InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
63 berichten
Pagina 2½ van 5
Je leest nu onderwerp "Bijvoeren van veulens"
Volg datum > Datum: maandag 21 februari 2005, 11:2121-2-05 11:21 Nr:22833
Volg auteur > Van: marjolijn Opwaarderen Re:22832
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bijvoeren van veulens Structuur

marjolijn
Nederland


1465 berichten
sinds 28-7-2003
Nick Altena schreef op maandag, 21 februari 2005, 10:40:
> Buiten dat blijf ik het vreemd vinden dat men op een site als PN
> als eerste advies een brok gaat aanbevelen.

Hee Nick, nu voel ik me ff aangesproken.
Ik heb inderdaad geschreven dat ik zelf wel wat zou bijvoeren inderdaad.

En niet omdat ik nou zo'n voorstander van brokkies ben. Geen van onze dieren krijgt brokvoer. Voor iedereen proberen we de meest natuurlijke en gezondste samenstelling te verzinnen.
De paarden (vnl. Shires) leven allemaal op hooi, gras, takken en likstenen. Onze wei is al een aantal jaren onbe(bij)mest is, wordt laat en maar 1x gemaaid en vertoont inmiddels een vrij variabele samenstelling, incl. brandnetels, distels, kamille en ook vervelende plantjes die zonnebrand veroorzaken :-S (ieder voordeel....) (geen JKK gelukkig)

Maarrrrrr. Ik heb hier enige maanden zo'n bijna 2 meter groot joch in de groei in pension gehad. En hij had eenvoudigweg niet genoeg aan het gras en onbeperkte hooi. Hij viel in. Groeien kost erg veel en zeker in deze formaten.
Ik heb het voor mezelf moeten toegeven. Bijvoeren was voor dit paard écht nodig.

(en of dat nou perse veulenbrok of iets anders moet zijn, laat ik even in het midden, gedegen onderzoek zou naar een voer met de juiste samenstelling moeten leiden, in welke vorm dan ook)

Marjolijn
Volg datum > Datum: maandag 21 februari 2005, 11:3021-2-05 11:30 Nr:22836
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:22832
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bijvoeren van veulens Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Nick Altena schreef op maandag, 21 februari 2005, 10:40:

> Ik vind dit dus niet dezelfde discusie als voorheen....sorry
> Voorheen was er een discusie over het wel/niet noodzakelijk zijn
> van brok en een discusie over het wel/niet aanmaken van
Ø vitamines door het paard zelf.
********************
Een paard kan net als een mens een aantal vitamines aanmaken. Maar zal daar net als een mens wel de benodigde bouwstoffen voor nodig hebben. Je zult dus wel moeten zorgen dat hij die krijgt.

> De zoekfunctie , die weer uitstekend werkt, zal je hier bij
> verder helpen om al deze berichten nog eens na te lezen, iets
> wat ik ook regelmatig doe...
>
> Zo’n
>> zwart/wit discussie moet je maar met iemand anders voeren hoor.
>
> Tja, dit vind ik dus een beetje zwart/wit kijken...ik mag dus
> niet discusieren met jou begrijp ik..owkee dan is dit de laatste
Ø keer...nogmaals sorry.
**************************
Je “mag “ van mij best discussieren hoor. Ik garandeer alleen niet dat ik meedoe ;-).

> Das niet zon moelijke he? de reden waarom ik dat denk...
> Je stelde nml. in je vorige bericht nog al erg zeker te zijn dat
> ik, en met mij nog meerdere, wel erg ver doorschoten in onze
> gedachte dat gras en hooi geven genoeg was.
> Ook in mijn vorige bericht kan je toch duidelijk lezen dat je
> daar nmm. een verkeerde gedachte over hebt en dat we wel
> degelijk andere zaken bijgeven zoals eerder door oa. Piet
> genoemd lucerne, haver of granemix, bieten , bietenpulp,
Ø wortelen, appels en ga maar door.
*******************
Tsja, wie is “we”? Als je letterlijk in sommige berichten leest ‘Ik geef mijn paard alleen hooi of kuil”, dan komt het echt vaak over alsof dat voldoende zou zijn. Nu maak jij er een beetje van alsof ik de hele SITE zou aanvallen, inclusief de mensn die hun paard gevarieerd bijvoeren met natuurlijke spullen.

Waar het mij om gaat.

Je ziet nu vaak het effect – zo ook hier – dat op deze paardnatuurlijk site vaak EVEN iemand komt aanwaaien en dan hier een vraag lanceert van “moet ik mijn paard brok bijvoeren? “ en het antwoord is dan al snel “nee hoor je hoeft je paard geen brok bij te voeren”. Het wat-je-dan-wel-moet-doen komt misschien dan niet eens meer aan de orde! Als iemand dan meteen (gerustgesteld) weer afhaakt en zijn paard dus alleen maar hooi gaat voeren omdat brok blijkbaar niet hoeft, heb je dan wat bereikt ? In dat licht moet je mijn reactie ook vooral zien. Ik zou daar dus erg voorzichtig mee zijn. Zulke vragen zijn wel doorgaans van mensen die hun paard in een standaard situatie hebben staan, en waarin ze ’s ochtends en ’s avonds hooi krijgen, en eventueel brok en verder weinig. Want dat is nu eenmaal de meest voorkomende situatie. Laat je dan de brok weg, en vervang je dat door niets anders ... dan heb je zo een paard met een tekort (en nogmaals, het voorbeeld ging om een Shire VEULEN).

Ook een goed voorbeeld (nou ik toch bezig ben), dat buitenstaan van paarden. Natuurlijk kan je paard best dag en nacht buitenstaan. Ben ik helemaal voor. Maar niet in elke situatie! (overigens staat mijn eigen paard 's nachts binnen en dat vin'k ook prima).

Ik heb hier al een aantal voorbeelden gezien van situaties waarin blijkt dat mensen hun paard “dan maar buitenzetten” (in wat voor onnatuurlijke situatie dan ook), want “dat moet toch kunnen want dat zegt men hier”. Dat gebeurt dus wel he! En dan zie je b.v. dat een paard op een postzegel grond komt te staan tot zijn knieen in de blubber en met mok erbij, omdat hij “zonodig buiten moet staan want dat is natuurlijker”. Ja, dat vind ik nou echt het toppunt van natuurlijk paardhouden (maar niet heus).

Klinkt dat wat cynisch ? Nou ja dat moet dan maar. Ik ben zeker wel een voorstander van "zo natuurlijk mogelijk paardrijden en - houden". En toch voer ik m'n paard wat brok. Niet veel, maar wel wat. Waarom? Voornamelijk vanwege het gemak (you may shoot me now ....). Had ik m'n paard aan huis, zou ik het anders doen. Maar dat heb ik - zoals zovelen - nu eenmaal niet. En dat hoeft van mij ook niet per se, want deze situatie is voor't paard zo te zien best heel prettig. Ik leg mijn prioriteiten bij dat wat ik het belangrijkst vind.

Nou ja, ik denk zelf maar zo, wat is precies natuurlijk in Nederland? Ik vind het sowieso niet zo belangrijk eigenlijk. Kijk, de een clickert met z’n paard, de ander zoekt het vooral in communicatie (in die categorie val ik vooral), er zijn een aantal die zich verdiepen in al of niet enten en/of ontwormen, of natuurlijker ontwormen, de ander zoekt het vooral in een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving of voeding en weer een ander zit naast z’n paard op de bank (voor’t geval je het je afvraagt Egon, ja ik bedoel jou ;-). Waar is “WE” in dit verband? Er IS geen “we”. Elke situatie is uniek.

Het kan mij niet bommen hoor eerlijk gezegd ;-) wat ieder met z’n paard doet, zolang dat paard maar happy is en er voldoende aandacht is voor z'n voeding en gezondheid. Dit mag je lezen als: dat mensen een beetje blijven nadenken hoe ze hun situatie of eigenlijk die van hun paard zo goed mogelijk kunnen optimaliseren.

Ik vind echter wel dat je op zo’n site een beetje uit moet kijken met adviezen, veel mensen zitten helemaal niet in een situatie waarin de adviezen hout gaan snijden en waarin ze de adviezen naar behoren kunnen opvolgen. En dan wordt het paard er toch de dupe van.

Voel je a.u.b. niet zo aangevallen Nick. Nergens voor nodig. Wij raken hier toevallig over in gesprek (laat ik het zo noemen) maar in feite gaat wat ik zeg helemaal niet over jou maar over een aantal posts of de nuance van sommige posts in het algemeen.
Volg datum > Datum: maandag 21 februari 2005, 11:3221-2-05 11:32 Nr:22838
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:22833
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Bijvoeren van veulens Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
marjolijn schreef op maandag, 21 februari 2005, 11:21:

> Nick Altena schreef op maandag, 21 februari 2005, 10:40:
>> Buiten dat blijf ik het vreemd vinden dat men op een site als PN
>> als eerste advies een brok gaat aanbevelen.

>
> (en of dat nou perse veulenbrok of iets anders moet zijn, laat
> ik even in het midden, gedegen onderzoek zou naar een voer met
> de juiste samenstelling moeten leiden, in welke vorm dan ook)
***************

Dit is nou precies wat ik bedoel. Geen situatie is gelijk, en geen een paard is gelijk. En een shire of een Belgisch veulen is toch effe wat anders dan een haflinger, om op te groeien.
Je leest nu onderwerp "Bijvoeren van veulens"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
63 berichten
Pagina 2½ van 5
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact