InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2106 berichten
Pagina 51 van 141
Je leest nu alle berichten van "Ingrid den Ouden"
Volg datum > Datum: zaterdag 8 mei 2004, 23:248-5-04 23:24 Nr:5276
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5275
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
e m kraak schreef op zaterdag, 8 mei 2004, 22:40:
> Ben met name geïnteresseerd in twee-richtings communicatie (of
> ben ik nou de enige die grondig door zijn pony gedresseerd is) -
> dus hoe communiceert jouw pony wat hij/zij wil naar pony/mens en
> wat verwacht of komt daar als antwoord/resultaat op?

Aha, nou heb je even haha.

Die shet van mij is er een kei in. Weet ons helemaal dmv haar geluidjes en manieren van doen duidelijk te maken wat ze wil, maar omgekeerd kan ook. Ik betrap mezelf er vaak op dat ik ook een soort van hinnik-grom geluidje maak in mijn woorden en dat Isabella daar op reageert. Vooral als ze door de dag heen laat horen dat ze nogal wakker is zullen we maar zeggen, dan kan ik haar continu laten ´terugpraten´ door zelf ook wat op die toon te gaan praten. Meestal gaat het dan wel om gras of zo. Maar ze antwoord dan echt, en omdat ze met haar neus kan wijzen naar wat ze wil, doet ze dat ook naar wat ik haar vraag. Tja beetje zweverig uitgelegd, maar het is zo´n mooi hoe die pony de mensentaal aan het leren is.

Zelfs mijn moeder is alleen daarom al helemaal weg van het beestje (gaf helemaal niets om paarden toen ik Isabella daar neer mocht zetten, was er bang van), maar nu werkt ze met plezier in de tuin omdat de pony altijd zo leuk komt buurten. Ik hoor vaak genoeg mijn moeder verontschuldigend zeggen als ze verteld dat ze zo leuk gebabbeld hebben: maar ze begrijpt echt wat ik bedoel hoor!

Dat is gaaf. Kan er uren over praten, maar in mijn kennissen kring heb ik helaas als enige zo´n babbelkous. De pony´s van de buren die hinniken ook, maar die schreeuwen alleen maar om eten. Vreselijk irritant geluid is dat. Ik zou daar als eigenaar helemaal niet blij mee zijn, maar deze mensen vinden het juist wel geweldig dat de paardjes altijd naar ze roepen. Tja ze hebben er geen erg in dat ze het bij iedereen doen. De postbode, een toevallige voorbijganger. Dat is nu een schreeuw om aandacht. Heel anders dan het taaltje dat Isabella spreekt.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zaterdag 8 mei 2004, 23:458-5-04 23:45 Nr:5281
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5278
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Nick Altena schreef op zaterdag, 8 mei 2004, 23:19:
>> Ik heb er op de yahoo lijst al
>> ooit eens een heel stuk over geschreven.

Is de mailgroep van Frans. Helaas was daar niet veel animo voor het hinniken. Alleen dat even gedacht werd door sommige lezers dat Isabella dus panisch naar mij zou hinniken als ik aankwam omdat ze alleen staat. Daarom ben ik daar gestopt met mijn verhaal, want dat kwam kennelijk niet goed over. Hier vind ik meer medestanders.

Panisch hinniken heb ik ooit 1x gehoord bij haar en dat deed echt zeer tot in mijn ziel. We waren op trektocht en hadden een tent gezet in de wei, maar besloten omdat het te koud werd even bij die mensen naar binnen te gaan, uit het zicht van Isabella. Nou die gaf me daar een hinnik die mij door merg en been ging. Die kende ik niet en die deed me zeer. Echt waar. Ik kon haar gewoon niet alleen laten, dat wilde ze ook niet. Maar ja ik werd natuurlijk een zeikerd gevonden.

De hele avond zag ik Isabella ijsberen en steeds weer die roep. Wat lag ik vroeg op bed die avond haha, want ik zat niet rustig binnen daar. En wat denk je juist, Isabella was tevreden. Het ijsberen en het hinniken hield op en ze kwam voor onze tent staan, zij ons vriendelijk goede nacht en ging toen grazen.
De volgende morgen stond ze weer voor de tent op wacht. Niets schrikreactie toen ik de tent opende, maar ze bewoog even een oor naar mij daar op de grond en haar neusgaten vertelde mij goede morgen. Dus ik gaf een goede morgen terug uiteraard.

Overigens praat ik wel heel veel tegen Isabella. Vaak zo zacht dat niemand het hoort. Ik kan haar ook in slaap praten. Dat is een bijzonder lui moment voor ons samen. Voordeel is dan ook dat ze echt reageert op een luide stem. Maar ja ik men dan ook met haar en dan is stem natuurlijk erg belangrijk. Maar als je altijd schreeuwt als je bij je paard bent, dan worden ze wel ongevoelig voor je stem denk ik zo.

Maar Isabella kan meer dan `praten´ dmv geluid. Ze kan ook met haar hoef, neus en achterwerk inderdaad aangeven wat ze wil. Ze kan op de cm nauwkeurig aan mij aangeven waar ik moet krabbelen en hoe hard. Het is een kwestie van kijken en elkaar aanvoelen.

Ik doe niets specifieks aan NH, althans helemaal niets volgens de boeken. Doe het op mijn eigen manier. Bij en met Isabella heb ik het echt getroffen hoor, ze is er wat dat betreft eentje uit duizenden. Zo´n kletsmajoor vind je inderdaad misschien niet snel.

Maar toch kun je het een paard leren. Althans als een paard het is afgeleerd. Even goed zeggen nu. Neem een manegepaard. Op onze manege staan veel van die afgestompte beestjes. Er wordt nl. niets anders gedaan dan alleen mee gereden. Af en toe een borstel, maar verder niets. Geen ruiter die zich bemoeid met de communicatie van het paard. Als ze `moeilijk´ doen bij het opzadelen direct een mep verkopen. Vreselijk af en toe. En veel paarden doen moeilijk (vind je het gek). Echter ik praat altijd tegen die beesten en zo kwam ik ooit eens op een nogal communicatie-arm paard terecht. Maar langzaam aan kwam ze los. Iedere week ik er steeds vroeger heen en maar praten onder het poetsen. Ze vond het poetsen lekker en nu jawel, ze hinnikt zacht tegen me als ik aankom. Dat is een grote pluim vind ik van mezelf. Helaas mag ik nu niet meer op dit paard rijden (moet een ander op) en als ik dan weer dat geschreeuw uit die box hoor, dan doet me dat zeer (schreeuwen van de ruiter want paard doet moeilijk).

ja ik denk ook dat heel veel misverstanden ontstaan door het niet luisteren en kijken naar je paard. Ga gewoon in de wei zitten en kijk naar het dier. Ik doe dat vaak (bij mooi weer, of als ik onkruid uittrek). Je leert dan het snelst hoe ze reageren op diverse dingen als vogels, fietsers, stemmen, en dat soort zaken.

En over die motorcross nog even. Ik was even bang dat het harde geluid niet goed zou zijn voor Isabella´s oren. Heb hier echt wel over nagedacht. Maar ze lostte het zelf op door ze continu van het geluid weg te houden. Heel frapant om te zien, ze zijn echt zo stom nog niet. Met het vuurwerk van de eeuwwisseling had ze het ook opgelost door haar neus op de grond te drukken en de oren richting de bodem te richten.
En als het hard knalde gaf ze een geluidje richting mij, zo van hoor jij dat ook?

Ze heeft zo ook ooit haar buurpaard gered van een ernstige blessure door mij verbaal en met haar lichaam te waarschuwen dat er daar in de naburige wei wat vreselijk fout was. Ze heeft ooit mijn moeder gehaald toen het konijn was doodgebeten door een kat of iets dergelijks. Ze heeft ooit gewaarschuwd toen er zeer vermoedelijk een inbreker rond het huis waarde, ze heeft geroepen toen een ander konijn was uitgebroken en liep waar het niet hoorde.
Ze is gewoon een slim paardje en ik ben erg blij met haar.

Maar meestal praat ik toch niet graag over dit soort dingen, omdat men nogal snel geneigd is om het als sentimentele onzin af te schepen. Jaja jouw paardje kan met je praten ... jaja vast wel.
Fijn eindelijk eens medestanders te vinden haha.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zaterdag 8 mei 2004, 23:488-5-04 23:48 Nr:5282
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5281
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
annick schreef op Sat, 8 May 2004 23:21:53:

> hallo
> wat fijn dat die van jullie geluid maken, ik heb Damian nu een
> jaar en hij
> heeft nog nooit gehinnikt, terminste niet waar ik bij was.
> Annick
>
Hoi,
Wat erg zou ik bijna willen zeggen. Niet negatief bedoeld hoor, maar dat lijkt mij zo erg omdat ik juist zo´n babbelkous heb. Maar ben dat zelf ook wel, dus ik praat ook. Zie mijn vorige voorbeeld van dat manege paard.

Praat jij wel genoeg met Damian? Ik bedoel gewoon geluid maken, zodat hij wat heeft om te reageren? Ik merk inderdaad dat veel mensen niet tot nauwelijks echt met hun paard praten. Dat is ook het grote verschil tussen normaal rijden en mennen natuurlijk. Ik ben gewoon continu aan het praten, of je praat tegen elkaar op de wagen. Het is natuurlijk gezelligheid. Op de manege in de les buiten praten we ook altijd, maar ik ook vaak tegen het paard. En dan zegt er wel eens iemand, wat zeg je nou? O ik had het tegen mijn paard, niet tegen jullie.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zondag 9 mei 2004, 0:019-5-04 00:01 Nr:5285
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5283
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Marsha de Blieck schreef op Sat, 8 May 2004 23:45:26:
> Ik vind het ook wel interessant om te weten wat voor
> verschillende geluiden
> je paard maakt ;-)

Hoi,
Ja dat is een moeilijke om aan te geven op schrift. En ik wilde er eigenlijk al lang mee stoppen, maar dit is een leuk onderwerp.

Hoe praat ze ... even denken. Op allerlei manieren die velen van jullie nog nooit gehoord zullen hebben. Althans ik had ze voorheen nog nooit gehoord bij een paard. Je hebt gewoon een normale welkomst hinnik, en het alleen bewegen van de neusgaten. Een zacht huhhuhhuh, maar dat zijn de meest standaard hinniks.

Ze kan ook in haar hinnik van toonsoort veranderen. Dan begint ze laag en eindigd heel hoog. Die zijn leuk om te horen, helaas bedoeld ze hier mee dat ze beledigd is doordat ik haar wat beloofd had en het niet had gedaan bijvoorbeeld.
Ze kan een lange lage hinnik geven, maar ook een korte luide. Ze heeft voor zo´n klein paard denk ik enorme longen, want ze kan echt heel hard hinniken, maar dat is niet panisch. Die panische roep nogmaals die is heel ´eng´ (althans zo kwam hij toen bij mij over).

Ze hinnikt overigens nooit naar soortgenoten. Alleen gillen, want zij is altijd de giller bij kennismakingen en als de ander doorgaat gaat ze meppen.

Dan heb je nog piepen. Een korte piep is als ik iets doe wat ze niet verwacht en dat ze als afstraffing ziet terwijl ze zelf niet vind dat ze gestraft moest worden. Dit is ook altijd iets wat niet in mijn bedoeling lag. Bijv. ik doe het halster om, maar mijn vinger prikt in haar neus of zo iets, kan even geen goed voorbeeld bedenken. Maar het is altijd dus wat bij mij per ongeluk gaat en waar ze dan over verbaasd is. Hmmm moeilijk uit te leggen zoals ik al zei. Vooral die specifieke dingen die ze doet. Kijk opgewonden blazen uit haar neusgaten is als ze opgewonden is dat is makkelijk.

Maar ik stop nu echt. Moet morgen vroeg op eigenlijk en het is al weer veel te laat.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zondag 9 mei 2004, 0:139-5-04 00:13 Nr:5286
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5285
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Kleine toevoeging nog.

Bij iedere hinnik hoort een bepaalde lichaamshouding van Isabella dus is het moeilijk uitleggen hoor allemaal.

Kijken en luisteren is het dus.

Doei Ingrid
Volg datum > Datum: zondag 9 mei 2004, 10:019-5-04 10:01 Nr:5309
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5308
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Nick Altena schreef op zondag, 9 mei 2004, 1:08:
> Maar aan de andere kant...hoeveel verschillende geluiden kent
> een paard in zijn eigen taal?? denk ook net zoveel (in
> combinatie met oren ,hoofd, nek, staart, lichaam
>
Ja heel veel denk ik. De ene gebruikt de stem meer zoals bijv. de mijne, de andere meer lichaamstaal zoals misschien Damian.
Maar zoals ik al zei, bij iedere hinnik hoort een bepaalde houding, uitdrukking van Isabella. Een normale begroeting is meestal met haar hoofd laag of gewoon normaal. Maar een roep in de trant van He ik wil ook mee! dan straalt haar hele lichaam energie uit, hoofd zo hoog mogelijk, oortjes erop en heldere wakkere ogen. Zo van zie je mij staan, ik ben er klaar voor. Aangezien ik dat niet zie als ze alleen zo zou gaan staan in de uitloop, moet ze er dus wel bij roepen om mijn aandacht te trekken, anders heeft ze niets aan haar lichamelijke houding. Misschien weet ze dat wel.

Maar nu denken sommigen misschien dat het echt komt omdat Isabella alleen staat. Nou kan je verzekeren dat ze het bij de vorige eigenaar ook al deed. Ze stond daar in de kudde en ergens achteraan op het land toen wij haar de eerste keer zagen. Ze viel dus op door luidhinnikend te komen aandraven. Ja dan trek je echt wel de aandacht hoor. Zij is het dus geworden.
De fokker mistte haar daarom al een beetje vertelde hij eens, maar nu heeft hij er weer eentje, en wel Isabella´s zus doet het ook. Kan toeval zijn overigens.

Maar alleen hinniken zegt inderdaad ook niet zoveel. Er hoort echt een lichaamstaal-houding bij. Maar is dat bij ons ook niet zo. Als wij boos worden en harder gaan praten, kijken wij dan ook niet boos. Een dove zal aan ons ook wel zien dat we boos zijn op dat moment. Dus onbewust doe je veel met je eigen lichaamshouding. De meeste mensen letten daar niet op. Ik kan Isabella best vragen te komen, maar als ik zelf boos en rechtop blijf staan, dan komt ze echt niet hoor. Al zou ik het op de zelfde manier vragen als anders. Dan gaan alleen die oortjes op en neer en zie je gewoon een blik in haar ogen van, mens wat wil je nu? Ze is dan ook duidelijk verward.

Overigens over dat in de manegeles rijden. Ja dat klopt van die term galop of zo. Niet dat dat bij ons zo vaak gebeurd, want wij rijden dus niet binnen, maar ik projecteer dit even op mijn eigen pony. Als wij met de kar gaan rijden kletsen we ook veel. Toch haalt Isabella altijd de door haar bestemde woorden er tussen uit. Maar ze luistert wel mee, want dat zie je aan haar oren. Ze luistert ook naar andere geluiden in het bos. Ze luistert eigenlijk continu. Maar een fluitende vogel zal haar niet aan draven krijgen, dus ons geklets ook niet. Maar als ze haar naam hoort en draf erbij, nou dan is ze ook direct weg. Overigens werkt dit met oooRRRen ook. Het gaat bij haar puur om de RRR, maar dan wel op een specifieke manier uitgesproken. Sterker nog, mijn man krijgt haar met het woordje DRAF niet in draf hoor. Hij spreekt het anders uit.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zondag 9 mei 2004, 10:099-5-04 10:09 Nr:5310
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5301
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: communicatie zonder woorden Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Spirithorses schreef op zondag, 9 mei 2004, 1:19:
> I know, maar het is zo'n item he, ik zit hier heus met een
> glimlach, geamuseerd dan wel.
> Ben er ook van overtuigd dat veel mensen hun paard onnodig gek
> maken met hun gekakel. En inderdaad, als ik al zeg als ik een
> stop wil maken :"en....whow", dan staan de paarden al stil bij
> "en". Hihi, is niety iedereen op voorbereid, zweven ze zo uit
> het zadel.... Pien

Haha dat had ik ook ooit op een manege paard dat tevens huifkar paard was. In de galop, ik werd afgesneden en zeg eigenlijk HO tegen het paard, maar meer bedoeld als kijk uit. Niet denkt dat beest, ik moet stoppen. Dus die graaft haar hoeven in de grond en stopt (dus vanuit de galop). Nou dan lig je ook tussen de oren hoor en de rest lachen.

Maar dit is niet wat ik bedoelde met communiceren. Dat is gewoon een paard termen leren. Isabella kent zo ook gras, brokjes, braaf, enz. Met haar manier van uitdrukken kan ze er ook zelf om vragen. Hoef op de tegel (ja exact de juiste) waar altijd gemaaid gras komt te liggen is toch duidelijk teken dat ze nu graag wat gras wil hebben. Maar lopend naar de hooivoorraad en omkijkend of ik volg is een teken dat ze dan liever hooi heeft. Om brokjes schooit ze nooit overigens.

Maar goed, voordat ik een heel verhaal over Isabella weer ga zitten vertellen wil ik eigenlijk nog even over dat kakelen beginnen.

Wij hebben ook zo´n kakelgroepje hoor. Allemaal dames, dus je begrijpt het wel haha.
Maar daar zit er eentje bij met een piepstem en altijd snel nerveus. Nou en of de paarden daar nerveus van worden. Als er wat gebeurd dan worden ze niet rustiger door deze mevrouw. Kan zij ook niets aan doen, maar het kan wel eens heel vervelend zijn. Een menselijke stem heeft wel degelijk indruk op een paard. Als je zelf maar rustig blijft in paniek situaties gaat het veel sneller weer goed dan dat je zelf ook druk en een hoge stem gaat aannemen.

Hmmm wat ben ik weer lekker helder in de uitleg. Maar denk dat jullie het wel begrijpen wat ik bedoel.

Communiceren zonder woorden gaat bij mij wel moeilijker. Dit omdat Isabella altijd al geluid maakt en dan maak je vanzelf geluid terug.

Soms ook helemaal zonder. Lekker ontspannen samen met eigenlijk niets speciaals bezig zijn. Maar elkaar toch begrijpen en aanvoelen.
Ze kan dan plots wel eens een diepe zucht slaken overigens.
Ook communicatie.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zondag 9 mei 2004, 10:159-5-04 10:15 Nr:5312
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5311
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Spirithorses schreef op zondag, 9 mei 2004, 1:49:
> Nu heb ik wel gemerkt dat paarden die alleen staan, dus niet in
> groepsverband, zich meer - en sneller richten op de mens, in dit
> geval, ik denk vanwege de behoefte aan sociaal contact,
> veiligheid en bescherming. Staan ze eenmaal in een groep hebben
> ze de mens veel minder nodig. Ik heb dat gemerkt aan BD in een
> voor haar eenzame tijd. Ze kon toen werkelijk op mij inspelen
> (ook door mijn schuldgevoel omdat ze alleen stond. En pas in de
> groep is ze meer paard geworden, zo zelfs dat ze me soms
> negeert. Toch vind ik dit laatste veel gezonder, wie ben ik om
> mijn paard zo overdreven aan mij te binden ? Pien

Hoi Pien,
Zie mijn vorige verhaal ergens tussen de vele tekst door.
Isabella was ook al `zo hinnikerig´ toen ze nog in de kudde stond.
Ze schijnt altijd op mensen gericht te zijn.
Tijdens de keuring stond ze liever bij de mensen te buurten dan bij haar soortgenoten.

Ze is normaal opgevoed door haar eigen moeder en ze worden bij die man ook pas heel laat gespeend. Gaan dan weer met alle jaarlingen tegelijk een wei in. Ze is tot haar 3,5 jaar in de kudde gebleven voordat ze bij ons kwam. Ze staat alleen. Heb haar wel eens bij de buurman gezet (ook een shet, maar een ruin), maar direct bonje. Ze wilde hem niet op haar wei hebben dus rammen.
Met het hengstje gaat het soms beter (ja vind je het gek haha), maar ook vaak genoeg kan hij een knauw krijgen hoor.

Beetje contactgestoorde pony dus misschien.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zondag 9 mei 2004, 10:289-5-04 10:28 Nr:5314
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5313
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
annick schreef op Sun, 9 May 2004 10:21:05:
> Zou inderdaad best wel kunnen hij moet pas 2 worden.
> alleen als hij opgewonden is maakt hij een piep geluid.
> ik maak me niet echt zorgen erom.
>
Hoi Annick,

Ik zou me er ook zeker geen zorgen om maken als ik jouw was.
Kijk als jij helemaal niet op je zou reageren, noch met hinnik, maar ook niet met oortjes naar je toe (dus lichaamstaal) ja dan zou je misschien wel even moeten gaan nadenken.
Maar als je gewoon goed met hem om kunt gaan, alleen hinnikt hij niet, dan is er niet veel aan de hand.

Bij het hengstje van de buren dacht ik eerst ook dat het beest niet normaal was. Hij was na een krappe 3 maanden (veel te vroeg in mijn ogen) al gespeend en had in alle opzichten een achterstand. Hij kon ook niet hinniken, wist eigenlijk volgens mij niet dat hij een paard was. Galoppeerde niet, draafde niet, altijd bonje met de ruin.

Maar nu is hij 2,5 en als ik nu met Isabella langs kom, dan gaat hij aan het knorren. Continu bij die merrie in de buurt willen zijn, de ruin kan nu een knauw krijgen: ze is van mij !!

Maar hij hinnikt nu sowieso meer. De ruin die gilt echt als hij hinnikt, maar het hengstje hinnikt veel lager (dus is ook niet altijd zo dat een hengst gilt). En hij rent af en toe door de wei en bokt ook eens een keer. Hij heeft dus door dat hij paard is nu.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zondag 9 mei 2004, 11:219-5-04 11:21 Nr:5321
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Krachtvoer Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Hoi

Zat me vanmorgen wat te bedenken en ik weet het niet eigenlijk dus plaats ik het hier maar weer eens. Het gaat om krachtvoer.

Ik geef Isabella maar een handje muesli in haar (honden)bak 's morgens en 's avonds een handje brokjes. Niet nodig, weet ik, maar is ook gewoon voor het lekker. Dik zal ze er niet van worden.

Dit krijgt ze altijd, dus ook op dagen dat ze helemaal niets hoeft te doen. Maar als ze voor de wagen heeft gelopen, krijgt ze na afloop een extra handje brokjes.

Nu wees iemand mij er pas op dat ze gerust een halve kilo brok mag hebben op de dag dat ze moet werken. Een halve kg leek me wat veel, maar goed. Het was beter het krachtvoer voor het werken te geven.

Dus omdat we vandaag wilden gaan rijden, heb ik Isabella vanmorgen een handje muesli en een handje brokken gegeven. Alleen nu moeten we straks weg, dus geen rijden vandaag. Heeft ze dus al wel meer krachtvoer op. Is dus niet handig.

Hoe doen jullie dat?

En hoelang wacht je met gaan rijden na een hooimaaltijd (ik altijd minimaal een uur, maar omdat ze zo vaak hooi krijgt op een dag is het soms verdomd vervelend om een rit in te plannen).

En ik hoorde pas van iemand hier dat je ook niet moet voeren, en zeker geen krachtvoer, na inspanning. Ik geef Isabella dus altijd haar brokjes na een rit.

Graag wat meer uitleg, en niet over voeder waarde en soort brokken en krachtvoer.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zondag 9 mei 2004, 16:309-5-04 16:30 Nr:5367
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5339
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Communicatie dmv hinniken Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
elsbeth flipsen schreef op zondag, 9 mei 2004, 13:04:
> Onze ponys maken verschillende geluiden en inderdaad aan hun
> lichaam (oren, ogen, spanning, staart) kan ik veel zien. Heb
> weinig bewust gelet op de verschillende hinniks maar zal dat
> eens gaan doen. Waar ik wel een beetje moeite mee heb is het
> toekennen van "menselijke" emoties aan dieren. Wat algemene
> emoties zijn denk ik wel des paards maar of je daarin heel ver
> kan gaan weet ik niet hoor.
>
Hoi,
Ik denk inderdaad dat iedereen wel zijn of haar stem gebruikt met omgaan met paarden. En ik neem ook aan dat we allemaal wel weten wat het paard bedoeld met een bepaalde stand van de oren, ogen, neus en staart. Dus daarom ben ik hier nooit op ingegaan. Dat is denk ik ook echt een wezenlijk onderdeel van de paardentaal. Ik zie Isabella altijd even met een achterbenen dreigen en haar oren naar achteren gericht als er een loslopende hond in het bos naar haar achterwerk schiet. Nu snapt die hond dat niet en tja het is al 2x voorgekomen dat ze daarna een klap uitdeelt. Eigen schuld van die hond, echter die had de voortekenen niet begrepen. Een paard of pony had wel beter opgelet (onze waarschuwing werd door de hondeneigenaar in de wind geslagen overigens).

Daarom denk ik ook niet dat we de hele paardentaal dmv lichaamscommunicatie hier moeten behandelen. Waar het mij eigenlijk echt in eerste instantie om ging was dat de mijne gewoon heel veel geluidjes kan produceren. Zoveel heb ik er in al mijn jaren paardenervaring ook nooit gehoord hoor. Vandaag heeft ze ook wel weer verscheidene gehad, waarvan eentje heel magertjes klonk (en ze volop liep te gapen, dus ze sliep kennelijk half).

Als ik haar stoor bij haar slaapje, of als ze me niet heeft horen aankomen en ik roep haar dan terwijl ik al heel dichtbij sta (roep zacht) dan schrikt ze vaak en hinnikt dan heel verontwaardigd. Die is echt heel anders dan wanneer ze mij eerder zag als ik haar.

Voorbeeld. Toen ik in september op stap was met Isabella (hoefschoenen aanmeten), was ze een dikke halve dag niet thuis. Toen we terugkwamen vertelde mijn moeder dat ze blij was dat de pony terug was, want ze had haar zo gemist ... het was zo stil!

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zondag 9 mei 2004, 16:399-5-04 16:39 Nr:5372
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5352
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: MCPP, onkruidbestrijding Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Frans Veldman schreef op zondag, 9 mei 2004, 13:17:

> Wie het nog niet door heeft, het middel dat ik hierboven
> beschreef is daadwerkelijk door een aantal mensen op deze lijst
> voorgesteld als een "natuurlijk middel" om JKK te bestrijden, de
> gewone naam van dit goedje is namelijk... keukenzout.

Hoi Frans,

Ik was degene die ooit aanraadde om zout op JKK te strooien. Heb nooit gezegd dat dit een "natuurlijk middel" is. Sterker nog, ik raadde strooizout aan omdat keukenzout niet werkt. Daar zit nog veel meer rotzooi in.

Echter nu kun je denken dat je een geweldig voorbeeld hebt gevonden, maar ik denk toch dat als mijn pony per ongeluk wat van het strooizout binnen zou krijgen, dat ze heel wat minder snel klachten krijgt dan dat ze een klein beetje insecticide binnen krijgt.

En dat is toch ook een feit. Als ik met zout bezig ben, gaan mijn handen niet irriteren, nou met het bestrijdingsmiddel trek maar gerust handschoenen aan, en liever nog een mondkapje. Nee geweldig spul, echte aanrader.

> Waar ik in geinteresseerd ben is feitelijke informatie. Als ik ook maar iets vind waaruit blijkt dat MCPP slechter is dan keukenzout

Nou zie bovenstaande. Echt sorry, niet om nu weer tegen je in te gaan, dat is helemaal niet de bedoeling, maar ik vind het geen vergelijking. De zoutblok van vele paarden ligt toch ook gewoon in de wei. Nou dan iedereen die dit heeft : weghalen dat ding is erg milieu onvriendelijk. En laat vooral je paard er niet van likken. Want dan plast hij het weer uit en tja op dat plekje ....... enz.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zondag 9 mei 2004, 16:429-5-04 16:42 Nr:5373
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5329
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Twee hengsten bij elkaar Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
Hoi,
Nou vandaag plots eigenlijk toch kunnen gaan rijden. Maar ze had net hooi staan te eten, dus ik dacht dan maar uitproberen en even rustiger rijden.
Het ging geweldig, ze was niet hongerig en liet de bomen eens een keer voor wat het was. En ze had volop energie.

Dus rijden met een buik vol hooi gaat kennelijk best (terwijl ze nu natuurlijk met koliek in de wei ligt want daarna niet meer wezen kijken eigenlijk).

Ook daarna wat brokjes gegeven. Maar was is direct erna. Je gaat eerst uitspannen, tuig eraf, zweet afvegen, benen afspuiten, droog wrijven, dan wat schuren, dan snoepje geven, dan belonen en knuffelen, dan gaat ze rollen en dan pas krijgt ze brokjes. Ben je al snel 20 min. minimaal verder. Ze wilde daarna zelf ook haar hooi niet, maar gewoon lekker achter ons aansjokken en rollen en nog eens rollen. Later ging ze eens een slokje drinken en toen pas eten. Toen waren we weer 20 min. verder. Ze weet het kennelijk zelf ook wel. Daarbij in de zomer gaat ze ook altijd gewoon na het rijden de wei op, dus eten.

Maar waarom is het eigenlijk niet goed? Direct krachtvoer geven na een rit.

Groeten,
Ingrid
Volg datum > Datum: zondag 9 mei 2004, 16:459-5-04 16:45 Nr:5374
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5330
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Krachtvoer Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
jo schreef op zondag, 9 mei 2004, 13:22:
> Zo verwacht ik eigelijk dat als ik het zwaaien van mijn paard
> hoofd nadoe ook nog eens een kwaad paard achter me aan krijg.
> :-o

Hihi, grappig verhaal.

Maar de ruin van de buren schud altijd met zijn hoofd als hij denkt dat er wat lekkers aankomt. Inderdaad ging ik dat al snel overnemen en het gekke is dat ik hem nu kan aansteken. Als ik met mijn hoofd ga schudden, gaat hij hetzelfde doen. Hij verwacht dan wel wat te krijgen.
Ik denk echter dat hij dit ooit eerder geleerd heeft. Het is wel een komisch gezicht omdat zijn lippen dan mee flapperen. Ik kan alleen maar haphap gebaren maken natuurlijk.

Groeten,
Ingrid (die nu moet rennen om even op en neer naar Isabella te schieten).
Volg datum > Datum: zondag 9 mei 2004, 22:169-5-04 22:16 Nr:5411
Volg auteur > Van: Ingrid den Ouden Opwaarderen Re:5336
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Krachtvoer Structuur
Ingrid den Ouden
Nederland


2106 berichten
sinds 28-7-2003
viola schreef op zondag, 9 mei 2004, 13:33:
> ***Ik denk dat dit soort "regeltjes" vooral zijn bedacht voor de
> mensen die kilo's krachtvoer geven. Dan kan ik me dat allemaal
> wel voorstellen dat je daarop moet letten, maar als je zo weinig
> geeft kan het volgens mij geen kwaad en zeker niet met hooi,
> want in het wild eten ze toch ook de hele dag ruwvoer en wachten
> dan niet met rennen tot hun eten gezakt is.
>
Hoi Viola,

Zit wat in wat je zegt.

Wat een mooie foto heb je trouwens geplaatst zeg.

Wauw, zou willen dat ik ooit van Isabella zo'n foto kon maken. Maar de jouwe doet dit waarschijnlijk op commando?

Groeten,
Ingrid
Je leest nu alle berichten van "Ingrid den Ouden"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
2106 berichten
Pagina 51 van 141
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact