InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
42 berichten
Pagina 1½ van 3
Je leest nu alle berichten van "Kristel Vanden Boer"
Volg datum > Datum: zondag 7 augustus 2005, 22:157-8-05 22:15 Nr:31023
Volg auteur > Van: Kristel Vanden Boer Opwaarderen Re:31016
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ontwormen Structuur
Kristel Vanden Boer
Lommel
Belgiƫ

Jarig op 15-9

42 berichten
sinds 24-7-2005
Blijkbaar is het hot item van het moment de ontworming, en er is dus heel veel twijfel over en dergelijke. Nu wil ik heel graag mijn mening geven, niet om te preken, en zeker niet om mensen voor het hoofd te stoten (even vooraf voor de duidelijkheid zodat er geen herrie van komt).
Zoals jullie misschien weten studeer ik al 4 jaar voor dierenarts en op school komt de wormenproblematiek uitgebreid aan bod.
Ten eerste: een paard zonder wormen bestaat niet!!!
Ten tweede, en ik hoop echt dat iedereen dit doet: alle paarden op eenzelfde weide moeten terzelfdertijd ontwormt worden, anders heeft het gewoon geen zin!!!
Ten derde, ook heeeeeeeeeeel belangrijk: NOOIT, maar dan ook NOOIT ivermectine intraveneus laten inspuiten! Sommige dierenartsen doen dit, en sommige paardenhandelaars (weet ik uit eigen ervaring) doen het ook wel eens omdat ze denken dat een paard dan stopt met schuren). 1 op 10 paarden gaat ervan dood.

Dat zijn ongeveer de belangrijkste dingen.
En dan over de hele kwestie van mestonderzoek: dat is allemaal heel goed en heel accuraat, voor de 5g mest die daadwerkelijk onderzocht wordt. In het labo wordt van de staal mest die binnenkomt 5 g afgewogen en die wordt gezeefd, afgefilterd en onderzocht. Als het mestonderzoek dus negatief terugkomt, dan wil dat nog niet noodzakelijk zeggen dat je paard geen wormen heeft (want dat bestaat dus niet), maar het is dan ook wel zeer onwaarschijnlijk dat het met een zware besmetting zit.
Elke maand een mestonderzoek is wel heel veel. Ivermectine heeft een remanente werking, dwz dat de wormen 2 maand lang gedood worden. Het paard moet ook de kans krijgen om zich weer te besmetten vanop de weide, en dat is wat je eigenlijk bij mestonderzoek toch willt weten: hoe snel besmet je paard zich weer om de weide? Hoe groot is de infectiedruk?

Dan resistentie: zoals Frans al heel duidelijk heeft uitgelegd: alle levende wezens kunnen resistent worden tegen ongeveer alle geneesmiddelen (denk maar aan de antibiotica problematiek bij de mens, en natuurlijk ook dier). Bij schapen is dit heel duidelijk en dit heeft ook een reden (en nog wel meer ook): onderdosering: het gewicht van schapen schatten is niet eenvoudig (de wol mag namelijk niet bij het levende gewicht geteld worden), en men geeft dus net iets te weinig ontwormingsmiddel aan die dieren, zodat de procentueel aantal wormen dat overleeft, groter wordt, met alle gevolgen van dien.
In een van mijn vorige berichten heb ik al uitgelegd waarom het best is om eens een jaar met een totaal ander werkend middel te ontwormen.

Alle ontwormingsmiddelen die ik ken, doden de wormen. Dat is ook nodig om effectief te zijn (een goed ontwormingsmiddel doodt 99,9% van de volwassen wormpopulatie) en de resistentie dus niet in de hand te werken.
Er zijn niet veel middelen die ook de larvaire stadia aanpakken (om kort te zijn: enkel de avermectines zoals iverectine en moxidectine).
Dus je kan je paard laten onderzoeken, en geen wormeieren terugvinden maar het kan goed zijn dat je paard vol zit met larvaire stadia (die dan kort nadien volwassen zijn en wel eieren prodeceren).

Over het middel van Leen Taal (ik zou erg graag willen dat het wetenschappelijk onderbouwd kan werken, het zou een echte toekomst zijn voor het paard, want als we zo frequent en slordig blijven ontwormen, dan zou het wel eens kunnen dat over 20 jaar de ivermectine waardeloos is): ik geloof niet in het uitdrijven van wormen, dan zou je dus al volwassen wormen moeten zien in de mest. "Een onaangenaam milieu creeeren in de darm van het paard zodat de wormen naar buiten komen" ??? Is dat dan wel gezond voor de darm van het paard???

Tegen lintwormen helpt eigenlijk niks. De eieren worden door het paard uitgescheiden en opgegeten door vrijlevende mijten (die zitten dus constant op de weide, kan je niks aan doen). Deze mijten worden dan opgegeten door het paard. Nu is het enkel in de zomer dat deze mijten actief zijn. En enkel massale infectie zou een rol spelen in koliekaanvallen.
Je kan je paard nooit lintwormvrij maken, meteen na de ontworming besmet het paard zich meteen weer. Maar het kan dus absoluut geen kwaad om 2x per jaar een middel dat ook werkt tegen linwormen te geven (maar onthoud wel dat de mijten enkel actief zijn in de zomer, dus enkel infectiekans in de zomer).

Maar er is nog zoveel meer over te zeggen, dat is zo in een berichtje niet uit te leggen. Altijd bereidt om vragen te beantwoorden zo goed als ik kan, en op de manier die ik het zie. Sta wel open voor al het biologische en zo, maar zie de werking er (nog) niet van in.

Groetjes Kristel
Volg datum > Datum: zondag 7 augustus 2005, 22:537-8-05 22:53 Nr:31031
Volg auteur > Van: Kristel Vanden Boer Opwaarderen Re:31030
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ontwormen Structuur
Kristel Vanden Boer
Lommel
Belgiƫ

Jarig op 15-9

42 berichten
sinds 24-7-2005
Ilona Kooistra schreef op zondag, 7 augustus 2005, 22:42:

> Frans Veldman schreef op zondag, 7 augustus 2005, 22:33:
>
>> 1) Hoevaak en wanneer moet je nou echt ontwormen?

>
> Ilona
> --
> let's keep on moving naturally!

Fijn dat er meteen zoveel reactie op komt. Ik reis morgen naar gent, dan ga ik de boeken over dit probleem ophalen, en dan kan ik er zeker van zijn dat ik geen onzin uitkraam. Dus morgenavond meer hierover.
Zie het idee van een artikel met gebundelde kennis echt zitten Frans.

Tot morgen, slaapwel
Groeten Kristel
Je leest nu alle berichten van "Kristel Vanden Boer"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
42 berichten
Pagina 1½ van 3
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact