InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18866 onderwerpen
275477 berichten
Pagina 2060½ van 18366
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: vrijdag 5 augustus 2005, 17:355-8-05 17:35 Nr:30889
Volg auteur > Van: alice de beer Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: natuurlijk bekappen is best moeilijk! Structuur
alice de beer
Driebergen-Rijsenburg
Nederland

Jarig op 4-5

39 berichten
sinds 8-4-2005
Ik vind het leuk om te lezen dat zoveel mensen de cursus gevolgd hebben en aan de slag zijn gegaan met hun eigen paard. Over het algemeen lijkt het iedereen bjizonder goed te lukken met of zonder hulp van een natuurlijk bekapper. Ook vertelt Frans dat hij bij oud-cursisten is gaan kijken en dat ze goede resultaten hebben bereikt en dat ze bij niemand hoefden te corrigeren. Fantastisch! Ik wou dat ik dat kon zeggen...!
Ik heb de cursus ook gevolgd (april) boek en pakket zeer goed bestudeerd en aan de slag gegaan met mijn Merens, die ovrigens zeer goede voeten/hoeven heeft en nu ruim een jaar zonder ijzers waarvan bijna een jaar natuurlijk bekapt.
Mijn natuurlijk bekapster, die uit de de natural balance school komt komt bij elke bekapping kijken en controleren. Ik heb met haar gesproken over haar manier van bekappen en wat ik geleerd heb en al vergelijkende vond ik dat de principes zeer overeen kwamen. Het grootste verschil lijkt mij vooral te zitten in precisie, bij haar wordt zeer veel gemeten met handen/vingers en een meetdingetje (een soort passer waarmee je kan zien of je beide hielen precies gelijk hebt gemaakt). Ik heb nu een keer of drie bekapt, maar ik heb het nog geen één keer goed gedaan! Ik moet erbij zeggen dat de bekapster vanaf het begin af aan zeer kritisch aankijkt tegen de hele cursus van jullie en steeds blijft zeggen dat je zoiets nooit in één dag kan leren. Ik word daar nogal zenuwachtig van. De laatste keer had ik de hielen niet precies gelijk gemaakt, en ik maar staren, maar ik kon het echt niet goed zien. Zegt ze dat als ik dat zo blijf doen er toch wel gekke dingen kunnen ontstaan. Verder heb ik de neiging om alles veel te rond te maken. Ik probeer er reg op te letten dat ik de vijl aan de achterkant inderdaad recht houd zodat er geen ronding ontstaat maar als het maar een ietje pietje te rond is krijg ik enorm op mijn kop, hetzelfde geldt voor de zijkanten, de mustangroll mag alleen op de toon, maar maak ik ook maar iets te veel ronding aan de zijkant is het hek van de dam. Volgens haar verander je dan t eveel aan het breakoverpunt. Ik probeer het vol te houden want ik wil het echt ontzettend graag goed leren, en ik heb het idee dat zij extra streng is. Een meisje op stal doet het ook zelf (is met mij op cursus geweest) en laat het werk controleren door Hans A en ik heb het idee dat jullie visie iets 'relaxter 'is en dat een foutje minder erg is.
Het komt er in ieder geval op neer dat ik nu denk dat het nat. bekappen ontzettend moeilijk is en ik het misschien wel nooit leer terwijl ik toch niet zo heel erg onhandig ben denk ik zelf en ik vond het op de cursus ook heel goed gaan...
Hoe doen jullie dat? Laten jullie het werk steeds controleren, lukt het bekappen echt zo goed als ik hoor of zijn er ook mensen die het moeilijk vinden zoals ik???? Of ben ik toch te ongeduldig en duurt het gewoon langer voordat je het een beetje onder de knie hebt?

groetjes, Alice
Volg datum > Datum: vrijdag 5 augustus 2005, 17:525-8-05 17:52 Nr:30890
Volg auteur > Van: eamonn Opwaarderen Re:30887
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: draf toonlanden gefilmd Structuur
eamonn
belgie


38 berichten
sinds 31-5-2005
eamonn schreef op vrijdag, 5 augustus 2005, 17:21:

> En ja hoor ik heb een toonlander.
> Je kan er niet naast kijken.
> Maar alleen voorraan achteraan land die vrij plat. Dus misschien
> naar de toontredende kant aan.
> Dus nu is het nog vinden van een natuurlijk bekapper die tot bij
> mij thuis kan komen en die er wel verstand van heeft natuurlijk.

Baarle nassau zit ik met mijn paardje.
Volg datum > Datum: vrijdag 5 augustus 2005, 18:055-8-05 18:05 Nr:30891
Volg auteur > Van: Dorien66 Opwaarderen Re:30880
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gevoelige Hoeven Structuur
Dorien66
Homepage
Nederland


119 berichten
sinds 5-8-2004
Piet schreef op vrijdag, 5 augustus 2005, 15:40:

>> Dorien66 schreef op vrijdag, 5 augustus 2005, 14:48:
>>
>>> Waar volgens mij het heel erg mis gaat met natuurlijk bekappen

> Interessante gedachte Dorien!
> Kun je dit misschien ook wat meer met gegevens onderbouwen?
> Weet je waar je over praat? Heb je zelf de cursus
> gevolgd? Zo ja, heb je dan toch wel een beetje opgelet?

Ik kan verder niks onderbouwen met harde gegevens, dan moet ik bijvoorbeeld namen gaan noemen en daar pas ik voor. En wetenschappelijke gegevens heb ik ook niet. Ik zit op verschillende forums (NL en internationaal) en kom daar de meest dramatische ervaringen tegen waarbij ik vaak het gevoel heb dat ze voorkomen hadden kunnen worden als mensen bovengenoemde 'arrogantie' niet zouden hebben gehad en eigenaren die hun paard aan deze mensen uitbesteden niet zo’n grenzeloos vertrouwen in de medemens zouden hebben gehad.

Ik weet zeer goed waar ik over praat. Ik Strasser mijn paard, ben daarmee begonnen na maandenlange zelfstudie (boeken, sparren en internet), een 1 op 1 cursus van 2 dagen en momenteel begeleiding van 1 van de weinige SHP-ers in NL. En voordat je het vraagt: het gaat uitstekend met mijn paard, ze heeft een paar weken wat gevoelig gelopen maar sindsdien is ze alive and kicking :-)

Die laatste vraag begrijp ik niet (en dat ik geen cursus Natuurlijk Bekappen heb gevolgd heeft daar niks mee te maken). Wat bedoel je?

Groeten,
Dorien
Volg datum > Datum: vrijdag 5 augustus 2005, 18:105-8-05 18:10 Nr:30892
Volg auteur > Van: Dorien66 Opwaarderen Re:30886
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gevoelige Hoeven Structuur
Dorien66
Homepage
Nederland


119 berichten
sinds 5-8-2004
Frans Veldman schreef op vrijdag, 5 augustus 2005, 17:00:

> Dorien66 schreef op vrijdag, 5 augustus 2005, 14:48:
>
>> Waar volgens mij het heel erg mis gaat met natuurlijk bekappen

> Allemaal "dus-sen", maar concrete aanwijzingen?
>
> Groeten,
> Frans

Ik ben ook zo'n sufferd he? Ik was even vergeten dat ik hier alleen maar iets kan posten wanneer ik er 'wetenschappelijk' onderzoek ter onderbouwing bij mee kan geven. Veel lezen over (en leren van) verhalen van anderen is niet goed genoeg.

Groeten,
Dorien
Volg datum > Datum: vrijdag 5 augustus 2005, 18:165-8-05 18:16 Nr:30893
Volg auteur > Van: trea hoex Opwaarderen Re:30889
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijk bekappen is best moeilijk! Structuur

trea hoex
Nederland

Jarig op 9-4

1840 berichten
sinds 27-3-2005
alice de beer schreef op vrijdag, 5 augustus 2005, 17:35:

> Ik vind het leuk om te lezen dat zoveel mensen de cursus gevolgd
> hebben en aan de slag zijn gegaan met hun eigen paard. Over het
> algemeen lijkt het iedereen bjizonder goed te lukken met of

> ongeduldig en duurt het gewoon langer voordat je het een beetje
> onder de knie hebt?
>
> groetjes, Alice

Hoi Alice,
mijn man en ik hebben de cursus ook gedaan en wel op 15 mei dit jaar. 2 dagen later zijn de ijzers bij onze twee paarden eronderuitgegaan en zijn we zelf gaan bekappen. Al heel snel bleek, dat mijn man het wel heel leuk vond, maar er heel laconiek onder was. Ik maakte me sneller druk om dingen zoals bijv. een randje hier of daar, of iets wat er anders uitzag dan in het boek, en wilde dan alles tot in de puntjes uitgezocht en nagekeken hebben. Mijn man had sneller iets van; a joh, dat komt wel goed... Ik wilde al heel snel mijn man niet meer laten bekappen, en deed alles zelf. In de eerste week is er een natuurlijk bekapper bijgeweest om de grote veranderingen te doen en te kijken naar de kwaliteit van de hoeven. Ik merk wel dat ik steeds meer 'los' kan laten, dus niet meer zo staar naar de plaatjes in het boek, maar naar de hoef zoals die voor me ligt. Ik durf nu te zeggen, héé die hielen zijn dan wel zoals in het boek, maar voor mijn paard nèt ietsje te laag. Gisteren is de natuurlijk bekapper nog eens komen kijken, op mijn verzoek, omdat ik bang ben op sommige vlakken teveel of juist te weinig te bekappen, zonder dat ik dat in de gaten heb, en er zodoende langzamerhand veranderingen optreden zonder dat je daar erg in hebt. En eigenlijk viel het mee. Het enige wat ik niet gezien had, was dat de randjes van de hielen (achter naast de straal) de neiging hebben naar binnen te prikken (onder de straal) en ik moest dus een snede maken naast de straal richting hoefballen, zodat de straal vrij kan uitzetten, zonder dat er in geprikt wordt door de wand.
Als ik hem niet meer had laten komen, en zelf doorgegaan was (met de zelfverzekerdheid die mijn man heeft), was dàt waarschijnlijk voor problemen gaan zorgen.

Dus, of jij er geen aanleg voor hebt kan ik niet beoordelen, ook ken ik jouw bekapper niet, maar ik weet wel, dat het een geruststelling is, zolang je je nog onzeker voelt over dingen, om ze laten controleren. Dan hoef je het nog niet op te volgen, maar heb je wèl een eye-opener. Want als je tweifelt, en je hebt niemand om raad aan te vragen, blijf je er toch over piekeren en ga je alle eventuele kwaaltjes afschuiven op jouw bekapping, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn...
Volg datum > Datum: vrijdag 5 augustus 2005, 18:185-8-05 18:18 Nr:30894
Volg auteur > Van: spinnetje Opwaarderen Re:30840
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: dikke shetlander Structuur
spinnetje
Nederland


73 berichten
sinds 13-12-2004
Ans Jondral schreef op donderdag, 4 augustus 2005, 20:08:

> Ik heb vorig weekend een shetland merrie gekocht. Een prachtig
> diertje en dat wil ik graag zo houden.
> Ik maak me namelijk zorgen over haar lijn. Ze loopt samen met de

> (En wat doe ik in de winter als de paarden de hele dag hooi
> eten?)
>
> Ans

Altijd moeilijk om zulke rassen slank te houden. Fjorden, haflingers, shetlanders etc. Hoefbevangenheid kan op de loer liggen al neem je geen voorzorgsmaatregelen.

Ik zou zelf een shetlander niet in een grote wei plaatsen. En het maakt niet uit of het gras erg kort is afgegraasd, daar schuilt het gevaar ook een beetje in. Het gaat om wat er in het gras zit. Je kunt hem beter op een klein stukje houden, maar dan met oud, lang en dus stengelig gras. Gemaaid en heel kort gras is dus niet zo heel erg goed. Hier op deze site staat een heel stuk over gras en fructraan. Snuffel eens rond en je komt heel wat meer te weten.

Kan het echt niet anders dan kun je misschien kiezen voor een grasmasker. Bij de paardendrogist zijn ze te verkrijgen en zorg dat je shetlander voldoende beweging krijgt. Ga grondwerken en fietsen?

Onbeperkt hooi kan prima hoor in de winter. Alleen geen bix of ander fastfood bijvoeren!!
Volg datum > Datum: vrijdag 5 augustus 2005, 18:295-8-05 18:29 Nr:30895
Volg auteur > Van: Nick Opwaarderen Re:30869
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Randen in hoeven ( +fotos!) Structuur
Nick
Nederland


5000 berichten
sinds 13-3-2004
susan garritsen schreef op vrijdag, 5 augustus 2005, 13:07:

> leetje schreef op zaterdag, 14 mei 2005, 18:10:
>
>> Mijn haflingermerrie heeft zo'n 6 jaar op ijzers gestaan en is

> en klilk aan de 5 steps voor trimming. Ze hebben een zeer
> sucessvol methode gevonden om flares op controle te brengen '
> trimming van de top'. de fotos zijn mooi en duidelijk.
>

Nou heb ik ook zitten kijken naar die foto's....en het geen ik zie is van alles behalve nou juist "flare's" ?
Waar zie jij die flares dan?
De ringen zoals op de hoefwand te zien zijn wordt ook op de site en cursus uitgelegd.
Wat een flare is ook.

Deze vreemd lopende ringen laten zien dat er in de periode dat dit stukje hoef aangroeide er iets is gebeurd in het verleden of veranderd in de manier van het houden van dit paard....
Dat kan dus bijv. alleen al voeding zijn.

Een flare is bij mijn weten een stuk hoefwand dat afbreekt omdat de hoefwand te lang is of is geweest....zo'n kappot gescheurd flapje aan voor of zijkant, je hebt ze vast wel eens gezien....maar juist dit zie ik nu net niet op de foto's.

Een ring in de hoefwand onstaat nmm. niet door een flare.

Zowel de ringen als de flares groeien er vanzelf uit....al kan je die loszittende stukken aan de zijkant voorzichtig verwijderen.

Ik raad de vraagstelster Leetje aan om een cursus te gaan volgen en niet zomaar zelf even wat te gaan proberen in de hoop dat het goed gaat.
Ook raad ik haar aan om er zeker in het begin periode hulp te vragen een een hoefverzorger met verstand van zaken.
Ik vind het er nml. niet zo super uit zien....en heb nog steeds een slecht verhaal in mijn achterhoofd zitten.
Maar wie ben ik...
Gr, Nick
Volg datum > Datum: vrijdag 5 augustus 2005, 18:325-8-05 18:32 Nr:30896
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:30889
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijk bekappen is best moeilijk! Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
alice de beer schreef op vrijdag, 5 augustus 2005, 17:35:

> Het komt er in ieder geval op neer dat ik nu denk dat het nat.
> bekappen ontzettend moeilijk is en ik het misschien wel nooit
> leer terwijl ik toch niet zo heel erg onhandig ben denk ik zelf
> en ik vond het op de cursus ook heel goed gaan...
> Hoe doen jullie dat? Laten jullie het werk steeds controleren,
> lukt het bekappen echt zo goed als ik hoor of zijn er ook mensen
> die het moeilijk vinden zoals ik???? Of ben ik toch te
> ongeduldig en duurt het gewoon langer voordat je het een beetje
> onder de knie hebt?

Joh, van alle cursisten is het overgrote merendeel de eerste tijd bang om het verkeerd te doen, en soms doen ze het ook niet helemaal precies goed maar daarom is het controleren ook zo belangrijk, en hameren we daar ook zo op. Maar goed, onzekerheid en onhandigheid met rasp en mesjes is erg normaal hoor, wees gerust. De cursus is ook gewoon bedoeld als basis, in de praktijk moet je het verder leren en als het steeds niet helemaal perfect gaat dan moet je gewoon heel regelmatig laten controleren totdat het wél perfect gaat. Je hebt iig een hele brede basiskennis vanwaaruit je goed verder kunt leren in de praktijk.

BTW, een mustangroll maken wij dus wel over de hele hoefwand, omdat dit in de natuur ook zo is en je ziet ook dat er anders kleine stukjes uit de hoefwand kunnen brokkelen, en heeft mi niets te maken met het afwikkelpunt (aan de zijkant van de hoef). Er zijn 1001 meningen en theorieën, die van ons of die van jouw bekapper zijn daar twee van.

Ilona
--
Let's keep on moving naturally!
Volg datum > Datum: vrijdag 5 augustus 2005, 18:375-8-05 18:37 Nr:30897
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:30896
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: natuurlijk bekappen is best moeilijk! Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Ilona Kooistra schreef op vrijdag, 5 augustus 2005, 18:32:

> Joh, van alle cursisten is het overgrote merendeel de eerste
> tijd bang om het verkeerd te doen, en soms doen ze het ook niet
> helemaal precies goed maar daarom is het controleren ook zo
> belangrijk, en hameren we daar ook zo op. Maar goed, onzekerheid
> en onhandigheid met rasp en mesjes is erg normaal hoor, wees
> gerust. De cursus is ook gewoon bedoeld als basis, in de
> praktijk moet je het verder leren en als het steeds niet
> helemaal perfect gaat dan moet je gewoon heel regelmatig laten
> controleren totdat het wél perfect gaat. Je hebt iig een hele
> brede basiskennis vanwaaruit je goed verder kunt leren in de
> praktijk.

aanvulling: we zeggen altijd liever conservatief te blijven en liever te weinig dan te veel weg te halen, omdat degene die komt controleren er niets aan kan plakken maar er wel degelijk nog iets af kan raspen (of nog beter: het jou af kan laten raspen zodat je er echt iets van leert). In de praktijk is het ook in 99,9% van de gevallen zo dat de cursist te weinig heeft weggehaald, te veel weghalen komt echt bijna niet voor.

Ilona
--
Let's keep on moving naturally!
Volg datum > Datum: vrijdag 5 augustus 2005, 18:545-8-05 18:54 Nr:30898
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:30874
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gevoelige Hoeven Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Dorien66 schreef op vrijdag, 5 augustus 2005, 14:48:

> Het aanbod van cursussen groeit momenteel explosief en daarmee
> dus ook de mensen die zo'n cursus gevolgd hebben en dus zal het
> aantal problemen op korte termijn verveelvoudigen. Dierenartsen
> hebben gelijk als ze daar zo hun bedenkingen bij hebben (ik heb
> ze ook).

Je hebt altijd mensen die niet braaf doen wat ze wordt geleerd maar ik vind dat je ervanuit moet kunnen gaan dat mensen wél doen wat je ze leert.

De cursus is een basis, geeft een heel goed inzicht in de goede leefomstandigheden en voeding van een paard, in de anatomie van de hoeven, het laat mensen zien hoe die hoef van binnen functioneert, hoe alles werkt en op welke wijzehet natuurlijk bekappen in zijn werk gaat.

Daarbij zeggen we dat de eerste (of eerste paar, als dat nodig is) bekapping(en) het best gedaan kan worden door een natuurlijk bekapper omdat de hoeven van je eigen paard toch net weer anders zijn dan alle oefenhoeven op de cursus, en vooral als er een laag oude zool op zit of wanneer de hoef qua model bij lange na niet natuurlijk is, is het heel moeilijk om te beginnen. Als het model erop lijkt, en je de kenmerken van die hoeven kent, kun je beginnen met het bijhouden van de hoeven: bijraspen en de steunsels snijden. Nadat je het de eerste keer zelf hebt gedaan, laat je het controleren. Alles perfect? Prima: dan kan de volgende controle wat langer wachten. Was er iets niet helemaal goed? Laat dan snel weer controleren. Uiteindelijk heb je niets meer fout, en hoef je dus niet meer vaak te laten controleren maar toch raden we ook dan nog aan om na bv een half jaar toch eens iemand te laten komen, gewoon voor de zekerheid. En loopt het paard al tweemaal iets gevoeliger na de bekapping dan ervoor: dan gaat er iets niet goed: haal er iemand bij.

Dát is wat we over proberen te brengen. De resultaten van cursisten zijn echt héél erg goed. Dat er een enkeling bij zit die gewoon maar wat doet? Daar kunnen wij dus gewoon niets aan doen. We leren ze hoe het moet, en moeten er vanuit kunnen gaan dat ze dat niet overboord gooien.

Ilona
--
Let's keep on moving naturally!
Volg datum > Datum: vrijdag 5 augustus 2005, 19:465-8-05 19:46 Nr:30899
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:30885
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ontwormen Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Wendy-hb schreef op vrijdag, 5 augustus 2005, 16:14:

> HannahFroukje schreef op woensdag, 3 augustus 2005, 22:59:
>
>> Heb ik dus over na zitten denken, met als conclusie dat ik dan

> gaan geven, zeker ook omdat bij Isabella de leverwaarden niet
> helemaal in orde waren na een bloedonderzoek en ik een
> leverreinigingskuur wil gaan doen. Dan moet je niet direct weer
> een "chemische" wormspuit erin duwen lijkt me zo :?

Het zal toch best een behoorlijk heftige kuur zijn gezien de samenstelling. Interessante vraag is wat minder inwerkt. Weet iemand dat precies?
Piet
Volg datum > Datum: vrijdag 5 augustus 2005, 19:535-8-05 19:53 Nr:30900
Volg auteur > Van: eamonn Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Niet eenvoudig een bekapper vinden. Structuur
eamonn
belgie


38 berichten
sinds 31-5-2005
Ik heb dus naar verschillende bekappers gemaild .
Waar ik een kort antwoord van terug kreeg het is te ver weg.
Of ze willen meer paarden voor 1 bekapping.En extra kosten voor het aantal km .
Ergens snap ik het wel dat het nogal veel km zijn voor 1 paardje.
Maar ik ben er allesinds niet mee geholpen.
Dus toen de telefoon in de hand en bellen ik had geen zin meer om om mailtjes te wachten.
Uiteindelijk heb ik er eentje gevonden. En hij komt donderdag aanstaande al op bezoek.
En zijn tarief is heel netjes zonder extra km vergoeding.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18866 onderwerpen
275477 berichten
Pagina 2060½ van 18366
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact