InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
883 berichten
Pagina 11½ van 59
Je leest nu alle berichten van "muriel"
Volg datum > Datum: zaterdag 29 maart 2008, 10:0729-3-08 10:07 Nr:119979
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:119974
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: sorraia pony's Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Als je echt serieus interesse hebt in de Sorraia zou ik het als volgt aanpakken:

Bestel het boek:
Learn more about the Sorraia horse and Sorraia Mustang from Hardy Oelke's excellent book "Born Survivors on the Eve of Extinction", available from the Conquistador Bookstore en alle andere boeken die je kan vinden.

Bel of mail Hardy Oelke in Duitsland, die een bekende schrijver op Western gebied is en veel contact heeft gehad voor research van zijn boek met Portugese boeren en fokkers. Als je serieus overkomt en niet als een eendagsvlieg zijn deze mensen meestal zeer bereid om je van alles te vertellen en te helpen. Zorg dat je alles wat je kan weten over Sorraias als bagage hebt zodat je direct op niveau kan praten met deze man. Vraag of er een soort stamboek wordt bijgehouden en of je een kopie kan krijgen en bestudeer deze. Je krijgt dan een indruk welke hengsten en merries mischien een te grote invloed op het ras hebben gehad waardoor je in de toekomst mischien vastloopt in je bloedlijnen. Maak een route neem vakantie en pak het vliegtuig en ga naar Portugal, bekijk zoveel mogelijk Sorraias. Zelf heb ik ze gezien bij de koninklijke stoeterij van Alter Real in Portugal. Maak foto's en aantekeningen zodat je gevoel krijg met het ras en je bij wijze van spreken op een km afstand al herkend in een groep van andere paarden als er een tussenloopt. Als je dan nog steeds overtuigd ben dat dit het ras is wat je bezielt koop dan het beste van het beste, fok alleen kwaliteit, promoot het ras waar je kan en maak uitwisselings programma's met andere fokkers wereldwijd. Wees gewaarschuwd dit kost tijd, geld en inspanning maar zodra je je met zeldzame rassen gaat bemoeien heb je ook de verplichting om het ras te helpen ipv de populatie nog kleiner te maken door een paard daar weg te halen.

Als je niet wil fokken en het ras wil behouden en enkel een leuk rijpaard (eindprodukt) wil zoek dan gewoon een goed paard in Belgie of Nederland het aanbod is groter dan de vraag. Wij fokken niet echt met de Kaspische wij houden enkel bloedlijnen hier in stand zodat als het nodig is deze bewaard zijn gebleven.
Had van de week nog vraag voor twee stuks voor een zeer goed tehuis maar enkel als gezelschapspaardjes, hiervoor gaan wij dus ook op zoek naar tweedekanspaardjes. Als opvolging van onze twee rijpaarden zullen er ook wel afdankers van iemand anders komen. Net als onze honden, katten etc.
Dat wil niet zeggen dat ik me niet kan voorstellen dat je verliefd op een ras kan zijn, ik ben zelf het levende bewijs. Je was erg enthousiast over de Kuger, ik zie ze op internet staan voor nog geen 2500,= dollar, bel een import quarterhorse stal en laat hem meekomen. De dollar staat laag en de paarden zijn daar heel goedkoop, ik zie het probleem niet als je dat echt wil.
Volg datum > Datum: zaterdag 29 maart 2008, 10:2629-3-08 10:26 Nr:119981
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:119979
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: sorraia pony's Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Beste Koen,

Hier nog even het adres,

Hardy Oelke
58553 Halver-Othmaringhausen
Germany
Phone: (0049)-(0)2353-2304
Fax: (0049)-(0)2353-13541
E-mail: OEHORSE@aol.com

Succes.....en laat even weten als je meer weet over de Sorraia
Volg datum > Datum: zondag 30 maart 2008, 21:1830-3-08 21:18 Nr:120129
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:120126
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Belgie nederland Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
He anita,

Ik denk dat er meer mensen bij je in de buurt zitten van PN dan jij in de gaten heb.
Ik ken zoal 8 PNers hier in de buurt, 4 ruiters die tevens bitloos rijden hier in de straat, een pensionstal aan de overkant waar je de mogelijkheid heb om 24/7 de paarden buiten te laten staan en waar een enkeling reeds bitloos rijd etc. De groep is veel groter dan enkel de actieve forumleden. Mischien niet iedereen even diep in PN maar allemaal al op reis op dezelfde weg. Het is een olievlek die langzaam uitbreid. In het westen is het denk ik veel lastiger om gelijk gezinden te vinden. In Diever zit een journaliste regelmatig artikelen over bitloos mennen schrijft in diverse tijdschriften en promoot. De populatie centered riding, freestyle en andere methode dan traditioneel is nergens zo groot als hier in zuidwest Drenthe. Kom maar een keer langs zal ik je het laten zien, krijg je niet meer zo het gevoel dat je op een eiland zit.
Volg datum > Datum: maandag 31 maart 2008, 12:2231-3-08 12:22 Nr:120252
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:120248
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nog steeds natte hoeven? Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

> Maarre.... zijn er nog wel mensen die het leuk vinden om mij
> bij te staan met de paarden? En zin hebben, zonder gezeur, in
> b.v. 1 weekje Portugal of zo?
> Lekker met de paardjes bezig zijn??

Is goed. Twee paardjes rijden poetsen en bekappen tutten etc. . Beetje met de papagaaitjes spelen, eieren rapen van de kippetjes klinkt als vakantie. kom jij dan ondertussen op het beestenspul hier passen. Neem de kaplaarsjes maar weer mee. (oh, en mag ik dan ook jouw kattestaart lenen voor Peter kan die van mij niet meer vinden onder het bed).
Volg datum > Datum: maandag 31 maart 2008, 12:4331-3-08 12:43 Nr:120259
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:120141
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: sorraia pony's Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Koen,

Ik zat te denken, gezien je interesse in Kiger, Sorraia etc.
Ken je de Dulmener al. Komt uit Duitsland uit en leeft in een vaste kudde van 350 voornamelijk merries. Puur natuurlijk opgegroeid en afgelopen 150 jaar beheerd in natuurgebied, weinig inbreng van andere rassen erg uniforme groep (al spreken de grullos qua bouw en kleur mij meer aan dan de wildkleur bruin of bruine met meelsnuit) Tevens vaak zebra strepen, weinig aftekeningen en donkere snuit. Mij spraken ze altijd erg aan maar dat is natuurlijk weer een kwestie van smaak. Wel is het zo dat niet zo ingewikkeld is om aan te komen. Hengsten worden ieder jaar gevangen en gaan voor vaak de slacht weg. Is mischien wat makkelijker bereikbaar en meer keus in kwaliteit dan usa of portugal.
www.wildpferde.de. De jaarlijkse "kermis" van vangen is natuurlijk weer afschuwelijk maar goed.... kijk maar.
Volg datum > Datum: maandag 31 maart 2008, 17:1431-3-08 17:14 Nr:120299
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:120295
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: sorraia pony's Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

> ik denk dat jouw Kaspietjes meer gemeen hebben met Sorraias

tututut.... de sorraias hebben meer gemeen met de Caspians nu niet de boel gaan omdraaien. Er zijn paarden en er zijn caspians laat dat even duidelijk zijn.

Is waar ook, ik zou de relatie tussen kaspische paarden en iberische rassen inclusief sorraias nog inscannen en mailen. Verder nog iemand interesse dan moet je je maar even melden via email stuur ik het ook even toe. Is onderzoek van Gus Cotran (universiteit Kentucky) de big chief op het gebied van herkomst paarden. Schema en artikel gaat over de onderlinge relatie tussen rassen. Nu je er toch bent Peter wat vind je dan van de Yabou en Kurd als alternatief voor Koen. Moet ideale lange afstandspaard en is na Mrs. Firouz fokt de Kurd ipv de kaspische paarden de laatste jaren en doet hier dag- en weektrippen mee in Iran. Ras is na het Kaspische de twee oudste rassen van de wereld en super geselecteerd op hardheid en zware omstandigheden.
Volg datum > Datum: dinsdag 1 april 2008, 10:171-4-08 10:17 Nr:120406
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:120401
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: genezen van longbloeding Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
even gekopieerd van draversforum daar loopt wat meer kennis rond op het gebied van longbloedingen dan ergens anders. Longbloedingen ontstaan in de meeste gevallen namelijk bij zware inspanningen zoals bij renpaarden en dravers. Ik heb trouwens altijd geleerd om geen rengalop bij wind tegen omdat dit longbloedingen kon veroorzaken (fabel of niet?)

ls een paard een longbloeding heeft gehad is het dan einde oefening of kan dat genezen en kan men dan weer verder koersen na de nodige rust??

Simpele vraag maar een moeilijk antwoorrd. Alles hangt af van de mate van beschadiging. Er zijn gelukkig maar weinig paarden die een fatale longbloeding ontwikkelen, helaas zijn er echter veel paarden die in hun carrière met longbloedingen te maken krijgen. De hoeveelheid bloed kan varieren van een theekopje tot een liter. Veel kleine bloedingen worden aan de buitenkant van het paard niet opgemerkt, maar kun je vinden bij endoscopie na snelwerk van paarden met tegenvallende prestaties. Over het algemeen is het zo dat bij jonge paarden die voor het eerst een longbloeding krijgen de kans op een succesvolle koersloopbaan slechter is dan voor oudere paarden. Dit lijkt onlogisch maar komt doordat veel oudere paarden met longbloedinkjes te doen hebben en daarom zijn ze als ze tegen elkaar coursen allemaal in gelijke mate gehandicapt. Het koersverloop is daarop vaak aangepast. In het algemeen doen ze het op de sprint nog relatief goed, maar wordt de afstand langer dan komen ze nogals eens in de problemen.

Zelf heb ik nooit problemen gezien bij ex renpaarden en dravers met longbloedingen bij recreatief werk al zou ik er wel rekening houden als ik hem vol laat gaan. Vroeger toen ik nog aan het strand woonde deden we dat iedere dag maar hier met al die bomen en slechte bodems heb ik hem nog nooit vol laten gaan dus beetje afhankelijk wat je ermee gaat doen maar ik zou er niet zo een punt van maken.

en nog een stukje uit de farmacie hoek:

Longbloeden

Door de verhoogde weerstand bij in-en uitademing ontstaat er teveel druk in de longblaasjes, en dan kunnen de dunne wandjes daarvan scheuren. In deze wandjes lopen ook bloedvaatjes, en die scheuren mee.
Longbloeden komt bijna nooit voor bij paarden die slechts lichte of gewone arbeid verrichten. Bij prestaties waar veel gebruik gemaakt wordt van de longcapaciteit komt dit probleemvaak voor (renpaarden, dravers, volbloeden, eventers, ...)
Het paard kan veelal wel herstellen van een longbloeding maar bij een volgende zware inspanning zal de longbloeding meestal weer optreden.
Het dier wordt zonder behandeling daardoor eigenlijk ongeschikt voor het werk dat hij moet doen.

De behandeling wordt bepaald door de dierenarts. Een deel van de behandeling zal moeten bestaan uit het trachten te verbeteren van de elasticiteit van celwanden van de longblaasjes. Natuurlijke voedingssupplementen die de elasticiteit van alle celwanden in het lichaam verbeteren zijn gekend. Dit zijn de vetzuren (omega-3-vetzuren) die met veel sucses bij dravers gebruikt worden.

Ook bij paarden met andere longproblemen zoals bronchitis en dampigheid worden soms longbloedingen waargenomen. Door de vernoemde longproblemen wordt de druk in de longblaasjes en haarvaatjes te hoog. Een lichte inspanning kan er reeds voor zorgen dat vaatjes knappen, waardoor de longbloeding ontstaat.
Volg datum > Datum: dinsdag 1 april 2008, 18:011-4-08 18:01 Nr:120469
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:120436
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Belgie nederland Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

> enkel als Lolita in het dazenseizoen met haar 'malienkolder'
> (vliegendeken met hoofdkap) uitgaat dan vraagt iedereen of mijn
> paard wel kan zien of waarom ze geblinddoekt is :-S

Ik zeg bij ons seme paardje altijd dat het een kaspisch paardje uit iran is vandaar die Burka. Nu moet ik zeggen dat ze zodra ze deze aan heeft altijd direct gediscrimineerd wordt door haar vriendinnetje, moet niks van haar hebben zolang ze dat rare ding draagt. Dus binnenkort zal hier de rangorde tot oktober weer even veranderen.
Volg datum > Datum: dinsdag 1 april 2008, 18:071-4-08 18:07 Nr:120471
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:120470
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Belgie nederland Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

>
> Wooooooow ! Muriel ! een welvaartsziekte bij een origino-paard
> !!!

Oh je, betrapt, was jij niet hard aan het werk over de verdunninkjes. Jij hebt helemaal geen tijd om hier berichtjes te lezen.
Volg datum > Datum: woensdag 2 april 2008, 10:102-4-08 10:10 Nr:120554
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:120537
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Nieuwe manege, het lijkt wel een concentratiekamp Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Kan hier alleen maar volkomen mee eens zijn. Zoals andere strijden voor bitloos, paardvriendelijk trainen, ijzerloos etc. houd ik me al heel wat jaren bezig met het beter huisvesten van paarden. De manegehouder of profesionele paardenhouder is zeker vaak geen paardenbeul zoals hij hier vaak afgeschilderd wordt. De voornaamste redenen zijn kosten en arbeid en ruimte en regelgeving. Het oprichten van een manege moet volgens de nieuwe regelgeving nabij de bebouwde kom om dit een niet grondgebonden agrarisch bedrijf is het zelfde geldt voor handelsstallen. Een fokkerij is wel grondgebonden en mag wel vestigen in het buitengebied. Daarnaast is het natuurlijker eenvoudiger kinderlessen te vullen en pensionstal met kinderen te exploiteren als ze altijd met de auto moeten komen of einden moeten fietsen. Grond nabij bebouwde kern is duur en moeilijk aan te komen dus regelgeving en ruimte.

Arbeid is ook een groot struikelblok . Mensen op deze site klagen al bij enkele paarden dat ze uren in de regen mest aan het scheppen zijn. Hoe dacht je dit op te lossen met 50 of 90 paarden. Want de marges zijn marginaal dus het moet van de grote aantallen komen. 80 % van de paardenhouderijen in Nederland kan niet zonder de inkomsten van de partner die zijn geld verdient in een andere branch. Het machinaal uitmesten van de boxen scheelt veel tijd en voldoet beter aan de eisen van de arbeidsinspectie. Daarnaast probeer maar eens goed personeel te vinden dat betaalbaar is. Een zwartwerker of vrijwilliger lukt nog wel op een gezellige kleine stal maar met de arbeidsinspectie, verzekeringen en aansprakelijkheid kom je hier niet mee weg. Het is een bedrijf geen hobby.

Daarnaast bepaalt zoals bij alles de klant. Als de klant geen paard onder de modder wil hebben op een schoon "bed" dan wordt een grote paddock met schuilstal moeilijk te verkopen. Ook wil men geen vieze laarzen en vergis je niet veel mensen durven of kunnen echt niet hun paard van paddock of wei te halen uit een groep van anderen paarden. Dan moet er dus iedere keer iemand mee om het paard op of van de wei af te halen. Al met al is het niet zo eenvoudig als de sommige denken.

Zelf probeer ik in kleine stapjes de mensen te bewegen betere huisvesting door te voeren. Goedkope eenvoudige oplossingen die een klein stapje in de goede richting, de omwenteling komt dan vanzelf niet als een botte hork onmogelijke eisen gaan stellen. Ik stel bijvoorbeeld voor om bij de buitenboxen de boxdeur te verwijderen op het pad ervoor paddockmatten te leggen en een goede omheining. Natuurlijk is dit niet ideaal maar de paarden krijgen bij 6 meter lengte een 3x maal groter oppervlakte. Kunnen zelf bepalen of ze binnen of buiten staan. Goed voor de longen en de hoeven staan op droge harde ondergrond en hebben over de lage afrastering sociaal contact met de buren. Indien men perse krachtvoer wil voeren dan stel ik voor om dan een voerdoseerautomaat op te hangen zodat het paard over 24 uur b.v. 20 kleine porties krijgt.

Het zijn kleine dingetjes maar het helpt en de mensen staan hier wel voor open en als men dit veranderd en men ziet dat de paarden minder hoesten, beter in hun vel zitten etc. dan gaat men hier ook meer in verdiepen. Er is een groot voordeel in het natuurlijker houden van paarden het is een eenrichtingsweg je kan wel je paard van de box naar paddock of wei verhuizen maar je paard van van natuurlijker terug naar een box van 3x3 in een afgesloten gang heb ik nog nooit iemand horen vertellen.

Trouwens de grote opfokbedrijven houden hun paarden al vaak in groepshuisvesting of in grote groepen op oppervlakte waar wij vaak alleen maar van kunnen dromen. Ik heb laatst nog een heel verhaal naar de dierenbescherming gestuurd over mijn mening over verwaarlozing bij paarden. Ik heb netjes een antwoord terug gekregen dat groepshuisvesting en weidegang hoog bij hun op de agenda stond om druk te gaan uit te oefenen. Ik ben geen dromer maar wel hoopvol.
Volg datum > Datum: woensdag 2 april 2008, 13:522-4-08 13:52 Nr:120574
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:120572
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: vlooien.... Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Busser schreef op woensdag 2 april 2008, 13:47:

> Hallo mensen,
> Van mijn merrie dacht ik ook dat ze
> a) schurftmijt had, daarna dachten we dat het
> b) luizen waren, maar ik zag beslist minuscule vleugeltjes
> daarom denk ik nu ook aan:
> c) vlooien.
>
Vlooien hebben toch geen vleugeltjes ????????????
Je leest nu alle berichten van "muriel"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
883 berichten
Pagina 11½ van 59
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact