InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1266 berichten
Pagina 65½ van 85
Je leest nu alle berichten van "Marianne"
Volg datum > Datum: vrijdag 17 december 2004, 0:3117-12-04 00:31 Nr:19199
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:19196
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Eiwitten/aminozuren Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Frans Veldman schreef op donderdag, 16 december 2004, 22:32:

> Marianne schreef op donderdag, 16 december 2004, 19:32:
>
>> Nog wat verder uitgespit:

> Sorry dat ik weer roet in het eten strooi: Maar waar komt die
> 'dus' vandaan? Voor zover ik weet is er een fundamenteel
> verschil tussen paarden en mensen voor wat betreft de
> aminozuren/eiwitten.

.. de "dus" kwam voort uit het feit dat er geen verschil is tussen aminozuren voor paarden of voor mensen. Net als het paard kunnen wij mensen zelf een aantal aminozuren 'aanmaken' op basis van onze voeding, en net als de mens heeft het paard 8 essentiële aminozuren nodig die van 'buitenaf' moeten komen.
Het aardige is dat de essentiële aminozuren ( die dus in het voer aangeleverd moeten worden) volgens de analyse allemaal in luzerne zitten!! Dat komt goed uit want dan kunnen de brokken al weer achterwege blijven!

Wij mensen zijn geen herbivoren (ongeacht

> voorkomt in plantaardig voedsel, maar dit terzijde).
> Planteneters, zoals het paard, hebben dit probleem niet en
> kunnen eiwitten omzetten in andere eiwitten en zijn dus niet
> afhankelijk van vlees of vleesvervangers.

Ook voor vitamines geldt dat deze identiek zijn of het nu mensen of paarden betreft. Er is geen verschil tussen de paarden-vitamine C en de mensen-vitamine C. Wel is het zo dat het paard zelf veel meer vitamines kan aanmaken dan wij mensen ( A,D.E.K en inderdaad ook B). In de supplementen voor paarden tref je dan ook als het goed is de B niet aan.
>
> Ik heb het al eerder opgemerkt: Wij mensen zijn een heel slecht
> vergelijk voor paarden als het om voedsel gaat. Wij kunnen geen
> vitamine C maken, wij kunnen niet alle eiwitten omzetten, wij
> zijn afhankelijk van veel variatie in onze voeding.
Paarden daarentegen kennen deze problemen niet

... dit is dus niet juist: met uitzondering van de genoemde vitamines en een aantal aminozuren, heeft het paard ook niet de mogelijkheid uit zichzelf aminozuren aan te maken. Daar zijn echt die 8 aminozuren voor nodig. Als het paard die niet in de voeding krijgt, dan kan hij er ook niks van bakken.

....en kunnen dus veel beter

> bakker haalt, of sterker nog, ineens besluit om in plaats van
> brood een yoghurt-ontbijt te nuttigen? Wij mensen hebben
> variatie nodig en kunnen er goed tegen. Bij paarden is dat dus
> niet zo.

Je hebt een vooruitziende blik want hier frons ik idd de wenkbrauwen!
Het feit dat een paard een herbivoor is (herbe = gras/kruiden/groenvoer) betekent niet dat hij eenzijdig gevoerd kan worden. Binnen het scala dat voor herbivoren op het menu staat, vindt je dezelfde aminozuren/vitaminen/mineralen/sporenelementen als in omnivoren-voedsel. Het paard eet alleen geen biefstukje, da's waar... alhoewel -- geloof het of niet -- maar mijn paard heeft het onlangs gepresteerd om een muis die tussen de hooibaal zat, op te eten! Brrrr....
>
> Groeten,
> Frans

likewise, M.
Volg datum > Datum: vrijdag 17 december 2004, 0:3417-12-04 00:34 Nr:19200
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Voedingsstoffen Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
En hier dan nog een aanvullend, en leesbaar stukje van Anneke Hallebeek:

Overige voedingsstoffen

Een hele rij overige voedingsstoffen zijn onontbeerlijk en dus essentiëel voor het paard. Deze kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën; mineralen, spoorelementen en vitaminen.

Mineralen: calcium (Ca), fosfor (P), magnesium (Mg), kalium (K), natrium (Na), zwavel (S)

Spoorelementen: ijzer (Fe), mangaan (Mn), koper (Cu), zink (Zn), selenium (Se), jodium (I)

Vitaminen: vitamine A (of caroteen), vitamine D, vitamine E

Paarden kunnen zelf vitamine C aanmaken en ook vitamine K en B-complex zijn niet essentieel voor de voeding van paarden. Indien de blinde- en de dikke darm met voldoende ruwvoer gevuld worden, dan produceren de daar levende bacteriën zowel vitamine K als vitamine B die het paard kan gebruiken. Een voedernorm voor mineralen, spoorelementen en vitaminen wordt voor paarden niet in Nederland, maar wel door verschillende buitenlandse organisaties gepubliceerd. Eén van de bekendste is de Nutrient Requirement of Horses van de National Research Council(NRC) uit de Verenigde Staten. Normen van diverse instanties kunnen een aanzienlijke variatie vertonen, door een verschillende interpretatie van onderzoeksresultaten en het gebruik van andere marges. Een vergelijking tussen deze normen is niet eenvoudig, omdat ze op verschillende manieren worden weergegeven; per kg droge stof voer, per kg lichaamsgewicht of per energie eenheid voer. Het is in ieder geval zo dat de ideale voedernorm voor het paard niet vast ligt. Pas met inzicht van de achterliggende literatuur, kennis van de vertering en stofwisseling van het paard én van voedermiddelen kan hier een eigen interpretatie aan gegeven worden.

Vervolgens

Het paard heeft dagelijks een hele rij voedingsstoffen nodig en een goede verhouding tussen ruwvoer en krachtvoer in het rantsoen. Dit moet allemaal worden aangeleverd in het totale pakket aan voedermiddelen. Om hier achter te komen is voedermiddelenkennis nodig. Niet alle voedingsstoffen zitten in de juiste hoeveelheid in elk voedermiddel. Het voeren van een ruwvoerrijk rantsoen komt het meest overeen met de natuurlijke voeding van het paard. Gemiddeld zal een rantsoen, dat bestaat uit een goede kwaliteit ruwvoer en krachtvoer voldoende voedingsstoffen bevatten. Maar tussen verschillende partijen hooi of graskuil bestaan grote variaties in bijvoorbeeld mineralen en spoorelementen. Rantsoenen met onvoldoende voedingsstoffen zijn geen uitzondering. De tekorten kunnen erg klein zijn en hoeven niet te leiden tot uiterlijke symptomen, maar het is natuurlijk beter voor de gezondheid en de weerstand van het paard om een optimaal samengesteld rantsoen te krijgen.

Kortom, voer een rantsoen met een goede kwaliteit ruwvoer als basis, laat bij twijfel dit analyseren en het totale rantsoen controleren. Een goed uitgebalanceerd rantsoen geeft zekerheid. Daar komt bij dat een goed rantsoen supplementen overbodig maakt, waardoor het rantsoen eenvoudiger en goekoper wordt.

Wat is een behoefte?

Het paard heeft dagelijks een hele reeks voedingsstoffen nodig om het lichaam normaal te laten functioneren en in stand te houden. Naast eiwitten (aminozuren), koolhydraten en vetten is een aantal mineralen, spoorelementen en vitaminen essentieel. Al deze elementen moeten in voldoende mate in het voer voorkomen.

De hoeveelheid die het paard van een bepaalde voedingsstof nodig heeft, wordt bepaald door het dagelijkse verlies aan deze stof. Dit verlies kan worden opgesplitst in twee delen:

- Onvermijdelijke verliezen

Elk paard verliest dagelijks haren, hoefhoorn, huidschilfers, verteringsenzymen, afgestoten darmwandcellen, etc. Deze substanties bevatten elk hun specifieke stoffen die weer aangevuld moeten worden.

- Retentie

Retentie oftewel het vastleggen van voedingsstoffen zodat deze niet meer in aanmerking komen voor (her)gebruik. Zo wordt bijvoorbeeld calcium tijdens de groei vastgelegd in het botweefsel, en in geval van melkproductie met de melk uitgescheiden. Tijdens de dracht worden voedingsstoffen in het veulen vastgelegd en tijdens arbeid wordt natrium met het zweet uitgescheiden. In al deze situaties zal de dagelijkse behoefte meer zijn dan voor een paard in rust.

Het totaal aan onvermijdelijke verliezen en retentie moet dagelijks door het lichaam worden opgenomen. Niet alle voedingstoffen uit het voer komen in het lichaam terecht. Tijdens de vertering in het maagdarmkanaal verdwijnen voedingsstoffen met de mest weer mee naar buiten. De absorbtiecoëfficient per voedingsstof bepaalt hoeveel er in het voer nodig is om voldoende van deze stof in het lichaam te krijgen. Dit is de minimale hoeveelheid, oftewel de minimale norm/behoefte van deze stof. Ter compensatie van complexvorming met andere stoffen of andere verliezen wordt de minimale norm meestal met een bepaalde marge verhoogd. Deze hoeveelheid wordt uiteindelijk de norm of de dagelijkse behoefte genoemd.

Bron: Hoefslag
Volg datum > Datum: vrijdag 17 december 2004, 12:1517-12-04 12:15 Nr:19207
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:19157
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Anderhalfjarige fries Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
AngelaB schreef op donderdag, 16 december 2004, 13:10:

> Ik heb een friese hengst van ruim anderhalf jaar (geboren in
> april 2003). Aankomend voorjaar wil ik hem laten castreren. Hij
> staat bij mij thuis waar hij een stal heeft en in het voorjaar
> en de zomer weidegang. Er staan verder geen andere paarden. Ik
> weet dat het beter is dat hij met leeftijdsgenootjes staat, maar
> hoe zou ik dit kunnen doen? Zijn er adressen waar je je paard
> kan laten weiden met andere paarden van dezelfde leeftijd? Ik
> ben ook bang dat wanneer ik dit bijvoorbeeld twee jaar doe, hij
> daarna niet meer alleen wil staan. Ik merk aan hem dat hij
> steeds dominanter wordt, dit zou natuurlijk ook kunnen komen
> omdat hij niet door andere paarden gecorrigeerd wordt.
> Wie kan mij helpen?

Hoi,

het zou helemaal niet zo'n gek idee zijn om zo'n jong paard nog in de opfok te doen ( groepen jonge paarden van 5 maanden tot 2,5 jaar) maar dan ben je 'm thuis wel een tijdje kwijt.. Adressen vind je in de bedrijvengids van www.horses.nl

Als dat geen optie is ( de meeste opfok bedrijven zitten in het noorden en oosten van ons land) dan is het wel belangrijk om iets in je eigen omgeving te zoeken, of er een paard of pony bij te zetten. Een paard voelt zich altijd beter met een soortgenoot, die mogelijk ook nog eens corrigerend kan opterden. Overigens, denk nou niet dat je paard dominant wordt omdat hij alleen staat - dat gedrag komt ook omdat hij hengst is en dat hoort bij zijn ontwikkeling! Enne.... ook al ben jij geen paard, de opvoedingstaak ligt ook bij jou!! Je zult zelf, vriendelijk en geduldig, het paard hanteerbaar moeten maken en veel tijd met hem moeten doorbrengen.

Ik zou je aanraden om je vraag over gezamelijke beweiding ook te stellen op het Friezenforum. Daar zitten een heel stel aardige mensen die in ieder geval het ras goed kennen, je tips kunnen geven en wellicht vind je er mensen die in jouw omgeving zitten. En vele van hen zijn ook 'paard-natuurlijk' bezig hoor!

Succes!

Marianne
Volg datum > Datum: vrijdag 17 december 2004, 14:2017-12-04 14:20 Nr:19210
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:19209
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Eiwitten/aminozuren Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Collane schreef op vrijdag, 17 december 2004, 13:50:

> Ik heb de volgende informatie gevonden, Vitamine B12 zit in
> o.a.:>
> Bananen, zonnebloempitten, noten, alfalfa, fenugriek, gember,
> ginseng, hop, klis,
> koningskaars, paardenbloem, rode klaver. >
> Zeegroenten: chlorella, dulse, kelp, spirulina.>
> Er zijn nog een paar meer, Ik heb ze niet allemaal genoemd.>
> Er zit dus weldegelijk vit.B12 in planten!

Ja, dat zal niemand ontkennen.. de vraag is echter hoe 'beschikbaar' is deze vitamine voor mens of dier.
Met uitzondering van paardenbloem en rode klaver zijn al die andere planten en vruchten voor paarden niet beschikbaar ( tenzij bijgevoerd)

> Wellicht natte apen?

:) Nou ik dachut niet!
Op de eerste plaats zou je er verstandig aan doen om eens een kijkje te nemen op de site van de Ned. Ver. van Veganisten, altijd interessant voor hen die zich bepaalde voedselbeperkingen opleggen (geen dierlijke produkten eten). Ik heb een klein stukje voor je gekopiëerd:

- voor alle duidelijkheid: dit is voor mensen, niet voor paarden maar er staan wel wat relevante dingen in over het aanwezig zijn (of niet!) van Vit B12 in planten ........................

Vitamine B12 lijkt het hete hangijzer in een zuiver plantaardige voeding. Toch zijn een vitamine B12-gebrek en veganisme niet vanzelfsprekend met elkaar verbonden. Ook niet-veganisten kunnen, vooral door een slechter wordende spijsvertering, een vitamine B12 gebrek hebben. Bijna alle gevallen van B12-tekort betreffen juist mensen die wel dierlijke produkten eten.
Wel is het zo dat vitamine B12 maar in zeer weinig plantaardige produkten aanwezig is en dan nog maar in zeer geringe hoeveelheden. Een B12-tekort lijkt bij een veganistische voeding minder voor te komen dan verwacht kan worden op grond van het feit dat die voeding niet of nauwelijks B12 bevat. Mogelijke invloeden zijn een gezonde darmflora, die zelf ook bruikbare vitamine B12 kan produceren, de zeer geringe hoeveelheid die nodig is, ongeveer 2½-miljoenste gram per dag (2,5 µg/dag - Voedingscentrum), en de lichaamsvoorraad die voor jaren voldoende kan zijn. De produktie in de eigen spijsvertering en de benutting van de kleine hoeveelheden uit plantaardige produkten, zijn echter kwetsbaar. Er wordt voor gewaarschuwd dat op den duur tekorten wel kunnen optreden, als er geen betrouwbare bron in de voeding is.
Waarom zou vitamine B12 mogelijk problemen geven bij een plantaardige voeding, die voor het overige zo uitstekend past bij onze natuurlijke behoeften? Een verklaring ligt in het feit dat we tegenwoordig veel meer worden geconfronteerd met chemische stoffen, die B12 kunnen vernietigen. Door een betere hygiëne en het voortdurend (chemisch) reinigen van voedsel (waaronder bestraling), komen we ook veel minder in contact met de nuttige micro-organismen, waaronder de B12-producerende bacteriën.
Het nemen van een aanvulling staat velen van ons in eerste instantie niet echt aan. Maar zo'n klein gisttabletje maakt het wèl mogelijk om zonder risico een puur plantaardige voeding, die zo heilzaam is voor mens, dier en milieu, te gebruiken. Het is maar een klein stukje onnatuurlijk gedrag (en dan een stukje met heel positieve gevolgen) in vergelijking met het vele andere in ons leven dat al verre van 'natuurlijk' is.

Over de voor paarden noodzakelijke Vit.B-complex stoffen pak ik er mijn studieboeken bij en schrijf ik wat in een volgend postje.
Volg datum > Datum: vrijdag 17 december 2004, 14:3217-12-04 14:32 Nr:19211
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Vit B-complex - paarden! Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Het vitamine B-complex omvat verschillende vitamines, b.v.: thiamine B1, riboflavine B2, choline, panthoteenzuur B5, pyridoxine B6, vitamine B12.

Het is bekend dat micro organismen in de blinde en dikke darm vitaminen van de B-groep aanmaken. Onderzoeken wijzen echter uit dat deze vitaminen wellicht weinig benut worden door het paard. Daarom worden ze ook meestal extra toegevoegd aan krachtvoeders; voor veulens en jonge paarden met een onvoldoende ontwikkelde blinde en dikke darm is dit zeker noodzakelijk.
De B-vitamines zijn vooral van belang bij energie leverende processen. Verschijnselen van Vit.B-complex gebrek; afwijkingen in de huidfunkties, zenuwafwijkingen, bloedarmoede, slechte groei en conditie.

B1: Thiamine - speelt een rol bij de koolhydraat- en vetstofwisseling in de spieren. Alleen bij paarden die topprestaties leveren hebben misschien behoefte aan extra thiamine.
B2: Riboflavine - speelt eveneens een rol bij de koolhydraatstofwisseling
B6: Pyridoxine - aminozuurstofwisseling
B12: Cuanocobalamine - ingebouwde kobaltmolecule.

Andere vitaime B soorten zijn pantotheenzuur, nicotinezuur = vit.PP, biotine = Vit.H, choline en folinezuur.

Van foliumzuur of Vit.M en fiolinezuur is bekend dat een tekort bloedarmoed veroorzaakt.

Bij éénzijdige korrelmais voedering bestaat de kans dat de nicotinezuurvoorziening te laag wordt.

---------------- einde citaat
Volg datum > Datum: vrijdag 17 december 2004, 14:3517-12-04 14:35 Nr:19212
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:19211
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vit B-complex - paarden! Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Marianne schreef op vrijdag, 17 december 2004, 14:32:

> Het vitamine B-complex omvat verschillende vitamines, b.v.:
> thiamine B1, riboflavine B2, choline, panthoteenzuur B5,
> pyridoxine B6, vitamine B12.

> Bij éénzijdige korrelmais voedering bestaat de kans dat de
> nicotinezuurvoorziening te laag wordt.
>
> ---------------- einde citaat

ik drukte te snel 'weg'- de volgende twee stukjes horen er nog bij ( verschillende bronnen):

. spoorelement
Kobalt is voor de plant niet een essentieel spoorelement. De opname van kobalt is echter voor de gezondheid van dieren wel van belang. Kobalt is bestanddeel van vitamine B12. Bemesting met kobalt is daarom alleen nuttig in een weide. Bij een hoge pH is kobalt minder goed opneembaar, bemesting met kobalt is dan ook minder zinvol. Het vee zal dan het kobalt hoofdzakelijk via mineraalmengsels of toevoeging aan diervoeders moeten binnenkrijgen. Wanneer kobaltbemesting via de grond zinvol is, dan heeft deze de voorkeur.

----------
Het paard en de olifant zijn in tegenstelling tot herkauwers monogastrisch: ze hebben maar één maag. Ze hebben echter wijde darmen en een grote blinde darm en hoewel hierin waarschijnlijk B12 gevormd wordt, kunnen ze die vermoedelijk niet opnemen [Voeding 1979]. Hoe paarden in de natuur aan genoeg B12 komen is niet duidelijk.
Volg datum > Datum: vrijdag 17 december 2004, 15:3717-12-04 15:37 Nr:19217
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:19215
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Pietamientjes Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Ingrid den Ouden schreef op vrijdag, 17 december 2004, 15:30:

> Hoi,
> Deze dame hier zit al dagen over vitamientjes, aminozuren,
> eiwitten, koper, magnesium, calcium, mineralen en weet ik veel

> :-) :-)
>
> Groeten,
> Ingrid

Hahaha! LOL ... ik kan het me goed voorstellen meid, al die voedingsdetails zijn op zich wel interessant maar het kan een mens ook knap onzeker maken! Gewoon blijven doen wat je altijd al deed en waar Isabella het toch prima op doet? Goed hooi eventueel aangevuld met Lucerne ( liefst zonder melasse) voor de nodige aminozuren die het paard in staat stellen te doen wat-ie moet doen, en dat handje brok - je gaf toch muesli? Nou, je kunt er natuurlijk over strijden dt dat niet MAG maar och, Isabella krijgt waarschijnlijk toch maar een klein beetje. En dan natuurlijk gras, af en toe een appeltje of een kluif-bietje... komt het allemaal goed!

Marianne
Volg datum > Datum: vrijdag 17 december 2004, 15:4117-12-04 15:41 Nr:19218
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:19213
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Eiwitten/aminozuren Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Collane schreef op vrijdag, 17 december 2004, 14:51:

> Marianne schreef op vrijdag, 17 december 2004, 14:20:
>
>> Collane schreef op vrijdag, 17 december 2004, 13:50:

>
> Frans ontkende dat dus wel, hij denkt dat planten geen vit.B12
> bevatten.
> Daarom kwam ik met deze informatie.

... nou dan hebben we elkaar toch mooi aangevuld!! :)
>
> Met wellicht natte apen bedoelde ik, dat er meer mensen denken
> dat er geen vitamine B12 in planten zit.

Volgens mij hebben we er dan samen voor gezorgd dat 'men' weer wat wijzer is!

> Lees jij de berichtjes wel goed?

Ja hoor - mijn bericht was ook niet om jou te 'corrigeren' toch? En het stukje over de mensenvitaminen was 'service van de zaak' omdat ik las dat jij bepaalde dingen niet at.
>
> Groetjes Collane.
en groeten terug, Marianne
Volg datum > Datum: vrijdag 17 december 2004, 15:4417-12-04 15:44 Nr:19219
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:19216
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Eiwitten/aminozuren Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Collane schreef op vrijdag, 17 december 2004, 15:32:

> Marianne schreef op vrijdag, 17 december 2004, 14:20:
>
>>

> bij wilt voeren dan ook voor hen biologisch, niet bewerkt en
> bestraald voedsel.
>
> Groetjes Collane

.... en daar sluit ik mij, instemmend, bij aan!
Marianne
Volg datum > Datum: vrijdag 17 december 2004, 18:3917-12-04 18:39 Nr:19231
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:19221
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Pietamientjes Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Nick Altena schreef op vrijdag, 17 december 2004, 16:36:

>
> Mwah....als ik dan ook even mag
>

> Iets wat ik uit de berichten hierover niet had opgemaakt.
> Dit mag echter volgens mij, en ook volgens de verpakking op het
> Lucerne hooi maar in beperkte mate gevoerd worden !
> Ook iets wat uit de berichten hier dus niet is op te maken !

Tja.. de dingen die ik geschreven heb, zijn als algemene informatie bedoeld en natuurlijk geen gedetailleerde voedingsadviezen, in de zin van hoeveelheden enzo. Dat kan ook niet want in de meeste gevallen weet ik niet wat voor paard iemand heeft, wat er mee gedaan wordt en hoe de dagelijkse gang van zaken rondom het paard is ( weidegang 24/7 of gedeeltelijk of geheel op stal). Dus als ik iets over luzerne schrijf dan ga ik er vanuit dat iemand zelf kijkt hoeveel er gegeven mag worden - de handleiding staat meestal ook op de verpakking!

Wat ik bedoel met 'goed hooi' is hooi dat dit jaar geoogst is, nog wat 'groenig' is , lekker 'grassig' ruikt en dus vers is, weinig stoffig en natuurlijk geen rommel als Jkk, veel zand en andere narigheid. Voor paarden die echt te vet zijn adviseer ik meestal overjarig hooi, dwz hooi dat goed opgeslagen is van het vorige jaar ( dat mag overigens ook geen overmaat aan stof of erger nog schimmel, bevatten).

> Volgens mijn nog ondeskundige visie, maar studerend, lijkt me
> dit een aardig veilige voedingslijst waarbij ik er van uit mag
> gaan dat het mijn paard aan geen enkel onmisbaar element
> ontbreekt?

Nou Nick, dit llijkt me prima in orde zo en ikd enk dat je paard er ook goed bijstaat. Wel oppassen met al te kort gras: paarden willen dan nog wel 's hele pollen gaan uittrekken en als de hele dag met de neus aan de grond staan, dan komt er een onverwacht grote hoeveelheid zand in de maag. Dat is dus oppassen ( mest controleren!) en als voorzorg kun je dan zeker in de wintertijd een extra scheutje lijnzaadolie geven ( over b.v. de luzerne).

>
> Gr. Nick, die hoopt dat men in de berichtgevingen ook gaat
> denken aan de minder bestudeerde mensen hier aanwezig die, zoals ik al vaker heb aangegeven , soms letterlijk aannemen wat men
hier schrijft.

Hmm.. soms word ik wel 's al te enthousiast. Maar ik wil in alle gevallen ook altijd graag iets uitleggen als het niet duidelijk mocht zijn hoor! ik had je overigens privé een mailtje gestuurd met wat 'voerverhalen' heb je die gekregen?

Groet, Marianne
Volg datum > Datum: vrijdag 17 december 2004, 18:5017-12-04 18:50 Nr:19232
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:19222
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: de dierenarts en ör Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Esther schreef op vrijdag, 17 december 2004, 16:50:

> We zijn net thuis, en ik moet zo nog even bellen over de laatste
>
> bloeduitslag voor de lever en nier functies.

> is, maar ze is
> er beroerd aan toe, maar ze maakt een goede kans.
>
> Groeten Esther

Jémig Es, wat is dat dier er slecht aan toe! Ik krijg wel een plaatsvervangende boosheid naar de vorige eigenaar toe - hoe kun je het zo ver laten komen! Gelukkig is ze nu in goede handen en hopenlijk zijn de bloeduitslagen met de nier- en leverwaarden niet al te slecht.
Heel goed dat je DA niet aan de tumor gaat rommelen - vlakke tumoren kun je inderdaad beter met rust laten - een tumor die een ronde vorm heeft ( als een 'balletje' zeg maar) en die 'los' is, daar kun je nog wel het nodige aan onderzoeken. Maar vlakke tumoren is een ander verhaal ( te ingewikkeld om zo even uit te leggen) en je kunt ze beter gewoonlaten zijn voor wat ze zijn. Wel met regelmaat controleren of de plaat niet opeens drastisch groter wordt, erg warm gaat aanvoelen of dat er eventueel vochtverlies komt. Maak je er niet al te veel zorgen over - dit soort plaat-tumoren komt vaker voor en ze blijven, na het eerste ontstaan vaak heel lang in ruste. In sommige gevallen zelfs levenslang.

Hebben jullie wel het advies geregen om voorlopig bij te voeren, naast hooi en gras?

Groet, Marianne
Volg datum > Datum: vrijdag 17 december 2004, 19:1217-12-04 19:12 Nr:19233
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:19220
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Vraag vitB12 in planten Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
e m kraak schreef op vrijdag, 17 december 2004, 15:53:

> Er wordt geschreven dat B12 wel beschikbaar is uit planten,
> zoals paardebloem.
> Wie kan deze ongelovige Thomas daar serieuze bronvermelding over
> geven?
>
> Groeten, Egon

.. stond toch onderaan in Collane's post # 19210:
Bron: een leven lang fit.
hun bronnen: Hippocrates health institute
United states Department of Agrculture Yearbook van 1959.

Nu is de theorie van 'Een leven lang fit behoorlijk omstreden' (het is een vermageringsdieet voor mensen), en of de bronnen die in dat boek genoemd zijn, ook juist zijn weet ik niet.. ( doe niet aan diëten dus..):
even off-topic :

Volgens de ‘Een leven lang fit’-theorie ontstaat overgewicht door een onvolledige stofwisseling en inefficiënt gebruik van voedsel. Hierdoor zouden zich giftige afvalstoffen ophopen en dat zou weer leiden tot gewichtstoename. Om dit te voorkomen, moet het voedsel anders worden gecombineerd. Dat wil zeggen: eiwitten en koolhydraten mogen niet tegelijk worden geconsumeerd en per maaltijd mag slechts één soort ‘geconcentreerd voedsel’ aanwezig zijn. Geconcentreerd voedsel wordt omschreven als al het voedsel dat geen fruit of groente is. Een boterham met kaas of een maaltijd die bestaat uit aardappelen, vlees en groente is dus niet toegestaan. Fruit mag volgens ‘Een leven lang fit’ nooit samen met andere producten worden gebruikt. Er moet veel worden gedronken, maar melk zou volgens deze theorie niet thuishoren in de voeding van een volwassen mens.
Kans op tekorten
De theorieën waarop deze methode is gebaseerd kloppen niet met wat er bekend is over de processen in het lichaam. Gewichtsverlies wordt veroorzaakt door de beperking van de calorieën, maar niet door verwijdering van ‘gifstoffen’. De belofte dat het gewichtsverlies blijvend is, is loos: het gewicht stijgt weer zodra de kuur is afgelopen.
Het samenstellen van de maaltijd is nodeloos ingewikkeld. Het scheiden van koolhydraten en eiwitten is praktisch onuitvoerbaar. Zo leveren graanproducten zoals brood zowel koolhydraten als eiwitten. Verder is er een grote kans op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen zoals calcium (kalk) en vitamine B2.

Maar..... zoals ik eerder schreef komt B12 inderdaad haast niet in planten voor, tenzij onder bepaalde bemestingsvoorwaarden en daarom wordt dezet vitamine meestal 'bijgevoerd' ( vanwege de kobalt dat bij ontbreken van die stof ernstige bloedarmoede veroorzaakt - dat is iets voor Esther's oude paadje om te onthouden!!). Meer algemene informatie vind je op onderstaande link, waarin ook vermeld wordt dat B12 niet in planten voorkomt.

http://www.natuurlijkerwijs.com/vitaminen.htm#vitamine_b12

Groet, Marianne
Volg datum > Datum: vrijdag 17 december 2004, 19:3617-12-04 19:36 Nr:19234
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Nog even over B 12 Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
.. hmm is B12 soms een bommenwerper?

Hoe het ook zij, ik ben ook nog even verder gaan graven - de bronnen die Collane noemde geven géén informatie... ik kom er in ieder geval niet bij. Wel vond ik nog:

Cyanocobalamin (B12)

Vitamin B12 is necessary for processing carbohydrates, proteins and fats and to help make all of the blood cells in our bodies. Vitamin B12 is also required for maintenance of our nerve sheaths. Vitamin B12 acts as a coenzyme in the synthesis and repair of DNA.

Vitamin B12 cannot be absorbed or used by the body until it is combined with a mucoprotein made in the stomach and called intrinsic factor. Once the B12 becomes bound to the intrinsic factor, it is able to pass into the small intestine to be absorbed and used by the body. Vitamin B12 deficiency is sometimes seen in strict vegetarians who do not take vitamin supplements, and those who have an inability to absorb the vitamin (usually from a failure to produce intrinsic factor). Although enough B12 is stored in the liver to sustain a person for many years, a deficiency will cause a disorder known as pernicious anemia. Pernicious anemia causes weakness, numbness of the extremities, pallor, fever and other symptoms. Mouth irritation and brain damage are also common consequences of B12 deficiency. However, these very serious effects can be reversed by vitamin B12 shots. Shots are needed because the deficiency is often caused by an inability to absorb the vitamin when taken orally. As we age, our stomachs have an increasingly difficult time producing intrinsic factor. Many doctors recommend that people over 60 have their vitamin B12 levels checked, to see if a B12 shot is needed.

Vitamin B12 is not found in any plant food sources and is produced almost solely by bacteria, such as streptomyces griseus. Rich sources of B12 include liver, meat, egg yolk, poultry and milk.

Leuke site trouwens: http://home.howstuffworks.com

Ergo............... Frans heeft het dus bij het rechte eind als hij zegt dat het niet in planten voorkomt. Maar... het paardje heeft het wel nodig!

Collane, jij noemde een heel aantal vruchten etc. waarin het wél zou voorkomen. Kun jij nog wat bronnen specificeren?

Groet, Marianne
Je leest nu alle berichten van "Marianne"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
1266 berichten
Pagina 65½ van 85
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact