InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
32 berichten
Pagina 2½ van 3
Je leest nu onderwerp "going with en leiden, voor Michiel"
Volg datum > Datum: woensdag 2 november 2005, 20:102-11-05 20:10 Nr:36633
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:36628
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: going with en leiden, voor Michiel Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Coralie van W schreef op woensdag 2 november 2005, 19:02:
> Mijn les met paarden is dus geweest dat ik wel MOET leiding
> nemen.
> Vanuit die leiding kan je het paard de ruimte geven om zijn
> eigen wereld te
> gaan ontdekken (zoals in going with).
> Als het paard schrikt moet ik, als leider, in staat zijn om
> rustig te
> blijven, en zo een veiligheidsbaken voor het paard te zijn.
> Moeilijke
> situaties die ontstaan moet IK in volkomen rust en vertrouwen
> kunnen
> oplossen.
********************

Die ervaring heb ik ook. Volgens mij vindt mijn paard het ook zeker prettig dat ik een soort baken ben. Dat ik uitstraal dat ik weet wat goed en fout is, welke kant we op moeten en welke niet. Het was voor hem in het begin wel wennen maar nu hij eraan gewend is en het blijkbaar ok vindt geeft het volgens mij voor hem ook veel rust. Hij hoeft dan immers op veel dingen zelf niet meer zo te letten, die taak heb ik overgenomen.

Ik zie dat "leidertje spelen" helemaal niet als nadelig voor een paard. Het geeft toch ook veel rust? In een kudde lopen ze toch ook niet zomaar alle kanten op?

Tis bij ons niet zo dat mijn paard geen inbreng heeft, dat heeft hij wel degelijk! Hij heeft nu inmiddels door hoe hij dingen van mij gedaan kan krijgen, en vraagt b.v. subtiel om "rusten", "stoppen" of "zullen we daar naartoe?". Dat geeft voor mijn gevoel een heel prettige samenwerking: ik vraag hem dingen, hij mij.
Volg datum > Datum: woensdag 2 november 2005, 21:592-11-05 21:59 Nr:36643
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:36633
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: going with en leiden, voor Michiel Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
HannahFroukje schreef op woensdag 2 november 2005, 20:10:

Ja ik ben er ook absoluut een voorstander van, om het meegaan met je paard zijn voorkeuren, zo te doen dat het past bij paard en ruiter. Voor iedere combinatie dus een beetje anders, zelfs per rit en binnen één rit.

> voor hem ook veel rust. Hij hoeft dan immers op veel dingen
> zelf niet meer zo te letten, die taak heb ik overgenomen.
>

> dingen van mij gedaan kan krijgen, en vraagt b.v. subtiel om
> "rusten", "stoppen" of "zullen we daar naartoe?". Dat geeft
> voor mijn gevoel een heel prettige samenwerking: ik vraag hem
> dingen, hij mij.

Als een paard té schrikachtig wordt, van going with, dan minderen natuurlijk. Hoe kan het dat een bepaald paard meer gaat schrikken? Een klein beetje, in de begin fase, zie ik als positief. Het betekend ook dat een paard meer oog gaat krijgen voor zijn omgeving, hij krijgt er een meer levende relatie meer. In plaats van er als een aangestuurde robot er half blind door heen te denderen. Na een tijdje geeft die bestudering van zijn omgeving juist zelf vertrouwen. Is een paard zo wie zo gevoelig en schrikachtig dan is eigen kalmte en zekerheid heel belangrijk, mee eens. En daarnaast zou ik hem ook zijn omgeving laten verkennen op zijn eigen wijze om daarmee zelf vertrouwen te vergroten.

Idealisme is mooi als het de praktijk dient. Idealisme is een vergissing als je niet meer een gewone lekkere buitenrit veilig kunt maken.

Michiel
Volg datum > Datum: woensdag 2 november 2005, 22:342-11-05 22:34 Nr:36647
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:36471
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: going with en leiden, voor Michiel Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Michiel schreef op dinsdag 1 november 2005, 0:21:

> HC je doet meer going with your horse dan je zelf wilt toegeven
> ;-)

Als je goed gelezen hebt lees je dat ik héél veel met mijn paarden meega, mijn paarden héél veel ruimte geef, nee vráág voor eigen initiatief en zelf nadenken. Wij doen ook onze best voor een leeromgeving en leerervaringen.
95% van de rijtijd loopt mijn paard op eigen systeem. Meer dan de helft van de tijd liggende teugels of de halsring op de hals. Ik maak kontakt voor steun en geef alleen maar signalen als ik wat wil. Licht maar duidelijk en coherent en ik verwacht dat ik het maar één keer hoef aan te geven. Daarbinnen hebben ze héél veel ruimte.

Ik interpreteer die modische goeroe-term echter zoals de numidische ruiters dat 500 jaar en eerder BC in de praktijk brachten: binnen het kader van menselijk leiderschap, PÚNT. Leiderschap gebaseerd op vertrouwen en 'vrije' keuze, op onvoorwaardlijkheid van beide kanten zodat je zonder reserves kan samenwerken. Daarvoor moet je echter wel aantonen dat je die leiderspositie terecht hebt.
In dit laatste zit de crux: dat doe je niet door je paard te stimuleren ongehoorzaam te zijn. Dat doe je door aan te tonen dat het in het belang van het paard is jouw beslissingen te volgen; 'je krijgt wat je beloont'. Dát is waarom paarden achter een leidmerrie aanlopen, dát is waarom ze zich door een hengst laten drijven: omdat zij de voer- en waterplekken vindt, omdat hij de groep beschermd.
Dat is waarom ik 'going with' zo riskant open voor verkeerde interpretatie vind.

Vandaag weer een paar schítterende voorbeelden: we waren wat hoefonderhoud aan het doen net buiten de wei en Zomer stak elke keer haar kop door het hek. Mijn lief zei daar al een paar keer wat van en schoot verbaal uit haar slof. Capricho kwam gelijk aangestoven. Keek even of Zomer op haar reageerde en greep toen resoluut in.
Even later liep Luna wat lastig in de weg toen we met manen uitpluizen bezig waren en wederom was een mopperend woord van mijn lief genoeg voor een behulpzame actie van pielemans.
Mijn lief mag hem echter absoluut niet het touwhalster om doen, dan komt hij naar mij. Ik ben naadloos zijn leider en steun maar ook degene die geen énkel streepje landjepik toestaat; NIETS.
Dat is wel discipline, maar geen kadaverdiscipline; dat is het raamwerk van de spelregels. Zo lang ik die superduidelijk in neon aan de imaginaire muur laat knipperen weten we beíden waar we aan toe zijn en hebben we alle ruimte om zonder spanning met elkaar om te gaan.

Hoe sterker jouw positie als verstandige en veilige, betrouwbare leider is, hoe meer vrijheid jij jouw paarden kan geven.
Volg datum > Datum: woensdag 2 november 2005, 23:232-11-05 23:23 Nr:36654
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:36647
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: going with en leiden, voor Michiel Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Huertecilla schreef op woensdag 2 november 2005, 22:34:

Ik denk dat je meer band en meewerking gekregen hebt van je paard door die vrijheden dan door het strenge leiderschap. Het is alleen wat onzichtbaarder en er wordt niet zo veel op gelet en over gepraat. Bijna iedereen heeft grens conflicten met zijn paard, en daarom krijgen die alle aandacht. Wat er binnen die grenzen gebeurd dat is echter het waardevolle. Al ben ik met je eens:

> Hoe sterker jouw positie als verstandige en veilige,
> betrouwbare leider is, hoe meer vrijheid jij jouw paarden kan
> geven.

Absoluut, als ik me geen zorgen hoef te maken over het overtreden van mijn grenzen, dan wordt rijden pas leuk en kan ik meegaan met mijn paard precies waar en hoeveel als ik zelf wil. Weet je, het werkt ook andersom. Door vrijheid te geven, worden mijn grenzen in één adem en vanzelfsprekend opgevolgd. En over de grans heen gaan, maakt vrijheid onmogelijk.

En om nuchter te zijn, Shadow en ik zijn nog niet zo ver, in haar moeite om van huis af te gaan,als we alleen rijden. Welke gedachtes heb je daar bij HC?

> Mijn lief mag hem echter absoluut niet het touwhalster om doen,
> dan komt hij naar mij. Ik ben naadloos zijn leider en steun
> maar ook degene die geen énkel streepje landjepik toestaat;
> NIETS.

Hierbij kun je, jouw grenzen nog aanscherpen. Door je paard niet toe te staan (door een leerproces) dat je lief hem niet het halster aan mag doen. Dat valt voor mij onder de noemer: "Geen agressie toestaan naar andere mensen en paarden die ik bescherm".

Michiel
Je leest nu onderwerp "going with en leiden, voor Michiel"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
32 berichten
Pagina 2½ van 3
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact