InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
37 berichten
Pagina 1½ van 3
Je leest nu onderwerp "Leverbot"
Volg datum > Datum: zaterdag 22 december 2012, 11:1722-12-12 11:17 Nr:252637
Volg auteur > Van: mirel Opwaarderen Re:252636
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Leverbot Structuur

mirel
Den haag
Nederland

Jarig op 25-9

528 berichten
sinds 12-7-2007

Helaas word er aan alle voorwaardes voldaan.
Het zijn weides waar runderen en schapen in het verleden op gelopen hebben. Daarnaast zijn de weides zeker op dit moment nat. In een aantal van de weides lopen (afwaterings) slootjes. Ik weet dat de paarden hier eten. Sterker nog Storm gaat midden in de sloot staan en graast de kantjes af en hapt de sprietjes zelfs van onder het water weg. Uiteraard staat er wel hooi dus het hoeft niet :-M
Vorig jaar zomer heb ik voor het laatst bloed laten prikken en toen waren alle waardes van Storm goed en toen waren er ook al een aantal paarden op stal met afwijkende lever waardes.
Ik heb gelezen dat het geen onschuldig wormpje is dus moet/wil zeker onderzoeken en of behandelen tegen deze leuke diertjes.

Joop, preventief ontwormen is dus nu ook geen goed idee?
Volg datum > Datum: zaterdag 22 december 2012, 12:1422-12-12 12:14 Nr:252638
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:252637
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Leverbot Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
mirel schreef op zaterdag 22 december 2012, 11:17:

>
> Helaas word er aan alle voorwaardes voldaan.
> Het zijn weides waar runderen en schapen in het verleden op gelopen

> Ik heb gelezen dat het geen onschuldig wormpje is dus moet/wil zeker
> onderzoeken en of behandelen tegen deze leuke diertjes.
>
> Joop, preventief ontwormen is dus nu ook geen goed idee?

als je leverbot vermoedt zou ik bloed laten prikken.

groeten, Letje
Volg datum > Datum: maandag 7 januari 2013, 15:387-1-13 15:38 Nr:253097
Volg auteur > Van: mirel Opwaarderen Re:252638
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Leverbot Structuur

mirel
Den haag
Nederland

Jarig op 25-9

528 berichten
sinds 12-7-2007

Ik ben inmiddels een hoop wijzer over leverbot.
Het is idd zo dat paarden leverbot kunnen hebben. Aan de andere kant is het zo dat er nog geen paard op de sectie tafel heeft gelegen met een beschadigde lever door de leverbot.
Op dit moment word er onderzoek gedaan bij een kudde van 200-250 paarden.
Hier is slecht bij 6 gevallen leverbot aan de hand van mest onder zoek aangetoond.
Ze zijn nu bezig om te kijken of het op de zelfde manier aangetoond kan worden als bij runderen maar dit is dus een vrij nieuwe methode.
Al deze informatie het ik van de gd te Deventer dus dit heb ik niet zelf verzonnen.

Ook heb ik met verschillende veeartsen gesproken over leverbot en zij zeggen dat ze gaan behandelen tegen leverbot omdat ze eigenlijk niet weten wat het anders kan zijn.
(nu denkt de eigenaar tenminste goed bezig te zijn ;-))
Deze beste man heeft tevens toe gegeven dat het wellicht ook een verbetering zou opleveren als je het paard leverkruiden of levercompositum zou geven. Maar hij was zo eerlijk om te zeggen dat dit nog niet was geprobeerd.

Onder het moto meten is weten heb ik dus vanmorgen bloed laten prikken bij Storm omdat hij niet fit is en zeer snel aan het vermageren is en dit terwijl hij al niet te dik was en het nog niet echt koud is geweest en hij echt nonstop staat te eten.
Eigenlijk kwamen er uit het bloed niet hele spannende dingen. De leverwaaden zijn iets verhoogd moet 56 zijn en is 92. Zal zodra ik de uitslag thuis heb het op de site zetten.
Behandelplan.... ontwormen tegen leverbot?!?!?
Ook had de veearts geconstateerd dat de darmen van Storm onrustig zijn en dat er veel water is zit. (duhh hij is aan de diarree, en dit was duidelijk te zien.) Hij heeft een hoopje mest mee genomen en nu maar weer afwachten op de uitslag.
Wat kan curcurma hierin betekenen? Dit is een andere naam voor geelwortel toch?

Groetjes Mirel
Volg datum > Datum: maandag 28 januari 2013, 18:3728-1-13 18:37 Nr:253658
Volg auteur > Van: Sanne_ Opwaarderen Re:253097
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Leverbot Structuur
Sanne_
Homepage
Nederland


7 berichten
sinds 26-1-2013
Een tijdje terug heeft een jaarling dartmoor merrie die bij ons op het land stond een koliekaanval gehad, bij nader onderzoek bleek dit ook een leverinfectie te zijn geweest. Het diertje heeft het dan ook niet overleefd, triest verhaal! Die had blijkbaar als veulen (vanaf haar geboorte) bij schapen op het weiland gelopen en heeft dus naar alle waarschijnlijkheid toen al een infectie opgedaan. Van haar lever was praktisch niets meer over dus leverbot bij paarden is zeker niet onschuldig!

Door dat leverbot verhaal zijn wij ons ook gaan verdiepen in wormen en wat ze nou zijn en doen, heb zelfs bij wormtest de praktijkdag gevolgd en zelf mestonderzoek gedaan. Echter heb ik me daar ook laten vertellen dat mestonderzoek in de winter praktisch onmogelijk is. De wormen leggen geen eieren in de winter dus je zal de eieren van leverbot ook niet terugvinden in de mest.
Kenmerken van een leverbot infectie zijn overigens een doffe vacht, diarree, niet fit zijn, koliek, lusteloosheid en het verminderen van de eetlust.

Faxinex (Triclabendasol) is inderdaad een ontwormingsmiddel tegen leverbot, maar het behandelen ermee zal de oorzaak niet wegnemen, want zolang de cyclus in het weiland niet doorbroken wordt blijft het in de grond zitten.

Misschien kun je nog even op de website van www.wormtest.nl kijken. Ik ben de naam even vergeten van de vrouw die de cursus had gegeven, maar ik weet wel dat zij ontzettend veel van wormen af weet, hele studies gedaan heeft etc. wie weet kan ze je helpen? Ivm het ontbreken van de eieren in de mest in de winter zullen er denk ik geen praktijkdagen zijn, maar van het voorjaar vast wel weer! Ik vond die dag in ieder geval erg leerzaam :)

Ik hoop dat je hier wat aan hebt :)


Volg datum > Datum: maandag 28 januari 2013, 21:4828-1-13 21:48 Nr:253664
Volg auteur > Van: mirel Opwaarderen Re:253658
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Leverbot Structuur

mirel
Den haag
Nederland

Jarig op 25-9

528 berichten
sinds 12-7-2007
Dank je wel Sanne voor je duidelijke en aanvullende verhaal.
Inmiddels ben ik al een stuk verder aan informatie en helaas zoals vaker word de brei aan informatie niet overzichtelijker als je meerder bronnen raadpleegt.
Het laatste wat ik heb gehoord is dat leverbot helemaal niet is aan te tonen aan de hand van mestonderzoek De gezondheidsdienst in Deventer is aan het onderzoeken hoe ze dit wel in de toekomst kunnen gaan doen maar nu is het nog niet mogelijk.
Wat ze wel doen is bloed prikken en dan aan de hand van hoge leverwaardes behandelen tegen leverbot.
Mijn paard laat een hoop kenmerken zien van een leverbot besmetting maar heeft geen of nauwelijks afwijkende leverwaardes.

Ik heb namelijk een week of 3 geleden om van de onzekerheid af te zijn bloed en mest onderzoek laten doen (voor "gewone"wormen) Er is een veearts die zich nu in het hele geval gaat verdiepen want eigenlijk weet niemand wat er nu aan de hand is. Er zijn nu 4 veeartsen die leverbot pertinent uitsluiten.
Volg datum > Datum: maandag 28 januari 2013, 22:1328-1-13 22:13 Nr:253665
Volg auteur > Van: Sanne_ Opwaarderen Re:253664
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Leverbot Structuur
Sanne_
Homepage
Nederland


7 berichten
sinds 26-1-2013
Ik weet niet precies meer waarom maar tijdens de cursus werd ook aangegeven dat leverbot eieren bijna niet voorkomen in paardenmest, wat je vooral vind zijn bloedwormeieren aangezien menig paard wel een x aantal bloedwormen in zijn lichaam heeft (geeft echter geen problemen zolang het natuurlijk afweersysteem zijn werk normaal doet, lees: gezond paard en gering aantal is niet ernstig).

Helaas worden er (onder andere door dierenartsen) nog veel fouten gemaakt in het mestonderzoek. Behalve dat je zo nu en dan hoort dat er eitellingen gedaan worden in de winter (terwijl er dan dus vrijwel geen eieren gelegd worden) is het ook belangrijk dat een eitelling uitgevoerd word op verse mest die koel bewaard is en binnen een paar uur onderzocht wordt (bij veel instanties gebeurd dit pas een dag later en ongekoeld). Daarbij is een mestonderzoek éigenlijk pas echt betrouwbaar als je er een paar achter elkaar doet, zodat je een gemiddelde kunt nemen van de gevonden eieren, vooral omdat je maar een klein brokje mest gebruikt voor de eitelling en bij lange na niet de hele drol, als je net het verkeerde stukje mest te pakken hebt kun je eieren mislopen terwijl deze dus toch in de mest zaten. Dit maakt het geheel wel erg lastig...

Leverbot is een wormensoort die vooral voorkomt bij koeien en schapen, dit maakt dat ze moeilijker kunnen overleven in een paardenlichaam. Misschien dat ze daarom minder eieren leggen? Ik weet het niet precies... maar het klopt dus wel dat ze lastig te vinden zijn bij een eitelling mestonderzoek.
Volg datum > Datum: dinsdag 29 januari 2013, 9:5629-1-13 09:56 Nr:253666
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen Re:253665
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Leverbot Structuur

Martina
Hocheifel
Duitsland

Jarig op 16-11

2894 berichten
sinds 30-7-2007
Leverbot heeft een tussengastheer nodig, een zoetwaterslak. Vandaar dat leverbot in natte gebieden voorkomt. Heb je geen natte zone, heb je geen slak, kan de leverbot zich niet verspreiden.
Als je zelf je eitellingen doet, doe ze dan es een jaar lang om de maand of nog vaker, je zult zien dat je in de winter wel degelijk eitjes zult vinden. Bij mij zaten er het hele jaar door constant eitjes (zeer weinig altijd, dat wel) in de mest. Met alleen een hele kleine verhoging in het voorjaar.
Wat mij betreft is het dan ook onzin te beweren dat er in de winter nooit eitjes in de mest zitten. Het is niet zo dat het hele systeem volledig stil ligt. Zeker niet als het van die warme winters zijn. Men roept wel dat er minder eitjes in de winter gelegd worden, maar m'n eigen onderzoek gaf dat niet aan.

Ik ben het er verder volledig mee eens dat de sample name van mestmonsters en de frequentie te wensen over heeft. Er kan inderdaad toch een hoop worm in zitten, maar is dat net niet uit dat ene kleine stukje mest dat men je zegt uit de drol te pakken gebleken. Op 1 meting wordt dan een resultaat gebaseerd dat er pas over een half jaar (of zo) weer gemeten moet worden. Ik vind dat niet betrouwbaar genoeg.

Mestonderzoek moet veel vaker gedaan worden en er moet meer uitleg zijn over hoe je een sample neemt en hoe je het bewaart.
Om deze redenen ben ik jaren geleden begonnen m'n mestonderzoek zelf te doen. Ik had aan de DA een sample gegeven, de uitslag was dat er nauwelijks eitjes in zaten. Maar het paard bleek daarna in de kliniek toch bomvol wormen te zitten. En ik ben niet de enige met zo'n verhaal. Ergens zitten er fouten in het hele gebeuren. Doe je het zelf, heb je het hele proces in handen.
Volg datum > Datum: dinsdag 29 januari 2013, 10:5229-1-13 10:52 Nr:253667
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:253666
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Leverbot Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Hoe pak je dat aan Martina, dat mestonderzoek zelf doen?
Ik moet zeggen dat ik elke keer wel aanhik tegen de kosten van wormonderzoek in de wetenschap dat de uitslag niet sluitend is en zelfs enorm kan afwijken. Maar domweg ontwormen is ook geen optie.
Naschrift (dinsdag 29 januari 2013, 11:00):
Ach natuurlijk: http://www.wormtest.nl/
Volg datum > Datum: dinsdag 29 januari 2013, 11:0429-1-13 11:04 Nr:253668
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:253667
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Leverbot Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Christel Provaas schreef op dinsdag 29 januari 2013, 10:52:

> Hoe pak je dat aan Martina, dat mestonderzoek zelf doen?
> Ik moet zeggen dat ik elke keer wel aanhik tegen de kosten van
> wormonderzoek in de wetenschap dat de uitslag niet sluitend is en zelfs
> enorm kan afwijken. Maar domweg ontwormen is ook geen optie.

Muriël van www.wormtest.nl organiseert hier dagcursussen voor.
E staan reeds diverse cursusdata op enkele locaties online, oa bij ons op 6 april en 21 september.

Groet, Pien
Volg datum > Datum: dinsdag 29 januari 2013, 11:2129-1-13 11:21 Nr:253669
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen Re:253668
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Leverbot Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
Spirithorses schreef op dinsdag 29 januari 2013, 11:04:

> Christel Provaas schreef op dinsdag 29 januari 2013, 10:52:
>
>>> Muriël van www.wormtest.nl organiseert hier dagcursussen voor.
> E staan reeds diverse cursusdata op enkele locaties online, oa bij ons op
> 6 april en 21 september.
>
> Groet, Pien
Pien ik schrijf me in ! .... ik zal nog verder op jouw site kijken wat nodig is....

Myriam
Volg datum > Datum: dinsdag 29 januari 2013, 11:5129-1-13 11:51 Nr:253670
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen Re:253667
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Leverbot Structuur

Martina
Hocheifel
Duitsland

Jarig op 16-11

2894 berichten
sinds 30-7-2007
Christel Provaas schreef op dinsdag 29 januari 2013, 10:52:

> Hoe pak je dat aan Martina, dat mestonderzoek zelf doen?
> Ik moet zeggen dat ik elke keer wel aanhik tegen de kosten van
> wormonderzoek in de wetenschap dat de uitslag niet sluitend is en zelfs
> enorm kan afwijken. Maar domweg ontwormen is ook geen optie.
Heb zelf een cursus bij paardenacademie.nl gedaan (Wim de Leeuw).
Of je doet gewoon dit: http://fiascofarm.com/goats/fecals.htm
Nog ff googelen op plaatjes van eitjes die voor paarden relevant zijn en klaar is kees :-)
Ik doe het mestonderzoek bij m'n schapen ook zelf.
Volg datum > Datum: dinsdag 29 januari 2013, 12:5929-1-13 12:59 Nr:253671
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen Re:253670
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Leverbot Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
Martina schreef op dinsdag 29 januari 2013, 11:51:

> Christel Provaas schreef op dinsdag 29 januari 2013, 10:52:
>
>> Hoe pak je dat aan Martina, dat mestonderzoek zelf doen?
>>
Nu dus bij Pien, wil je wel eens ontmoeten Christel! :) of woon je (te) ver van Riemst?

Myriam
Je leest nu onderwerp "Leverbot"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
37 berichten
Pagina 1½ van 3
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact