InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
40 berichten
Pagina 1½ van 3
Je leest nu onderwerp "Bowker over hoeven"
Volg datum > Datum: maandag 12 april 2010, 10:4012-4-10 10:40 Nr:198882
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:198878
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bowker over hoeven Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005

Bij Cadiz, die achter meer aan de buiten- dan binnenkant wil afslijten, groeien de steunsels aan de buitenkant van de straal langer door. Ik doe er niets aan. De binnensteunsels blijven uit zichzelf korter. Het lijkt me handig, omdat het de onder zwaardere druk staande buitenste hoefhelft ondersteunt met een extra stukje harde rand. Maar zou een hoef zo ver doordenken? Dattie zijn eigen zwakheid compenseert?
Volg datum > Datum: maandag 12 april 2010, 10:4612-4-10 10:46 Nr:198884
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:198873
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bowker over hoeven Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Martina schreef op maandag 12 april 2010, 9:44:

> Grappig dat je dat zegt. Nadat ik Ramey's artikelen gelezen had (die het
> zelfde over steunsels beweren als in dit artikel) ben ik van de steunsels
> van 1 van m'n paarden afgebleven. Juist daarna kwamen de grote
> veranderingen in de hoef, de hoef werd holler , de straalgroeven dieper en

Deze dingen zijn een gevolg van het optillen van het hoefbeen, doordat de laminae (witte lijn) is verbeterd. Hieraan gaat altijd een proces van maanden aan vooraf. Dit soort verbeteringen van de hoef zijn dan ook nooit toe te schrijven aan iets dat je recentelijk hebt gewijzigd.

Wat onze visie betreft omtrent de steunsels:

1) We adviseren niet om de steunsels uit te graven, maar slechts gelijk te maken aan de zool, of ze iets te laten uitsteken, maar nooit zover als de hoefwand rondom.
Steunsels die substantieel buiten de zool uitsteken zullen echt geen zoolgroei oid bevorderen, zodra de steunsels buiten de zool uitsteken is hun taak voorbij. Veel van dit soort onderzoek is achter de schermen bedoeld om tegenwicht te geven aan de Strasser methode, waarbij de steunsels worden uitgegraven. Tegen gelijk maken met de zool, zoals wij adviseren, ben ik nog geen steekhoudende bezwaren tegengekomen.

2) Pas op met buitenlands onderzoek en buitenlandse resultaten. Op rots- en steenachtige ondergrond slijten de steunsels vanzelf bij zodra ze te ver uitsteken. De Nederlandse (en grotendeels Vlaamse) bodem behoort tot de zachtste die je wereldwijd kunt vinden, en is niet bepaald representatief. Als je hier niets doet aan de steunsels dan groeien ze onbelemmerd door, verstoppen de zool, hinderen het hoefmechanisme, en zorgen uiteindelijk voor druk rond het straalbeentje waardoor het lijkt alsof het paard hko.htm">hoefkatrol heeft (en vaak ook ten onrechte als zodanig wordt gediagnosticeerd). Deze problemen zijn in vele delen van de wereld onbekend. Ik denk dat mensen als Bowker en Ramey een beetje wit wegtrekken als ze hier onze veengrond komen bekijken, en zich nog eens achter de oren gaan krabben over wat je hier nu met die steunsels het beste kunt doen. Regelmatig lopen op een asfaltweg neemt niet de functie van een rotsachtige ondergrond over, want asfalt is vlak en bevat geen uitsteeksels die tot in de holling van de zool komen. De steunsels groeien dan door, en als ze uiteindelijk zover uitsteken dat ze het asfalt raken dan slijten ze niet af, maar veren en buigen ze simpelweg met de druk mee.

3) Woon je op ondergrond met substantieel meer stenen dan de gemiddelde Nederlandse en Vlaamse bodem, dan kun je inderdaad overwegen om de groei van de steunsels iets meer door de natuur te laten reguleren. Het is opvallend dat de mensen die hier goede resultaten mee boeken op dit soort ondergronden wonen.

4) Een en ander is natuurlijk afhankelijk van het paard. Bij Jack hoef ik nooit iets aan de steunsels te doen, maar bij Harisha bijvoorbeeld weer wel. Het is een beetje gevaarlijk om vanuit een persoonlijke ervaring anderen te adviseren om hetzelfde te gaan doen: als jouw paard(en) nou eenmaal gemakkelijk afbrokkelende steunsels hebben kun je je permiteren om het zijn gang te laten gaan (zeker als je ook nog eens op een minder zachte ondergrond woont), terwijl bij iemand die dat na gaat doen het rampzalige gevolgen kan hebben.

Vooralsnog denk ik dat de manier waarop wij adviseren de steunsels bij te werken in ieder geval in dit leefgebied de beste oplossing blijft.
Ben je eenmaal iets "gevorderd" dan kun je overwegen om een beetje te experimenteren, maar blijf in gedachten houden dat niet alle onderzoeksresultaten zondermeer ook van toepassing zijn op de Nederlandse en Vlaamse omstandigheden. En denk altijd aan het tijdsplaatje: juist omdat er zoveel tijd zit tussen bekappen en de resultaten ervan, vaak meerdere maanden, is het verleidelijk om te denken dat verbeteringen een recentere oorsprong hebben dan in werkelijkheid het geval is.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 12 april 2010, 11:4412-4-10 11:44 Nr:198893
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:198809
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bowker over hoeven Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
Moniek schreef op zondag 11 april 2010, 13:22:

>
> http://www.paardenservice.nl/bowkerbijeenkomst%20juli%202008.pdf
>
> Interessant onderzoek. Geeft soms net een andere kijk.
>
> Moniek

Wat mij het meeste opvalt in dit artikel was de conclusie dat staan en lopen op een harde ondergrond zoals beton (asfalt) niet goed is voor hoeven, en de verklaring waarom dat zo is.

Karen
Volg datum > Datum: maandag 12 april 2010, 13:0712-4-10 13:07 Nr:198908
Volg auteur > Van: Moniek Opwaarderen Re:198884
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bowker over hoeven Structuur
Moniek
Homepage
Nederland

Jarig op 22-1

1993 berichten
sinds 30-9-2004

Dank voor deze reactie. De nuanceringen (mn over de NL bodem) lossen bij mij veel van de door dit artikel ontstane verwarring over de steunsels op.

Maar dan nu nog de redenering over het staan (lopen) op harde bodem en dat dat de doorbloeding van de hoef te groot maakt? Hier hebben de paarden een grote verharde paddock.

Moniek
Volg datum > Datum: maandag 12 april 2010, 13:2512-4-10 13:25 Nr:198912
Volg auteur > Van: Marlies Sanders Opwaarderen Re:198908
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bowker over hoeven Structuur

Marlies Sanders
Nieuwdorp
Nederland

Jarig op 6-8

2752 berichten
sinds 11-7-2009

Ja, ik ben net ook tegels aan t leggen, moet ik daar maar weer mee stoppen???
Heb al verharding in en voor de stal en een zandpaddock, ben nu padje door de wei naar een toekomstige grind/puin-bak aan t leggen....
Ik schrik er ook wel een beetje van eigenlijk....
Volg datum > Datum: maandag 12 april 2010, 13:4612-4-10 13:46 Nr:198917
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:198912
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bowker over hoeven Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Marlies Sanders schreef op maandag 12 april 2010, 13:25:

>
> Ja, ik ben net ook tegels aan t leggen, moet ik daar maar weer mee
> stoppen???
> Heb al verharding in en voor de stal en een zandpaddock, ben nu padje door
> de wei naar een toekomstige grind/puin-bak aan t leggen....
> Ik schrik er ook wel een beetje van eigenlijk....

Voordat het halve PN forum nu ineens weer de zo zorgvuldig bij elkaar gespaarde stoeptegeltjes gaat opppaken omdat een professor dat gezegd heeft.... owh

Maak je niet te druk en blijf vooral kijken naar je eigen situatie.
Paarden staan nooit 24/7 op het harde. Ik weet heel zeker dat het wel meevalt.

Regelmatig aanbieden van harde ondergrond blijft een van de beste manieren om de hoeven te trainen en te harden.
Als wij onze paarden vanaf nu niet meer regelmatig op de beton/stenen/keien laten lopen/eten weet ik heel zeker dat ze 't komende seizoen niet meer de berg opkunnen hier, met al z'n vuursteen en keien.

Komop, beetje zelfvertrouwen houden he.... :-P

Groet, Pien
Volg datum > Datum: maandag 12 april 2010, 14:1012-4-10 14:10 Nr:198921
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:198908
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bowker over hoeven Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Moniek schreef op maandag 12 april 2010, 13:07:

> Maar dan nu nog de redenering over het staan (lopen) op harde bodem en dat
> dat de doorbloeding van de hoef te groot maakt? Hier hebben de paarden een
> grote verharde paddock.

Welnee. Bowker is de enige die dit verzonnen heeft. Alle andere experts vinden dat verharding juist goed is. Afgezien daarvan, iedereen kan dat zelf gemakkelijk ervaren.
Teveel doorbloeding? Ik moet de eerste arts nog tegenkomen die van mening is dat een betere doorbloeding een nadeel is.
Gegarandeerd stuiten we straks wel weer een keer op een "onderzoek" waaruit moet blijken dat hoefijzers toch beter zijn... Ach...

De laatste tijd zie ik steeds meer onzin-onderzoeken en onzin-beweringen. We zijn nu in de periode belandt waarin zo'n beetje alles wat zinnig is al is gezegd... en degenen die vooral zo nu en dan iets nieuws willen melden weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten verzinnen, of het gaat om onnozele details. De afronding wat ronder, of juist wat spitser? Een millimeter meer of minder steunsel? Etc.

99% van het resultaat behalen we door het paard van de ijzers te halen, van de straal af te blijven, de hoefwand niet meer te laten uitsteken, het paard niet meer op stal op te sluiten, veel te laten bewegen over een harde ondergrond, en minder koolhydraten te voeren. De overige 1% is leuk discussievoer, maar zal voor de gemiddelde paardenhouder weinig merkbare veranderingen opleveren.

Frans
Volg datum > Datum: maandag 12 april 2010, 15:4812-4-10 15:48 Nr:198937
Volg auteur > Van: Martina Opwaarderen Re:198884
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bowker over hoeven Structuur

Martina
Hocheifel
Duitsland

Jarig op 16-11

2894 berichten
sinds 30-7-2007
>> Grappig dat je dat zegt. Nadat ik Ramey's artikelen gelezen had (die het
>> zelfde over steunsels beweren als in dit artikel) ben ik van de steunsels
>> van 1 van m'n paarden afgebleven. Juist daarna kwamen de grote
>> veranderingen in de hoef, de hoef werd holler , de straalgroeven dieper en
>
> Deze dingen zijn een gevolg van het optillen van het hoefbeen, doordat de
> laminae (witte lijn) is verbeterd. Hieraan gaat altijd een proces van
> maanden aan vooraf. Dit soort verbeteringen van de hoef zijn dan ook nooit
> toe te schrijven aan iets dat je recentelijk hebt gewijzigd.
Tis inderdaad moeilijk de dingen juist toe te wijzen als er meerdere dingen tegelijk bezig zijn.
Volg datum > Datum: maandag 12 april 2010, 18:4412-4-10 18:44 Nr:198964
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:198937
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bowker over hoeven Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005

Hey Pien! Gave foto!
Je leest nu onderwerp "Bowker over hoeven"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
40 berichten
Pagina 1½ van 3
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact