InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
174 berichten
Pagina 7½ van 12
Je leest nu onderwerp "groeischijven"
Volg datum > Datum: zondag 27 juni 2010, 11:4827-6-10 11:48 Nr:208354
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:208348
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: groeischijven Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
joop schreef op zondag 27 juni 2010, 10:44:

> joop schreef op zondag 27 juni 2010, 10:22:
>
>>> En toch vind ik het raar. We hebben paarden zat. Volwassen paarden ook

> the current study, the appendicular skeleton should be ready for increased
> load at 3 years of age, as most appendicular growth plates are closed by
> then. Dus de meeste groeischijven zijn dicht, en die paar die het niet
> zijn doen er dan niet toe? =-)

Je moet het in (IJslandse) context zien.

Ik ken dat onderzoek al een paar jaar en is indertijd op dit forum gepasseerd. Het is precies wat ik bedoel als ik zeg dat zelfs in het IJslandse de traditionele "5 jaar" onder zware druk staat. Ik kan persoonlijk dat moeilijk los zien van de functieverandering van het ijslandse rijden over de laatste decennia met een sterke doorvoering van wedstrijd- en prestatiegerichtheid. De fokkerij is inhoudelijk daar ook naartoe bewogen (BLUP). Dat je nog 1000 andere invullingen op je bezigheden met ijslandse ponies kan bedenken dan rondjes op een ovaalbaan tölten lijkt allang niet meer van belang, dat doe je maar met de fokkerijvullis dat de happy few toch door de plee spoelt.

Een jaar of wat eerder sloeg de paniek toe toen voor het eerst in herinnerbare ijslandsepaardengeschiedenis de ellende zichtbaar werd: gebroken benen. Waardoor? Waarom ineens? De fokkologen kregen het natuurlijk even voor de kiezen. Net als de toen nog onoorbaar gevonden praktijken van te vroeg trainen.
Dit onderzoek is een van de componenten dat te pareren.
Uiteraard zijn wervels er buiten gehouden. Het onderzoek vertelt ook niets nieuws; het was allang bekend dat die groeisschijven van onder naar boven volwassen worden, dat is niet anders dan bij andere, niet-ijslandse paarden.

Een duurzame landrasfokkerij is zo ingewisseld voor een opportune prestatiefokkerij.
Ik maakte me daar 20 jaar geleden kwaad over, we hebben zelfs een zelfstandig 2e stamboek opgericht, hebben alle rechtszaken gewonnen, de minister in verlegenheid gebracht, een complete paardenwetgeving in NL tijdelijk door de rechter buiten rechte gesteld... en nog gebeurt er niets, komt het niet van de grond omdat haast niemand verder durft meedoen. Sukkels!
Volg datum > Datum: zondag 27 juni 2010, 16:4527-6-10 16:45 Nr:208375
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:208354
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: groeischijven Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
e m kraak schreef op zondag 27 juni 2010, 11:48:

> Een duurzame landrasfokkerij is zo ingewisseld voor een opportune
> prestatiefokkerij.
> Ik maakte me daar 20 jaar geleden kwaad over, we hebben zelfs een
> zelfstandig 2e stamboek opgericht, hebben alle rechtszaken gewonnen, de
> minister in verlegenheid gebracht, een complete paardenwetgeving in NL
> tijdelijk door de rechter buiten rechte gesteld... en nog gebeurt er
> niets, komt het niet van de grond omdat haast niemand verder durft
> meedoen. Sukkels!

Paarden zijn helaas net als honden, trouwens, er zijn nog vele andere dieren in dit rijtje te plaatsen, slachtoffers van op geld beluste mensen. Bij paarden is het een gewoonte geworden ze zo jong mogelijk in te zetten, zodat ze zo snel mogelijk geld op leveren. Goeroes doen er nog een schepje bovenop met gewauwel en totaal onbegrijpelijk dressuur jargon doet de rest. Men weet wel dat een paard maar kort meegaat dus je moet snel inkasseren voor het kapot is. Ik heb hier ook al zo veel van die doorhang rugggen binnen zien komen, en ook veel met vastzittende ruggegraat boven de achterhand. Gekantelde bekkens en schouderblessures. Mensen hebben vaak niet eens door waarom hun paard kreupel is. Een treurige geschiedenis. :-(
Volg datum > Datum: maandag 28 juni 2010, 13:3428-6-10 13:34 Nr:208429
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:208235
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: groeischijven Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
Weet je dat je eigen houding essentieel is! :-)
Hoe zit je op je kont heb je ontspannen schouders zo niet dan is je rug dat ook niet. Heb je je kin in de hoogte ;-) heb je dat niet kan je nooit goed meegaan in de beweging. Holle of rechte rug. Zijn je benen ontspannen naar beneden en hiel uitgedrukt, zo niet zit je geheel anders. zwaartepunt. Zijn je knieeen ontspannen. Heb je je onderbenen naar beneden of iets naar achteren, of misschien wel naar voren uitgedrukt? Hoe gaat het met je handen, neigen ze naar achteren of juist naar voren, let op je armen, zijn e ontspannen :-P ? Heb je je handen ontspannen? Zit je recht of ingekinkt?
Evenveel druk op de beugels heb je ook tijdens de oefeningen je benen lang? Kan je verlichte zit rijden terwijl je onderlijf niet veranderd? anders valt het paard op de voorhand. Neigt je bovenlijn achter de loodlijn of val je naar voren? Beide is in bepaalde situatie's handig om iets eerder te bereiken, b.v meer verzameling iets naar achter iets naar voren voor het verlichten, makkelijker maken.
Zit je op de juiste plaats, je zadel teveel naar voren of zit je teveel achterop.
Al deze kleine veranderingen met ons ook as topzwaar zorgen voor grote veranderingen in het lopen/houding vh paard.
Er wordt hier niet zo positief op verlichte zit gereageerd, ik ben er van overtuigd dat dat verschil uitmaakt, Je zit werkt behoorlijk in. Je zwaartepunt, je eigen bovenlijn wat naar voren zorgt voor verlichting.

Til je zoontje ik heb er 1 van 8 jr. 30 kilo, maar op, dan voel je zijn gewicht, nu vragen of hij zich wilt verlichten, meehelpen een houding zoeken om het jouw makkelijker te maken. Hij komt meer richting mijn romp en komt wat hoger. Daar is een heel groot verschil in, en kan je hem al veel makkelijker tillen.
Je leest nu onderwerp "groeischijven"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
174 berichten
Pagina 7½ van 12
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact