InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Nieuws
Berichten met een tijdelijke nieuwswaarde
Onderwerp starten284 onderwerpen
3900 berichten
Pagina 2 van 260
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: donderdag 3 september 2009, 10:493-9-09 10:49 Nr:173426
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:173406
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: In discussie met Tineke Bartels Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Anja Seijn schreef op woensdag 2 september 2009, 22:42:

> Is het niet veel beter om met een afvaardiging van dit platform
> Ouwehand te ondersteunen?

Het is en/en hé, ieder doet wat hij kan doen.
Een mooi spandoek zou zijn:
IJzervrij, geen bit, spoor, hoefijzers!

En die tekst kun je ook mailen naar:

> Het zou goed zijn als Esther Ouwehand ter voorbereiding
> een aantal mails kreeg toegezonden:
> http://www.partijvoordedieren.nl/content/view/209#reageer

Groet, Michiel
Volg datum > Datum: donderdag 3 september 2009, 12:593-9-09 12:59 Nr:173433
Volg auteur > Van: Huertecilla Opwaarderen Re:173426
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: In discussie met Tineke Bartels Structuur
Huertecilla
Andalucía - Spanje


2998 berichten
sinds 28-9-2003
Michiel schreef op donderdag 3 september 2009, 10:49:
> Een mooi spandoek zou zijn:
> IJzervrij, geen bit, spoor, hoefijzers!

Denk je? Dat is polariserend en roept alleen maar weerstand op.

Het is bovendien niet de kern.
Het zijn allemaal afgeleides die wegvallen als de prioriteit bij rijpaardhouden bij het welzijn van het paard gelegd wordt.

´Vrijheid van vertonen van natuurlijk gedrag; hoe vrij is joúw paard?´

´ALLE rijpaardhouden is een ethisch compromis. Waar ligt de grens?´

´Paardhouden = natuurcompenseren.´

´Kun je zonder een aquarium vissen houden? en paarden?´

´Een paard kan 30 jaar oud worden.´

´In het 6de levensjaar is de paardenrug klaar om belast te worden.´

Bijvoorbeeld.

Natuurlijk zijn er wijsneuzen die muggen kunnen ziften over bepaalde woorden zoals ´natuurcompenseren´. Dat is niet erg; geeft alleen maar gespreksstof, dialoog. Dat is productiever dan controverse.

hc
Volg datum > Datum: donderdag 3 september 2009, 16:193-9-09 16:19 Nr:173444
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Tineke Bartels in de Paardenkrant Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Het tegenoffensief van de Nederlandse équipe tegen Heuschmann, Thiel en de gehele anti-rollkürlobby is ingezet! De woordvoerders hebben nu het nieuwe onnozele maar door de gemiddelde fan gretig omarmde mantra "wij gaan uit van het paard" tot slogan gemaakt. "Communicatie" is de nieuwe werktitel.
Gebakken lucht!
Ik zou haast denken dat ze geinvesteerd hebben in een gespecialiseerd reclame- en communicatiebureau om dit nieuwe elan uit te dragen. Triomferend op hun recente roem, met Janssen als Heilige Sandaal (Life of Brian) trekt de circusdressuurstoet de bergen in.

Dat Totilas nu toevallig een geweldig gefokt paard is, betekent niet dat alle trainingsellende, waar boeken over vol geschreven zijn, waar internet bol van heeft gestaan, waar mensen om bedreigd zijn, wonderbaarlijkerwijs als sneeuw voor de zon is verdwenen...!

Ik zeg: Wij worden met zijn allen belazerd.

CITAAT:
09-09-02 Bewondering is nieuwe trend

Tineke Bartels
Toen ik eind juni naar aanleiding van het concours in Rotterdam riep dat we met de Nederlandse dressuursport vijf à tien jaar voorlopen op andere landen, was iedereen verbaasd. Verschillende internationale media berichtten hierover. Na het EK afgelopen weekend, valt niemand er meer over. Het is niet zo dat er afgelopen weekend ineens een nieuwe trend is ontstaan, die was er al. Het verschil is alleen dat we nu niet meer bekritiseerd, maar juist bewonderd worden om ons systeem.

De medailles van afgelopen weekend zijn een resultaat van tien jaar of langer hard werken. De Duitsers zullen hun handen vol hebben om op hetzelfde niveau terug te komen als Nederland nu is. Ze hebben te laat opgemerkt waar wij mee bezig zijn, nu pas hebben ze er oog voor. Ze zullen het weer helemaal vanaf de basis opnieuw moeten opbouwen.

Topsportmentaliteit
Waarom zijn we in Nederland dan zo goed? Het is een complex van factoren. Ten eerste is het de kracht van het systeem van Sjef Janssen. Hij eiste topsportmentaliteit van zijn mensen. Je mag geen kleinigheid over het hoofd zien: alles moet tot in de puntjes op ten top geregeld zijn. De Nederlandse dressuurruiters zien er stuk voor stuk atletisch uit. Imke, Anky, Adelinde en Edward zijn ook bezig met hun eigen fysieke conditie. Je ziet dat op dit punt Engeland al volgt. Er zijn echter ook genoeg landen die daarin achterblijven.

Waarin Sjef en Anky ook voorop lopen, en waar wij met z’n allen veel van hebben geleerd, is hun leertheorie. De wijze van trainen is een zeer goed uitgewerkt vraag-antwoordspel. Ze zijn daar heel consequent in: één vraag, één antwoord. Dat begint al in de basis.

Veel mensen zien alleen maar die krul, net als dat ze in Duitsland dat laag diep en rond rijden hebben bestreden. Ze hebben al die tijd niet doorgehad dat daar een hele fase aan vooraf gaat. Je moet eerst goed kunnen communiceren met een paard, voordat je hem kunt vertellen welke spier hij wanneer moet gebruiken en op welke manier.

In Duitsland houden ze vooral vast aan de klassieke manier van rijden: hetScala der Ausbildung. Rechtrichten is één van de onderdelen die in beide systemen aan bod komt, net als balans. Maar het zijn de kleine beetjes waardoor je dit kunt bewerkstelligen. In de basis komt de fijne scherpe afstelling al.

Daarbij zijn wij met z’n allen heel bewust bezig geweest met ‘hoe communiceer ik met mijn paard’. Daarvoor hebben we gekeken naar mensen als Emiel Voest en Monty Roberts. We keken hoe het paard precies in elkaar steekt en hoe we de verschillende leertheorieën toe kunnen passen. Dat werkt.

Een paard als Totilas is éénmalig. Zo’n paard wordt niet ieder jaar geboren. Je ziet wel dat Edward nog volop bezig is het vraag-antwoordspel nog fijner af te stellen. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in de eners die in de kür niet goed uit de verf komen. Paarden als Salinero en Sunrise hebben die fijne afstelling al wel, net als Parzival, maar die zijn ook al ouder. En natuurlijk zijn er zelfs dan nog wel eens kleine dingen die mis gaan.

Harmonie
We hebben als Nederland denk ik vier combinaties aan de start gehad die alle vier mooi harmonisch waren qua beeld. Het ziet er allemaal vanzelfsprekend uit. Maar het zijn niet alleen deze vier ruiters die dat kunnen. Hans Peter Minderhoud kan het bijvoorbeeld net zo goed en zo zijn er nog een aantal.

Ook Laura Bechtolsheimer was natuurlijk heel goed. Zij heeft een fantastisch paard. Door dat soort paarden tot in detail af te richten en alle kleine blokkades op te heffen, kun je tot dit soort prestaties komen.

Ook het Rabobank Talentenplan heeft een groot aandeel in dit geheel. Het gat tussen de top en de ‘gewone’ mensen is door dit plan een stuk kleiner geworden. Jonge ruiters komen in aanraking met de toppers. Onder andere Coby van Baalen, Anky van Grunsven en ik hebben hier aan meegewerkt. In plaats van een beker kon men toen een les van één van ons winnen. Anky was in dit geheel natuurlijk de grote trekker. Op deze manier stromen jonge mensen, bijvoorbeeld Adelinde, heel makkelijk door naar de top.

De laatste tijd merken we dat er vanuit het buitenland steeds meer vraag is naar de manier waarop het talentenplan is opgezet.

Onze jeugd groeit op met het idee dat ze naast paardrijden, ook zelf aan hun lijf moeten werken. Dingen als sportspsychologie horen er voor hen gewoon bij. Dat is een heel belangrijk onderdeel in het totaalplaatje.

Genoten
Ik heb in ieder geval enorm genoten van het EK afgelopen weekend. Natuurlijk ben ik trots op Imke. Ze had de pech dat er maar drie ruiters doormogen naar de kür. Sunrise liep fantastisch en als ze die vorm in de kür vast had kunnen houden, had ze daar ook op een vierde of vijfde plaats kunnen eindigden. In Turijn won Imke nog twee keer brons en Sunrise liep nu zeker niet slechter. Edward, Anky en Adelinde zijn moeilijk te verslaan, maar als één van hun paarden niet in topvorm is, dan kan het wel. Ik denk dat Imke heel goed aansluiting kan houden bij deze top.

Wat ik de afgelopen jaren wel geleerd heb is dat je geen energie moet steken in dingen die je niet in de hand hebt. We houden ons alleen bezig met zaken waar we wel invloed op kunnen uitoefenen. Dressuur is een jurysport, en daar moeten we mee leven.

Tineke Bartels is voormalig internationaal dressuuramazone en moeder van Imke Schellekens-Bartels. Daarnaast staat zij aan de oorsprong van het Rabobank Talentenplan en is ze bondscoach bij de dressuurjeugd.
Deze opinie verscheen woensdag 2 september 2009 in De Paardenkrant.
EINDE CITAAT
Volg datum > Datum: donderdag 3 september 2009, 18:363-9-09 18:36 Nr:173448
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:173444
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Tineke Bartels in de Paardenkrant Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Christel Provaas schreef op donderdag 3 september 2009, 16:19:

> CITAAT:
> 09-09-02 Bewondering is nieuwe trend
>
> Tineke Bartels
> Waarom zijn we in Nederland dan zo goed?

Omdat jurering in een dierenkwellende sportbeoefening als subcultuur daar waardering voor heeft.

> Dressuur is een jurysport, en daar moeten we mee leven.

Inderdaad. Verder niets te melden.
Volg datum > Datum: donderdag 3 september 2009, 22:563-9-09 22:56 Nr:173471
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:173444
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Tineke Bartels in de Paardenkrant Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004
Tsssk! 'we slepen er een paar NH methodes bij, om rollkur goed te praten'

Dat ze zich zo verdedigen geeft wel aan dat ze zich aangevallen voelen en proberen het goed te praten. Steeds minder mensen trappen in dit soort mooie verhaaltjes dankzij de kennisverspreiding van heuschmann en thiel.
Volg datum > Datum: vrijdag 4 september 2009, 20:444-9-09 20:44 Nr:173550
Volg auteur > Van: Sky Opwaarderen Re:173471
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Tineke Bartels in de Paardenkrant Structuur

Sky
Scharendijke
Nederland

Jarig op 19-9

552 berichten
sinds 2-2-2006
JJJJJJJUUUUUUUUUHHHHHHHHHHHHUUUUUUUUUU!!!!!!!!!!!!!!!!

Laten we lekker met zijn allen 70% van de sportpaarden verder verkloten vóór zijn 6ste levensjaar!!!!!!!!!!!!!!!! YEAAAAAAAAHHHHHHHHHHH WE GAAN GOED VOORUIT JONGENS GO HOLLAND GOGOGOGO!!!!!!!!!!!!!!
Volg datum > Datum: maandag 7 september 2009, 22:247-9-09 22:24 Nr:173835
Volg auteur > Van: Aart Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: "Let op leed paardenwereld" in de Volkskrant Structuur

Aart
Homepage
Amsterdam
Nederland


51 berichten
sinds 24-1-2009
Ik zag het toevallig ergens liggen en het staat dus ook online.

"Let op leed paardenwereld"

http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/4056/Let_op_leed_paardenwereld

Groeten
Aart
Volg datum > Datum: maandag 7 september 2009, 22:447-9-09 22:44 Nr:173836
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Let op leed paardenwereld Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Aart schreef op maandag 7 september 2009, 22:24:

> Ik zag het toevallig ergens liggen en het staat dus ook online.
>
> "Let op leed paardenwereld"
>
> http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/4056/Let_op_le
> ed_paardenwereld
>
> Groeten
> Aart

Mooi artikel, ik plak het hier, opdat het bewaard blijft:
Groet, Michiel

Esther Ouwehand
is Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren.

De angst voor regels in de paardenwereld is niet terecht. De wens om een paard te hebben, maakt mensen blind en schaadt welzijn dieren.

Paardenliefhebbers hebben niets te vrezen van paardenwelzijnsregels. Paarden en pony’s vormen een van de (vele) vergeten groepen in het dierenwelzijnsbeleid van de overheid. Gezien de omvang van het dierenleed in deze sector, is dat niet langer te verantwoorden.
Paardrijden kan mooi en leuk zijn.

Maar hoewel de meeste ruiters het beste voor hebben met hun dier, gaat het bedroevend slecht met veel van de bijna half miljoen paarden en pony’s in ons land. Te vaak maakt de wens om een paard te hebben en te berijden veel mensen helaas blind voor de belangen en behoeften van het dier zelf.

Bewegingsvrijheid
Dat begint al met de huisvesting. Paarden zijn echte kuddedieren met een sterke behoefte aan contact met soortgenoten en veel bewegingsvrijheid. Een paard brengt van nature meer dan de helft van de dag door met eten en de daarbij behorende beweging. De manier waarop veel paarden en pony’s worden gehouden in Nederland is het tegenovergestelde daarvan.

De dieren staan het grootste deel van de tijd alleen in een kleine box, waarin ze zich enkel kunnen omdraaien, een stapje voor- en een stapje achteruit kunnen doen en slechts met moeite kunnen gaan liggen. Als ze geluk hebben, zien ze aan de andere kant van de tralies een soortgenootje, maar normaal contact met een ander paard is niet mogelijk. Die eenzame opsluiting is een straf voor zulke sociale dieren. Ze krijgen last van hun gewrichten, kampen met maag- en darmproblemen, vervelen zich en ontwikkelen chronische stress.

Ook het trainen en berijden van paarden is niet probleemloos. Een paard is gebouwd om in een snel tempo lange afstanden te kunnen rennen, niet om een last te dragen. Wanneer je het natuurlijke bewegingspatroon van het paard als uitgangspunt hanteert, kan paardrijden fantastisch zijn. Het kan dus wel, maar dan moet je het dier daar zorgvuldig en verantwoord op voorbereiden: eerst voldoende oefeningen om de spieren en wervels in de rug te versterken voordat je erop gaat zitten.

Desastreus
Die zorgvuldigheid wordt lang niet altijd toegepast en dat heeft desastreuze gevolgen voor het welzijn van de dieren. Veel paarden worden te jong ingezet en te slecht getraind, waardoor ze hun leven lang verkeerd lopen met pijnlijke en chronische blessures tot gevolg. Voor hun tiende levensjaar zijn deze dieren volledig versleten waarna ze als dank voor bewezen diensten op transport worden gezet naar slachterijen in Italië om als paardenrookvlees te eindigen.
Veel paarden worden te jong ingezet en lopen levenslang met blessures

In de sport staat het welzijn van het paard op gespannen voet met ambities en competitie. Bij military, een raceparcours met vaste hindernissen, lopen paarden vaak ernstige blessures op en moeten ze in sommige gevallen zelfs worden afgemaakt. Voor dressuur worden paarden met behulp van pijnlijke methodes vaak in houdingen gedwongen die ze van nature nooit zouden aannemen. Trainingshulpmiddelen worden daarbij ingezet als martelwerktuigen.

Springpaarden krijgen tijdens trainingen metalen palen tegen hun benen geslagen als ze over een hindernis springen, met als doel ze zo veel pijn te bezorgen dat ze de volgende keer hun benen nóg hoger optrekken. Uit angst voor blessures laten de meeste eigenaren hun sportpaarden nooit in de wei – ze zouden zich weleens kunnen blesseren als ze struikelen over een graspol. Lekker vrij rennen met een soortgenoot is er al helemaal niet bij.

Recreatief
Veel van het paardenleed is, zeker in de recreatieve sfeer, onbedoeld. Maar ook al is er geen sprake van opzet, paarden en pony’s verdienen bescherming tegen deze structurele aantasting van hun welzijn. De aanpak van minister Verburg van Landbouw, die vrijwillige afspraken met de sector wil maken, zal niet veel opleveren. Een sector met een miljardenomzet zal niet snel strenge eisen stellen aan zichzelf. De afspraken zijn veel te vrijblijvend.

Daarbij is tweederde van de paardenhouders niet eens aangesloten bij een vakvereniging. Zou een varkensboer die een centje bij wil verdienen door een paar krakkemikkige paardenstallen te verhuren zich laten tegenhouden door de afspraak van een paar maneges en pensionstallen om hun paarden allemaal deugdelijk te huisvesten? En wie houdt de mensen tegen die het schuurtje in de tuin verbouwen omdat hun dochter graag een pony wil? Hoe voorkom je dat onervaren ruiters hun paard stuk rijden als je geen bindende regels hebt die daar paal en perk aan stellen?

Het leed in de paardenwereld is veel paardenliefhebbers een doorn in het oog. Maar tegelijkertijd bestaat er grote angst voor regels. Die angst is onterecht. Normen voor huisvesting, training en het berijden van paarden zullen degenen die het beste voorhebben met hun paard niet raken; die voldoen daar gemakkelijk aan. Maar ze zijn broodnodig om paarden en pony’s te redden uit de handen van degenen die het niet om hun welzijn te doen is.

Esther Ouwehand
Volg datum > Datum: maandag 7 september 2009, 22:457-9-09 22:45 Nr:173837
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:173836
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Let op leed paardenwereld Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004
Aart schreef op maandag 7 september 2009, 22:24:

> Ik zag het toevallig ergens liggen en het staat dus ook online.
>
> "Let op leed paardenwereld"
>
> http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/4056/Let_op_le
> ed_paardenwereld
>
> Groeten
> Aart

Oe dit kan het begin zijn van een grote mediarel...

Al het gemor en alle discussies over welzijn moeten wel een keer overslaan naar de landelijke media. De vraag is niet of, maar wanneer.

Redelijk PN gerichte mening zo te lezen :-)
Volg datum > Datum: maandag 7 september 2009, 22:567-9-09 22:56 Nr:173838
Volg auteur > Van: Anja Seijn Opwaarderen Re:173837
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Let op leed paardenwereld Structuur

Anja Seijn
Nederland


3222 berichten
sinds 4-8-2008
Arabesk schreef op maandag 7 september 2009, 22:45:

> Aart schreef op maandag 7 september 2009, 22:24:
>
>> Ik zag het toevallig ergens liggen en het staat dus ook online.

> keer overslaan naar de landelijke media. De vraag is niet of,
> maar wanneer.
>
> Redelijk PN gerichte mening zo te lezen :-)

Mooi helder artikel! Ik kan mij niet geheel van de indruk onttrekken dat er op korte termijn een keerpunt bereikt wordt. De paardenwereld zal tot het inzicht moeten komen. Opvallend genoeg, ik heb de boeken van mijn dochter zitten bestuderen; zij is begonnen met de Paardenhouderij in Barneveld. Ook in deze boeken kom ik regelmatig het PN-gedachtengoed (mag ik dat zo noemen?) tegen ... paarden horen buiten, hebben geen krachtvoer nodig e.d. Toch vreemd dat men dus wél de kennis heeft, maar het in de praktijk nog niet voldoende toepast? De paarden op het PTC staan op stal :-(
Volg datum > Datum: woensdag 9 september 2009, 13:559-9-09 13:55 Nr:173918
Volg auteur > Van: Elzaliene Proost Opwaarderen Re:173836
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Let op leed paardenwereld Structuur

Elzaliene Proost
De Parel van Westerwolde
Nederland

Jarig op 16-4

1182 berichten
sinds 25-3-2004
> Aart schreef op maandag 7 september 2009, 22:24:
>
>> Ik zag het toevallig ergens liggen en het staat dus ook online.
>>
>> "Let op leed paardenwereld"
>>
>> http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/4056/Let_op_le
>> ed_paardenwereld
>>
>> Groeten
>> Aart
>

Prima artikel!
Volg datum > Datum: donderdag 10 september 2009, 19:2810-9-09 19:28 Nr:173994
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Ruim 80% ruiters voor wedstrijdrijden met bitloze optoming Structuur
Volg datum > Datum: donderdag 10 september 2009, 19:5910-9-09 19:59 Nr:173995
Volg auteur > Van: Patricia ter Haar Opwaarderen Re:173994
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ruim 80% ruiters voor wedstrijdrijden met bitloze optoming Structuur

Patricia ter Haar
Swifterbant
Nederland

Jarig op 30-3

341 berichten
sinds 20-7-2007
Arabesk schreef op donderdag 10 september 2009, 19:28:

> http://www.horses.nl/horsesnl/nieuws/12030/ruim-80-ruiters-voor-
> wedstrijdrijden-met-bitloze-optoming
>
> :-)

Geweldig toch!
Had het ook gelezen. Ga zondag naar horse event en daar is ook het onderwerp bitloos van de partij. Ik ga daar uiteraard een kijkje nemen.
Ben erg benieuwd.
Groetjes Patricia
Volg datum > Datum: donderdag 10 september 2009, 20:0810-9-09 20:08 Nr:173997
Volg auteur > Van: Arabesk Opwaarderen Re:173995
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ruim 80% ruiters voor wedstrijdrijden met bitloze optoming Structuur

Arabesk
Homepage
Nederland

Jarig op 22-11

3776 berichten
sinds 14-9-2004
Patricia ter Haar schreef op donderdag 10 september 2009, 19:59:

> Arabesk schreef op donderdag 10 september 2009, 19:28:
>
>> http://www.horses.nl/horsesnl/nieuws/12030/ruim-80-ruiters-voor-

> het onderwerp bitloos van de partij. Ik ga daar uiteraard een
> kijkje nemen.
> Ben erg benieuwd.
> Groetjes Patricia

Lees dan vooral deze site even door voordat je er heen gaat:

bitloospaardrijden.info/bitloosthema_in_bit.htm" target=_blank>http://www.bitloospaardrijden.info/bitloosthema_in_bit.htm
Volg datum > Datum: donderdag 10 september 2009, 20:5310-9-09 20:53 Nr:173998
Volg auteur > Van: Patricia ter Haar Opwaarderen Re:173997
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ruim 80% ruiters voor wedstrijdrijden met bitloze optoming Structuur

Patricia ter Haar
Swifterbant
Nederland

Jarig op 30-3

341 berichten
sinds 20-7-2007
Arabesk schreef op donderdag 10 september 2009, 20:08:

> Patricia ter Haar schreef op donderdag 10 september 2009, 19:59:
>
>> Arabesk schreef op donderdag 10 september 2009, 19:28:

>
> Lees dan vooral deze site even door voordat je er heen gaat:
>
> bitloospaardrijden.info/bitloosthema_in_bit.htm" target=_blank>http://www.bitloospaardrijden.info/bitloosthema_in_bit.htm

Ik heb het blad bit ook thuis. Ben nog niet helemaal los in het bitloze wereldje maar merkte al dat er zaken beschreven stonden die niet klopte. Heb het artikel van de site bitloospaardrijden dan ook gelezen. Bedankt voor de tip! Nu ga ik zeker luisteren wat ze allemaal te vertellen hebben.
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Nieuws
Berichten met een tijdelijke nieuwswaarde
Onderwerp starten284 onderwerpen
3900 berichten
Pagina 2 van 260
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact