Karin schreef op woensdag, 20 oktober 2004, 12:35:
>> Karin, heb jij een tabel met de verschilende calciumverhoudingen
>> in voedingsmiddelen? Nu wil ik het weten ook.....
>
> waardes instaan.
>
> Groetjes Karin (die best iets op kan en wil zoeken natuurlijk,
> maar het zelf op papier hebben is ook wel handig)
Voertabellen heb ik ook ook wel, en schoolboekjes... en om eerlijk te zijn wordt ik er niet al te veel wijzer van.
Karin, weet jij, even afgezien van schoolboekjes e.d., ook wetenschappelijke publikaties waar iedereen dat hele Ca/P-balans gedoe van over schijnt te schrijven? Wat mij al jaren irriteert, en waar we eergisterenavond toevallig nog heftige discussie over hadden, is dat bronvermelding overal ontbreekt. Ook via ScienceDirect e.d. kan ik er niets over vinden.
Kun je wel denken... dat is moeilijke Kraak weer in de bocht... maar die voedings biochemie is zo simpel niet!
Waar grote problemen ontstaan (bran-disease), zie ik
tekorten aangetoond, maar niet noodzakelijkerwijs verhoudingsverstoringen (OK, waar ergens een tekort aan is, is de verhouding vanzelf wel verstoord... duuuh). Waar het mogelijke probleem naar mijn indruk om gaat is vnl. Ca-gebrek, dat tot osteoporose, osteodystrofie, rachitis, etc. leidt. Er zijn echter wel andere wegen die tot blokkade van Ca-opname leiden:
"Grains and bran are high in phosphorus and low in calcium. They also contain chemicals called phytates, which bind to calcium in the gut, forming calcium-phytate compounds which cannot be absorbed by the horse. " en: "Many plants contain oxalates as well as calcium. For the pasture to be 'safe', ie it will not cause a calcium deficiency, the oxalate levels must not be more than double the calcium levels. This means the calcium to oxalate ratio should be greater than 0.9: 1.".
(
http://www.mitavite.com.au/news_VN_B1.asp )
Op zich is Ca-gebrek al lang bekend en komt ook "natuurlijk" voor - de Ca-arme vegetatietypen waarin het plantje "beenbreek" (Narthecium ossifragum)voorkomt zijn daar prima voorbeeld bij.
Groeten, Egon