in 2 cm dik.

Een drukverdelend pad onder de Trekker is alleen nodig wanneer òf bij het paard de rugbespiering ontbreekt (en dus de doornuitsteeksels van de rugwervels zicht- en voelbaar zijn) òf wanneer de ruiter te zwaar is.

Van diverse kanten heb ik vernomen dat de Trekker inderdaad nogal eens verkocht wordt met te korte panelen. Met alle gevolgen van dien. Laat je dus goed informeren, stel vragen, lees jezelf in, zodat je zeker weet dat je iets goeds en passends koopt.

Dit is een informatief artikel:
http://www.permicavallo.nl/paardenrug.php
Volg datum > Datum: woensdag 1 augustus 2012, 10:561-8-12 10:56 Nr:248856
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:248855
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zadels en groene paarden Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

Inderdaad, het was het oudere model. Ik wist niet dat de er in de nieuwe meer stevigheid zit. Had veel interesse in de true talent, maar toen ik dat las durfde ik het niet te riskeren... misschien toch maar even een testmodel aanvragen dan.
Volg datum > Datum: woensdag 1 augustus 2012, 13:021-8-12 13:02 Nr:248859
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:248849
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zadels en groene paarden Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Anja Seijn schreef op woensdag 1 augustus 2012, 1:11:

> Wil iemand mij iets uitleggen ... want ik snap even iets niet meer.
> Het paard gebruikt om ons goed te kunnen dragen, zijn buikspieren. Dat is
> ondermeer ook het doel van het rechtrichten. Eens?

Nee. Heeft niet eens buikspieren. Er zit daar een peesplaat waar van alles aan vast zit.

> Kijkend naar het skelet
> en de bespiering van de paardenrug, hoe kan nu een rug dusdanig veranderen
> dat een zadel veel moet worden aangepast?

Omdat nu net het leeuwendeel van die spieren in de rug zit. Je weet wel, die lekkere grote T-bone steaks. En natuurlijk zit er ook een partij spieren op de billen en de schouder. Iemand die aan body builden gaat doen zal ook vrij snel uit de overhemdjes groeien vanwege verzwaarde spiergroepen in m.n. rug en schouder.
Volg datum > Datum: woensdag 1 augustus 2012, 13:521-8-12 13:52 Nr:248860
Volg auteur > Van: Anja Seijn Opwaarderen Re:248859
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zadels en groene paarden Structuur

Anja Seijn
Nederland


3222 berichten
sinds 4-8-2008
e m kraak schreef op woensdag 1 augustus 2012, 13:02:

> Anja Seijn schreef op woensdag 1 augustus 2012, 1:11:
>
>> Wil iemand mij iets uitleggen ... want ik snap even iets niet meer.

> die lekkere grote T-bone steaks. En natuurlijk zit er ook een partij
> spieren op de billen en de schouder. Iemand die aan body builden gaat doen
> zal ook vrij snel uit de overhemdjes groeien vanwege verzwaarde
> spiergroepen in m.n. rug en schouder.

Heb jij het dan ooit meegemaakt dat een paard dusdanig door rechtrichten aan het bodybuilden is geslagen dat zijn totale rug is veranderd?
Volg datum > Datum: woensdag 1 augustus 2012, 13:561-8-12 13:56 Nr:248861
Volg auteur > Van: Anja Seijn Opwaarderen Re:248850
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zadels en groene paarden Structuur

Anja Seijn
Nederland


3222 berichten
sinds 4-8-2008
Maria Delavega schreef op woensdag 1 augustus 2012, 9:17:

> Anja, dat meen je toch niet? Paard gebruikt niet alleen buikspieren
> tijdens het trainen, ook de rugspieren, het is 1 geheel, een
> sandwichstructuur, sla gewoon eens een boekje open over anatomie en denk
> er even over na.... Nog nooit gehoord dat het bij de schoft kan gaan
> knellen als een paard bespierder wordt door (rechtricht)training? Dat is
> nu hét probleem van een zadel kopen voor een jong paard...

Ja dat meen ik dus wel ... heb net ook gereageerd op het commentaar.
Laat ik het dan beter omschrijven, het paard tilt zijn buik op, waardoor hij ons correct kan dragen ...
Ik zou graag weten welke oefeningen er dan voor zorgdragen dat zijn bespiering zo gaat toenemen dat zijn schoft knelt ... en als ik het dan moet gaan vergelijken met bodybuilden, dan zie ik toch ook graag wat foto's van deze ontwikkelingen als gevolg van het rechtrichten. Eerlijk, ik heb dat nog nooit gezien ... er wordt wel veel over geschreven en gezegd, maar ik heb een dergelijke verandering bij een paard nog nooit gezien!
Naschrift (woensdag 1 augustus 2012, 13:57):
moet zijn: heb net ook gereageerd op het commentaar van Egon.
Volg datum > Datum: woensdag 1 augustus 2012, 21:121-8-12 21:12 Nr:248876
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:244475
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zadels en groene paarden Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004
Kirsten Van Camp schreef op donderdag 23 februari 2012, 10:48:

> Nou, ik begrijp iets niet goed. Hoe moet ik zadels gaan passen op m’n
> groen paard? Wat gebruik je in de tussenperiode dat je paard nog alles
> moet aanleren tot je kan overgaan tot het deftig passen van een zadel?

> Maar zo’n groen paard veranderd nog veel wat bespiering betreft, een
> zadel gaat al snel niet meer passen dan, hoe lossen jullie dat dan op?
>
> Graag jullie reactie…

Vier jaar vind ik allereerst te jong om in te rijden, wennen aan een zadel kan evt wel.

Voor paarden die van vorm veranderen zweer ik bij wintecs. Ze zijn 2e hands voor een paar honderd euro te vinden en je kunt zelf het kopijzer vervangen waarmee je het zadel passend kunt maken. En dat is ook weer geen hogere wetenschap.

Hier een handleiding

http://leesvoer.webs.com/wintechandleiding.htm

Het zadel moet goed liggen zónder dekje, of zonder gelpad of andere lapmiddelen.
Naschrift (woensdag 1 augustus 2012, 21:14):
Het is nog simpeler dan een IKEA kast in elkaar zetten, wintec verkoopt ook een meter waarmee je de maat vh kopijzer kunt bepalen.
Volg datum > Datum: woensdag 1 augustus 2012, 21:391-8-12 21:39 Nr:248880
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:248861
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zadels en groene paarden Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

Anja, bekijk zelf eens wat plaatjes, welke spieren er getraind worden die gekneld kunnen raken onder een zadel . Waar knelt een zadel voornamelijk als het te klein wordt...zo moeilijk kan dat nu toch niet zijn é.... :-P
Jij bekijkt het zo kortzichtig net alsof er maar 1 spier over de rug en onder het zadel loopt, namelijk de lange rugspier die het paard bij het dragen van een ruiter inderdaad moet leren ontspannen (en niet opspannen want dat resulteert zoals ik eerder zei in lordosering van de rug)... 8-S .
Om die lange rugspier te kunnen ontspannen, moet het paard in eerste instantie pijnvrij kunnen lopen. De spieren bij de schoft ontwikkelen zich door de beweging van de schouder (oa de M. trapezius), deze spier bestaat uit twee delen bij het paard (bij de mens meen ik te herinneren uit drie delen?), het erste deel loopt over de hals en het tweede deel ligt achter de schoft. Een boom die te krap is vooraan, zorgt op die plaats voor heel wat ellende....
Bij training gaat deze spier zich ontwikkelen door de beweging van de schouders.
Nooit gehoord van atrofie van deze spier door een knellend zadel? Een zadel die aanvankelijk lijkt te passen, kan na X aantal maanden te krap worden bij training van een paard. Waarom denk je dat men moeite doet om aanpasbare bomen op de markt te brengen?
Ik heb gisteren een Eric Le Tixerant singel gekocht en blijkbaar kan een singel ook bijdragen tot een goed functioneren van deze spieren:http://www.alfsengi.nl/index.php/shop, dat gaan we eens rap gaan testen sè.
Het heeft niets te maken met bodybuilding, de spiertraining, vind dit ook weer zo'n enge redenatie, als ik ga fietsen, krijg ik ook fietserskuiten en dan kunnen mijn aansluitende laarsjes ook gaan spannen :-P , ben daarom nog geen bodybuilder....denk ik toch niet, hoop van niet Grinn!
Correct me if I'm wrong...
Volg datum > Datum: woensdag 1 augustus 2012, 22:271-8-12 22:27 Nr:248881
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:248876
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zadels en groene paarden Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007
Arabesk schreef op woensdag 1 augustus 2012, 21:12:

> Kirsten Van Camp schreef op donderdag 23 februari 2012, 10:48:
>
>> Nou, ik begrijp iets niet goed. Hoe moet ik zadels gaan passen op m’n

> Voor paarden die van vorm veranderen zweer ik bij wintecs. Ze zijn 2e
> hands voor een paar honderd euro te vinden en je kunt zelf het kopijzer
> vervangen waarmee je het zadel passend kunt maken. En dat is ook weer geen
> hogere wetenschap.

Niet alle paarden lopen er goed onder hoor....is weer van paard tot paard afhankelijk.
Al eens een kopijzer van een wintec bekeken?? Ze komen ten eerste diep over de schoft en ten tweede zet zo'n zadel je zwaartepunt meer vooraan.
Het kopijzer van mijn espaniola is stijf bovenaan, maar flexibel aan de zijkanten. Zo kan het niet gaan pinchen.
Zo is het kopijzer alleen vervangen bij een wintec niet voldoende, voor bredere paarden moeten de kussens ook mee veranderd worden, maar dat vergeten vele, want die moeten ook in de juiste hoed staan to van de rug. Zo moet een smaller paard iets hardere kussens hebben en een breed paard net iets minder hard gevulde kussens voor de stabiliteit van ligging van het zadel op de rug.
>
> Hier een handleiding
>
> http://leesvoer.webs.com/wintechandleiding.htm
>
> Het zadel moet goed liggen zónder dekje, of zonder gelpad of andere
> lapmiddelen.

Spreek je nu over een boomzadel of een zadel in het algemeen want zadel alleen is een verwarrend begrip.
Een boomloos zadel heeft net wél een goed dekje nodig, cfr het principe van boomloze zadels zoals het gaucho zadel, namelijk hier moet men met laagjes werken om ruggegraatvrijheid te garanderen.
Je leest nu onderwerp "Zadels en groene paarden"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
88 berichten
Pagina 3½ van 6
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact