InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
656 berichten
Pagina 41½ van 44
Je leest nu alle berichten van "angelique hage"
Volg datum > Datum: donderdag 9 januari 2014, 23:289-1-14 23:28 Nr:263912
Volg auteur > Van: angelique hage Opwaarderen Re:263904
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: voordrooghooi Structuur

angelique hage
Homepage
Nederland


656 berichten
sinds 9-2-2009
Christel Provaas schreef op donderdag 9 januari 2014, 21:59:

> Nou, voordrooghooi heeft 5 dagen gedroogd voor het in plastic ging. Dus
> eerst gedroogd, dan geseald. Vandaar de term 'voordroog'. Kuil wordt
> meteen ingepakt zonder eerst te drogen.

Kuil ligt meestal ook een dag of 2 en wordt vaak zelfs ook 1 a 2 keer geschud.
Als "voor-droog" net zo droog als hooi was, zou er geen fermentatie-proces meer plaatsvinden en zou je het net als een handbaal na openen gewoon moeten kunnen laten liggen zonder dat het ging broeien of rotten.
Ik wikkel ook een deel van mijn eigen hooi in plastic. De loonwerker verklaard mij ook telkens voor gek ("niemand stopt dat in plastic") en dat zegt natuurlijk ook dat het niet gebruikelijk is om echt hooi te wikkelen.
Als ik dat open maak, dan ruikt het precies als een hand-baal en kan ik het ook nog máánden laten liggen zonder dat het gaat broeien of rotten.
Volg datum > Datum: donderdag 30 januari 2014, 11:5030-1-14 11:50 Nr:264525
Volg auteur > Van: angelique hage Opwaarderen Re:264479
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooianalyse Structuur
Dit onderwerp is gekoppeld aan een fotoalbum. fotoalbum bekijken.

angelique hage
Homepage
Nederland


656 berichten
sinds 9-2-2009
Niek Kol schreef op woensdag 29 januari 2014, 13:09:

> Omdat ik wilde weten of er veel verschillen zaten in wel/niet bemesten van
> de wei, heb ik in 2010 en 2011 ook analyses laten uitvoeren bij BLGG:
>

>
> Ik heb er verder niets naar gedaan wat de paarden betreft, wil geen spoken
> op de weg gaan zien. Bewijs voor mij waar het om te doen was, was het
> verschil in suiker dat ik nu wél bemest i.v.m. hooien.

Wat ik mij dan afvraag Niek, waarmee heb je vervolgens bemest?
Volg datum > Datum: donderdag 30 januari 2014, 11:5530-1-14 11:55 Nr:264528
Volg auteur > Van: angelique hage Opwaarderen Re:264525
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hooianalyse Structuur
Dit onderwerp is gekoppeld aan een fotoalbum. fotoalbum bekijken.

angelique hage
Homepage
Nederland


656 berichten
sinds 9-2-2009
En een andere vraag die nu bij mij opkomt: als je je paarden laat grazen op dezelfde grond waar je ook je hooi van maakt, moet je dan beter een bodemanalyse doen of een hooi-analyse, of maakt dat niet uit?
Volg datum > Datum: zaterdag 1 februari 2014, 13:201-2-14 13:20 Nr:264655
Volg auteur > Van: angelique hage Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Zelf suikergehalte hooi en gras bepalen? Structuur

angelique hage
Homepage
Nederland


656 berichten
sinds 9-2-2009
De topics over de hooianalyse van Marscha en suikergehalte van Waldo hebben mij toch wel weer aan het denken gezet...
Victor is IR (en binnenkort komt er nog een HB-gevoelig paardje bij). De paardjes lopen hier in principe 24/365 op het gras en ik ben dan ook het hele jaar in de weer met strookbegrazing. Loopt de fructaan-index op (waarbij ik natuurlijk rekening houd met wat ik hier aan omstandigheden zie), dan krijgen ze een nieuwe strook lang gras, terwijl ik ze bij een lage fructaanindex op kort gras laat (omdat ze nu eenmaal ook de neiging hebben te dik te worden).
Ik laat de gevoelige paardjes op gras in de schaduw als het zonnig is, als het hard groeit krijgen ze een graaskorf en als het fructaan torenhoog is gaan ze op zand met hooi.
Ik heb de laatste jaren niet meer bemest, maai ons hooi vóór zonsopgang als er een lange periode met mooi droog weer voorspeld is en het gaat pas in balen als het kurkdroog is.

Ik denk er dus alles aan te doen, maar begin nu toch te twijfelen, bv over het niet-bemesten. Dus ik zou graag de suikergehaltes van ons hooi en gras bepalen. Alleen, dat zijn altijd moment-opnames en bovendien een kostbare zaak als je dat regelmatig zou willen doen.
Dus daarom mijn vraag: kun je op een of andere manier zelf het suikergehalte onderzoeken?
Volg datum > Datum: maandag 3 februari 2014, 9:373-2-14 09:37 Nr:264678
Volg auteur > Van: angelique hage Opwaarderen Re:264656
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zelf suikergehalte hooi en gras bepalen? Structuur

angelique hage
Homepage
Nederland


656 berichten
sinds 9-2-2009
joop schreef op zaterdag 1 februari 2014, 14:05:

> met HB en IR paarden blijft het tobben helaas maar je vraag heeft toch
> meer te maken met weidebeheer. Als je elk jaar hooit verarm je de grond
> steeds meer en dat kan natuurlijk nadelen hebben. Lopen je paarden ook op
> de gehooide weide wordt er misschien nog wat mest toegevoegd? Is er sprake
> van intensief gebruik? meten is weten dus je kan misschien een analyse van
> de grond laten doen om te kijken of er tekorten of tevelen zijn en dan
> aangepaste bemesting uitvoeren liefst met niet chemische produkten.

Joop: Waarom verarmt grond van hooien? Ik hooi pas als het goed in het zaad geschoten is en door het schudden blijven deze zaden grotendeels achter. En afsnijden lijkt mij voor het gras en de bodem hetzelfde als afbijten, of mis ik iets?

De stukken die in de zomer gehooid worden, worden in de winter begraasd. De mest van de paarden die daarmee op de grond komt, wordt gebloot (tezamen met het gras en de kruiden die niet gegeten zijn). Dus in die zin komt er wel een beetje bemesting op.

Voor Nederlandse begrippen is er geen sprake van intensief gebruik: op dit moment lopen er 3 paardjes, binnenkort komen er nog 2 bij. Dan lopen er 5 paarden op 3 ha. Er is een track en daaraan liggen een aantal graasweiden. In de zomer is er telkens één graasweide open en als die (via stripbegrazing) afgegraasd is, dan wordt deze gebloot en gesloten, om vervolgens 1,5 tot 2 maanden (of langer, ligt er aan hoe hard het groeit) rust te krijgen. In de winter worden de hooiweiden er bij betrokken (volgens hetzelfde systeem). Langer wachten met begrazen is (zeker in het eerste deel van de zomer) geen optie, omdat het dan te lang en te dik wordt (en dus rotte sokken krijgt, gaat liggen ed). Da's ook eigenlijk de aanleiding om een deel te hooien.
>
> misschien is het mogelijk planten uit de wei te kneuzen en in water te
> doen en dan te meten met een refractometer. Zo zou je misschien de
> brixwaarde, het verschil in hoeveelheid suiker kunnen meten? (wordt oa
> gebruikt bij meten suiker gehalte bij wijnproduktie).

Da's een goeie tip, dit ga ik eens uitzoeken. Meer tips blijven welkom!!
Je leest nu alle berichten van "angelique hage"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
656 berichten
Pagina 41½ van 44
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact