InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
61 berichten
Pagina 3½ van 5
Je leest nu onderwerp "hoe zat dat ook alweer met mok?"
Volg datum > Datum: woensdag 15 december 2004, 9:4215-12-04 09:42 Nr:19081
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:19069
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoe zat dat ook alweer met mok? Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Karin schreef op dinsdag, 14 december 2004, 21:38:

>> Ik heb het idee dat te dik zijn ook een afvalopeenhoping is.
>>
>

> als de goede teveel zijn (zoals bijv vit A) dan levert het ook
> weer problemen op.
>
> Groetjes Karin

Dit is niet helemaal juist Karin...
Er zijn vier vitamines die vetoplosbaar zijn (A,D,E en K) - deze worden niet zoals je suggereert in de vetlagen opgeslagen, maar in de lever!
Een te hoge inname van deze vitaminen kan dit orgaan ( en de bijbehorende processen) beschadigen en verstoren. Alle andere vitamines zijn wateroplosbaar en worden bij een teveel via de urine uitgescheiden.

Ik meen me te herinneren dat er ook eens geschreven is dat eiwitten opgeslagen werden ( Frans schreef dat meen ik) toen hier gesproken werd over bijvoeding van een drachtige merrie. En op grond daarvan zou geen bijvoering van een merrie nodig zijn omdat ze al voldoende stoffen zou kunnen leveren... ook dit is niet juist. Een teveel aan eiwitten wordt eveneens via de urine afgescheiden ( vorming van ureum) en is aantoonbaar via een simpele test.

Vetten worden wél in het lichaam opgeslagen en zijn in feite alleen maar weg te krijgen door arbeid ( omzetting naar energie).

Er is hier de laatste tijd al veel gokwerk gedaan naar 'de juiste voeding' ... en wat krachtvoer betreft is er zelfs al de term 'junkfood' gevallen. Eigenlijk is dat niet juist. Als je de juiste verhoudingen van voeding en - behoeftes analyseert, dan heb je er een dagtaak aan om ervoor te zorgen dat het paard alle benodigde stoffen in de juiste verhouding binnenkrijgt. In krachtvoer (biks etc.) zit in principe de basis in de juiste verhouding.
Als iemand, om welke reden dan ook, besluit geen krachtvoer bij te geven- bv omdat het niet 'natuurlijk' is, dan moet je verduveld goed in de gaten houden dat het paard - goedbedoeld - geen tekorten gaat oplopen. Een paard dat niks doet ( = alleen op de wei loopt) heeft wellicht voldoende aan gras en hooi, een paard dat lichte tot matige arbeid verricht niet! Een paard dat zware arbeid verricht ( galoptraining, springen etc) heeft daarbovenop nog meer aanvulling nodig.

Vetten, nauwelijks aanwezig in grassen, zijn nodig om de vier vet-oplosbare vitaminen A,D, E,K in het lichaam hun werk te laten doen. Daarvoor zijn granen nodig! (Mais levert het hoogste vetgehalte, maar weinig eiwit). Je kunt het één niet los van het ander zien.

Een laatste punt: het paard kan alleen Vitamine C in grote hoeveelheden zelf aanmaken. Extra geven is dus niet nodig! Het wordt gewoon uitgeplast. Ook D, E en K kan het paard zelf aanmaken maar niet in ruim voldoende mate en met die drie vitamines is dus wel degelijk aanvullig nodig om een lichaam optimaal te laten presteren.

Marianne
Volg datum > Datum: woensdag 15 december 2004, 9:4815-12-04 09:48 Nr:19082
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:19071
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoe zat dat ook alweer met mok? Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Malenka schreef op dinsdag, 14 december 2004, 22:07:

> Karin schreef op dinsdag, 14 december 2004, 21:38:
>
>>> Ik heb het idee dat te dik zijn ook een afvalopeenhoping is.

>> Groetjes Karin
>
> Dan een vraag van mij:
> Hoe kan je je paard op verantwoorde wijze laten afvallen?

Malenka, heb je een pony of een paard??
Denk erom dat je een pony nooit drastisch op dieet mag zetten! De vetten komen dan los en kunnen het bloed vervetten, wat de dood van het dier tot gevolg kan hebben!

Ik weet niet precies wat je voert: als je krachtvoer (biks, muesli) geeft dan dit langzaam verminderen en meer overjarig hooi gaan geven. En de beste manier om te vermageren is: aan het werk!! Misschien niet meteen hele dagen, maar langzaam opbouwen. De 6-8 uur die Egon noemde, dat zou ik maar niet doen: maar rustig opbouwen naar een uur stevige arbeid per dag ( dat betekent dus galoptraining) dat heeft effect.

Werkschema: als een paard helemaal niks doet ( dus gewoon op de wei loopt) dan kun je beginnen met iedere dag een 15 minuten longeren: eerst rustig laten instappen, een paar rondjes draf, dan weer stappen ( en ook van zijde wisselen). Dan na verloop van een week een galopje ertussen door en de tijdsduur langer maken.
Als je al te rigoreus begint met een vet paard dan liggen er wel andere problemen op de loer (hart, longen) die je natuurlijkw ilt vermijden. :)

Marianne
Je leest nu onderwerp "hoe zat dat ook alweer met mok?"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
61 berichten
Pagina 3½ van 5
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact