InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18906 onderwerpen
275517 berichten
Pagina 5½ van 18368
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: vrijdag 1 augustus 2003, 18:321-8-03 18:32 Nr:68
Volg auteur > Van: hester Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: natuurlijk bekappen Structuur

hester
Nederland

Jarig op 13-10

157 berichten
sinds 29-7-2003
Eleonor Waelkens schreef op woensdag, 30 juli 2003, 11:34:
Hoi!

Nooit eerste keer zelf doen!!!
Zoek een goede smid. Het is echt een totale andere manier van bekappen en elk paard reaggert hier weer anders op. Mijn Haf heb ik eerst door een reguliere smid van de ijzers afgehaald en 1 jaar liep hij nauwelijks. Er lag een grindpad van 500 meter waar we iedere dag over heen moesten, een ramp!!
Gelukkig doet Fernand van Geenen mijn beesten!! Ik ben zeer tevreden enhij reist zelfs af en toe naar Belgie!

Hester
Volg datum > Datum: vrijdag 1 augustus 2003, 22:021-8-03 22:02 Nr:69
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: De Witte lijn Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Hoi allemaal,
Ik heb zitten denken over het "probleem" met mijn pony en veel gelezen op vnl. deze site over het natuurlijk bekappen en bedacht het volgende (en zou graag een mening van jullie willen horen).
Mijn pony is dus van de ijzers en loopt erg gevoelig (zie voorgaande berichten voor meer informatie).
Vorig jaar wilde ik haar onbeslagen laten, maar ze kreeg toen super lange voeten. De hoefsmid vond het niet nodig te bekappen, deed alleen de straal dan bekappen, maar niet de wand.
Kan ze daardoor ook een uitgerekte witte lijn gekregen hebben en daardoor destijd om de haveklap gevoelig gelopen hebben?
Zo ja, dan vermoed ik nu dat ze toen helemaal niet bevangen was wat werd aangenomen (en wat overigens nooit in geen enkel onderzoek is aangetoond), maar dat het wat met die uitgerekte witte lijn te maken had. We hebben haar toen ijzers gegeven en het probleem met gevoelig lopen was weg, maar daarmee is de witte lijn nog meer beschadigd. En nu na een jaar de ijzers eraf gaan, heb ik dus acuut (en nog wat erger) het probleem weer terug.
Wat vinden jullie van deze theorie? Zou dit kunnen?
En hoelang zou het duren eer die witte lijn weer sterk genoeg is?
Hoe kan ik dat versnellen; juist veel beweging of juist niet? En welke bodem is geschikt (ze loopt nu het beste op de wei; niet in zand of harde bodem). Ik heb niet de indruk dat de zool het echte probleem is. Haar voeten voelen mooi koel aan, ze staat goed vierkant, ligt niet veel, eet goed. Onderkant is niet warm of druk gevoelig, geeft goed een voetje. In februari had ze nog bokhoeven, nu in 3 bekapbeurten een soort van "natuurlijke" hoef. Is dit misschien te snel gegaan? Heel erg graag diverse reacties, want het is erg nieuw voor mij allemaal.
Groeten, Ingrid
Volg datum > Datum: vrijdag 1 augustus 2003, 22:581-8-03 22:58 Nr:70
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:69
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: De Witte lijn Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Ingrid den Ouden schreef op vrijdag, 1 augustus 2003, 22:02:

> Vorig jaar wilde ik haar onbeslagen laten, maar ze kreeg toen
> super lange voeten. De hoefsmid vond het niet nodig te bekappen,
> deed alleen de straal dan bekappen, maar niet de wand.

Nou, da's net verkeerd om!!! Bij natuurlijk bekappen laat je de straal intact, maar de hoefwand haal je weg tot aan de zool.

> Kan ze daardoor ook een uitgerekte witte lijn gekregen hebben en
> daardoor destijd om de haveklap gevoelig gelopen hebben?

Ja, zeker! Zo hoort een paard niet te lopen. En juist door de te lange hoefwand, waarbij het paard steunt op de hoefwand in plaats van op de zool en straal komt het hele gewicht op de witte lijn terecht.

> Zo ja, dan vermoed ik nu dat ze toen helemaal niet bevangen was
> wat werd aangenomen (en wat overigens nooit in geen enkel
> onderzoek is aangetoond), maar dat het wat met die uitgerekte
> witte lijn te maken had.

Als de witte lijn verbinding niet sterk genoeg is zakt het hoefbeen omlaag. Eigenlijk is het effect hetzelfde als hoefbevangen.

> En hoelang zou het duren eer die witte lijn weer sterk genoeg
> is?

Een witte lijn die zwak of losgelaten is groeit niet meer vast. Maar: Er groeit voortdurend vanaf de kroonrand een nieuwe hoef naar beneden, inclusief witte lijn. Het duurt ruim een jaar voordat het weefsel dat bij de kroonrand groeit de bodem heeft bereikt. Het is net als een vingernagel die losgelaten is: het losgelaten stuk groeit niet meer vast maar het nieuwe gedeelte dat aan het groeien is zit vast en uiteindelijk groeit het losse gedeelte gewoon uit. Bij een paard duurt dat iets van 15 maanden.

> Hoe kan ik dat versnellen; juist veel beweging of juist niet?

Veel beweging op harde grond zorgt voor een goede doorbloeding, en daarmee gezonder weefsel. Goed bekappen, wekenlijks bijhouden van de hoefwand, helpt enorm. Eigenlijk hetzelfde als wat je zou doen met een vingernagel die gedeeltelijk los zit: Knip hem steeds kort af zodat je met het uitstekende deel niet steeds overal achter blijft haken. Bij de hoefwand is dat net zo, zorg dat het paard zoveel mogelijk loopt op zool en straal en de witte lijn niet steeds weer opnieuw losscheurt.

> welke bodem is geschikt (ze loopt nu het beste op de wei; niet
> in zand of harde bodem).

Beweging doet al heel veel. 24 uur weidegang is het beste dat je voor de hoeven kan doen.

> In februari had ze nog
> bokhoeven, nu in 3 bekapbeurten een soort van "natuurlijke"
> hoef. Is dit misschien te snel gegaan?

Ligt er maar helemaal aan, dat is moeilijk te beoordelen vanaf een afstand. Maar doorgaans kun je veel in een keer doen, mits je maar van de zool afblijft. Als je in de zool gaat snijden DAN wordt een paard gevoelig. Bij het bekappen hanteer je de zool als grens, doorgaans schuift de zool steeds wat verder op zodat je bij iedere bekapping weer iets verder kan gaan, tot je uiteindelijk een goed model hoef hebt.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: zaterdag 2 augustus 2003, 10:172-8-03 10:17 Nr:71
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: de Witte lijn Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Hoi Frans (en anderen ook natuurlijk).

Dank voor je reactie. Mijn vermoeden zou dus kunnen kloppen. Maar is het nu dan zo dat ze een jaar tot 15 maanden gevoelig kan blijven lopen? Vorig jaar liep ze steeds binnen 14 dagen toch wel weer redelijk goed (maar kreeg het om de zoveel tijd dus terug).

Ze loopt 24 uur per dag buiten, kan kiezen tussen weide, uitloop (zand) of de stal (tegels en eten). Moet ik haar nu express ook op de harde weg laten lopen (terwijl ze niet wil en duidelijk pijn heeft)? Of maar even wachten tot de grootste gevoeligheid weg is?

Over het huidige bekappen; nu is de wand bekapt, de straal en een stukje van de zool bij de toon. Een afdruk in het zand laat alleen een rand zien (scherp) van de wand, maar geen afdruk van de straal. Bij de achterhoeven zie je wel een afdruk van de gehele voet incl. straal. Dus is ze voor niet geheel volgens natuurljke methode bekapt.

Maar nu is het dus beter haar iedere week te bekappen. Denk niet dat mijn hoefsmid daarvoor wil komen. Kan ikzelf gewoon met een vijl aan de slag en is dan afronden genoeg, of moet ik echt iemand laten komen en zo ja, wie van jullie heeft er dan tijd en zin of weet iemand die dit kan komen doen?

Alvast weer bedankt voor de reactie. Jullie helpen mij echt enorm, want ik steek er veel van op en zie eindelijk een logische verklaring voor de "hoefellende" van vele jaren toch al wel.
Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zaterdag 2 augustus 2003, 11:182-8-03 11:18 Nr:72
Volg auteur > Van: Frans Veldman Opwaarderen Re:71
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: de Witte lijn Structuur

Frans Veldman
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 22-10

5061 berichten
sinds 1-1-2003
Ingrid den Ouden schreef op zaterdag, 2 augustus 2003, 10:17:

> Maar is het nu dan zo dat ze een jaar tot 15 maanden gevoelig
> kan blijven lopen?

KAN blijven lopen ja. Het KAN maar hoeft niet. Het ligt er maar net aan hoe de hoef eraan toe is.

> Vorig jaar liep ze steeds binnen 14 dagen
> toch wel weer redelijk goed (maar kreeg het om de zoveel tijd
> dus terug).

Als je goed bekapt dan is het vaak andersom, dat het paard na het bekappen vrolijk rond loopt, en tegen de tijd dat eea weer gevoelig begint te worden is dat het signaal dat er weer wat aan de hoef moet gebeuren.

> Ze loopt 24 uur per dag buiten, kan kiezen tussen weide, uitloop
> (zand) of de stal (tegels en eten). Moet ik haar nu express ook
> op de harde weg laten lopen (terwijl ze niet wil en duidelijk
> pijn heeft)?

Je moet het niet forceren. Als het gaat is het fijn, het is vooral zinnig als je paard geen andere mogelijkheid heeft om op wat hardere grond te lopen. Mijn paarden staan op veengrond die een groot deel van het jaar zompig is, en dan werkt het hoefmechanisme gewoon nauwelijks. Op dit moment is de wei keihard, het zandpad keihard, nou dan is dat wel voldoende.

> Over het huidige bekappen; nu is de wand bekapt, de straal en
> een stukje van de zool bij de toon. Een afdruk in het zand laat
> alleen een rand zien (scherp) van de wand, maar geen afdruk van
> de straal.

Je mag eigenlijk geen rand zien. De hoefwand hoort gewoon niet uit te steken. Het is een groot misverstand dat een paard op de hoefwand hoort te lopen. Dit misverstand is ontstaan omdat de hoefwand het enige is waar je ijzers aan kan bevestigen, en dus om ijzers te plaatsen noodgedwongen wat moet uitsteken. Over ijzers zullen we het verder niet hebben, maar een paard zonder ijzers moet beslist geen uitstekende hoefwand hebben. Daar wordt het paard gevoelig van, de kans op scheuren en brokkelen neemt ook toe, en de witte lijn wordt zwaar belast.
Het "bekappen" van de staal, het ontgaat mij volledig wat het idee daarachter is. Ik begrijp niet eens hoe het misverstand heeft kunnen ontstaan dat je daar wat aan moet doen. Gewoon afblijven dus! De straal heeft een belangrijke functie en die functie vervult ie het best als je er af blijft.

> Maar nu is het dus beter haar iedere week te bekappen. Denk niet
> dat mijn hoefsmid daarvoor wil komen. Kan ikzelf gewoon met een
> vijl aan de slag en is dan afronden genoeg, of moet ik echt
> iemand laten komen en zo ja, wie van jullie heeft er dan tijd en
> zin of weet iemand die dit kan komen doen?

Gewoon zelf doen! Het stelt echt niks voor! Je raspt alles wat uitsteekt eraf tot je dus aan de zool komt. De stand blijft dan vanzelf ook optimaal. Daarna rond je de hoefwand mooi af. Op het "natuurlijk bekappen" gedeelte van mijn site staat een duidelijke (hoop ik) handleiding met foto's.

Groeten,
Frans
Volg datum > Datum: zaterdag 2 augustus 2003, 13:182-8-03 13:18 Nr:73
Volg auteur > Van: Ageeth van der Lee Opwaarderen Re:67
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Natuurlijk bekappen - cursus Structuur
Ageeth van der Lee
Nederland


4 berichten
sinds 23-7-2003
angelique schreef op vrijdag, 1 augustus 2003, 15:15:

> Oh gruwel ! Helemaal in Zwolle !!!

Ha ha, en ik maar denken dat wij altijd overal ver vanaf wonen...

> Het is "maar" 1,5 uur rijden(x2) gelukkig...

Tja, je moet er wat voor over hebben. Je mag bij ons wel overnachten hoor...
>
> Hoe is het met je veulens ? Heb je al foto's van ze ? Ik kon ze
> niet op je site vinden.

Het gaat (nu weer) prima met Jeltje en Fenna. Ze zijn bijna even oud, maar wat een karakterverschillen! Heel grappig om te zien. Nouja, ik vond het afgelopen week niet zo grappig want Fenna (ons veulen dus) is een stuk rustiger dan Jeltje. Zo rustig dat ik dacht dat er wat aan de hand was (met het verhaal van Debby en Dynah in m'n achterhoofd). Toen ze ook nog eens haar brok liet staan, heb ik gister een dierenarts laten komen. Zijn conclusie: allebei in perfecte conditie, waarschijnlijk heeft Fenna, ondanks het feit dat Jeltje er is, toch wat last van heimwee.
Misschien heeft ze ook wat last gehad van verstopping want nadat ze gister van de stress, omdat er een luchtballon in het weiland van de buren landde, veel had gepoept was ze een stuk vrolijker. Je maakt wat mee met die beesten, ha ha.

Ik heb een foto van de veulens op de site gezet, op de startpagina.

Groet,

Ageeth
Volg datum > Datum: zaterdag 2 augustus 2003, 17:282-8-03 17:28 Nr:74
Volg auteur > Van: Nina Ignatzek Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: western wandelingen in w-vl ? Structuur
Nina Ignatzek
Knokke
België

Jarig op 29-8

5 berichten
sinds 24-7-2003
hallo,
weet iemand hier of je in W-VL ergens wandelingen kan maken in de westernstijl ?
of kan iemand mij een goede manége aanbevelen ?
thx, groetjes,
Nina :-)
Volg datum > Datum: zondag 3 augustus 2003, 9:333-8-03 09:33 Nr:75
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Natuurlijke hoef Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Hoi allemaal,
Ben ik weer even. Heb de hoeven van mijn pony vanmorgen nog eens goed bekeken na al het lezen over natuurlijke hoeven en bekappen. Dat de straal niet bekapt had moeten worden is nu niets aan te doen, die moet weer aangroeien. Tot die tijd raakt deze de grond niet. Dat de zool ietwat is bekapt is niet goed, maar niet het grootste probleem, het zit aan de achterkant van de hoef. Normaal liep ze altijd wat te wippen met haar voeten, althans zette eerst de achterzijde neer, dan pas de toon, maar nu probeert ze de voet ineens plat neer te zetten en loopt daardoor, ondanks de gevoeligheid, wel een beetje komisch.
Maar vanmorgen ontdekte ik toch wel tot mijn schrik dat de verzen-wand het begint te begeven, want die stak onder de zool uit (en was wel erg dun en zwak; hoefsmid gaf ook al aan dat ik daar problemen mee kon krijgen). Nu zit er een scheur in en is hij aan 1 zijde al naar buiten gaan staan (flare) over een flink stuk. Nu kan ik toch niet goed bekeken krijgen, ondanks alle informatie, instructie en uitleg, of dit gedeelte van de wand ook gelijk moet zijn aan de zool, of hoort uit te steken. Maar omdat het nu aan het scheuren/breken is, gaat het niet goed denk ik zo. Moet ik dit stuk weghalen, maar dan staat ze scheef, want het is tot de zool toe weggebogen.

En nog over het zelf bekappen, dat durf ik echt niet hoor. Ik ben een praktijkmens, en geen theorie. Met alleen tekst en plaatjes, hoe duidelijk ook, durf ik er niet aan te beginnen. Was de hoef nu gezond dan was het anders, maar omdat er al iets fout zit ergens, kan ik het er zonder ervaring niet beter op maken.
Frans bekapt alleen in Drenthe, nou ik woon in Brabant dus dat is te ver. Maar wie wil me komen helpen?

Groeten, Ingrid
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18906 onderwerpen
275517 berichten
Pagina 5½ van 18368
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact